23-06-2015

De linde

De linde

Vandaag heb ik acaciahoning geslingerd. In de druilende regen heb ik vanmorgen 11 honingbakken afgenomen. Gelukkig waren de bakken gisteren met enthousiaste hulp van 4 Blaricumse cursisten voorzien van uitlaatborden. Morgen kunnen de geslingerde bakken weer terug. Ieder sterk volk heeft 2 of 3 honingbakken nodig. Om de volken tijdens het slingeren van de andere bakken voldoende ruimte en voer te bieden, is er 1 gedeeltelijk gevulde honingbak achter gebleven. Zodra het weer beter wordt, zal de linde- en tamme kastanje bloesem wel los barsten. De volken moeten dus ruimte hebben om het broednest de komende weken nog op peil te houden en de honing ingedikt op te slaan boven het broednest. In het geval van Golzkasten of TBH's naast het broednest in plaats van er boven.

Alle honingbakken worden bij mij gescheiden van de broedkamer door middel van een moerrooster. Het liefst een moerrooster in een houten kader of 1 ter grootte van de buitenranden van de broedkamer, want met de traditionele roosters voor de spaarkast weet de moer nog wel eens langs het rooster in de HK te komen.

Het gebruik van goede moerroosters zorgt er voor dat de ramen onbebroed blijven en hiermee zijn ze tijdens de winteropslag niet interessant meer voor de wasmot. 

Deel dit bericht

Reacties

 • Femke

  24-06-2015 om 11:26

  In de bijen gewerkt terwijl het regende? Dat vonden ze vast niet fijn! Niet gestoken?

 • Ben SdC

  24-06-2015 om 12:28

  Bij het afnemen van de honingbakken maak ik gebruik van uitlaatborden. Hierdoor hebben de bijen de HK'ers verlaten en heb ik dus geen last van de bijen, regen of geen regen. Weet je hoe uitlaatborden eruit zien?
  Overigens heb ik weinig last van stekende bijen, want ik heb Buchkfast bijen. Overigens zijn Carnica's en echte zwarte bijen ook zachtaardig. De kruisingen kunnen stekerige zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

 • Maurits Tax

  24-06-2015 om 12:53

  Graag zou ik een afbeelding willen zien van een uitlaatbord. Is dat mogelijk?

 • Geertje Korf

  24-06-2015 om 13:32

  Ben, waar koop je die moerroosters met houten kader? Of timmer je ze zelf? Wij hadden ook al broed in de honingkamer met een gewoon rooster en dus al bedacht dat we ook moerroosters met houten kader (ter grootte van de kamers) willen. Moeten we weer aan het timmeren?

 • Ben SdC

  25-06-2015 om 07:55

  Moerroosters in een houten kader? Google maar eens op Imkerij de Linde, staat bij kastonderdelen. Keurig verzorgde webshop, het wordt tijd dat het bijenhuis op dit punt ook eens met zijn tijd meegaat en de webshop verbouwt.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.