05-05-2020

De honingoogst afnemen

Vanmiddag tijdens een controle bleek dat de volken flink ingeteerd hadden op hun honingvoorraden. Ze spreken het open voer aan en hebben de verzegelingsklus niet verder afgemaakt vanwege de verminderde dracht en ook door het koudere weer. Gelukkig bleek de zwermdrift nog steeds afwezig te zijn.  In één van mijn volken kwam ik moeder- en dochtermoer samen tegen. De dochter had ik tijdens de vroege voorjaarscontrole al gezien en gemerkt, die moet dus al van vorige jaar geweest zijn. Weer een bijzondere ervaring.

Afgelopen zondag heb ik het plaatsen van het uitbordbord op de video gezet, tegelijkertijd dit volk gekontroleerd op zwermcellen. Niets te vinden...

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Tomer

    06-05-2020 om 00:23

    Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar hier hebben we tussen de lentedracht en de zomerdracht nog de acacia. Om deze zo zuiver mogelijk te kunnen oogsten (je wil geen mix van acacia en lentehoning), wacht ik met slingeren van de lentehoning tot vlak voor de bloei van de acacia, ongeveer half mei. Ik neem dan alle honingkamers af en slinger alle ramen, ook de niet verzegelde, de honing is tegen dan sowieso rijp. In de broedbak blijft wel altijd een voorraad van 2 ramen eten hangen, voor het geval dat het weer tegenslaat en de acacia niets oplevert.
    Het blijft zo dus oppassen, vorig jaar heb ik wat geslingerde honing moeten terugvoeren omdat ze door hun voorraad dreigden te geraken... Hoe zou jij het aanpakken als je zuivere specifieke honing wil oogsten?

    Tomer, ik doe vrijwel hetzelfde, alleen laat ik altijd een gedeeltelijk gevulde HK achter op de volken. Want het is maar de vraag of de acacia iets doet. Ik werk in het voorjaar vrijwel bij alle volken met 2 , soms 3 HK's. Direct na het slingeren plaats ik de lege HK bovenop. De onderste bevat dan een mix en de bovenste pure acaciahoning. Ik zet dan op de HK's met viltstift een aanduiding van MIX of Acacia. Groet, Ben

  • Gail

    06-05-2020 om 08:50

    Hallo Ben,

    Hoe kun je zien of er sprake is van een stille moerswisseling. Ik had een kast met 4 belegde doppen. Niet aan de onderkant maar aan de bovenkant en zijkant.
    En hebben Buckfast bijen een ander zwermgedrag dan Carnica.
    Ik ben begonnen met Carnica en heb 2 Buckfast volken. Dit is ontstaan doordat ik een aantal vegers heb gekregen en zelf wilde uitproberen wat ik in de toekomst wil. Deze staan naast elkaar en ik heb geen problemen.

    Grts Gail

    Gail, bij 4 of minder mooie grote doppen neem ik altijd aan dat het wisseldoppen zijn. Daarnaast kun je meewegen of het leggedrag van de moer verminderd is. Er moet een herkenbare aanleiding zijn voor de wissel. Carnica en Buckfast kun je rustig naast elkaar zetten en de F1's met onderlinge kruisingen doen het uitstekend.
    Het is waar dat BF vanwege zwermtraagheid sneller wisselt dan bij carnica's het geval is. Die zoeken wellicht meer hun heil in zwermcellen. Maar dat laatste kan een broodje aap zijn. Groet, Ben

  • Gail

    06-05-2020 om 10:28

    Dank je wel voor de heldere informatie. Gek genoeg is het een goed leggende koningin. Halen goed honing, en hadden genoeg ruimte.
    Ik ga as zondag maar weer kijken.
    Dank en grts

    Gail, misschien toch zwermstemming?
    Groet, Ben

  • Lippe

    06-05-2020 om 10:32

    Hey Ben,
    Hier in Deventer lopen de Hk's ook vol, maar ik wacht ook met slingeren, maar dan tot het 1e weekend juni en dan alles ineens. Twee volken kunnen een 3e HK gebruiken, maar ik verwacht niet dat ze die nog volslepen. De meidoorn bloeit al en de vlier zit in de knop, het is bijna ten einde. Mijn carnica's vertonen geen enkele zwermstemming op 1 na tot dusver, ook de F2's en F3's. Stille wissels maak ik weinig mee.
    Hoe lang laat jij het uitlaatbord eronder Ben?

    Lippe, 24 of 48 uur. Net wat me uitkomt. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    06-05-2020 om 10:32

    Goedemorgen Ben,

    Bij mij valt er nog niets af te nemen, de honingkamer wordt flink uit gebouwd maar dat kwam traag op gang omdat ik ramen met kunstraat heb geplaatst. Bij mij staat er in de directe omgeving normale vogelkers en late appel bomen volop in bloei en die worden druk bevlogen. Eigenlijk vind ik alle oogst prima omdat dat voor de eerste keer zou zijn. Voor nu doe ik elke week een inspectie ronde op zwercellen en of het bouwraam uitgesneden kan worden. Typisch vind ik het wel, het volkje dat is aan komen zwermen doen het nog het beste terwijl ik twee productie volken Carnica F1 volken heb die wel veel broed hebben en de beide broedkamers goed uitbouwen en dasr ook nogal veel honing in opslaan maar niet in de honingkamer.
    Hartelijke groet, Ed

    Ed, blijkbaar hebben je carnicavolken nog veel ruimte in de BK's om daar ook honing in op te slaan. Groet, Ben

  • Coen

    06-05-2020 om 10:49

    Dag Ben,

    Waarom laat jij het uitlaatbord er 48 uur onder zitten. Bij mij zijn na een paar uur de bijen er al uit. Hooguit 10 verdwaalde bijen. Aangezien honing water aantrekt ben je niet bang dat hij in de nachten vochtiger wordt?
    Een tweede vraag hoe kun je inschatten dat de voorjaarsdracht ten einde is? Bij mij wordt er nog volop op de esdoorns gevlogen. Is het dan na die dracht gedaan? Er staan bij mij op 1,5 km afstand veel acacia’s, maar daar heb ik nog nooit honing van gezien.

    Gr,

    Coen

    Coen, soms zijn ze inderdaad 's avonds al bijna leeg na het plaatsen vroeg in de morgen. Maar ik heb geen zin om er twee keer per daag naar toe te rijden ;-).

    Bij goede dracht talen de bijen niet om een stukje raathoning, dat laten ze links liggen. Maar nu zitten er direct honderden bijen op, een teken dat de voorjaarsdracht hier over is. Groet, Ben

  • karin

    06-05-2020 om 11:33

    Hallo Ben,
    het valt mij op dat dit jaar de honing veel vloeibaarder is dan anders, in de verzegelde cellen zie je de honing tegen het dekseltje aan zitten ( bijna zoals bij oude voederramen) ik heb uit een gesloten cel op meerdere ramen een test gedaan met de refractometer en meet waarden tussen 19.2 en 20.2. Ik slinger enkel ramen die voor 4/5 of meer verzegeld zijn. Mijn vraag: is deze honing dan wel OK , of is hier het vochtgehalte te hoog en hoe kan dat dan? Of is hier verhoogde kans op gisting? Het is vooral wilg en paardenbloem.

    Karin, veel te hoog. Dat kan dan binnen 6 maanden gaan zitten. Nog een weekje laten zitten. Dan weer testen. Groet, Ben

  • Monique

    06-05-2020 om 11:59

    Hoi Ben, waarom sla je de volle honingramen niet gewoon af in plaats een uitlaat te plaatsen? Of vind je dat te onrustig voor de bijen?

    Monique, wanneer je 8 volken op een rij hebt staan, lukt het afslaan bij de 1e 2 kasten nog wel. Maar bij de derde krijgen ze de geur van honing te pakken en gaan massaal roven. Bovendien kost het wel even om iedere HK-bak schoon te vegen. Dus minder stress voor bijen en imker en tijdswinst. Ik kan ze zo in de auto zetten. Groet, Ben

  • Robb

    06-05-2020 om 13:03

    Hoi Ben,
    Afgelopen weekend heb ik geslingerd. Echter is de honing nu troebel. Begint deze nu al te kristaliseren? In de omgeving staan redelijk wat fruitbomen maar de bermen staan ook vol met Herik. Zullen de bijen dan veel op de Herik gevlogen hebben? Groetjes

    Rob, dat is ongetwijfeld de invloed van herik, een koolzaadachtige plant. Dus dagelijks twee keer een paar minuten roeren en misschien morgen al in potten doen als cremehoning. Groet, Ben

  • Henk

    06-05-2020 om 19:04

    Hoi ben, ik hier in Land van Maas en Waal vrijwel geen gesloten honing terwijl de volken in een appelboomgaard staan. De appelbloei was ook heel erg kort.
    Van zwermneiging is geen sprake. Slechts een volk heeft speeldoppen. Bij de rest nog niets te zien. Ook zijn er diverse volken die zich heel langzaam en laat ontwikkelen. Wat me tevens opvalt bij darrenbroed uitsnijden is dat er weinig varroamijt is.

  • Anton

    06-05-2020 om 22:00

    Ben, ik heb 13 dagen geleden een vlieger gemaakt. Q met 2 ramen open broed en 8 uitgebouwde ramen in BK gedaan en haalbijen erin laten vliegen. Nu, 13 dagen later een controle uitgevoerd. Wat bleek: allemaal gesloten zwermcellen. Oude geknipte Q niet kunnen vinden. Wat kan hier gebeurd zijn? En wat is nu wijsheid?

    Anton, zitten de moerdoppen allemaal op de twee ingehangen ramen broed of ook op de andere ramen? Waar zitten de gesloten doppen?
    Groet, Ben

  • Yorben

    06-05-2020 om 22:31

    Hoi Ben,

    Vandaag een veger gemaakt van mijn segeberger met buckfast f1, daardoor staat de segeberger(hoofdvolk) momenteel op 1 BK met 2 hk erboven. Nu viel mij vanavond op dat het hoofdvolk nog flink doorhangt als ik het vlieggat in kijk, maar de bijen de bovenste hk nog totaal niet benutten. Kunnen de bijen ruimte te kort hebben terwijl ze nog ruimte over hebben in de bovenste HK? Hier gaat het enkel om ruimte voor de bijen, niet om legruimte daar de moer naar de nieuwe kast is gegaan vandaag. Met andere woorden moet ik ruimte onder de huidige BK aanbieden terwijl ze nog niet de complete ruimte bovenin benutten?

    Alvast bedankt!

    Yorben, vanwege het maken van de veger en dus het verlies van de moer is de spirit uit je volk. Ze werken even niet meer. Dat leidt tot het hangen onder de ramen. Dit is heel gewoon en geen vorm van ruimtegebrek.
    Groet, Ben

  • karin

    07-05-2020 om 08:50

    bedankt Ben, ik volg je raad op en wacht een week. Maar de geteste honing kwam uit verzegelde cellen...gaan die dan ook nog verder vocht verliezen?

    Karin, ja, dat kan wel in een drogere omgeving. Even afwachten. Misschien ondertussen je refractometer ijken voor de zekerheid?
    Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    07-05-2020 om 10:48

    Hallo Ben, gisteren bij de Q&A stipte je even Queenbanking aan, het bewaren van jonge koninginnen in de honingkamer. Kun je daar iets meer over vertellen? Ik heb nl niet de beschikking over een bijenstand 4 km verderop, en ik heb geen apidea's, dus ik wil de jonge koninginnen direct invoeren in een volk waar ik de oude Q verwijderd heb. Maar het juiste moment van invoeren kan wat later zijn dan het uitkomen van de koninginnen. Het even op zij zetten en bewaren van deze prinsessen lijkt mij de oplossing...

    Anneke, hou je er ook rekening mee dat het lastig is om jonge onbevruchte moeren in te voeren in grote volken. Ze moeten eerst 9 dagen moerloos zijn, dan moet je ALLE redcellen verwijderen. Dat op zich is al een monnikenklus. Vervolgens gaat de acceptatie veel moeilijker dan in kleinere afgevlogen broedafleggers. Maar wellicht ga je dat doen.
    Je kunt jonge moeren in nicot kluisjes gewoon tussen de honingkamerramen steken. Ze mogen niet in aanraking met elkaar komen. In de honingkamer, waarbij de moer onder het moerrooster zit, hou je ze wel een week goed.
    Groet, Ben

  • Arend

    07-05-2020 om 11:10

    Dag Ben,
    Ik heb veel volken die erg agressief zijn en vroeg in het voorjaar was er niks aan de hand.
    Nou heb ik gelezen dat het misschien met het middel Xen Tari te maken zou kunnen hebben, het gif wat Waterschap Vallei en Veluwe mogelijk gespoten heeft. weet jij hier meer over of heb je er al iets over gehoord? Groet, Arend

    Nee, Arend niets over gehoord of gelezen. Ik zal eens navraag doen. Groet, Ben

  • Anton

    07-05-2020 om 11:59

    Eerder bericht: "Ben, ik heb 13 dagen geleden een vlieger gemaakt. Q met 2 ramen open broed en 8 uitgebouwde ramen in BK gedaan en haalbijen erin laten vliegen. Nu, 13 dagen later een controle uitgevoerd. Wat bleek: allemaal gesloten zwermcellen. Oude geknipte Q niet kunnen vinden. Wat kan hier gebeurd zijn? En wat is nu wijsheid?

    Anton, zitten de moerdoppen allemaal op de twee ingehangen ramen broed of ook op de andere ramen? Waar zitten de gesloten doppen?
    Groet, Ben"

    Nieuw bericht: Ben, de moerdoppen zitten alleen op de raten die ik heb ingehangen. Op de andere raten zie ik geen enkel brias. Groet, Anton
    (Is het trouwens niet vreemd dat een vlieger direct zwermcellen maakt? Ik moet er welk bij zeggen dat het best veel vliegbijen zijn die in die BK zijn gevlogen, dus hij zit wel vrij vol. maar tegelijketijd hebben ze heel veel uitgebouwde ramen waar ze mee verder konden).

    Anton, ik vroeg ook nog waar de moerdoppen zaten op die twee ramen. Ik veronderstel dat het mogelijk redcellen zijn, omdat de moer wellicht tijdens het maken van de vlieger omgekomen is.
    Is dit een mogelijkheid? Je vindt namelijk geen BRIAS.
    Een andere optie is dat de zwermcellen al belegd waren met een eitje op het moment dat jij die ramen in de vlieger gehangen hebt. Die blijven ze dan wel verzorgen. Groet, Ben

  • Yorben

    07-05-2020 om 13:17

    Bedankt voor je uitleg Ben! Helemaal duidelijk

  • Anton

    07-05-2020 om 19:48

    Ben, de doppen zaten verspreid op de raat. Vanavond was er een uitgelopen en heb ik verder alle doppen gebroken. Wat betekent het dat de doppen verspreid op de raat zaten?
    Dank voor al je blogs en video zoals gisteravond. Ik heb er echt heel veel aan!!!

    Anton, verspreid op de raat betekent dat het redcellen zijn en geen zwermcellen (die zitten onderaan en aan de zijkanten). Bij het maken van de vlieger is op de een of andere manier de moer gesneuveld en hebben de werksters hun maatregelen genomen. Daarom is nu dertien dagen na het maken van de vlieger de eerste moer uitgelopen.
    Laat het volk nu maar 3 tot 4 weken met rust. Groet, Ben

  • Anneke Van Pelt

    07-05-2020 om 20:41

    Een afgevlogen broedaflegger, bedoel je dat deze dus op eigen stand kunnen blijven staan?

    Anneke, dat kan zeker. Neem dan 2 of 3 ramen broed en bijen en sla nog een extra raam af in de 5- of 6-raams broedaflegger, aanvullen met kunstraat. Dan heb je een redelijke broedaflegger met uitsluitend jonge bijen. Leg er een pak met 2,5 kg suikerdeeg op en het wordt een prachtig volk voor komend jaar. Groet, Ben

  • Mark

    07-05-2020 om 21:52

    Hoi Ben, ik heb gisteren een kunstzwerm gemaakt kan ik nu volgende week zaterdag de honing er af halen of stoor ik dan de volken te veel vanwege de redcellen?

    Mark, als je maar uit de broedkamer blijft en alleen in de honingkamers werkt, kan dat geen kwaad. Veeg de bijen van de hk-ramen af in een emmer en giet ze in 1 keer terug in de broedkamer. Daarna sluiten en op dag dertien doppen breken.
    Groet, Ben

  • Willem

    10-05-2020 om 15:14

    Hoi Ben, ik heb de fout gemaakt om te laat een tweede honingkamer te plaatsen. Hierdoor zit er nu in de bovenste bk veel honing. Is hier nog wat aan te doen?

    Willem, dan zet je de tweede toch onder en neem je straks de bovenste af om te slingeren. Groet, Ben

  • Anton

    10-05-2020 om 18:14

    Dag Ben,

    Vandaag een honingkamer afgenomen. De 2e honingkamer die ik er recent op had gezet heb ik er op laten staan. Ik maak gebruik van een Q-rooster. In de afgenomen honingkamer zat één raat die voor de helft was belegd met bultbroed/of darrenbroed. (ik weet niet of het darrenbroed of bultbroed is, het was wel mooi aaneengesloten broed). Alle andere raten waren gewoon gevuld met honing, zonder een spoortje van enigerlei broed. .Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Is dat iets wat vaker voorkomt??

    Dag Anton, het zijn de eileggende werksters, die soms in de honingkamer voor dit soort verrassingen zorgen. In het normale broednest is de broedzorg en -hygiëne hoog en zullen larven uit dergelijke cellen meestal geruimd worden. In de BK is geen broedhygiëne en zie je soms onbevruchte eitjes of cellen bultbroed. In ieder moergoed volk komen ongeveer 70 eileggende werksters voor. Groet, Ben

  • Willem

    10-05-2020 om 23:18

    Hoi Ben, ik bedoel de bovenste broedkamer, waardoor het broednest naar onderen wordt gedrukt.

    Willem, je hebt de tweede bk zeker bovenop de eerste bk gezet? Die grote ruimte biedt de bijen de gelegenheid om de honing rond het broednest in de bovenste bk op te slaan. De 1e hk is dan te ver weg. Volgend jaar 2e BK onder plaatsen, dan heb je dit probleem niet.
    Je kunt nu de honing boven het broednest open krabben en hopen dat de bijen die honing gebruiken en verplaatsen zodat het broed weer omhoog komt. Je kunt ook vlak voor de acacia- of lindedracht de beide BK's omwisselen. Dan komt het broednest tegen het moerrooster te zitten en zullen ze wel de honing naar boven brengen. De onderbreking van het broednest tussen BK1 en 2 repareren ze wel weer in de zomer. Groet, Ben

  • Anton

    11-05-2020 om 08:57

    Dag Ben,
    Ik heb je blog "Darrenraat in de honingkamers" gevonden dus ik heb het antwoord. Toch leggende werksters. Hartelijke groet, Anton

  • Sandra

    16-05-2020 om 19:54

    Hallo Ben

    Ik heb net van twee volken de verzegelde honingraampjes weggehaald om te slingeren, in de helft van deze raampjes zit een mooie krans met stuifmeel. Hoe ga ik daar nu mee om. Deze volken hebben op een bk gestaan en twee of drie hk gekregen. komt dit door te weinig ruimte in de bk?

    Sandra, je kunt de geslingerde ramen waarin je stuifmeel aantrof direct weer terugplaatsen in de honingkamer, die het dichtst op de broedkamer staat. Zo blijft het beschikbaar voor slechtere tijden. Het is gewoon dat er een rand stuifmeel rond het broednest zit. Soms komt het dan tijdelijk vooral in de ruimte boven het moerrooster terecht. Maar het blijft keurig zitten tijdens het slingeren, dus gewoon teruggeven. Groet, Ben

  • Frauke

    17-05-2020 om 15:47

    Observatie: bij drukte voor het vlieggat zie ik dat er een soort 2richtingsverkeer ontstaat. De bijen met nectar komen terug de kast in via de vliegplank en diegene die weg willen vliegen kruipen eerst een stukje tegen de kast op en starten dan hun haaltocht. Als het niet druk is, dus de zon even achter de wolken zit, dan gebeurt dat niet.
    Mooi om te zien!

  • Hans Heerebout

    08-07-2020 om 11:36

    Hallo. Ik heb 2 honingkasten; de honingopbrengst is ieder jaar prima. Echter, dit jaar blijft de hk in een van de kasten leeg, terwijl ik bij de andere al 2x heb geoogst. Zou jij me kunnen vertellen wat hier aan de hand is. En hoe kan ik het verhelpen? B.v.d. Hans.

    Hans, het kan aan allerlei zaken liggen, maar de meest voor de hand liggende redenen zijn een bijen of -broedziekte, een slecht presterende moer (bijvoorbeeld verminderde eilegcapaciteit) of slechte genen op het gebied van speuren en/of haaldrift. Oplossing ligt voor de hand, namelijk de moer vervangen door een jonge leggende moer. Groet, Ben

  • Hans Heerebout

    09-07-2020 om 16:27

    Bedankt, ik ga ermee aan de gang.Hans.

  • Casper Baan

    18-08-2020 om 22:39

    Hallo Ben,
    Ik heb een vraag gerelateerd aan honingslingeren. Een paar weken geleden heb ik de verzegelde honingramen van de kast gehaald en in een afgesloten plastic bak bewaard.
    Nu met het slingeren bleken er meerdere grote wasmotten rond te kruipen.....
    Kan ik de geslingerde honing nog wel gebruiken/uitdelen voor consumpties of kan ik deze beter terug geven aan de bijen.
    Groet, Casper

    Casper, het spinsel en dergelijk blijft wel achter in de zeef, dus je kunt de honing gewoon gebruiken. Een volgende keer kun je beter eerst de ramen met honing 24 uur diepvriezen, dan dood je de eitjes. Die hebben er nu al in gezeten in het volk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.