17-09-2020

De klimop verdient zijn plaats in het landschap

Binnenkort zien we overal weer de klimop bloeien, de lage gecultiveerde soorten in het openbaar plantsoen en de hogere klimmers in de eikenbomen. Over de Klimop wordt veel onzin verteld. Blijkbaar dringt het nut van deze geweldige drachtplant nog steeds niet door tot natuurorganisaties en tuinbeheerders. Ieder jaar kom ik weer doorgezaagde stammen tegen in de Achterhoek. Tientallen jaren groei wordt zomaar onnodig kapot gemaakt. De achteruitgang van de insecten en de natuur wordt op deze manier alleen maar versterkt en dat in gebieden van natuurmonumenten en staatsbosbeheer. Om treurig van te worden! Dit betreft dus ook bomen, die langs onverharde wandelpaden staan. 

Vandaar het advies om dit natuurbericht vooral te delen met tuinonderhoudsbedrijven en andere beheerders. Het zijn toch uiteindelijk gewone werknemers die de kettingzaag erin zetten. Echt jammer!

Juist het laatste stuifmeel vormt de basis voor de aanleg van voldoende bijenbroodreserves, die in januari en februari weer aangesproken kunnen worden door onze bijen wanneer de natuur nog te weinig te bieden heeft.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • anoniem

    17-09-2020 om 11:58

    en niet alleen in de Achterhoek ;;; van landgoed Scherpenzeel (in Scherpenzeel )hebben ze in Barneveld in een laan met 50 bomen ook de klimop doorgezaagd .En dat noemen ze dan landschap en natuurbeheer

  • Henk Bakker

    17-09-2020 om 14:25

    De klimop wordt verwijderd omdat het de boom waar het in klimt verstikt... of is dat de onzin waar je het over hebt?

    Henk, het verstikken van de boom is blijkbaar een hardnekkig misverstand. Lees vooral het bijgelinkte verhaal van Natuurbericht.nl. Groet, Ben

  • Renée

    17-09-2020 om 14:44

    en gedeeld......

  • PimS

    17-09-2020 om 14:45

    Ik heb dat ooit eens gevraagd aan een boomchirurg. Hij verzekerde mij dat klimop geen gevaar voor de boom oplevert. Vooral eiken kunnen er goed tegen. Ik heb 30 jaar geleden Hedera bij een eik in onze tuin geplant en dat is een lust voor het oog, zoveel bijen en ook wespen. De boom groeit rustig door evenals de klimop.

    Pim, dank voor je aanvulling! Boomchirurgen zijn de boomspecialisten bij uitstek! Groet, Ben

  • Mark

    17-09-2020 om 18:43

    Ik ben imker en boomverzorger, als boomverzorger zaag ik ze ook door op wegen waar de bomen gevaar op kunnen leveren.
    Een boom moet iedere drie jaar gecontroleerd worden en risico bomen ieder jaar, als er hedera in zit kun je de stamvoet van de boom en stam niet controleren je ziet niks. Dit kan dus gevaar opleveren voor de samenleving. Aaron worden ze doorgezaagd ik zou het zelf ook liever anders zien maar je gaat als wegbeheerder geen gevaar lopen.

    Mark, bedankt voor je aanvulling. In mijn blogbericht sprak ik over onverharde wegen, wandelpaden dus. Overigens kun je op mijn foto's nog steeds de stam zien, want de opgaande stammen bedekken slechts een beperkt deel van de boom. Daarnaast laten de boomverzorgers de stammen van de klimop gewoon zitten. Alleen het bovenste bladgedeelte op de stam gaat dus dood. Het zicht op de stam blijft hetzelfde (zie foto's). Infrarood foto's geven wel een goed beeld van de stam en de kruin, ook met een klimop.
    Het gevaar van omvallende bomen en uitvallende takken zal altijd blijven bestaan tijdens windkracht 9 of meer, daar heeft de klimop nauwelijks invloed op, want die beperkt zich veelal tot de stam en het begin van de kroontakken.
    In het journaal zie je na een storm altijd omgevallen bomen, meestal zonder klimop. Blijkbaar vormen bomen zonder klimop een net zo groot gevaar. Groet, Ben

  • Wilma

    17-09-2020 om 20:10

    Hoi Ben, vandaag heidehoning geperst op jouw manier met de pers in jerrycan, zoals ik laatst zag op de app. Super, geweldig idee! Wilde ik even delen. Gr.wilma

    Wilma, leuk om te horen! Groet, Ben

  • Frank Moens

    17-09-2020 om 20:32

    Heel goed Ben!!
    Er gaan veel onzin verhalen rondom klimop als killer van bomen. Klimop is geen parasiet! Verdiep je je in de groeiwijze van klimop dan zie je dat die ruim binnen de boomkroon blijft, alleen op dikkere takken groeit en niet de bewegelijk twijgen aan de buitenrand. Klimop is, geen lichtconcurrent voor de boom.
    Als de gastheer begint terug te sterven, een kleinere kroon krijgt als gevolg van ouderdom of droogteschade, dan kunnen de rollen omdraaien. Doorzagen van de levensaders van klimop levert meestal geen herstel van de boom op. Wel teloorgang van biodiversiteit in de afgestorven klimop.

  • Jaap uut Ede

    17-09-2020 om 23:11

    Hoi Ben en anderen,
    Ook hier in Ede wordt krachtig opgetreden tegen klimop in opdracht van de gemeente.
    Ambtenaren hebben hierover een bepaalde mening en probeer die maar eens te veranderen.
    Groet van Jaap.

  • arie

    18-09-2020 om 00:19

    hoi ben
    ik heb jarenlang klimop doorgezaagd en soms ook uit de kruin moeten peuteren met een hoogwerker, volgens mij gewoon omdat het zo slordig oogt in het dorp en we klachten kregen over al die vieze beestjes die het aantrekt. Alles moet spik en span zijn bij de voordeur. Maar bomen vol hedera waaien swinters eerder om als de grond erg nat is(klei op veen) En de kruipende hedera in bosplantsoenen maaiden we soms erg kort in de hoop dat er ook andere kruiden zouden ontwikkelen ipv een dichtpak verstikkende hedera op de bodem (ik vind nog steeds dat hedera zich invasief kan gedragen) Op mijn eigen grond wel hedera gepoot voor mijn bijtjes dat dan weer wel.
    grtjzzz arie

  • Jaap

    18-09-2020 om 08:32

    De klimop die ik in de tuin heb bloeit nooit, dus daar hebben de bijen helaas weinig aan.

  • Anton

    18-09-2020 om 09:15

    Helaas doen we veel dingen gewoon omdat we denken het moet omdat het zo hoort, het hoort omdat het zo moet. Als bos- en natuurbeheerder kom ik op locaties waar decennialang geen beheer is gevoerd. Je leert dan de mooiste dingen. Zo ook dat klimop geen gevaar betekent. Wel op nattere gronden omdat de boom in de winter blad houdt van de klimop en dus wind blijft vangen. Hierdoor is de kans op omhangen groter. Verder is het een groot misverstand dat klimop de boom overgroeit of wurgt op de stam. Klimop rekt mee met de diktegroei van de stam, itt tot kamperfoelie bijv., en klimop laat de boom elk jaar nieuwe twijgen vormen en verstikt niet het nieuw gevormd blad heen.
    Als argument om klimop te behouden gebruik ik sinds vorig jaar ook de processierups. Klimop werkt wel, plastic niet. Met dit argument zijn mensen wel te verleiden om angsten jegens klimop opzij te zetten en gewoontes te veranderen.

  • Hans

    18-09-2020 om 11:20

    Met het veranderende klimaat met zijn steeds vroeger beginnende stormen is het moeilijk voor een boom om en zijn eigen kroon te dragen zonder te breken laat staan als er ook nog een hele grote hedera in zit. Afzagen is wel erg rigoureus, maar flink uitdunnen is hier misschien de oplossing voor beide soorten. Net zoals het om en om snoeien van knotwilgenlanen steeds meer gebeurd.

  • Jan JANSEN

    19-09-2020 om 12:01

    Gelukkig maakt ons land onderdeel uit van een eikenbos, en hebben de bijen het knap druk met invliegen van stuifmeel.

  • Peter Zwager

    19-09-2020 om 14:57

    Goed om te horen deze verhalen, belangrijk om aan mijn klanten door te kunnen vertellen. Ik ben hovenier. Zeker het argument van Anton over de eikenprocessierups vind ik logisch, maar had ik nog niet bedacht. Klimop gaat trouwens pas bloeien als de planten zo'n 8 jaar oud zijn en als je ze niet elk jaar kort snoeit.

  • Noor Prent

    25-09-2020 om 13:55

    Beste Ben,

    Naast alle prachtige vodieo s en blogberichten zou ik erg graag zien dat de NBV aandacht besteedt aan de odnerzoeken die gedaan zijn naar de invloed van EM, 4 G en straks 5 G op de bijen, en ook andere insecten!

    Ook artsen hebben aan de bel getrokken over de kritiekloze invoering van 5 G. De Gezondheidsraad zegt er geen schadelijke werking van te vermoeden, maar beveelt aan om nader ondeerzoek te doen.
    En intussen gaan de telecomproviders gewoon door met implementatie!

    Noor, ik heb je reactie doorgegeven aan het NBV-secretariaat. Groet, Ben

  • Mike

    24-02-2023 om 20:25

    Klimop doodt inderdaad geen bomen. deze misopvatting gebeurt soms wel als klimop kleinere bomen overgroeit waardoor ze soms wel sterven, maar op een grote boom werkt klimop vaak als een stevige steun. in oude bossen zie je zo vaak al lang verteerde stammen staan terwijl de klimop nog mooi de contour van de stam "blijft omhelzen". de klimop zijn wortels nemen echter geen voedingstoffen af van een boom zoals een parasitaire plant zoals bvb maratak wel doen.

    Bedankt voor je aanvulling Mike. Ik hoop dat veel loonwerkers van SBB en Natuurmonumenten je aanvulling zullen lezen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.