16-02-2021

De imme ontwaakt

Bijna een maand geleden hadden de bijen hun laatste reinigingsvlucht. Vanmiddag kwam de zon door en direct kwamen de eerste bijen weer naar buiten, al was het maar voor even. Dit was gelijk een mooi moment om vast 4 bodems als demo te kuisen. De schoonmaak van een spaar- en een Dadantkast zijn op video gezet. Hoe minder bijen op de bodem, des te beter. Een schone bodem is een teken van hygiene en vitaliteit. Sterke volken zullen de zaak beter schoon houden dan gemiddelde of verzwakte volken. 

In de regel maak ik de bodems eind februari tijdens een koude ochtend of dag schoon. Soms zijn ze nog schoon. Indien mogelijk neem ik dan ook de onderste bak weg. Die video demo volgt nog. 

Ben Som de Cerff, hoby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Bert

    16-02-2021 om 16:31

    dag Ben, betekent dit dat je de planning van werkzaamheden twee weken naar voren haalt omdat er nu sprake is van een weersomslag met zicht op dagen boven de 10 graden ? en gaan we straks de onderste BK ook eerder weghalen ?

    Bert, ik haal de planning niet naar voren, dit was slechts als demo bedoeld. Je mag het nu wel doen op een koude ochtend, maar het mag ook over twee weken. Je moet het wel doen ruim voor half maart, want dan slepen ze weer stuifmeel van de boswilg in de onderste bak. Dat is nu nog niet het geval. Groet, Ben

  • Paul

    16-02-2021 om 16:41

    Dag Ben. Bij mij werd er ook druk gevlogen vanmiddag. Bij een zwak volk werd al aan roverij gedaan. Nooit eerder gezien zo vroeg.

    Paul, het zijn vaak moerloze volken, die de verdediging laten sloffen. Gezonde volken laten het kaas niet van het brood eten. Groet, Ben

  • Anton vV

    16-02-2021 om 19:34

    Hier net onder Zutphen werd ook al volop gevlogen, heerlijk om te zien en te horen.
    Laat het nieuwe seizoen maar komen!

  • Nathalie

    16-02-2021 om 20:12

    Hai,
    De bodem kan ook tegelijkertijd met de onderste BK toch? Wat is de reden dat je nu eerst de bodem doet? Wanneer haal je de BK weg dan?

    Ha Nathalie, ja dat is ook de bedoeling. Bij deze kast heb ik geen 2 BK's. Het is maar 1 BK plus een HK, dus de BK kan ik nooit weghalen hier.
    Groet, Ben

  • Hallo

    16-02-2021 om 22:49

    Ik werk met Belgisch simplexkast vorige week alle onderst broedbakken weggenomen waren zo goed als leeg bijen zaten mooi bovenste kamer en bodem plaat
    Gewisseld met een gekuiste en afgebrande bodemplaat . De ramen afgesmolten met stoomwas smelter. En alles is weer brandschoon.
    Gereed voor het nieuwe seizoen
    Zaten nogal veel poppen van wasmotten op de bodemplaat.
    In het begin deed ik deze werken later en kon onderste broedkamer nooit weg nemen daar er al te veel stuifmeel en verse nectar in zat
    Dankzij de tip in een van je vorige filmpjes is het gelukt
    En dit zonder de bijen te storen of af te koelen .
    Nogmaals bedankt voor de leerzame filmpjes en uitleg.

    Dank je voor je terugkoppeling. Deze vroege ingreep is inderdaad zo gepland om te voorkomen dat er al stuifmeel in de onderbak komt te zitten. Met kou merken de bijen helemaal niets van deze handeling, de kast is dicht! Top.
    Groet, Ben


  • Frans G

    17-02-2021 om 06:55

    Ongeveer 36 uur nadat het hier iin de buurt van Margraten nog -5 of kouder was en met nog steeds overal de vorst in de grond, vlogen mijn bijen druk. Er werd ook door alle volken volop fel geel stuifmeel gehaald.

  • Erik

    17-02-2021 om 08:37

    Goedemorgen,

    Ik ben beginnend imker met 3 kasten, en zou ook graag de bodem schoonmaken.
    Er staan echter 2 broedkamers op die nog zo zwaar zijn dat ze bijna niet te tillen zijn, hoe pak ik dat aan.?
    Is het voor de snelheid en het behouden van de temperatuur niet handiger om er een andere, schone bodem onder te zetten??

    Ha Erik, het werkt iets sneller wanneer je een reservebodem gereed hebt staan. Wanneer je ruimte hebt om die naast je kast te plaatsen, kun je zo de twee broedkamers optillen (zonder bodem) en op de schone bodem laten zakken. Bodem eerst ff los wrikken.
    Wat je bij twee broedkamers kunt doen, is eerst de bovenste BK kiepen om te kijken of de onderste BK zonder bijen is. Is die leeg dan plaats je alleen de bovenste BK op de schone bodem. Is die onderste bezet met bijen, dan de bovenste BK teruglaten zakken en beide BK's overzetten op schone bodem.
    Beide broedkamers zouden samen te tillen moeten zijn, zo niet dan moet echt nagaan in je aantekeningen of je niet te veel gevoerd hebt.
    Groet, Ben

  • Nico

    17-02-2021 om 11:29

    Net als Erik ben ik een beginnend imker (nu nog met één volk). Ik heb ondertussen een tweede identieke kast klaar staan dus mijn idee was ook: waarom geen schone bodem ernaast zetten? Dan kan je daarna op je gemak de "vuile" bodem schoonmaken - en ook grondiger. Vraag aan Ben: in je antwoord aan Erik heb je het over "teveel voeren". Is het dan erg als ze aan het eind van de winter nog over hebben? Ik wilde dat gaan gebruiken voor mijn tweede volk.

    Ha Nico, het is zelfs makkelijk wanneer je 2 of 3 volle ramen straks weg kan nemen, die je later kan inzetten bij je kunstzwerm of broedaflegger. Maar het leek alsof Erik de kast niet kon optillen vanwege de vele volle ramen.
    Dan lijkt me dat er nog veel te veel voer inzit. Je hoeft geen 8 volle ramen over te houden. Groet, Ben

  • Martin

    17-02-2021 om 11:54

    Ik dacht vanochtend ook de onderste BK weg te nemen, maar die zitbehoorlijk vol met bijen, ongeveer 4 straten. Wat wordt nu de strategie? Wachten op hogere temperaturen en dan de bijen afslaan in de bovenste BK?

    Martin, de handeling is met name gericht op raatvernieuwing. Indien ze niet donker zijn, kun je het zo laten. Maar wil je ze vernieuwen dan kun je met 17 of 18 graden (niet doen bij koud weer!) de 5 bezette ramen uit de onderbak controleren. Geen broed dan afkloppen op de bovenbak en wegnemen. Meestal zit er geen broed in. Toch 1 of 2 ramen met broed, wellicht in de bovenbak bijplaatsen tegen het broednest aan. Indien dat niet kan, dan de onderbak laten staan en later de oude lege ramen vernieuwen. Groet, Ben

  • Harry en Tine Bosman

    17-02-2021 om 12:19

    Dag Ben,
    We hebben gereageerd op je antwoord over het verschonen van de onderbak en weer een vraag gesteld over 2 broedkamers. We lazen net hier de antwoorden, dus het is ons al duidelijk. Fijn dat je alles zo helder uitlegt, het helpt ons echt verder. Bedankt daarvoor.

  • Jeroen

    17-02-2021 om 12:44

    Goede middag Ben, Dank voor de uitleg. Wanneer en hoe kan je het best een bijenvolk overzetten van een spaarkast naar een lege Dadantkast, als een volk in de spaarkast te groot wordt? Is er een goede methode? Dit, omdat de raten van een spaarkast in lengte kleiner zijn dan van een Dadantkast ?

    Jeroen, even geduld. Blogbericht is in de maak. Groet, Ben

  • Joke

    17-02-2021 om 14:14

    Hoi Ben,
    Waar laat je die dode bijen? Kun je die gewoon naast de kasten kieperen of liever een eindje verder zoals de bijen zelf ook meestal doen?

    Ha Joke, ik gooi ze een paar meter verder op in het gras of op de composthoop. Dode bijen kunnen stinken, dus niet direct naast de kast. Groet, Ben

  • PimS

    17-02-2021 om 16:09

    Hallo Ben,
    Bijen waren vandaag massaal buiten voor reinigingsvlucht. Overal bruine poep. Wat mij opviel is dat het ook behoorlijk stinkt. Is dat normaal?

    Ha Pim, gisteren gingen ze inderdaad massaal naar het toilet na een lange winterzit. Het kan inderdaad ruiken.
    Groet, Ben

  • Han Holdijk

    17-02-2021 om 16:32

    Bij een.van mijn volken was geduren de hele winter periode op de varoalade niets waar te nemen. Geen mijtval meer na de behandeling in augustus,maar ook geen was resten ,dat normaal waar te nemen is bij het gebruik van het opgeslagen voer. ( normaal ingewinterd) Tot mijn verbazing werd er vandaag ook bij dat volk gevlogen. Bij een ander volk kwamen ze zelf met stuifmeel binnen. Groet Han

    Han, check nog eens of het gaas niet afgesloten was met wat dode bijen en mul. Groet, Ben

  • Angelique

    18-02-2021 om 00:53

    Hallo Ben.
    Ook ik ben n beginnende imker. Mogelijk heb ik ook nog veel voer in de kast. Hoeveel moet ik nu laten zitten bij t verversen van de ramen? kan ik nog wat met t voer of moet ik dit wegdoen?
    Groet Angelique

    Ha Angelique, het overtollige voer haal je er pas eind maart/begin april uit. Altijd 2 tot 3 volle ramen laten zitten als reserve. Je kunt het voer later gebruiken voor je kunstzwerm of broedaflegger. Nu vooral de bijen niet verstoren en met rust laten, ik bedoel de kast van boven dicht laten. Groet, Ben

  • Henk H

    18-02-2021 om 09:16

    Dag Ben,
    Sinds midden 2020 heb ik ook een topkast. Hoe is hier bij de voorjaarsinspectie?

    Ha Henk, het is nog lang geen tijd voor de voorjaarsinspectie, want het is nog winter. Eind maart/begin april kun je de overtollige voerramen (2 altijd laten zitten) en andere lege ramen eruit halen en vervolgens 1 of 2 ramen kunstraat geven tegen het broednest. Dat is het wel..... gemak en eenvoud!
    Groet, Ben

  • Willem

    18-02-2021 om 10:23

    Hallo Ben,

    Maak je de bodems ook wel eens schoon met soda?

    Ha Willem, uitsluitend nadat ik een dood volk heb aangetroffen, maar daar heb ik gelukkig weinig last van.
    Groet, Ben

  • PimS

    18-02-2021 om 12:36

    Na de reinigingsvlucht gisteren trof ik vanmorgen honderden dode bijen aan voor de kasten en ook een aantal op de vliegplank. Verkleumd gisteren. Is dit een normaal verschijnsel of moet ik mij zorgen maken?

    Pim, je zag ook op mijn twee bodems dat de hoeveelheid dode bijen per volk sterk verschilt. Ik maakte op dat moment de bodem schoon, voordat de bijen flink begonnen te vliegen en te ruimen. Anders had een deel van die dode bijen ook voor mijn kast gelegen. Het is dus niet erg wanneer er honderden dode bijen voor de kast liggen. Liever tref ik zo weinig mogelijk aan, maar dat er bijen in de winter dood gaan is normaal. Ligt er vooral aan wanneer ze geboren zijn. Groet, Ben

  • Aart

    18-02-2021 om 13:35

    Hoi Ben,
    Doe je het schoonbranden op een ander moment of hoeft dat niet elk jaar?

    Ha Aart, indien de bijen blijven leven, veeg of krab ik de bodem schoon. Verder gebruik ik uitsluitend een brander of soda wanneer een volk gestorven is. Groet, Ben

  • Margriet K.

    20-02-2021 om 13:13

    Dag Ben, Het lijkt me komende dagen bij een temp rond of boven 15 gr. een mooi moment om koninginnen te merken. Ze zijn nu gemakkelijk te vinden. Of is het niet verstandig om de volken nu al te storen? Groet, Margriet

    Ha Margriet, in februari is het nog niet verstandig om de volken open te maken en alle ramen individueel bloot te stellen aan de buitentemperatuur om de moer te zoeken. Tot half maart neemt de bijenpopulaties af ten gevolge van de stervende winterbijen. Dus tot half april is het volk op zijn kleinst en is de moer goed te vinden. Dus liever nu niet verstoren (stress) en wachten tot eind maart/begin april.
    Groet, Ben

  • Maikel

    20-02-2021 om 14:35

    Ga je met 18 normaal formaat volken de winter in ze ik vandaag dat er nog maar 1 leeft dus rondje gebeld en ben zeker niet de enige in mijn omgeving van Made tot Tilburg krijg ik bijna overal het zelfde verhaal geen dode volken in de kast maar gewoon helemaal lege kasten op het voer na.
    Wat kun je daar nu mee?

    Maikel, rampzalig verhaal. In wat voor omgeving zit je met je bijen en hoe was het met volken tijdens het inwinteren en tijdens het oxalen in december? Kun je hier iets over vertellen? Medio maart komt er weer een uitwinteringsenquete met een vraag naar de postcode, misschien kan ik daar iets uithalen. Je kunt nu ook een bijengezondheidsspecialist laten kijken naar je bijen/ramen. Groet, Ben

  • Feike Jan Reitsma

    20-02-2021 om 21:42

    Hoi Ben, 1 van mijn volken hebben we de winter niet gehaald. Waarschijnlijk door de vorst van het voer afgegaan. Bijen zaten dood in de raten terwijl er genoeg voer aanwezig was. Mijn vraag is: kan ik de uitgebouwde ramen en voerramen opslaan en gebruiken voor afleggers of moet ik ze vernietigen?

    Ha Feike, mogelijk is het volk te klein geworden en zijn ze daardoor van het voer afgeraakt en verkleumd. De rest is door virussen waarschijnlijk dood gegaan en ligt op de bodem. Je kunt die dode bijen altijd checken op varroamijten door de schudmethode. Je kunt het voer wel hergebruiken, met uitzondering van het raam met dode bijen. Gooi dat maar in de GFT-container.
    Groet, Ben

  • Jozefina Homminga

    21-02-2021 om 20:58

    Ik ben beginnend imker
    Heb geen idee wat een spaarkast is..

    Jozefina, dat is waarschijnlijk de kast die jij hebt. Het is raadzaam je op te geven voor een basiscursus en vast een beginnersboek te lezen. Dan wordt al veel duidelijk. Groet, Ben

  • Feike Jan Reitsma

    24-02-2021 om 09:15

    Hoi Ben, dank voor je reactie. Ter verdieping, kan ik de ramen met niet afgesloten voer opslaan als ik ze niet direct hergebruik en zo ja hoe? En kan ik uitgebouwde ramen zonder voer en zonder dode bijen opslaan en hergebruiken om een in afleggers te gebruiken?

    Ha Feike Jan, die overgebleven ramen kun je wel 2 a 3 maanden bewaren in een afgesloten 6-ramer. Wel gebruiken in mei/juni want anders komen er in de zomer toch weer wasmotlarven in of het gaat gisten. Groet, Ben

  • Frans Brederode

    25-02-2021 om 20:32

    Ik ben een beginnende imker. Nu 1 volk carnica bijen. Overwinterd in spaarkast op 2 BK en 1HK. Afgelopenjaar varroamijt betrijding gedaan roofmijten in te zetten. Kast staat op zwarte bosaarde. Volk goed de winter doorgekomen. Wel bij eerste controle op varroaplank stuifmeelmijten. Oorzaak waarschijnlijk slechte ventilatie doordat 3 hoornaars de ventilatie gaten afgesloten hadden. Zijn stuifmeelmijten schadelijk voor het volk?
    Gr Frans

    Frans, vermoedelijk zit er veel stuifmeel in niet bezette ramen van de onderbak. Die beestjes kunnen geen kwaad, ze ruimen alleen het stuifmeel op. Misschien moet je de onderbak wegnemen?
    Je weet dat roofmijten uitsluitend de gevallen varroamijten opruimen en dat de varroamijten vrij veel verstopt zijn in het broed.
    Bijen kunnen beter de varroamijten zelf opruimen dan roofmijten. Mieren en oorwurmen doen hetzelfde als roofmijten en die zijn gratis beschikbaar in de natuur. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.