26-08-2017

de heidedracht

Afgelopen woensdag heb ik de 4 heidevolken gecontroleerd. Dat was 12 dagen na plaatsing. Vooral de sterkte van de volken en de eventuele ruimte in de broedkamer bepalen in grote mate de opslag van de honing in de honingkamer. 

Onderstaande video is misschien een leuke uitnodiging om dit weekend nog een kijkje te nemen op de heide. Het ziet er nu nog prachtig uit, iets minder paars dan vorig jaar, maar toch erg mooi!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijentelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Willem Vander Vegt

    26-08-2017 om 16:03

    Jammer toch jammer toch dat het geluid zo slecht blijft. Zonde dat zo'n prachtig bericht hierdoor heel veel van zijn kwaliteit verliest. Ik blijf het echt heel jammer vinden.

  • De Woldimker

    26-08-2017 om 16:46

    Ben nog nooit met bijen naar de heide geweest .
    Maar hoe prepareer je een goed heide volk .
    dacht zelf aan meer vlieg bijen o.i.d.

  • Philippe

    26-08-2017 om 20:41

    Mooi om te zien. Hier geen last van slecht geluid; hooguit een beetje zacht, maar daar kun je zelf wat aan doen.

  • Arnoud

    26-08-2017 om 20:43

    Ben, prima filmpje en zoals altijd -zeer- leerzaam, interessant, praktisch en sfeervol ..

  • Margriet

    26-08-2017 om 21:57

    Vandaag mijn heidevolken gecontroleerd. Vorige week heb ik op 1 van de kasten een extra HK geplaatst omdat de HK boven de BK overvol was. Had ik toen de kast open gemaakt dan had ik direct gezien dat er wel broed in die HK zat maar niet in de BK. Daartussen zat een moerrooster, dat heb ik vandaag verwijderd. Nu blijkt dat in de BK veel heidehoning zit en ik hoop net als jij dat die naar boven wordt getransporteerd.
    Was het misschien beter geweest om die HK met broed onder de BK te plaatsen?
    In de bovenste HK zit ook al veel honing en raathoning.
    By the way: inplaats van draad te spannen steek ik wel eens een verticale satéstok in 't midden van de raampjes dan krijg je 2 blokken raathoning.
    B.v.dank voor reactie.

  • Ben de blogger

    27-08-2017 om 10:33

    De woldimker, werk je met 1,5 of 2 BK's dan is het vooral zaak de bijen en broed te comprimeren tot 1 BK met het jongste broed aan de buitenkant, zodat de bijen gedwongen worden de honing naar boven te brengen. Gebruik (zie reactie van Margriet) een goed sluitend moerrooster en uitgebouwde raat of voorbouw in de honingkamer.
    Margriet, de honing rondom het broednest in de BK wordt niet meer naar boven gebracht. De bijen bereiden zich voor op de winter en het broednest is krimpende, dus uitlopend broed wordt deels vervangen door honing. Je had wellicht de HK-ramen met open broed midden in de HK naar onderen kunnen plaatsen. De ramen met gesloten broed en honing naar boven. Het gesloten broed loopt dan nog uit op de heide en wordt wellicht nog vervangen door honing. Toch moet ze ook boven niet te veel ruimte geven, want je wil graag verzegelde heidehoning.

  • Margriet

    27-08-2017 om 10:40

    Ik was niet duidelijk w.b. de BK. Daarin zit alleen maar honing en helemaal geen broed. Dat broed zit in de HK erboven. De moer zat daarin opgesloten vanwege het rooster.

  • Ben de blogger

    27-08-2017 om 11:13

    Margriet, dan heeft de moer dus al drie weken boven het rooster gezeten ;-). Inderdaad had je de HK met broed en moer onder het rooster kunnen brengen. Dan gaan ze door met de opslag boven het rooster (in BK plus 2e HK). Door het beperkte broednest in HK zetten ze zich dan 100% in op de honingvoorraad.

  • Anoniem

    27-08-2017 om 16:00

    Dit stoort mij. Ik zie te veel imkers die "vuur" gebruiken op de heide, zonder enige scrupules. Akkoord, veel hangt af van de weersomstandigheden, maar toch. Tegen het opvliegen van bijen kan er ook met water gesproeid worden. Dit lijkt mij méér aangewezen in de heidegebieden en uitgerekend in deze tijd van het jaar.

  • Margriet

    27-08-2017 om 22:43

    De HK met broed heb ik onder de BK gezet. Zonder rooster. Ik had te weinig tijd om de K te zoeken. In de BK zit onverzegeld voer en omdat niet alle ramen bezet zijn heb ik aan weerszijden 2 sluitblokken geplaatst. Nu hoop ik op broedaanzet in de BK voordat ik in sept. met inwinteren begin. En ik hoop ook dat de honing daaruit naar boven wordt gesleept.
    In de bovenste HK zijn al enkele raampjes met honing verzegeld, ook raathoning.

  • Anja

    28-08-2017 om 09:05

    Als het gaat om honing in de naar boven brengen, durf ik ook wel mijn vraag te stellen. Ik sta niet op de hei.. Ik heb twee redelijke grote volken samengevoegd omdat ik maar 3 volken wil in winteren. Waarschijnlijk hadden ze te weinig ruimte want ze zijn doppen gaan aanmaken. Dit heb ik opgelost door de doppen weg te breken en een 3e bak te plaatsen met daar tussen moerrooster. Heeft het gewenste resultaat geen doppen meer en veel bijen in de 3e kamer. De drie kunstramen hebben ze in 6 dagen uitgebouwd en al redelijk gevuld met honing. Alleen wat nu kan ik ze de hele winter laten zitten op 3 bakken. In de bak daaronder zit nog heel veel broed en ik vind dat er verhoudingsgewijs in de 2 onderste bakken niet genoeg voer zit voor de hele winter alhoewel ze al 13 kilo suiker hebben gehad.

  • Ben de blogger

    28-08-2017 om 09:49

    Margriet, waarschijnlijk gaan ze meer honing opslaan in de broedkamer boven het broednest, maar het broednest zal niet meer groeien (naar boven) verwacht ik. Als de bijen weer thuis zijn, zou je aan beide kanten van het broednest een verzegeld raam heidehoning kunnen wegnemen. De 2 stuifmeelramen tegen het broednest naar buiten plaatsen en 2 lege uitgebouwde ramen tegen het broednest terug hangen. Vervolgens dan een halve can invertsuiker voeren, dan wordt de wintervoorraad tegen het broednest aangevuld met wintervoer zonder veel onverbrandbare stoffen. De heidehoning spreken ze dan later in de winter aan en dan kan het minder kwaad.
    Anje,
    Weet je zeker na het breken van de doppen dat er nog eitjes te vinden zijn? Waren het geen redcellen, omdat de moer mogelijk gesneuveld is t.g.v. het verenigen. Dus ff checken op eitjes.

    Het voer wordt altijd naast en boven het broednest als voorraad opgeslagen, je onderste BK zal over een maand waarschijnlijk helemaal leeg zijn en dan zit het broednest in de tweede BK en het wintervoer in de bovenste BK. Een volk dat twee BK's bezet heeft 20 kg wintervoer nodig, dus nog 5 kilo suiker bijvoeren.

    Eind september kun je dus waarschijnlijk je onderste BK weg nemen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.