11-03-2018

De els bloeit

Begin maart heeft de natuur in het buitengebied op het eerste gezicht nog weinig te bieden. Toch kwam er gisteren en vandaag erg veel stuifmeel binnen. Gezien de veelheid van bijen met stuifmeelsokken aan de poten moest er een rijke drachtbron zijn. Gezien de beperkte hoeveelheid aan krokussen, sneeuwkolkjes en die ene struik kornoelje moest er toch een rijke bron in de buurt van de bijenvolken zijn.

Vanmiddag hoorden we tijdens een wandeling op het landgoed rondom de bijenkasten een plotseling gezoem in de bomen, wat bleek? De elzenkatten werden volop bevlogen. Nog ruim een week dan komt hier de boswilg ook in bloei. De bijen zijn nu druk bezig om het broednest uit te breiden. Veel gesloten broed is er nog niet vanwege de broedstop door de vorstperiode. Eind maart zal het eerste broed uitlopen en is er wel veel gesloten broed aanwezig.  

Het is dus beter om de 1e voorjaarscontrole uit te stellen tot eind maart/begin april. Open broed is namelijk zeer gevoelig, met name de larven zijn zeer kwetsbaar voor afkoeling. Mocht je bij het oplichten van een rand van het folie een huilende toon waarnemen vanwege moerloosheid, dan kun je natuurlijk wel een reservevolkje op het voergat plaatsen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Philippe

    11-03-2018 om 22:57

    Ben, is dit ook het moment om de HK die voor de winter onder de BK gezet is, te verhuizen naar bovenop de BK? Of kan dat ook beter wachten tot eind maart, begin april.

    Philippe, het was nu de tijd om de HK onder weg te halen en te inspecteren op herbruikbaarheid. Bij mij veel schimmel en oude ramen en sommige met gekristalliseerd wintervoer. Dus rijp voor de stoomwassmelter.
    Zodra het beter weer blijft en de BK zit bijna vol met bijen dan moet je een hele of halve onderbak onder de 1e BK plaatsen met kunstraat. Zodra de wilg echt begint te bloeien en de BK zit bijna vol, kun je de 1e HK liefst met uitgebouwde raat plaatsen (boven het moerrooster). Groet, Ben

  • Fernand

    11-03-2018 om 23:52

    Wel, vandaag ook gemerkt dat er veel oranje en geel stuifmeel binnenkwam. Eerst dacht ik aan het gele wilgenstuifmeel, maar... ook hier een (zwarte) els in de buurt. Wilgenkatjes waren althans in de nabijheid niet te zien. Kleur van stuifmeel? is toch wel een heel aparte wetenschap, denk ik dan, en op het "zicht" valt het niet zo gemakkelijk te determineren. Bedankt voor deze aanwijzing.

    Fernand, kijk eens op www.honigmacher.de Daar vind je de stuifmeelkleuren, gerangschikt naar drachtmaand. Groet, Ben

  • Gert Valk

    12-03-2018 om 06:24

    Hoi ben,
    Mijn 5 buckfast volken doen het allebei fantastisch! Ik heb 2 maart de onderbakken weg genomen. Er zijn bij alle volken 9 tot 10 ramen goed bezet. Is het verstandig om eerst de honingkamer te geven bovenop en daarna ook snel de broedkamer onderop of is het verstandiger om dit anders om te doen? Er is bij mij in het vroege voorjaar veel te halen.
    Weer Hartelijk dank voor je blog bericht!

    Gert, een halve of hele BK met kunstraat onder de 1e BK zetten, kan altijd. Dit kost geen warmteverlies. Vaak doe ik het standaard als de 1e BK bijna vol zit. Zodra de nectardracht los barst, kun je de 1e uitgebouwde HK plaatsen boven het moerrooster. Groet, Ben

  • Imker Peter uit Eemnes.

    12-03-2018 om 07:11

    Wat zijn onze vrienden toch een servivors
    Dat ze nu al voedsel kunnen vinden.
    Geweldig.

  • Ineke Kerklaan

    12-03-2018 om 08:09

    Ook ik was verbaast te zien dat er bijen terugkwamen met behoorlijk gele poten. en wij hebben gelukkig 2 elzenbomen in onze tuin staan..

  • Ria Westerink

    12-03-2018 om 11:17

    Dank voor uw bericht. Ik zat er juist wat mee of ik al voorjaarsinspectie moest toepassen.
    En had juist gelezen op wikepedia toch beter eind maart. Ik heb 1 kast en vliegt volop en idd stuifmeel aan de poten van donker tot licht.
    Ik vroeg mij wel even af of ik sluitramen die ik nu nog in kast heb er niet snel moet uithalen om toch het volk meer ruimte te geven.
    Wat is uw advies.
    Ria, het duurt nog zeker 2 weken voor er veel gesloten broed gaat uitlopen. Bovendien vervangen deze jonge bijen de oude winterbijen, dus de komende 4 weken groeit het volk nog niet echt sterk. Dus nog 2 tot 3 weken wachten met het vervangen van sluitramen door kunstraat kan geen kwaad. Is dus beter om ze nog 2 a 3 weken met rust te laten. Mocht je een 2e halve of hele BK willen plaatsen, dan kun je deze wel onder de 1e BK zetten, dit kost namelijk geen warmteverlies. Groet, Ben

  • Henri

    12-03-2018 om 16:53

    Ben ik heb een vraag;
    Ben jij bekend met de mogelijkheid om een kleiner volk boven op een groot volk plaatsen met een moerrooster ertussen. Het voordeel is dat je enerzijds twee volken over houd, en anderzijds het kleine volk versterkt. Na 3-4 weken het grote volk weghalen en 10 meter verder weg zetten, waardoor de haalbijen terug vliegen naar het kleinere volk.
    Kan dit nu nog ( half maart) en heb jij hier ervaring mee.
    Alvast bedankt en groetjes Henri

    Henri, staat beschreven in mijn imkerboek! Werkt inderdaad. 10 meter verplaatsen mag ook 1,5 m zijn. Dit kan zodra het weer > 15 graden is.
    Heel soms gaat er een moer verloren. Groet, Ben

  • Anoniem

    12-03-2018 om 17:02

    Dag Ben,

    Zodra de kersenbloesem komt, wil ik graag de HK plaatsen. Ik twijfel alleen wanneer de 2e BK te plaatsen. Deze wil ik boven de 1e plaatsen, zodat de bijen de volgende winter op schone ramen zitten, maar medio april een 2e BK erboven plaatsen (als 1e redelijk vol zit) en de HK lijkt me teveel ruimte ineens. Hoe dit op te lossen? Kan de 2e BK mss langer wachten als de HK erop zit of kan de koningin dan niet meer leggen?

    B, de HK inderdaad plaatsen net iets voor de kersenbloei, mits de BK bijna vol bijen zit. De 2e BK kun je beter onder zetten, dan mag nu al (mits > 15 graden). Voor de lindedracht (half juni) kun je die dan wisselen met je oudste BK, zodat die onder komt. Groet, Ben

  • karin

    12-03-2018 om 17:25

    Hoi Ben,
    hier bij ons regio Mechelen gisteren 17°C. Ik heb controle gedaan oa in mijn reservevolkjes op mini plus( F1 koningin 2017) Tot mijn grote verbazing liepen er in 1 volkje 2 grote mooie koninginnen rond op een paar cm van elkaar op hetzefde raampje. Er was gesloten broed, maar er zaten wel wat darrencellen tussen. Wat nu? Ze laten doen en het zelf oplossen, of binnen een paar weken ,als ze er nog steeds zijn, opsplitsen?
    Hier is de els al 14 dagen uitgebloeid, ze vliegen nu volop op de hazelaars.
    Karin, leuk die Belgische hazelaars ;-). Bij ons bloeit altijd eerst de hazelaar en daarna de els. De populier begint nu ook te bloeien met grote katten.
    Leuk die stille moerwisseling! Heb ik ook gehad, zie you tube video in mijn kanaal. Gewoon beiden laten leven. Ik heb ze gesplitst maar de bijen begonnen de oude moer direct weer te wisselen. Kun je nu niet hebben! Extra reden om moeren altijd te merken! Dit gebeurt veel vaker dan de imkers zien! Groet, ben

  • robin

    12-03-2018 om 18:27

    zondag brachten ze hier volle bak stuifmeel binnen

    https://youtu.be/2bl6SFuwbso

  • Randolf

    12-03-2018 om 21:24

    Aan het einde van de morgen 12 graden met een zonnetje op de kasten (omgeving Leidschendam). Prachtig om ze weer te zien vliegen. Kwamen vooral terug met wit stuifmeel. Kijk al weer uit naar het nieuwe seizoen!

  • sanne hoddenbagh

    13-03-2018 om 09:15

    Hoi Ben,
    Ik hadden twee volkjes. Een groot volk en 1 klein volk.
    Het grote volk is waarschijnlijk voor de winter vertrokken, er lagen nog een handje vol bijen dood in de kast. De bovenste broed kamer zat vol met honing. Deze hebben we geslingerd, en daarna de broedkamer met de lege raten boven op de broedkamer van het kleine volkje gezet. Is dit verstandig?
    Groeten sanne

  • jan alfers wesrik

    13-03-2018 om 10:09

    hier werd ook veel stuifmeel gehaald
    2 kleine volkjes op elkaar plaatsen met een rooster er tussen heb ik vaker gedaan
    ze delen dan de bijen soms gaat het goed en dan versterken ze elkaar soms wil 1 koningin toch niet
    dan zoek ik die op en druk haar dood en trek het rooster er uit en verenig het broed
    gevol is een mooi volk

  • Ben de blogger

    13-03-2018 om 10:20

    Sanne, je vraagt wellicht of het verstandig is om van een dood/verdwenen volk de (geslingerde) ramen opnieuw te gebruiken. Als de bijen verdwenen zijn ten gevolge een te zware varroabelasting, dan is naar mijn mening de hoge virusdruk met het verdwijnen van besmette mijten en bijen ook een stuk minder geworden. Om die reden kan het niet veel kwaad, echter....... je beschrijft het andere volkje als klein. Het is onverstandig om een volk dat nog geen 9 ramen bezet toch een hele BK er boven op te geven. Dat kost ze veel warmte uit het broednest en dat moeten ze compenseren. Het was beter geweest juist het tegengestelde te doen, namelijk een klein 5-raams volkje tijdelijk in een zesramer te plaatsen. Wacht dus met uitbreiding tot het volk er aan toe is.

    Jan, deze methode noem ik ook wel de rugzakmethode. Het zwakke volk lift mee op het sterkere volk. Na 3 of 4 weken weer scheiden en eventueel het sterke volk laten afvliegen op het oorspronkelijk zwakke.
    Groet, Ben

  • sanne

    13-03-2018 om 10:52

    ben. 8 ramen waren al bezet en de 2 blindramen hebben we vervangen met raten uit de vorige kast.
    En dan die andere broedkamer er boven op. Collega imker uit de buurt, vermoed dat de koningin is overleden, en dat daarom het volk is vertrokken.???????
    Groetjes sanne
    P.s Zal ik noppenfolie ronde de kast doen voor meer warmte??????

  • Ben de blogger

    13-03-2018 om 11:26

    Sanne, een volk dat al 8 ramen bezet noem ik geen klein volkje ;-). Wetende dat het de komende week koud blijft en dat er nog nauwelijks groei in de volken zit vanwege de matige vorstperiode begin maart zou ik de uitbreiding aan de bovenkant twee weken uitgesteld hebben vanwege de warmtehuishouding. Daarnaast zou ik de uitbreiding aan de onderkant doen, ook weer om het broednest optimaal warm te houden, maar daarover lopen de meningen uiteen. Noppenfolie zou je kunnen proberen, maar het aantal liters ruimte dat ze warm moeten houden blijft veel, omdat warmte opstijgt naar de bovenste lege bak. Groet, Ben

  • Eugenie

    13-03-2018 om 12:14

    Dag Ben. Ik heb ook een vraag over het vervangen van oude ramen.
    Je schrijft hierboven: B, de HK inderdaad plaatsen net iets voor de kersenbloei, mits de BK bijna vol bijen zit. De 2e BK kun je beter onder zetten, dan mag nu al (mits > 15 graden). Voor de lindedracht (half juni) kun je die dan wisselen met je oudste BK, zodat die onder komt. Groet, Ben
    Is het dan zo dat er in juni geen broed meer in die bovenste bak zit? Want als daar wel broed in zit, kun je die bakken toch niet zomaar omwisselen?

  • Ben de blogger

    13-03-2018 om 12:44

    Eugenie, in juni bereikt het volk zijn maximale grootte en zijn beide BK's voorzien van bijen en broed. Het kost de bijen vanwege de sterke bezetting en hogere buitentemperaturen weinig moeite om het broednest warm te houden. Daarom kun je in juni vlak voor de lindedracht prima de beide BK's wisselen. Hier bovenop blijft het moerrooster liggen en 1 of 2 lage HK's.
    In het prille voorjaar verzorgt 1 bij 3 broedcellen, in juni is dit net andersom (1 broedcel/3 bijen). Daarom moet je in het voorjaar zo voorzichtig mogelijk omgaan met de warmtehuishouding en geen hele BK's bovenop plaatsen, een halve kan nog wel.

  • bert

    21-03-2018 om 22:20

    De buxus staat ook al behoorlijk in bloei

  • Erik Groetelaars

    31-03-2018 om 19:48

    Kan een raatje met gekristaliseerd winter voer zo in de was smelter ? Of komt dan het voer in de gesmolte was? Fijne paasdagen gr Erik

  • Ben de blogger

    31-03-2018 om 20:03

    Erik, ook fijne paasdagen. De was blijft gescheiden van de honing. De gesmolten honing ligt onderin het oovangbakje, onder de was.

  • André

    03-05-2018 om 07:18

    Dag Ben, zo als hier boven beschreven staat van Henri 12-05-2018 ik voel o. Een klein volk op een groot vol te plaatsen met een moerrooster er tussen. Wordt dan de honingkamer op het kleine volk gezet of blijft die op het grote volk staan onder het rooster. En wat bedoel je, als je het hebt over een halve bak. Graag een reactie. Hartelijke groet André

  • Ben de blogger

    03-05-2018 om 08:56

    André, het tijdelijk op elkaar plaatsen van volken kan alleen in maart en april. Dan zit er nog geen hk op de volken. We zitten nu in mei en de volken komen in zwermstemming. Indien nodig kun je ze nog verenigen of gesloten broed uit het sterke volk overhangen naar het zwakke. Met een halve bak bedoel ik de hoogte van de bak. In Nederland worden vaak lagere HK's gebruikt vanwege het gewicht.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.