15-12-2016

De gedwongen mijtenval

De gedwongen mijtenval

Op 25 november bij 5 graden Celsius heb ik de oxaalzuurbehandeling uitgevoerd. Onder andere bij 15 volken, die hier in de tuin staan. Dagelijks vielen er grote aantallen mijten en vandaag 20 dagen later vallen er uit sommige volken nog steeds mijten. De teller bereikte vandaag de 10.000 mijtengrens. Ik kan geen mijt meer zien ;-). De regel, die men vanuit de Duitse bijeninstituten hanteert, dat er namelijk gedurende de eerste 7 dagen 80% van alle mijten zullen vallen, komt niet overeen met mijn ervaringen.  

In de eerste week viel 59% van het totaal over de afgelopen 20 dagen. Dit percentage van de eerste week zal nog iets zakken, want er vallen nog steeds mijten. In de eerste 24 uur na de behandeling kwam de mijtenval voorzichtig op gang. Op de derde dag vielen er bij mij de meeste mijten, namelijk gemiddeld 80 per dag/per kast. 

Het is dus absoluut noodzaak deze behandeling uit te voeren, tenzij de natuurlijke mijtenval < 1 per 2 dagen ligt. 

Op de NBV homepage staat een enquete open voor de winterbehandeling. Vul deze svp in, we kunnen hier gezamenlijk weer veel van leren. Tot op heden hebben 51 imkers hier gehoor aan gegeven. Ik verzoek alle BLOG-lezers om deze enquete in te vullen. Je kunt tevens aangeven in hoeverre je last gehad hebt van de sjoemelkunstraat.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Maarten Arts

    15-12-2016 om 14:26

    wij hebben vorige week donderdag een varroa verdampings behandeling gedaan, en hebben vergelijkbare resultaten. Omdat de besmetting dit jaar veel hoger lijkt dan andere jaren overwegen we om volgende week, dus 2 weken na de 1e behandeling, een 2e behandeling te doen, van de verdampings method wordt gezegd dat het een 2e keer kan. Wat is jouw mening Ben, is het een goed idee om een 2e behandeling te doen ?

  • Gerard vd weijst

    15-12-2016 om 16:27

    Hebben jullie ook vóór de behandeling getelt hoeveel mijten er vielen?
    Was dit beduidend > 1 per dag?

    Dank voor uw reactie

  • Erik

    15-12-2016 om 17:44

    Wat zou de schadelijke grens wezen van aantal mijten? 10.000 is ook wel erg veel maar heb je ook DWV bijen gezien? ben benieuwd hoe je volk de winter uitkomt.

  • Ben de blogger

    15-12-2016 om 17:45

    Maarten, indien de temperaturen vorige week donderdag > 5 graden was, dan had je de ideale omstandigheden voor een verdamping. Ongeacht het vallen van de mijten, zou ik het geen 2e keer doen. De effectiviteit van verdampen bij de juiste temp is 98%. Als er veel mijten vallen, is het blijkbaar zeer effectief geweest. Daar hoef je dan niet aan te twijfelen. Die laatste 50 mijten kun je rustig laten zitten. Maar het kan inderdaad geen kwaad voor de bijen. Pas wel op voor jezelf want ook de kastwanden komen onder de kristallen te zitten!

  • Ben de blogger

    15-12-2016 om 17:50

    Gerard, van 10 volken heb ik de gemiddelde natuurlijke mijtenval berekend in de periode van 10 dagen voorafgaand aan de behandeling. Dit gemiddelde bedroeg 17,5 mijt.
    Erik, blijkbaar ben ik onduidelijk geweest. Die 10.000 mijten kwamen samen uit 10 volken.

  • Jaap jager

    01-04-2017 om 12:49

    Goede middag.ik heb deze winter niet behandeld en de volken zijn goed de winter doorgekomen. Gr Jaap jager texel

  • A.C.J.Mesu

    25-04-2017 om 15:19

    Heb o.a. een volk dat al 12 jaar niet behandeld is ,de bodem van de kast is maar enkele malen schoongemaakt,verder wordt er niets aangedaan. Men kan veel dode Varrao in het bodemmul vinden maar ook meerdere roofmijten (3/40?cc.)die waarschijnlijk van de Varrao leven op die (vervuilde) bodem. Er is dus een natuurlijk evenwicht ontstaan en de volken doen niet onder voor die van een beroepsimker.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.