25-08-2016

De Heidedracht in 2016

De Heidedracht in 2016

Mijn vier volken, die inmiddels ruim drie weken op de heide staan, hebben de afgelopen week flink door gewerkt. De kasten beginnen zwaar aan te voelen en bij twee kasten zijn de honingkamers zeer redelijk tot goed gevuld. Bij de beste haler worden de honingraten al verzegeld. De twee achterblijvers slaan de honing blijkbaar bijna volledig in de broedkamer op, waarschijnlijk in de lege cellen, die ontstaan door het krimpende en uitlopende broednest.

Soms informeren imkers naar de eigenschappen van de nateelt van raszuivere koninginnen. In deze video controleer ik een volk met een F2 Buckfast koningin van dit jaar (kleindochter van een raszuivere koningin). Dit volk is dus pas in mei 2016 ontstaan vanuit een broedaflegger. 90% Van de F2-volken is net zo rustig als dit volk.  

Video: controle van een volk in een houten Dadant US kast

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    25-08-2016 om 09:12

    De buitenste ramen (zonder broed) in de broedkamer nog vervangen door blokramen bij de achterblijvers, kan dat nog helpen om honing in de honingkamer te krijgen? Eventueel kunnen deze na de heide teruggegeven worden?

  • Blogger Ben

    25-08-2016 om 11:50

    Laat ze maar lekker hun honing beneden houden, blijkbaar hebben ze het nodig of ik heb niet de juiste volken meegenomen.

  • Anoniem

    25-08-2016 om 12:40

    In oudere literatuur lees je wel als tip, en van oudere imkers hoor je het wel eens, om vlak voor de heide twee ramen met eitjes uit het broednest te nemen en deze aan beide kanten van het broednest te plaatsen. Dit om het krimpen van het broednest tegen te gaan (de eitjes blokkeren dat drie weken). Is dit een goede tip?

  • ben de blogger

    25-08-2016 om 12:49

    Zeker een goede tip. Vooral bij een vroeg inzettende dracht. Dit jaar liet het mooie weer in de eerste twee weken verstek gaan, waardoor er nu juist ruimte ontstaat beneden in de BK.

  • Hans Pennings

    25-08-2016 om 20:25

    Ik heb ook een paar volken op de heide staan afgelopen vrijdag gecontroleerd. 1 HK begon al redelijk vol te lopen, het andere volk nog niets maar bleek na controle de honing op te slaan in de BK.
    Zijn de huidige weersomstandigheden niet nadelig voor de bijen die overdag in de volle zon staan met deze extreme temperaturen?

  • Ben de blogger

    26-08-2016 om 10:53

    Al mijn volken (tientallen) staan al 20 jaar buiten in de natuur en vaak in de volle zon. Tot op heden geen nadelen ervaren. De bijen passen zich aan en gaan aan het eind van de middag en avond massaal buiten zitten om de luchtcirculatie binnen te bevorderen. Desondanks vliegen de haalbijen gewoon door blijkbaar. Want juist met warm weer kunnen ze veel kilometers maken en is de dracht goed. Veel kilometers betekent ook veel slijtage, want met 800 km vliegen is een bij op.

  • Hans

    28-08-2016 om 08:44

    Waarom staat de honingkamer er dwars op? Is er een specale reden voor? Wordt deze beter gevuld dan bij koudbouw plaatsing?

    Gr. Hans

  • Blogger Ben

    28-08-2016 om 17:16

    Hans, in de Dadant broedkamer ontbreken vaak enige ramen. De volken hebben vaak genoeg aan 9 of 10 ramen. Indien je de hk in koudbouw hier boven op zet, zullen de bijen de hk ramen boven de lege ruimte niet vullen. Dat doen ze wel indien je de hk ramen er dwars (in warmbouw) op zet.

  • Margreet

    29-08-2016 om 21:58

    Half augustus heb de Liebig dispensers in mijn kasten gezet en ben eind augustus begonnen met inwinteren.Sluitborden in de kasten gezet. Om de paar dagen een liter Beesweet. Ben ik niet te vroeg daarmee begonnen? Door het mooie weer halen ze nog veel. En de hedera helix gaat ook binnenkort bloeien...

  • Ben de blogger

    30-08-2016 om 08:21

    Bijen verzamelen van nature in de zomer en nazomer hun wintervoorraden, dus 'te vroeg' kan eigenlijk niet.
    Bewaar de laatste kilo's voer tot half september, dan houden ze nog ruimte over voor het broednest.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.