30-04-2015

De Kiepmethode

De Kiepmethode
 

Op de foto links boven gaf ik jl. maandag in de prachtige bijentuin van de NBV-vereniging Bussum een demo over het kiepen van de broedkamer. Bij de huidige koude weersomstandigheden gaat de volksontwikkeling gewoon door. Het versterkt zelfs de zwermdrift door de opeenhoping van bijen in de kast. Hopelijk slaat het weer snel om. Mogelijk komen er dan ook direct veel zwermen af.

Om dit te voorkomen kun je deze week tijdens koud weer door middel van het kiepen van de bovenste broedkamer een snelle kontrole op belegde doppen uitvoeren. Je wrikt met je beitel de bovenste broedkamer los van de onderste broedkamer en schuift de bovenste broedkamer inclusief de erop staande honingkamer in zijn geheel een paar cm naar achteren (naar je toe).Vervolgens kun je de BK 30 cm kiepen en van onderen beroken. Nu krijg je zicht op de (speel)dopjes en kun je controleren of ze belegd zijn.

Vind je uitsluitend speeldopjes dan is de kans aanwezig dat er aan de zijkant nog wel een belegde dop zit, maar meestal vind je die dan overal. Dus kiepen geeft een redelijke zekerheid, zeker in combinatie met een geknipte moer kun je hiermee de controle van alle ramen een weekje uit stellen.

Dat er zwermdrift in de lucht zit, is wel zeker, gezien de belegde doppen, die ik gisteren in sommige volken aantrof (zie foto links onder).

De foto rechtsboven laat zien dat je bij Segebergers of Frankenbeuten met een hoge bodem de latten bodem (bouwstop) niet moet vergeten. De bijen hadden vrolijk natuurraat aan de onderkant van de broedkamer ramen gebouwd. Het was allemaal gesloten darrenbroed, dus hiermee gelijk de eerste reproducerende mijten ook geruimd! 

Het plaatsen van de lattenbodem kan al begin maart bij het verwisselen of schoonmaken van de bodems.

 

Ben Som de Cerff docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    30-04-2015 om 18:21

    Ik heb al redelijk veel honing in de HB, zo`n 7-8 ramen redelijk vol.
    Wat is het beste: nieuwe HB erboven op zetten of bijna verzegelde ramen er al vast uithalen en nieuwe legen kunstraten erin ?
    En...hoe bewaar je die volle honingraampjes het beste ?

  • Ben SdC

    30-04-2015 om 19:23

    Gewoon de volgende HK er boven op zetten. Dat geeft de minste storing en de bijen brengen het wel naar boven.
    Ik zou zodra de voorjaarsdracht voorbij is, de volle en gesloten honingramen slingeren. De voorjaarsdracht is voorbij wanneer de meidoorns al een weekje in bloei staan.
    Voorjaarshoning kun je buiten het volk niet zo lang bewaren, want die heeft in tegenstelling tot zomerhoning sneller de neiging om te kristalliseren.

  • H.Gerkema

    30-04-2015 om 21:22

    Ik heb kunststof baken daar hang ik mijn honingraampjes in geen stof en geen bijen en kan zoo in de wagen staan

  • Anoniem

    01-05-2015 om 00:03

    Bestaat er een manier om het snelle kristalliseren van de voorjaarshoning te vertragen of tegen te gaan?
    Koel bewaren of invriezen van de honing?

  • Ben SdC

    01-05-2015 om 11:10

    Net geslingerde vloeibare honing invriezen remt inderdaad het kristallisatieproces zeer sterk af. Lees dit artikel er nog eens op na: https://library.wur.nl/ojs/index.php/bijenhouden/article/viewFile/11957/11460

  • Anoniem

    07-05-2015 om 19:59

    Kiepen, kan dit met alle kasten zonder risico, ook met segeberger kasten? Ik las ergens dat kiepen gedaan werd met kasten die vastgezet waren. Mijn kasten BK plus HK staan gewoon los op elkaar. Wil niet dat het fout gaat. Ik hoor het graag!

  • Ben SdC

    08-05-2015 om 08:12

    Het is zaak het deel, dat gekiept moet worden, 3 of 4 centimeter naar je toe te trekken en daarna te kiepen. De onderste BK moet wel op een vlakke ondergrond staan. Deze week hebben we het kiepen tijdens een vervolgopleiding ook geprobeerd met een Segebergerkast, maar dat ging ook goed. Wel het bovendeel uit de rand 4 cm eerst naar je toe trekken.
    Ik zal vandaag nog wel een Duitstalige video posten.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.