08-04-2016

De honingbak plaatsen

De honingbak plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de linker foto zie je het volk, waarvan ik de voorjaarscontrole als You Tube video van de spaarkast heb laten zien. Vanavond zag ik dat er al witte waspuntjes tegen het plexiglas gebouwd werden, als teken van bouwdrift. De broedkamer is inmiddels vrijwel volledig bezet (rechter foto: hetzelfde volk op 24-1-2016). 

Aangezien de weersvooruitzichten voor volgende week gunstiger zijn, wordt het tijd - mits je zoals hier ziet dat de bovenste broedkamer nagenoeg volledig bezet is - om binnen een paar dagen de eerste honingbak boven een moerrooster te plaatsen. Het liefst met uitgebouwde raten. 

De wilg geeft nog veel nectar en spoedig komt de kersenbloei op gang. Wees er tijdig bij, zodat de bijen de ingedikte nectar boven het broestnest in de honingbak op kunnen slaan.

Zit je volk nog op 6 of 7 straatjes, dan is het nog geen tijd voor een honingkamer. Bij minder kun je beter verenigen.

Lift je kasten eens regelmatig, je kunt de gewichtstoename makkelijk voelen. Dit geeft je een aardig beeld van de huidige dracht en je drachtomgeving. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Maria Peters-Faassen

    08-04-2016 om 23:28

    Ben, heb je dit volk op 1 of 2 broedkamers staan?

  • Mathijs

    09-04-2016 om 07:20

    Ik heb 1 volk wat op zo'n 7 à 8 straatjes zit, dat ligt een beetje aan de buitentemperatuur. Ik heb ze al een onderbak gegeven en gisteren een hk. Dit volk komt langzaam op gang, net als vorig jaar, nog dezelfde moer uit 2014. Ze hadden gisteren zeker 2 ramen gesloten werksterbroed, dat was 3 april nog maar 1 raam broed. Ze beginnen dus. Hopelijk stimuleert de kers hun om te gaan groeien.

    Ik heb een volk de uitgebouwde hk ramen van vorig jaar gegeven, mochten ze dat niet accepteren, moerrooster zit er al onder, wat kan ik dan doen? De ramen zijn droog.

  • Blogger Ben

    09-04-2016 om 08:46

    Maria, ik heb dit volk 1,5 week geleden een nieuwe broedkamer onder gegeven. Het duurt vaak weken voor deze goed in gebruik genomen wordt. Je kunt indien je nu nog 1 BK in gebruik hebt, ook een HK boven op het moerrooster zetten en een 2e BK onder. Mits de 1e BK wel bijna vol zit met bijen en 5 tot 6 ramen broed.
    Mathijs, met 7 of 8 bezette ramen kan het nog wel enige weken duren voordat ze echt de hk gaan gebruiken, want met 'slechts' 2 ramen broed is er rondom het broednest ook veel ruimte voor de opslag van honing. Dus een kwestie van geduld hebben. Op zich zijn jouw uitgebouwde hk-ramen prima, dus niets doen en gewoon de bijen even een paar weken de tijd geven. Waarschijnlijk zetten ze hun energie in op groei van het broednest en voer voor het broednest. Als die beiden zijn gerealiseerd komt het vullen van de honingzolder in zicht.

  • Mathijs

    09-04-2016 om 14:09

    Bedankt Ben!
    Nog even twee vragen, je zegt in bijenwerk en in jouw boek, de tweede honingkamer bovenop de eerste honingkamer plaatsen als de eerste honingkamer half gevuld is, bedoel je met half gevuld, half verzegeld, of half vol met nectar en wat als je geen tweede honingkamer hebt?

  • Blogger Ben

    09-04-2016 om 18:48

    Mathijs, ik bedoel altijd wat ik zeg ;-) dus half gevuld is niet verzegeld, want dan is de andere helft waarschijnlijk ook al gevuld. Dus zodra de hk 5 tot 6 kg weegt als je de bak eraf tilt, mag de 2e erop. Mits de dracht niet op dat moment ten einde loopt.
    Wat te doen als je geen 2e bak hebt? Naar het bijenhuis gaan en een hk kopen ;-) Anders wordt het broednest verkleind vanwege de vergroting van de honingvoorraad rond het broednest.

  • Maria Peters-Faassen

    09-04-2016 om 20:13

    Ben, heb je dit volk op 1 of 2 broedkamers staan?

  • Blogger Ben

    09-04-2016 om 22:56

    Maria, nu op 2 bk's.

  • Marius

    15-04-2016 om 20:36

    Dag Ben, afgelopen zondag een 2e broedbak onder de spaarkasten gezet. Wanneer ik nu een honingbak ga plaatsen, moet ik dan het aanwezige voer verwijderen/verplaatsen? Omdat de 2e broedbak leeg is, hebben de bijen veel ruimte. Brengen ze dan toch de honing naar de honingbak bovenin?

  • Blogger Ben

    16-04-2016 om 12:07

    Marius, de bijen slaan van nature het voedsel op rondom het broednest. Dicht tegen het broednest het stuifmeel en daar weer om heen komt de honing. De honing wordt dus altijd na indikking boven en naast het broednest opgeslagen. Als jouw volk de bovenste BK goed bezet met ramen broed, dan komt de honing vanzelf in de daarop staande HK. Met de doorzettende voorjaarsdracht slepen de bijen het voer wel naar boven. Mocht je in de huidige bezette BK 4 of 5 ramen met verzegeld voer hebben, dan kun je er beter 2 vervangen door kunstraat. 2 tot 3 volle reserve is voldoende.
    De onderste BK met kunstraat gebruiken ze pas als ze die nodig hebben voor de uitbreiding van het broednest. Dat kan zo maar nog enige weken duren.

  • Philip

    20-04-2016 om 20:02

    Hallo Ben, als beginner nu mijn eerste volkje... en dat staat nu op 2 BK. Jullie tellen straatjes om te bepalen of de HK erop gezet kan worden. Tel je dan de straatjes ook mee in de onderste BK ? De bovenste heeft er nu 7 met Brias en 1/4 raampje met darrenbroed. Nu de HK erop zetten ?

  • Blogger Ben

    21-04-2016 om 07:53

    Philip, ik tel alleen de straatjes in de bovenste BK. De kast hoeft niet open, zoals je ziet op de foto. Met 7 ramen BRIAS heb je vast 8 of meer straatjes bijen, dus je kunt de honingkamer erop zetten. Het liefst met uitgebouwde raat boven een moerrooster. Een halve honingkamer kun je beter te vroeg plaatsen dan te laat i.v.m. ontwikkeling zwermdrift.

  • Richard

    29-04-2016 om 09:07

    Wat is het nadeel van BK opzetten ipv onderzetten?
    Heeft opzetten niet niet als voordeel dat raatvervanging makkelijker wordt door bij het kleiner zetten de onderste bak weg te nemen en hierin nieuwe raat te hangen?

  • Ben de Blogger

    29-04-2016 om 09:26

    Richard, indien je de 2e BK bovenop de 1e zet, levert dit 2 nadelen op: 1) warmteverlies uit het broednest vanwege de opstijgende warmte 2) het zou kunnen zijn dat de 2e bovenste BK half gevuld wordt met broed en half met (niet oogstbare) honing, terwijl er geen honing komt in de bovenste echte HK.
    Er zijn ook 2 voordelen: 1) de bijen zijn eerder geneigd een bovenste BK uit te bouwen dan de onderste 2) de oude raten zitten onder en kunnen dus in augustus of maart weg genomen worden.
    Echter dit laatste is ook te bereiken door begin juni, indien de bijen zelf de onderste nieuwe BK in gebruik genomen hebben, deze om te wisselen met de bovenste BK.
    Ik hoop dat dit duidelijk is?

  • Richard

    03-05-2016 om 12:03

    Helemaal duidelijk, Ben. Bedankt

  • Annet

    18-05-2016 om 11:26

    Hallo Ben, ik heb de tweede honingkamer bovenop de eerste honingkamer gezet. Dat staat in je boek. De bijen hebben deze honingkamer meteen helemaal uitgebouwd en is ook al hslf gevuld. Nu vertelt iedereen in mijn omgeving dat ik het niet goed gedaan heb. Het is mijn eerste honingoogst dit jaar en ik wil geen fouten maken. Wat is het voor- of nadeel van de tweede honingkamer onder de eerste honingkamer, dan wel boven de eerste honingkamer te zetten? Ik zou blij zijn als mijn zekerheid omtrent dit onderwerp wat toeneemt. Alvast bedankt!

  • Ben de Blogger

    18-05-2016 om 21:24

    Annet, leuke discussie. Laat ik je eerst gerust stellen. Alle Duitse beroepsimkers doen het op deze manier.
    Twee redenen: het gemak van het erop zetten.... je ziet de bezetting in de 1e HK toenemen en je voelt tijdens de volkscontrole het gewicht toenemen. Zonder veel verstoring kun je de volgende dag terugkomen en de 2e HK erop zetten.
    De belangrijkste reden is het feit dat je de bijen gewoon door laat werken waar ze al bezig waren, je ziet zelf dat ze van onderaf gewoon doorwerken naar boven.
    Indien je er een lege bak tussen zet, verstoor je het proces. Je 1e HK is half gevuld en nog niet voor 100% ingedikt. Mocht het 's nachts koud zijn, dan trekken de bijen uit de solistische HK zich terug naar het broednest en kan de open honing vocht aantrekken, honing is namelijk hygroscopisch.

    Maar de praktijk is het belangrijkste: je ziet met eigen ogen hoe de bijen erop reageren. Je werken lekker door naar je 2e HK, ondertussen wordt de 1e verzegeld.

  • Irma Johnson

    02-07-2016 om 09:37

    Hoi Ben, de 1e hk zijn ze aant verzegelen. De 2e staat hierbovenop. Deze zijn ze uit aant bouwen. Wanneer ik ga slingeren dan de 2e hk laten staan of de 1e hk teruggeven en de 2e verwijderen?

  • Ben de blogger

    02-07-2016 om 12:48

    Irma, zodra de eerste hk voldoende verzegeld is om te slingeren, kun je die weghalen en de tweede hk laten staan. De eerste komt dan niet meer terug, omdat de dracht afloopt.
    Mocht er bij jou nog volop dracht zijn de komende drie weken, dan plaats je de geslingerde bak pas terug indien de eerste voor tenminste de helft vol is.

  • marnix

    05-12-2016 om 19:08

    hello ben
    ik ben een nieuwe imker en zal inapril 20170min 1ste volk hebben moet ik dan starten met 2 bk en kan ik ook in 2017 nog honing oosten

  • Ben de blogger

    06-12-2016 om 11:14

    Marnix, volg vooral de basiscursus. Hierin wordt geleerd welke stappen je moet zetten in het bijenseizoen. De grootte van je volk tijdens de voorjaars- en zomerdracht is bepalend voor het overschot aan honing. De deskundigheid van de imker speelt ook een hele belangrijke rol. Laat je dus begeleiden door een mentor van de bijenvereniging, sluit je daarbij aan.

  • Henk Bakker

    11-04-2017 om 11:57

    Hallo Ben, allereerst bedankt voor je blogs. Heel prettig om te lezen hoe jij alles doet. De vragen en antwoorden die erop volgen zijn ook bijzonder leerzaam.
    Nu heb ik een vraag. Van 2 kasten heb ik half volle honingkamers vorig jaar niet geoogst. Zijn niet blootgestaan aan varroabehandeling. Kan ik deze gewoon weer bovenop de kasten zetten zodat ze verder kunnen opslaan of raadt je dat af..

  • Ben de blogger

    11-04-2017 om 18:25

    Henk, indien de ramen verzegeld zijn, kun je ze gerust weer terug geven. Wel ter kontrole een paar cellen open maken om te controleren of de honing nog steeds vloeibaar is en dus niet is gekristalliseerd. Is de honing onverzegeld, dan ruiken om gisting vast te stellen. Je wilt de bijen geen alcohol voeren.
    Als laatste: HMF gehalte is na 12 maanden hoger, pas na 24 maanden is dat bezwaarlijk voor de bijen. Hou hiermee ook rekening straks met de houdbaarheidsdatum op je etiketten.

  • Henk Bakker

    11-04-2017 om 23:10

    Dankjewel Ben. Weer wat geleerd.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.