14-07-2016

De lakmoesproef

De lakmoesproef

De lakmoesproef is een eenvoudig scheikundig proefje om vast te stellen of een vloeistof een base of een zuur is. Voor het vaststellen van de aanwezigheid van een (jonge) moer in een bijenvolk zonder open broed bestaat ook zo'n eenvoudig proefje. Men neme een raampje open broed uit een ander volk en plaatst dat in het betreffende volk. Op bovenstaande foto's zie je het resultaat na 24 uur. Hier werden de meeste redcellen aangetrokken op de onderste rij cellen van de raat. De foto's betreffen de voor- en achterkant van een raam. Midden op het broed werden ook nog twee redcellen aangetrokken. Wacht je vier dagen met controleren dan zijn de redcellen groter en zijn ze nog makkelijker te herkennen.

De proef toont bij het aanzetten van redcellen duidelijk aan dat er GEEN moer aanwezig is in het volk. Deze proef heb ik toegepast op het volk dat een dag eerder gezwermd had, maar waarbij de zwerm na 2 uur terug vloog naar de kast. Hieruit bleek dus duidelijk dat de moer zowel in het hoofdvolk als in de zwerm ontbrak, mogelijk was ze niet in staat om de zwerm te volgen of is ze tijdens de vlucht omgekomen.  

Na de vaststelling van de afwezigheid van de moer heb ik een nieuwe leggende moer via een Nicot kluisje ingevoerd. Over 10 dagen is de controle mogelijk op de acceptatie van deze moer. Dan moet er weer gesloten broed aanwezig zijn.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bart Decuypere

    15-07-2016 om 09:22

    Ben,

    op 28 juni heb ik hetzelfde gedaan in een moerloze zwerm, en er werden inderdaad doppen getrokken (4 om precies te zijn). Nu zijn we 15 juli, en de doppen zijn nog niet uitgelopen. Ze zijn er wel nog (dus niet opgeruimd, en nog altijd gesloten). Ik heb tweemaal gecontroleerd in de tussentijd, en er zijn verder geen abnormale zaken gebeurd (raam gestoten of laten vallen). Is er nog kans dat ze uitkomen?

  • Ben de blogger

    15-07-2016 om 17:32

    Bart, soms trekken ze pas na enige dagen redcellen aan. Dus heb nog een weekje geduld, dan zal er wel een dop uitgelopen zijn.

  • Femke

    19-07-2016 om 15:29

    Ben, hoe kwam je aan de nieuwe leggende moer? Heb je die gekocht van bijv een Carnica of Buckfast vereniging?

  • Ben de blogger

    19-07-2016 om 17:42

    Femke
    Jaarlijks teelt ik vele tientallen Buckfastleigh moeren voor eigen gebruik of cursisten, dus ik heb altijd wel reserve moeren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.