04-06-2019

De jaarlijkse volksverhuizing

Zaterdag zijn er zeker weer zo'n 1500 bijenvolkjes verplaatst binnen Nederland. Ook in onze omringende landen doen veel imkers mee met de verplaatsing van bevruchtingskastjes naar onze Nederlandse land- en eilandbevructingsstations. Met Carnica moeren kun je terecht op Vlieland, met Buckfast-moeren reis je naar Marken, Ameland, de Flevo of naar de Marne. Met de Zwarte Bij reis je naar Belgisch Limburg of Neeltje Jans.

Zoals je op de foto ziet, is het er altijd een gezellig samenzijn van imkers uit alle windstreken. In dit geval onderaan de twee windmolens bij de opgang naar Marken. Er liep ook een fotograaf en een journalist van Landleven rond, over een jaar verschijnt er waarschijnlijk een artikel in Landleven. Het grote voordeel van een aanparing op een bevruchtingsstation is de gerichte selectie op bepaalde kwaliteiten van de vaderskant. De imker moet natuurlijk zelf aan de moederskant selecteren. In mijn geval let ik daarbij vooral op het hygienisch gedrag inzake de mijtenbesmetting. Uiteraard spelen andere eigenschappen als zachtaardigheid, vitaliteit en virustollerantie ook een belangrijke rol. 

Vooral in de landen zonder eilanden wordt er ook veel aan kunstmatige inseminatie gedaan. Vooral het bereiken van varroaresistentie is een belangrijke drijfveer voor KI. Dit kan ons binnen enkele jaren varroaresistente volken brengen. 

Lijkt deelname aan de bevruchtingsstations je ook leuk, sluit je dan aan bij de Buckfast-, de Carnica- of Zwarte Bij-vereniging. Zij helpen je hiermee verder. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • wim cousijn

    05-06-2019 om 08:41

    Hallo Ben, is er ook een relatie tussen mijtenbesmetting en bepaalde planten direct in de omgeving van je bijenvolken? Ik vraag dat omdat ik al een jaar of twee geen varoamijt meer zie en iemand mij vroeg: "Heb je soms Oost-Indische kers bij je kasten staan?" En dat was/is zo.....

    Wim, er is geen bewezen relatie. Hier in de tuin heb ik 2 jaar een oppervlakte van 16m2 met O.kers gehad, maar niets gemerkt van enige vermindering. In Drenthe werd de relatie tussen mijten en afrikaantjes aangegeven als mijtenbestrijding. Geen bewijs geleverd.
    Indien je al 2 jaar geen mijten meer gezien hebt, is het een extra reden om eens een bijenmonster van 300 bijen te onderzoeken op de aanwezigheid van mijten. Ik hoor graag het resultaat! Groet, Ben

  • Arnold Van Winden

    05-06-2019 om 11:35

    Kun je een aantal moerlose volkjes verenigen op een broed bak zonder krant bijvoorbeeld door extra beroken ???

    Arnold, gewoon alle ramen met broed en bijen in een enkele of dubbele broedkamer bij elkaar hangen. Rook of andere fratsen is helemaal niet nodig. Bij het maken van een verzamelbroedaflegger hang ik 5 x 2 ramen broed en bijen uit 5 verschillende kasten zo bij elkaar. Hang er in jouw geval een raam open broed bij, want waarschijnlijk zijn ze niet allemaal moerloos. Groet, Ben

  • Jana

    05-06-2019 om 22:36

    Hallo ik zou er wat jenever over sprenkelen ipv rook , gelijk een koningin in een kooitje met suiker deeg er bij doen even onderdompelen in lauw water , dit gaat altijd goed.

    Jana, je kunt de jenever beter zelf opdrinken :-) Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.