06-11-2023

De herfst en onze bijenvolken

De herfst en onze bijenvolken

Dit ronde vlieggat is al voorbereid op de komende winter. Echter van een wintertros is nog geenszins sprake, de bijen vlogen zelfs vanmiddag nog een beetje vanwege de zachte temperatuur van 12 graden. Het is inmiddels 6 november en de periode waarin de langlevende winterbijen gevormd worden, ligt nu grotendeels achter ons. 

Een mooi moment om de stand van zaken op te maken. Is de vorming van voldoende winterbijen gelukt? Of de bijen echte langlevende winterbijen zijn,  is aan de buitenkant van de bijen niet af te lezen. De bijen kunnen ten gevolge van virusinfecties ook kortlevend zijn. Echter met voldoende bezette straatjes heb je wel een grotere kans op een gezonde uitwintering. De onderkant voor een goede overwintering ligt bij zo'n vijf straatjes, meer is meegenomen, maar minder wordt risicolvol. 

Maandelijks doe ik een rondje langs de bijenstanden in de Achterhoek. Even voelen naar het gewicht van sommige kasten en vooral kijken naar de sterkte. Vandaag kon ik gelijk controleren of er geen daken afgewaaid waren. Gelukkig was er niets aan de hand. Alles leeft nog en slechts twee volken zijn aan de zwakke kant. Op de veertig volken, die ik vanmiddag gezien heb, valt dat wel mee. 

Ben Som de Cerff, docent bijen- en koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Gert

    06-11-2023 om 19:07

    Goedenavond Ben, leuk en interessant altijd jouw blogs. Informatief en actueel!
    Al een paar keer heb ik willen vragen wat jij eigenlijk bedoelt met “een vijf jaar oud volk”? De koningin is vast in die tijd al vervangen/gewisseld, door jou of door de bijen zelf. Dan is het toch niet meer het oorspronkelijke volk?
    Mvg Gert

    Ha Gert, "hoe oud of wat is de leeftijd van een bijenvolk" is een leuke filosofische vraag. Die vraag heb ik al eens in een blogbericht gesteld, maar dat zal ik nog eens doen. M.i. wordt de leeftijd van een volk niet bepaald door de specifiek aanwezige werksters of koningin. De werksters leven maar 6 weken of 6 maanden in de winter en de koningin leeft gemiddeld 2 tot 3 jaar. Er is dus continue sprake van een wisselende gemeenschap van individuen. Samen vormen ze het superorganisme, dat voortleeft of in de winter ineenstort vanwege een ziekte of een koninginnenprobleem.
    Ik doel dus met 5 jaar op het bestaan van het superorganisme met wisselende werksters en wisselende moeren. Net zoiets als het Nederlandse volk met wisselende koningen of koninginnen. Groet, Ben

  • Marcel Elshout

    06-11-2023 om 20:49

    Vanmiddag nog gekeken naar een volgens mij goed volk, op twee broedbakken, maar er vliegen af en toe nog wat wespen binnen de vliegplank, ook heel veel wespen eruit gegooid en liggen dood voor de kast. Ik weet ook dat er nog veel wespen rondvliegen in deze redelijk warme tijd. Is het verstandig om de boel de boel te laten en vertrouwen te hebben op de "wegsturende" waakbijen, of toch maar even controleren.

    Ha Marcel, getuige de dode wespen moet je erop vertrouwen dat er aan de onderkant van de bezette ramen wel degelijk wachtbijen dienst doen. Deze zorgen voor een goede verdediging van de voorraden. Dus niets doen, is het beste. Groet, Ben

  • Maarten Van Der Grinten

    06-11-2023 om 22:17

    Hallo Ben,
    We hebben gezien dat er nog stuifmeel binnen komt. Mijn vraag: komt er ook nog nectar binnen?
    Vriendelijke groet, Maarten.

    Ha Maarten, nee dat geloof ik met deze temperaturen niet meer. Het is sowieso verwaarloosbaar weinig. Groet, Ben

  • Hans

    09-11-2023 om 09:53

    Hallo Ben,
    Bij de controle van de kasten zag ik in een kast nog enkele darren rondlopen en ook de vliegopening binnengaan. Is dit nu nog normaal of moet ik me zorgen gaan maken?

    Dag Hans, Ik zag vorige week ook nog 5 darren naar binnen vliegen en schrok daar ook van. Toen ik door het folie keek, zag ik een zeer volk en uitsluitend werksters. Het is gewoon zo dat enige tijd na de darrenslacht vreemde darren gewoon weer toegelaten worden. Die overwinteren dan in een dergelijk volk. Indien je door het folie hoofdzakelijk darren ziet lopen, zal er vermoedelijk sprake zijn van een darrenbroedige moer. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.