16-02-2017

De hazelaar

De hazelaar

De bijen vlogen woensdag 15 februari af en aan met geel stuifmeel aan de poten. Een boeiend schouwspel en dat terwijl er nog sneeuw ligt op sommige schaduwrijke plaatsen.

Swipe over de foto om de andere foto's te kunnen zien. 

Mocht je mee willen genieten, kijk dan mee met deze korte video's. Door dubbel te klikken, kun je het beeld vergroten.

De bijen blijven een soort dansende beweging maken op de bloem. Vanwege de lengte van de bloem is deze video bewust in portrait stand gemaakt. Genieten toch?

Via het imkerforum las ik dat de eerste imker zijn broedramen al gecontroleerd had. Doe dit aub niet! Afkoeling van het gevoelige broed kan zeer kwalijke gevolgen hebben voor het broed. Wacht tot de buitentemperatuur in de schaduw boven de 15 graden Celsius komt!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Wim Lansdaal

    18-02-2017 om 16:03

    Complimenten! geweldig mooi filmpje en wat vliegen ze bij jullie al massaal.

  • Erik

    18-02-2017 om 16:13

    Mooi gezicht hoor. Nu begint bij ons pas de zon er doorheen te komen. Net effe wat later hier aan de Kust.

  • Piet

    18-02-2017 om 16:41

    Prachtige filmpjes Ben...

  • Robbert Ensink

    18-02-2017 om 18:24

    Hoi Ben,
    Normaal mail ik je nog wel eens persoonlijk maar delen is veel leuker ! Ik heb afgelopen week nog eens gekeken naar het aantal varroa mijten op mijn schuiflade. In onze 3 Hoog Keppelse volken vallen in 5 dagen 9 ; 4 en 1 mijt(en). Is mijn conclusie dat alle drie de volken die allen ook stuifmeel halen terecht dat ze vitaal zijn ??. Als 1 verder staand buurvolk hoog varroa besmet was in december schadelijk voor deze 3 volken ? Ik zou zeggen van niet, maar jij weet het (altijd) beter. dank

  • Jan van Putten

    18-02-2017 om 19:11

    Zo mooi vliegen als op de film hebben we hier nog niet gezien in midden Nederland.
    Wel was er jammer genoeg een volk dood. Een groot volk zat compleet dood in de kast net alsof ze nog gewoon op de raat bezig waren met eten. Wel zaten ze door de hele kast en niet meer op de tros. Er zaten wel 15000 / 20000 bijen in. Wat kan de oorzaak zijn. Wel is er goed varoa bestreden?

  • Ben de blogger

    18-02-2017 om 20:06

    Robbert, het volk met 9 mijten per 5 dagen is aan de hoge kant. Dus vroeg een bouwraam plaatsen! Stuifmeelhalende bijen is positief, maar geeft geen zekerheid over de toestand van de moer. Een darrebroedige moer heeft ook larven, die verzorgd moeten worden. Dus nog even geduld....Roverij van sterk varroabesmettte volken kan met name kwaad indien deze volken verzwakt zijn. Als je sterk met varroa besmette volk dus sterk genoeg is, kan het voorlopig geen kwaad.

  • Ben de blogger

    18-02-2017 om 21:41

    Jan, zijn ze het contact met de voedselvoorraad verloren? Als de bijen nog op de raat zitten, zijn ze mogelijk verhongerd. Zieke bijen, die in de kast sterven, zorgen voor een berg dode bijen op de bodem. Zat het volk tijdens het oxaaldruppelen nog wel op de wintertros?
    Je kunt de spoelmethode doen op 200 of 300 bijen om de mijtbesnetting vast te stellen.

  • Rudi

    18-02-2017 om 23:27

    Mooie beelden, prachtige bijen en hazelaar. Die hazelaar doet het goed in het noorden!

  • Bert Berghoef, Bredevoort

    19-02-2017 om 08:37

    Ben,
    Wat maakte je weer prachtige beelden uit onze mooie Achterhoek. Dank voor de leerzame opmerkingen bij de vorige reacties. Zo blijven we allemaal 'bij de les'.

  • Anifetty

    19-02-2017 om 10:48

    Machtig mooie beelden Ben!

    Zelf ben ik er net achter dat ik het afgelopen jaar met "sjoemelwas" heb gewerkt. Uiteindelijke kon ik het lotnummer achterhalen. Ik ben deze winter één volk kwijt geraakt en heb nog één verzwakt volk over. Heeft het nog zin hier ergens melding van te maken?

  • Annet

    19-02-2017 om 11:21

    Wat een prachtige filmpjes! Bedankt voor het delen Ben!

  • Twan

    19-02-2017 om 14:22

    Prachtige foto's!

  • Ben de blogger

    19-02-2017 om 17:09

    Annifetty, op de homepage van de NBV staat een button "schadeformulier sjoemelkunstraat". Die kun je invullen. Bij sommige leveranciers kun je het gekochte resterende pak kunstraat met lotnummer omruilen tegen nieuwe kunstraat.

  • Raoul Teeuwen

    20-02-2017 om 18:28

    Ha Ben. Dank voor alle filmpjes! Ik was al op zoek naar een hazelaar, maar nu zie ik op http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Drachtplanten dat de N- en P-waarde maar 1 is. Is de aandacht (hier, maar ook in een whatsapp-groep waar ik in zit) voor de hazelaar er omdat hij veel voor komt, "in de buurt staat" en de enige nu leverende plant in de buurt van de kast(en) is?

  • Ben de blogger

    21-02-2017 om 09:58

    Raoul, die nectar- en pollenwaarden moet je met een korreltje zout nemen. Het is indicatief. De hazelaar is een windbestuiver, dus volledig onafhankelijk van insecten. Echter aangezien er vroeg in het jaar niets anders beschikbaar is, vliegen op windstille zachte dagen de bijen er flink op en kunnen er ook aardig op halen. Echter veel echte haaldagen zijn er meestal niet tijdens de bloei van de hazelaar. Dit geldt ook voor de els, die net zo bevlogen kan worden over 1 of 2 weken.

  • Mieke

    26-02-2017 om 12:28

    Mooie beelden.
    Het stuifmeel dat ze nu binnen halen, gaat wellicht verloren wanneer je het volk op 1 bak gaat zetten. spaarkasten op 2 bakken ingewinterd.
    Nu is het daar toch nog te koud voor ?
    Wat is u mening daarover ?

  • Ben de blogger

    27-02-2017 om 13:05

    Mieke, met lagere temperaturen zitten de bijen juist op de tros of in ieder geval geclusterd. Dan heb geen of minder last van loslopende bijen in de onderbak. Dat vergemakkelijkt het wegnemen. De kleine beetjes stuifmeel die met de beperkte vlieguren binnen komen, zullen direct rond het broednest opgeslagen worden. Pas als de temperatuur omhoog gaat en de wilg en krokussen volop bloeien, komt er zo veel binnen dat ze het stuifmeel ook in de onderbak willen opslaan. Zorg dus dat je de onderbak voor die tijd -dus nu - weg neemt, mits die leeg is.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.