27-05-2015

De geboorte van een moer

De geboorte van een moer

 

Dit filmpje werd gemaakt door begeleider en bestuurslid Dirk van Dijk.

De geboorte van een moer blijft een wonderlijke gebeurtenis. Dit gebeurde tijdens de les doppen breken. Deze moer wordt niet geboren vanuit een redcel, maar vanuit een zwermcel (herkenbaar aan vorm en plaats). Tijdens het maken van de veger of vlieger is deze belegde zwermcel blijkbaar blijven zitten. Het komt de kwaliteit van de moer ten goede.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Lindy

  27-05-2015 om 09:03

  Gaan jullie haar nu in een bevruchtingskastje doen met een cluster verzorgbijen? Prachtig voor de aspirante bijenteelt leerlingen dit te kunnen ervaren.

 • benz

  27-05-2015 om 23:19

  leg even aub uit waarom het 'de kwaliteit van de moer' (welke moer?) ten goede komt.

 • Ben SdC

  28-05-2015 om 08:10

  Na het maken van een kunstzwerm wordt in het hoofdvolk redcellen opgetrokken. Een redcelmoer kan ontstaan uit een werksterlarf van 1 dag maar ook uit een larf van 2 a 3 dagen oud. Een zwermcellarfje wordt altijd direct vanaf haar geboorte verzorgd als `prinsessenlarf` met koninginnengelei, dat is bij de geboorte van een werksterlarf in een redcel (eerst werkstercel) niet altijd het geval. Conclusie: de kwaliteit van een zwermcelmoer kan dankzij betere en meer voeding beter zijn dan een moer uit een redcel.

 • lindar

  08-06-2015 om 16:47

  Twaalf dagen geleden veger gemaakt en vandaag tuters en kwakers gehoord. Vanavond dus kast openmaken. Betekent dat dus een larf van twee of drie dagen oud?

 • Ben SdC

  09-06-2015 om 08:28

  Indien bijen redcellen optrekken op larven van 24 uur oud, dan zullen deze over 16 minus 3 dagen(eistadium) minus 1 dag (24 uur larfstadium) = 12 dagen uitlopen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.