26-06-2020

De invloed van een hittegolf op het broednest

 

Twee kasten heb ik thuis uitgerust met een broodminder oftewel een temperatuur sensor. De ene kast is van hout en de andere van polystyreen. Beide zijn dadantkasten met twee goed gevulde honingkamers. Toen ik een blogreaktie ontving waarin gezegd werd dat een strookje voorbouw met kunstraat zou smelen in de kast, wist ik op basis van de meetresultaten dat deze reaktie vroeg om een nieuwe blogbericht. 

Al maanden volg ik de temperatuur in het broednest. De broodminders hangen zo'n vijftien centimeter onder de toplatten precies in het midden van het broednest. Op de bovenstaande 7-daagse grafieken van de afgelopen week kun je zien dat er nauwelijks invloed is van de buitentemperatuur op de binnentemperatuur van het broednest. De temperatuur in de houten kast is gelijk aan die van de polystyrenen kast ongeveer 35,5 gaden.

Mochten de bijen de temperatuur niet laag genoeg kunnen krijgen door water te verdampen op het gesloten broed, dan wordt de ventilatie in de kast verbeterd door de straatjes deels vrij te maken van bijen. De bijen gaan dan gewoon buiten op het terras zitten oftewel ze hangen voor aan de kast. Meestal kruipen ze in de nacht wel weer naar binnen, want dan is de temperatuur ook weer lager. 

Kortom de bijen zijn zeer goed in staat de broedtemperatuur op ongeveer 35 graden te houden, mits dat de bezetting goed is. Kunstraat smelt of wordt pas zacht bij veel hogere temperaturen (ruim zestig graden is het smeltpunt). 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • P. Bos

    26-06-2020 om 10:57

    Dag Ben, in je berichtje staat: met goed gevulde honingkamers. Ik heb nu een spaarkast met twee BK’s en 2 volle HK’s. Ik heb al een keer geslingerd, maar ik merk dat de bijen nu ook de BK overvloedig vullen met nectar. Moet je dan nogmaals slingeren als je geen 3e HK hebt of regelen de bijen dit vanzelf? Ik wil de bijen graag laten inwinteren op eigen honing overigens, maar ze moeten ook voldoende ruimte hebben voor de zomerdracht van juli en augustus lijkt mij.... hoe dit het beste te regelen?

    P, de dracht loopt in de regel begin juli af. Half juli is het over en kun je de honing (gedeeltelijk) slingeren. Eigenlijk zou een groot volk drie HK's moeten hebben, maar bij jou steken ze de honing dan wel in de 2e BK. Ook geen probleem wanneer je ze toch wilt inwinteren op eigen honing. Aan 1,5 BK hebben ze meer dan genoeg ruimte. Groet, Ben

  • Susanne Ramselaar-Schijf

    26-06-2020 om 11:36

    Weer heel leerzaam, Ben. Dank je wel voor het delen.

  • J C ZWERVER

    26-06-2020 om 12:10

    U heeft niet verteld waar de kasten staan onder de bomen of in de volle zon dat maakt wel verschil wel bedankt voor de in formatie GR V JOCHUM

  • wdvill

    26-06-2020 om 13:38

    Dag Ben,
    Dank voor dit blogbericht, onderbouwd met bevindingen van de Broodminders.
    En toch... Meer dan eens vind ik een reepje kunstraat, of ten dele opgebouwde kunstraat, dat slap en haast dwars op de ramen is gaan hangen - ten dele vervormd (gesmolten dus?). Ik probeer een keer een foto te maken...
    Groet

  • Ben de blogger

    26-06-2020 om 15:57

    W, ik veronderstel dat de ramen die niet bezet zijn met bijen wel de omgevingstemperatuur krijgen. Als daar dan ook nog de zon opstaat dan wordt het wel flink heet. Dat komt dus domweg omdat daar de bijen niet koelen of kunnen koelen. Groet, Ben

  • Ghislain De Roeck

    27-06-2020 om 08:36

    Zegt dat volgens jou iets over de risico's/voordelen van het verdampen van mierenzuur, Ben?

  • Tine Bosman

    27-06-2020 om 08:46

    Dag Ben, mijn man en ik zijn startende coronaimkers (3 mei kregen we een zwerm). We worden begeleid door een mentor die het imkeren zelf heeft aangeleerd en de praktijk uit de boeken sterk aanhoudt. We lezen steeds over anderhalve broedkamer (wij hebben er nu 2) en meerdere honingkamers (geadviseerd 1, maar zelf opgeschaald naar 2) Wanneer we volgend jaar over willen stappen naar anderhalve broedkamer, willen we ook op. 11 raten overgaan (nu 10). Moeten we dan in de halve broedkamer ook 11 ramen hangen? De bijen doen het overigens prima, onze kast staat ‘s ochtends in de zon, de rest van de dag lekker in de schaduw. Bij de buurman, 10 meter verderop staat een joekel van een lindeboom. We hebben ons opgegeven voor de imkercursus van volgend jaar, maar proberen nu vooral te imkeren met hulp van je berichten en informatie op de site van de NBV. Groet, Tine

  • Ben de blogger

    27-06-2020 om 10:54

    Ghislain, ik heb mierenzuur afgezworen. Mij te gevaarlijk voor het broed en de moer. Dit onderzoekje richt zich specifiek op de temperatuur in het broednest. Boven op de toplatten in een lege hk kan het veel warmer worden. Daar kunnen de bijen niets afkoelen. Dus blijft mierenzuur m.i. zeer risicovol. Groet,
    Ben

  • Ben de blogger

    27-06-2020 om 11:03

    Tine, er is nog een blogcategorie met jaarlijkse imkerhandelingen, staat links bovenaan. Handig voor beginners.
    Wanneer je overgaat op 11 ramen per bak dan moet je dat in alle lagen van het broednest doen. Het hoeft niet in de honingkamers. Groet, Ben

  • Samad Jamali

    29-06-2020 om 19:29

    Beste Ben,
    Het heeft niets te maken met dit onderwerp, maar ik heb geen andere mogelijkheid om met jou in contact te komen. Mijn koningin is vandaag terug van het eiland Ameland.
    In mijn bevruchtingskastjes zitten 3 raampjes, waarvan 2 raampjes niet hebben gedaan en 1 is omgebouwd en daar zit heel veel honing in, een klein beetje stofmeel en geen gesloten broed.
    Mijn vraag is of de koningin bevrucht is ja of nee? En wat ik verder moet doen?
    Alvast heel erg bedankt.

    Met vriendelijke groet,
    Samad Jamali

  • Ben de blogger

    29-06-2020 om 19:36

    Beste Samad, ik heb nog geen ervaringen gehoord van andere imkers. Maar normaal gesproken zou je nu eitjes en larven mogen verwachten.
    Je kunt weinig anders doen dan nog een weekje wachten. Heb je de koninginnen nog wel gezien? Groet, Ben

  • Samad Jamali

    29-06-2020 om 23:17

    Beste Ben,
    Bedankt voor jou snelle reactie.
    Ja ik heb de koningin gezien, alleen blijft er bij mij een heel grote vraag, waarom er honing en stuifmeel zit op de raat, Groet Samad

  • Peter

    30-06-2020 om 09:00

    Dag Ben, ik twijfel vaak of ik de kasten in de winter op een plek moet zetten waar ze 's-zomers niet de hele dag in de zon staan. Bij deze meting: staan deze kasten ook de hele dag in de zon?

  • Lineke

    03-07-2020 om 11:46

    Hoi Ben, een berichtje off-topic maar ik reageer op je laatst bericht in de hoop dat je mijn vraag nog ziet. Ik wil een pas gevangen zwerm na 3 dagen gaan voeren. Ik heb nog honingramen met onverzegelde honing over van een ander volk. Kan ik dat aan ze voeren door bovenop de dekplank (met gat open) een lege honingkamer te plaatsen met daarboven op de volle honingkamer. Slepen ze dan de verse nectar uit de bovenste honingkamer naar beneden naar hun kast onder de dekplank? Ik hoor het graag!

    Groet, Lineke

  • Ben de blogger

    03-07-2020 om 21:41

    Ha Lineke,
    Je kunt de honingkamer met open voer direct op het voergat plaatsen, dan zullen ze die voorraad de komende weken wel gebruiken. Er hoeft dus geen extra hk tussen geplaatst te worden.
    Groet, Ben

  • Frank

    04-07-2020 om 15:04

    Beste Ben,
    Ook ik heb een afwijkende vraag.
    Bij het vlieggat van mijn Segeberger kast eten de bijen aan het schuimplastic, weet jij waarom en wat ik er aan kan doen ?
    De ingang staat ruim open.

    Ha Frank, bijen en mieren zijn ware knagers. Alles wat ze niet zint, vreten ze weg. Ze knagen zelfs aan de houten vliegspleetverkleiners en inderdaad ook aan piepschuim of schuimplastic. Dit kan in mijn ogen twee oorzaken hebben. Die zaken worden als onnatuurlijk materiaal bestempeld en dus opgeruimd of ze vinden de opening toch aan de kleine kant. In de herfst kitten ze te grote vliegopeningen vaak weer dicht met was en propolis.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.