11-09-2018

De inwintering afronden

Deze week beindig ik de inwintering bij de meeste bijenvolken. Ze hebben allemaal tenminste 1 can invertsuiker gekegen, sommige iets meer en dat als aanvulling op de nog aanwezige honingvoorraad. Dat er nog bladhoning aanwezig is in de kantramen, is niet erg, omdat het invertsuiker meer naar binnen rond het krimpende broednest is opgeslagen. De eerste wintermaanden zullen ze dus ingedikt invertsuiker consumeren. Pas veel later in februari en maart zullen ze het opgeslagen voer uit de kantramen bereiken en daar zit de bladhoning. Maar dan kan het geen kwaad meer omdat ze dan weer buiten het toilet kunnen bezoeken. In bladhoning zitten meer onverteerbare delen. Voor Melezitose honing, die keihard kristalliseert, hoeven we in Nederland niet bang te zijn. Deze honing is afkomstig van Duitse larixbossen. 

Het is nog wel zaak om bij alle volken te controleren d.m.v. het zijwaarts liften van de kasten of er voldoende wintervoer is opgeslagen. Na volgende week zal de Klimop wel weer gaan bloeien. Kunnen ze nog de stuifmeelvoorraden aanvullen voor het komende voorjaar. 

Afgelopen zaterdag waren de hoornaars weer aktief. Twee van mijn volken op een bijenstand met 10 volken waren zich blijkbaar bewust van het gevaar en hadden een troepenmacht met wachtbijen bij de vliegopening opgesteld. 

 

Zo zie je dat sommige volken meer uitblinken in het verdedigen van het broednest.

Het wordt na de inwintering dus weer wat rustiger in de imkerij. Kan ik me mooi bezig houden met de voorbereiding van mijn voordracht tijdens de studiedagen in Breda en Merkelbeek. Hebben jullie je al ingeschreven op 1 van de 4 studiedagen?

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Henk

    11-09-2018 om 14:46

    Hallo Ben, in een aantal van onze buckfast volken is nagenoeg geen broed meer aanwezig. Is dat normaal om deze tijd van het jaar? Wel veel bijen en voldoende voer wat nog niet allemaal in gedikt en af gesloten is.
    Dank, Henk

    Henk, ik kwam vorige week ook in 1 van mijn volken nagenoeg geen broed meer tegen (klein stukje met eitjes, dus moergoed), wel veel bijen. Maar ik stond er ook van te kijken. Meestal haal ik - met uitzondering voor het maken van een video - na het inwinteren het broednest niet meer overhoop. Met windstil weer zal ik van de week nog eens een volk met een P-moer uit 2015 open maken en een video schieten. Groet, Ben

  • Klaes

    11-09-2018 om 16:03

    Hallo Ben, ik heb ongeveer drie ramen honing in de volken voor de inwintering,. Moet dan minimaal nog een volle kan invertsuiker per volk voeren?

    Klaes, indien je volken een volle BK spaarkast bezetten, dan moet je inderdaad nog 1 can per volk bijvoeren.
    groet, ben

  • Frauke

    11-09-2018 om 16:22

    Hier in ons Brabant bloeit de klimop reeds langer dan een week volop, dus een drukte van belang met bijen en andere insecten!

  • Henk Jan

    11-09-2018 om 16:29

    Vorig jaar wel Melezitose-honing of betonhoning gehad. Bij verschillende imkers in het oosten van het land.

    Henk Jan, Zit je in Drenthe of Gelderland? Waren er inderdaad Lariksbomen in de omgeving? Volken slecht uitgewinterd of verloren vanwege de betonhoning? Groet, Ben

  • Mieke

    11-09-2018 om 17:06

    Beste Ben. Kan er bij een bijenvolk ook teveel voer in een 10-raams broedkamer zitten. Aan beide zijde 2 1/2 raam met gesloten honing en op de rest van de ramen veel open honing nauwelijks plaats voor broed of stuifmeel. Wordt de open honing nog ingedikt zodat er nog wat ruimte voor broed komt of moet ik maatregelen nemen en zo ja wat is dan jouw advies ?

    Mieke, de middelste 5 ramen zouden een handgroot vlak lege cellen moeten krijgen voor de wintertros. Mocht er nog open broed in je volk zitten, dan gebruiken ze vooral in september en oktober nog wel redelijk veel voer. Dan ontstaat de gewenste situatie wel met de lege cellen. Groet, Ben

  • minke

    11-09-2018 om 17:15

    wat grappig die foto, hier (bij Lauwersmeer) ook hoornaars, dagelijks een stuk of 4 voor de kasten, maar ook hier had elke kast een troepenmacht paraat. Veelvuldig kregen ze een hoornaar te pakken en belandde die niet veel later dood op de grond. Menig bijtje werd trouwens ook verschalkt.

    Dank voor alle info dit seizoen, heel fijn om zo mee te kunnen lezen/kijken.

  • Henk

    11-09-2018 om 19:21

    Ben, ik heb een volk dat bij controle bijna geen voer had. Al wel 6 liter suikerwater gegeven. Het is een volk op 8 ramen maar met nog zeven ramen brias!
    Ik heb ze weer suikerwater gegeven maar ben bang dat het verbruik erg hoog is. Wat kan ik het beste doen?

  • Ben de blogger

    11-09-2018 om 19:57

    Henk, gewoon doorgaan met voeren. Daar gaat nog wel 10 kg suiker bij. Vooral grote porties geven van 4 a 5 liter oplossing. Het uitlopende broed wordt wel vervangen door wintervoer de komende twee weken.

  • Gert Valk

    11-09-2018 om 19:57

    Hoi Ben,

    De eerste jaren winterde ik ook vroeg in. Rond september klaar.
    Vorig jaar ben ik om de 2 dagen 0.5 liter 1:1 suikerwater aan het voeren van 15-8 tot 15-9. Samen 8 kg.
    Het gevolg is dat ze enorm broed aan blijven zetten. Daarna in september elke dag 2 liter 2:1. Samen 14 tot 16 kg.
    Dit gaf vorige jaar enorme sterke wintervolken. 8 straten goed bezet. Ze winterde ook allemaal groot uit. Wat een vroege voorjaars-oogst gaf.
    Wel controleer ik eind oktober de voervoorraad bij goed weer. Omdat ze ook meer op maken.
    Dit jaar ben ik dit weer aan het doen.
    Ik heb nu nog buckfast volken f1 met nog 11 ramen broed. Ik bestrijd begin augustus en eind oktober met API life var
    Wat vind jij van deze methode?
    Jij zal vast bewust kiezen voor eerder inwinteren. Graag hoor ik waarom.
    Veel dank!

    Vriendelijke groet!

    Gert Valk

  • Ben de blogger

    11-09-2018 om 20:51

    Gert, ik ben benieuwd hoeveel kg suiker jij per volk voert in de maanden augustus, september en oktober. Ik probeer aan te sluiten bij het natuurlijke gedrag van de bijen. Die leggen in de zomer hun wintervoorraden aan en gaan het broednest na de langste dag afbouwen.
    Doordat jij met 1 : 1 drijfvoert, simuleer je dracht en stel je het inwinteren een maand uit.
    Je moet dan wel geluk hebben met een warm najaar anders zal je wintervoer gaan gisten. Je hebt ook voldoende stuifmeel nodig anders worden de jonge bijen niet langlevend.
    Ik verwacht dat deze methode niet ieder jaar succesvol zal zijn en waarschijnlijk kost het veel suiker. Het is wel den interessante proef.
    Groet Ben

  • Gert Valk

    11-09-2018 om 21:26

    Hoi Ben inderdaad kost het best veel suiker.

    Gemiddeld.
    Augustus 8 kg suiker
    September 12 kg suiker
    Oktober 2kg
    In oktober controleer ik de hoeveelheid.
    Stuifmeel halen ze genoeg
    Voer gisten met die mooie nazomer kan ik mij niet voorstellen. Maar je hebt gelijk dat dit een risico is. Als het een week regent in september ga ik natuurlijk niet volop voeren. Dan wacht ik op een week goed weer dat ze het kunnen indikken.
    Bedankt!

  • gerrit

    12-09-2018 om 10:19

    hallo Ben
    hoeveel heeft een 6 ramer nodig om de winter door te komen?
    ze bouwen al raad in de voerbak.

    Gerrit, je kunt niet veel meer dan 8 kg suiker kwijt, maar dat is aan de lage kant om het uit te zingen tot 1 april. Dus vooral eind februari eens voelen aan de 6-ramer en eventueel een pak apifonda op het voergat leggen tegen die tijd. In de regel moet ik dat altijd wel doen bij 6-ramers. Groet Ben

  • Anoniem

    28-09-2018 om 22:31

    Dag Ben,

    Ik heb een tienraams-spaarkast met broedkamer en honingkamer bovenop. Onderin de BK zit wel verzegeld voer rondom het broednest, maar verder zit er niet veel voer. De HK zit wel redelijk vol met gesloten suikerwater. Heeft meer voeren nu nog zin? Omdat ze het dan waarschijnlijk opslaan in de HK en ik wil het juist in de BK hebben...
    Alvast bedankt!


    De bijen halen het voer ook wel uit de bovenste honingkamer dus geen zorgen daarover. Of je voldoende ingevoerd heb, weet ik niet. Hoeveel honing zat erin toen je begon met voeren en hoeveel kg suiker heb je gevoerd?

    Groet, Ben

  • Anoniem

    29-09-2018 om 12:32

    Ik had drie weken terug twee volle HK’s, waarvan eentje met 8 ramen die is geslingerd en die is leeggeslingerd met twee sluitblokken onderop terug geplaatst. Bovenop staat nu dus nog een volle HK met tien ramen, maar daarvan is inmiddels al wel weer het nodige gegeten.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.