11-08-2017

De heide kleurt paars

Vanmorgen hebben we in verenigingsverband de kasten op de hei op het Roozendaalse Veld gezet. De hei kleurt al prachtig paars en de grond is vanwege de regenval vochtig. Met iets warmer weer zal de heide zeker honingen. Mijn vier geplaatste volken waren vooraf drie keer behandeld met Hive Clean. Ze zullen echter temidden van de andere volken te maken krijgen met een herinvasie van mijten van mijn buren. Bij een hoge bijendruk is de herinvasie het grootst. Uiteraard ben je ook afhankelijk van de vroegtijdige behandeling van de buurvolken. 

Gelukkig worden er op de hei minder volken geplaatst dan in de Biesbosch. De Reuzenbalsemien is wel een meer zekere dracht. Maar er gaat niets boven die heerlijke geleiachtige smaalvolle heidehoning. Een andere dracht, die ik in 's-Graveland op de biologisch dynamische tuin Land & Boschzigt tegenkwam was een boekweitveld.

Mijn bijen vlogen er goed op. Ze mogen de honing houden als aanvulling op de wintervooraad, want de varroabestrijding loopt daar nog. Zowel boekweit- als heidehoninghoning bevatten veel onverteerbare reststoffen. Dit geldt niet voor Balsemienhoning. Het is dus zaak als de dracht over is, alsnog een stevige hoeveelheid invertsuiker te geven, zodat rondom het broednest, dat tegen die tijd verder is uitgelopen, alsnog wintervoer zonder onverbrandbare reststoffen wordt opgeslagen. De heidehoning wordt dan pas later in het prille voorjaar aangesproken en dan kunnen de bijen weer af en toe vliegen en hun endeldarm legen. 

Op de onderstaande foto's zie je een bij met een gele streep bovenop het borststuk, een collega imker appte me vol verbazing dat ze gemerkte bijen tegen kwam in haar kast. In werkelijkheid hebben de bijen waarschijnlijk het vlasbekje bezocht en hiermee zichzelf gemerkt. Hebben jullie dit ook opgemerkt? Klopt het idee van het vlasbekje?

Zodra de bijen vliegen op de Reuzenbalsemien zie je een vergelijkbaar wit merkje op het borststuk.  

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Huub

    12-08-2017 om 11:31

    Ben, ik zag vanochtend wel veel bijen met witte vlekjes thuiskomen!

  • De Woldimker

    12-08-2017 om 12:30

    Wat is een goed heide volk , prepareer je een heidevolk om veel heide honing te kunnen halen , met extra vliegbijen o.i.d.

  • Ben de blogger

    12-08-2017 om 12:53

    De woldimker, een volk dat naar de heide gaat, moet vooral sterk zijn. Dat wel zeggen over veel vliegbijen en veel broed beschikken. Daarbij kun je ramen open broed uit andere volken op positie 2 en 9 naast het eigen broed hangen, zodat de nectar naar boven gebracht moet worden. Zorg ook voor volledig gevulde voerramen op positie 1 en 10 of 11.

  • Wietske

    12-08-2017 om 13:01

    Hoi Ben,

    Ook in onze kast liep er deze week een bij rond met hetzelfde gele merk streepje. De kast staat in de Kallverpolder in de Zaanstreek. Vermoed niet dat het vlasbekje hier voorkomt. Misschien een verdwaald exemplaar...

  • Gert Valk

    12-08-2017 om 15:37

    Hoi Ben, voor de eerste keer naar de heide.
    Ik heb het als volgt gedaan. (Buckfast f1)

    Opbouw als volgt. Gaasbodem.
    Broedkamer met 10 ramen open broed.
    Hierop een honingkamer.
    Waarvan raam 5 en 6 uitgebouwd met voer.
    Rest lege hkramen met 1cm kunstraat.
    Zet er nu eenmalig nog een voerbak op met suikerwater 1:1 om de raten uit te bouwen en de laatste cellen te sluiten.
    dan schud ik nog 10 brkramen en 8 hkramen bijen er bij.
    Hoop dat je het wat vindt!?
    Twijfelde wel over suikerwater.. 2 hkramen zijn voor 75%vol.. Ik dacht kunnen ze die mooi vol maken op dag1. Daarna raat bouwen hoop ik.
    Of heb je op deze manier gelijk last van suiker in je raathoning?
    Is er ook een maximum aan bijen wat je in een broedkamer en 1 hk mag doen? Het zijn zo veel bijen dat ik haast bang ben voor zwermen.. koningin kan eigenlijk nergens meer leggen..
    Alvast hartelijk dank voor je advies!
    Gisteravond neergezet

  • Bart

    12-08-2017 om 20:29

    Hier (Twente) zijn ook wel bijen met zo'n geel borststuk. Onlangs zag ik er ook eentje op de dahlia's. Geen idee of ze daardoor dat gele stuk krijgen. Lijkt me haast niet. Het vlasbekje staat hier ook wel her en der in de buurt.

  • Rudolf Fontein-Hubregtse

    12-08-2017 om 21:59

    Oud gezegde:
    door de modder erheen & door t stof terug = goede heidehoning oogst.
    Succes!

  • Gérard

    13-08-2017 om 09:42

    Beste Gert Valk.
    Is dit echt waar dat je dit zo gedaan hebt. Ik kan je gewoon niet volgen.
    Of zit je ons te plagen

  • Ben de blogger

    13-08-2017 om 09:44

    Gert, het leuke van imkeren, is dat iedereen het op zijn eigen manier kan doen.
    De positieve kant van jouw methode is dat je een zeer sterk volk gemaakt hebt en de BK vol broed zit.
    Je kunt je echter afvragen of deze ingreep wel goed zal verlopen. Blijft de koningin in leven met al die vreemde bijen, die je toegevoegd hebt? Indien je twee weken voor de reis naar de hei twee volken met een krantje verenigt, kun je ook de BK volzetten met broed en kun je de K nog controleren.
    Een kritische opmerking betreft inderdaad het geven van suikerwater in de hk. Voer hoort in de kantramen van de BK, geen suiker in de hk en ook niet voeren met de hk erop. Je kunt namelijk nooit meer bewijzen dat er geen suiker in je heidehoning zit.
    Je vraag over het ontstaan van zwermstemming is terecht, want je schept plotseling een overbevolking. Ik ben wel benieuwd hoe jouw aanpak over vier weken afloopt.

  • Anoniem

    14-08-2017 om 06:09

    Hoi Ben, het zijn geen vreemde bijen hoor! Alĺen van het eigen volk. Suikerwater was eenmalig en in een halve dag op. De raat met voorbouw was toen nog niet uitgebouwd. Dan kan de suikerwater toch nooit in de honingkamer komen? Een bak met droge suiker kan toch wel?
    Bedankt voor je reactie!
    Hartelijke groet!

  • Ben de blogger

    14-08-2017 om 08:21

    Gert, je schrijft dat er twee hk-ramen zijn, die voor 75% gevuld zijn. Daarna ga je voeren met suikerwater. Dan slaan ze dat suikerwater toch o.a. op in die twee bijna volle honingramen?
    Voeren kun je uiteraard doen, maar doe dat vooraf als de bijen nog geen honingkamer hebben. Ik ken de oude truc om de volken op de heide een dubbel gesloten sluitraam mee te geven met droge suiker. Lijkt me niet wenselijk, want die komt echt deels terecht in de HK. De volken moet je thuis voor het reizen voeren, zodat er 4 kg reservevoedsel is voor je ze op de hei zet.

  • Gert Valk

    14-08-2017 om 09:10

    Oké. Bedankt Ben! 2 uitgebouwde hkramen zijn uiteraard als wintervoer bedoeld. Daar zit zeker suiker in. Dit was meer bedoeld als trekramen zodat ze makkelijker ramen uitbouwen.
    Groet!

  • Veronique

    14-08-2017 om 11:47

    Beste Ben,

    Bij mij over 4 kasten ook veel geel "gemerkte bijen" was voor mij als beginnend imker ook een verassing maar als je goed en van dichtbij kijkt is wel te zien dat het stuifmeel is. Hier in de omgeving groeit het Vlasbekje dus wellicht daarvan. Voor mij wel een reden om mijn Koningin nooit met geel te merken!

    PS dank voor je mooie blogs en foto's!

  • Anoniem

    15-08-2017 om 11:50

    Ook in Vught veel bijen 'gemerkt' met wit/grijze vlek op de rug. Volgens een ervaren imker zou 't afkomstig zijn een bezoek aan stokrozen.

  • Ben de blogger

    15-08-2017 om 14:56

    Zou het geen Reuzenbalsemien kunnen zijn? Bij Stokrozenbezoek zie je overal op de bij stuifmeel zitten.

  • Mathijs

    17-08-2017 om 16:10

    Dag Ben,
    Het vlasbekje had ik nog niet aan gedacht, zou kunnen, groeien hier goed. Iemand vertelde mij dat het ook misschien de teunisbloem kan zijn.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    17-08-2017 om 16:36

    Mathijs, de Teunisbloem is het zeker niet. De bepoedering ziet er dan echt anders uit. Eigen waarnemingen van bijbezoek aan de Teunisbloem.

  • Gert Valk

    23-08-2017 om 06:33

    Hallo ben,
    Ik sta voor het eerst op de Heide om raathoning te winnen. Wat een mooi werk! Ze staan nu ongeveer 10 dagen en hebben de eerste honingkamer voor 80% vol.
    Wat is nu verstandig? er gelijk een nieuwe bak onder zetten met 2 klimramen en 8 raampjes met voorbouw, of alles om en om hangen, of om de ruimte kleiner te houden in beide honingkamer twee sluit ramen plaatsen?
    Ik ben erg benieuwd.

    Hartelijke groet,
    Gert Valk

  • Ben de blogger

    23-08-2017 om 08:50

    Gert, over twee weken is de heide nagenoeg uitgebloeid. Aangezien de bijen de nectar rondom het broednest willen opslaan in de nazomer, zou ik er geen tweede bak meer op zetten. Kies voor het verzegelen van je eerste bak. Raathoning moet namelijk voor 100% verzegeld zijn.
    Zet op de heide nooit een 2e HK onder, want dan laten ze de bovenste bak in de steek, want ze willen de honing rond het broednest hebben.

  • Gert Valk

    23-08-2017 om 09:38

    Bedankt Ben! Duidelijk.


  • Henk

    23-08-2017 om 13:47

    Hallo ben,
    Op 4 augustus heb ik voor het eerst een volk op de hei geplaatst. Het volk stond op twee broedkamers, met in allebei de kamers broed. Voordat ze naar de hei gingen heb ik alle ramen met broed in de onderste kamer geplaatst, dan een moerrooster en de bovenste broedkamer was zodoende bestemd voor honing. Er hingen nog enkele halfvolle ramen met honing van de zomerdracht. Die heb ik in de bovenste kamer laten hangen. Bijna alle ramen in bovenste kamer waren uitgebouwd of half uitgebouwd.
    De heide bloeide volop, maar toch was na drie dagen alle honing in de bovenste kamer bijna op. Paar dagen later was er wel weer wat nieuwe honing binnen gebracht, maar niet heel veel.
    En zo bleef het. De bijen haalden net voldoende om niet te verhongeren. Af en toe een paar gesloten cellen, maar na het afgelopen weekend (veel regen) was dit ook weer bijna op.
    De heide is over een paar dagen uitgebloeid, de bijen staan nu weer thuis met extra voer op de plank.
    Hoe kan het dat er nauwelijks honing binnen kwam? Volk te klein? Heideveld te klein? (ongeveer 4 ha)

  • Ben de blogger

    23-08-2017 om 15:49

    Henk, 4 ha lijkt me te weinig. Want 400 bij 100 meter stelt niet zo veel voor. Het broednest vraagt ook nog veel voer en met enkele verregende dagen blijft er weinig surplus over. Volgend jaar opnieuw op een andere locatie en dan alle bijen afslaan in de onderste BK en er een HK op plaatsen met uitgebouwde raat.
    Morgen of overmorgen post ik nog een BLOG met video van mijn 4 volken op de heide na 12 dagen. Drie komen er goed op gang, eentje helemaal niet.

  • Gert Valk

    30-08-2017 om 19:47

    Hoi Ben,
    Je schreef in bovenstaand bericht dat je benieuwd was hoe mijn aanpak zou aflopen na 4 weken.
    Stand van zaken nu..
    Broed kamer 2 ramen honing. 8 ramen broed.
    De honingkamer zit vol met raathoning. 90% verzegeld.
    We hebben nog 1.5 week.
    Een extra bak plaatsen heeft geen zin meer. Wel 4 nieuwe raampjes in hangen misschien.
    Misschien beter om nu de bijen mee te nemen en in te winteren?
    Ik begreep dat mensen mij niet konden volgen maar het werkt gelukkig wel. Maar kan waarschijnlijk beter. Ik leer veel van jou commentaren. Leuk!

  • Ben de blogger

    30-08-2017 om 20:42

    Gert, ik zou nu niets doen en gaan voor 100% verzegeling. Vervolgens eind volgende week ophalen en inwinteren. Vermoedelijk slaan ze nog wel wat honing op in het uitlopende broed, maar dat geeft niet. Je zult ook naast het inwinteren nog een eenmalige varroabestrijding moeten uitvoeren.

  • Gert Valk

    30-08-2017 om 21:33

    Top, bedankt Ben!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.