30-05-2018

De linde bloeit in mei!

Dit jaar lijken alle belangrijke drachten als een opeenstapeling in een korte periode afgedraaid te worden. Gisteren zag ik hier in de Achterhoek de eerste lindebomen in bloei staan. De bijen vlogen er vanavond goed op. 

Maar wat moeten we vanaf medio juni, wanneer de officiele zomer begint? Kunnen we eind juni de zomeroogst al slingeren? Voeren we aansluitend de zomerbestrijding begin juli al uit?

Allemaal vragen waar we ons op moeten voorbereiden. Ondertussen sta ik nog steeds pseudoacaciahoning te slingeren, wat een enorme hoeveelheid voorjaarshoning. Ik laat altijd 1 HK, die nog niet voldoende gevuld en dus nog niet verzegeld is, op het moerrooster achter. Om de bijen voldoende ruimte te geven voor de volgende dracht komt er 1 lege HK boven op te staan. Mocht die straks half gevuld zijn, dan volgt er een derde bovenop.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Liesbeth

    31-05-2018 om 06:24

    Ja, hier in Arnhem heb ik de LInde ook al geroken...

  • Louis

    31-05-2018 om 08:25

    Ook hier in het zuiden ( Mechelen B ) komt de Linde al een paar dagen op gang

  • Johan

    31-05-2018 om 08:57

    Wat doe je in het geval dat tegen de zomeroogst (rond 21 juli) een extra HK maar half gevuld en niet volledig verzegeld is? Want tegen die tijd zou men toch met de mierenzuurkuur moeten beginnen... Ik zou denken: in de broedromp plaatsen maar die zit al vol met ramen.

    Johan, mits er voldoende reservevoer aanwezig is rond het broednest, kun je die honing prima slingeren. Mits je de stootproef doet, kun je zien dat de honing rijp is. Maw minder dan 20% water bevat! Groet, Ben

  • Ria Westerink

    31-05-2018 om 10:24

    Vraag ik heb 1 bijenkast daar heb ik honingkamer op staan maar ze vertikken het om daar honing in weg te zetten wel er gisteravond 2 volle verzegelde honing uitgehaald wat in broedkast heeft gezeten met geen broed erbij. Nu dus maar 2 nieuwe ramen daar teruggedaan...omdat ze toch niet nasr honingkamer gaan. De honingkamer er afgehaald. Omdat alles alleen maar word vastgekit. Maar wat kan je eraan doen dat ze toch hoger optrekken?

    Ria, in de regel is 1,5 BK voldoende voor de meeste koninginnen. Met 2 BK's is de ruimte voor het broednest te groot en dan slaan ze de honing rond het broednest in de 2e BK op. Nadeel van de spaarkast. Ga maar terug naar 1,5 BK voor het broednest. Groet, Ben

  • Bé Heeres

    31-05-2018 om 11:16

    Goedemorgen Ben,
    Ik wil twee kasten over brengen naar een andere standplaats met veel lindes. Nu gaat het o.a. om een simplex kast met twee broedkamers en een honingkamer. Een heel gewicht zelfs voor twee personen.
    Kan ik de kast in twee delen transporteren?.

    Be, steek een plank van 1,5 m lang aan weerskanten van je kast tussen kast en de schorband in en je kunt samen iedere kast vervoeren. Net als op de kaasmarkt in Alkmaar ;-). Foto staat in mijn imkerboek! Groet, Ben

  • Bas Sprengers

    31-05-2018 om 11:21

    Ook in Driebergen staat Tilia x vulgaris volop in bloei, op 28 mei de eerste bloemen open. Kan me niet herinneren hier ooit in mei bloeiende linde te hebben gezien. En wát een uitbundige bloei dit jaar! En de bloei van de Gleditschia (Valse Christusdoorn) is al weer voorbij. Dit jaar duurde de bloei daarvan slechts 3 dagen, (25, 26 en 27 mei) maar wát een feest. Gonzende bomen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat! Dit jaar dus een naadloze aansluiting van de bloei van Pseudoaccacia naar Gleditschia naar Linde.
    Lang, lang geleden hield ik rekening met de eerste lindebloei rond de derde week van juni, soms verscheen het pas ná St. Jan. Dat was andere koek.


    Bas, begin juli bloeide vroeger de linde...… Groet, Ben

  • Henri

    31-05-2018 om 11:26

    Hallo Ben,
    Ja alles komt dit jaar erg snel en uitbundig achter mekaar.
    Over de zomerbestrijding gesproken, ik voer deze uit met hiveclean.
    Een eenvoudig en doeltreffende bestrijding zou ik zeggen.
    Deze is echter uit de handel genomen, waarom? Ik weet het niet.
    Wat is volgens jouwn ervaring een prettig en doeltreffend middel als vervanging?
    Mierenzuur vinden ik maar zeker ook de bijen niet prettig.

    Henri, mierenzuur in de verdampers gebruik ik ook niet meer. Ik heb VarroMed besteld als alternatief. Api Life Var heb ik vorig toegepast op 10 volken, werkt ook makkelijk en wordt goed verdragen. Groet, Ben

  • karin baek

    31-05-2018 om 15:00

    Hallo Ben,
    ik vraag me af hoe het nu verder met de bijen zal gaan deze zomer...ook hier in omgeving Mechelen (België ) staat de linde volop in bloei en in de kastanje staan de bloemtrossen klaar om open te gaan. Zeker 4-5 weken te vroeg! Gaan ze nog voldoende stuifmeel vinden voor het broednest dat in juli de verzorgsters van de toekomstige winterbijen moet leveren? In september bloeit hier nog wel wat klimop maar voor de rest???

  • karin

    31-05-2018 om 18:42

    Als je hive clean/varo med als zomerbehandeling gebruikt, doe je dat dan 1x of herhaalde behandelingen met een aantal dagen tussen?

  • Ben de blogger

    31-05-2018 om 19:19

    Karin, altijd een drievoudige zomerbehandeling met hive clean. op dag 1, 6 en 13. hive clean wordt vervangen door varromed. groet Ben

  • Ben de blogger

    31-05-2018 om 19:23

    PS varromed moet ik nog bestuderen en uitproberen. API live var werkt ook makkelijk.

  • karin

    01-06-2018 om 07:47

    Hallo Ben,
    drie keer behandelen , geldt dat ook voor een volk zonder gesloten broed, of is daar 1x voldoende? En hoeveel gebruik je voor een mini plus op 2 hoogseltjes?

  • Ben de blogger

    01-06-2018 om 08:44

    Karin, bij een volk zonder gesloten broed kun je beter eenmalig benevelen met 3% oxaalwateroplossing via een plantenspuit, dus niet druppelen. Bij MiniPlus volkjes gebruik ik in december 10 ml suikerwateroxaaloplossing. Groet, Ben

  • Elise

    12-06-2018 om 07:13

    Als aanvullende vraag op die van Ria Westerik: met 1,5 broedkamer, bedoel je dan de 0,5 met sluitramen kleiner maken?

  • Erik uit Weert

    12-06-2018 om 07:22

    Hier in Weert ook heel vroege lindebloei. Lokaal grote verschillen. Maar op mijn stand in Nederweert komt weinig honing binnen en de lindes verdrogen. Weert is beter maar ook minder als normaal. Meer richting belgie is de bloei later lijkt het en ook beter verdeeld. Maar over het algemeen is de oogst tegenvallend en ik bereid me voor op een lange periode van weinig dracht. Dus een aantal leggende koninginnen gaan naar beginnende collega imkers en ik hang de ramen gesloten broed in grote verzamelbroedafleggers, mijn jonge volken staan op een andere locatie. Bewust werken aan kleinere volken, minder volop leggende koninginnen (broedbeperking langer handhaven) en spreiden van de volken over een groot gebied.

  • Ben de blogger

    12-06-2018 om 08:21

    Elise, met een halve bak bedoel ik een halfhoge bak, ook vaak honingkamer genoemd. Deze kun je ook inzetten als broedkamer.

    Erik, 4 tot 8 volken per standplaats is een wijs besluit, indien je er niet mee reist. Het beperken van het broednest door een scheidingswand of 1,5 BK ruimte voor het broednest en een broedstop via het maken van een kunstzwerm remmen de groei van de mijtenpopulatie.
    Een compact broednest zorgt voor een betere warmtehuishouding van het gehele broednest, en dit zet weer een rem op de mijtengroei.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.