De lindedracht volgens de weegschaal
Reacties
-
Xander
08-07-2021 om 21:50Bij mij in Ermelo is het beduidend minder feest. Een volk heeft wel een hk vol, maar weinig in de bk. De 2e hk is afgelopen week nauwelijks iets bij gekomen. Mijn andere volk haalt net genoeg voor zichzelf.
De zilverlinde moet nog komen, dus het kan nog. -
Henk
09-07-2021 om 10:11Hier heb ik twee grote lindebomen in de tuin staan. De voorjaarsdracht was dit de kou nihil. Nu zijn de grote volken wel in de HK bezig maar het hoofd niet over.
-
Rob M
09-07-2021 om 10:46In deze regio (zuid-oost Nederland) hebben ze het op de Lindebloei goed gedaan. Twee (Dadant US) HK vol. De derde staat er inmiddels op. In de weegmethode zou het ook interessant zijn als de temperatuur en neerslag aan deze grafiek zou worden gekoppeld.
Ha Rob, zie blogbericht. Groet, Ben -
M v.d. van der Valk-Koster
09-07-2021 om 11:30Maarn en omgeving: Door het koude voorjaar en daarna langdurige regen was de voorjaarsdracht beperkt en net voldoende voor de volken. Nu zouden ze veel kunnen halen op linde, acacia, kastanje en bramen, maar de bloei / nectar valt tegen. 1e honingkamer amper 5 verzegelde ramen en soms een broedkamerraam met verse nectar. Ze mogen voor hun noeste arbeid het lekker zelf houden:)
-
Wilma
09-07-2021 om 11:36Zeeland: Zuid-Beveland. Er komt nauwelijks honing binnen en er worden ook geen aangeboden raten uitgebouwd. Wat ze bij elkaar hebben gesprokkeld mogen ze zelf houden. Geen slingeren dit jaar.
Van collega's hoor ik dat ook koninginneoogsten mislukken. Kommer en kwel dus... -
Randolf
09-07-2021 om 11:40In de omgeving Leidschendam houdt het ook niet over. Voorjaarsdracht net voldoende voor de volken zelf. Momenteel gaat het ook uiterst moeizaam, van de week zelfs een volkje bij moeten voeren. Vraag me af of er nog wat gaat gebeuren!
Ha Randolf, reken er maar niet op. Helaas voor de bijen en de imker. Flink bijvoeren om het broednest op peil te houden. Groet, Ben -
Henri
09-07-2021 om 12:00Ik lees veel verschillen in ons kleine land...
Zuid-oost limburg: voor mij is de opbrengst meestal >35 kilo / kast tijdens de lindebloei.
Het voorjaar was ook al niet slecht met ca. 12 kilo.
Ieder jaar valt op dat tussen de start van de linde en het tijstip dat de laatste linde gaat bloeien toch altijd wel drie weken ligt.
Zo zijn er halverwege deze week nog enkele mooie grote bomen gaan bloeien.
Bestaan er dan verschillende soorten lindebomen?
De derde HK (broedkamer formaat) blijft dus nog even staan :)
Zelfs de starter volken dit jaar, hebben 5-6 raampjes met honing gehaald.
Ik laat dit altijd zitten als wintervoer.
Of mag je dit afnemen en dan inwinteren op suikerwater?
Ik heb hier een beetje raar gevoel bij, moet je dat zo`n volk op 1 volle bak aandoen?
Op naar de volgende etappe, inwinteren.
Groetjes Henri
Ha Henri, in de Achterhoek is een arboretum met uitsluitend lindebomen. Er staan daar 40 soorten. Laat de jonge volken vooral hun eigen honing houden, dat is beter voor de overwintering.
Is de volgende etappe niet eerst de zomerbestrijding opstarten? Groet, Ben
-
Ed Rietdijk
09-07-2021 om 14:03Hallo Ben,
Vol spanning wacht ik hier de bloei van de lindes nog af, door het koude voorjaar is het bloeien weken later. Inmiddels hebben mijn volken wel gezorgd voor een verlate voorjaars oogst en zitten de geslingerde bakken er alweer op en zitten alweer half vol.
Iedereen een mooie vakantie als dat van toepassing is. Groeten, Ed -
Lippe
09-07-2021 om 14:23Grote verschillen in ons kleine landje. De productievolken in Deventer en omgeving zijn loodzwaar geworden afgelopen week. Sommigen hebben een 3e HK gekregen...
-
Hero
09-07-2021 om 17:50Hier ook, nog nooit , in 38 jaar zo weinig honing gezien, en de volken zijn ook niet dat sterk! Vorige jaren 50 kg per volk, nu ben ik ze aan het voeren met apifonda!!!!!!!. Groet Hero
Ha Hero, de matige sterkte en matige oogst zijn aan elkaar gerelateerd. Groet, Ben -
Lippe
09-07-2021 om 19:46Wat jij zegt Ben... alleen de sterksten slepen de oogst binnnen
-
Jos S
09-07-2021 om 20:13Hallo Ben,
Ik zit met een dilemma. Ik heb 2 grote volken waar 3 volle HK's op staan. Wil deze slingeren en beginnen met een Thymovar behandeling.
Afnemen van alle HK's en dus slingeren, gaat ruimtetekort creëren. Hoe ga ik dat oplossen?
Ik ben , en dat is wel belangrijk, dit jaar begonnen met 1-baks imker en.
Groet,
Jos
Ha Jos, ik zet dan direct na het slingeren 1 hk terug onder het broednest in de avond om wild vlieggedrag te voorkomen. Dat geeft voldoende ruimte. Mogelijk krijg je vanwege de behandeling en sterkte van de volken nog enige baardvorming, maar dat geeft niet.
In juli en augustus loopt de sterkte van de volken weer terug. De onder geplaatste hk kun je eind februari weer weghalen. Dan kun je het eenbaksimkeren weer oppakken. Groet, Ben
PS een alternatief is dat je de onderste hk per 15 augustus weg neemt.
Soms tref je tijdens het ontzegelen wat ramen aan met stuifmeel, die plaats ik dan altijd in die onderste hk. -
Corry Botterman
09-07-2021 om 21:07Ik heb bijen in West Brabant (moerdijk en oosterhout).
Voorjaarshoning van 4 grote volken was 23kg. Als ik het allemaal zo volg mag ik nog blij zijn.
Wat betreft zomerhoning van 2 volken in moerdijk: 11 ramen vol verzegeld. En er komt nog wat aan. Oosterhout ga ik morgen kijken.
Raar jaar! -
Roswitha
10-07-2021 om 08:01Hoi Ben, je schrijft in je reactie aan Jos over wild vlieggedrag. Wat is dat? hoe ziet dat er uit, hoe lang doen ze dat en waarom doen ze dat?
Ik ben geïnteresseerd omdat ik 1 heel groot volk heb dat zich nogal druk is, ik schrijf het toe aan de grote van het volk: hoe groter het volk hoe meer bijen er ook vliegen. Ik heb al wel honing afgenomen van het volk, mogelijk ligt daar dan toch ook een relatie, vraag ik mij af. Dank alvast voor je reactie.
Ha Roswitha, Jos adviseerde ik om 1 geslingerde hk terug onder de bk te plaatsen omdat hij van 1 bk +3 hk's terug gaat naar 1 bk na het afnemen van de honing. Wanneer je een geslingerde hk terug geeft, denken de bijen dat er dracht is vanwege de geslingerde ramen, die nog nat zijn. Geef je de hk overdag terug dan beginnen ze daarna een uur lang extreem te vliegen. Daarom adviseerde ik Jos om de hk in de avond terug te plaatsen. Dan vliegen de bijen minder en verplaatsen de bijen de restanten uit de hk naar het broednest.
Wat jij nog kunt doen, is de bijen na de honingafname een paar liter suikerwater voeren in de schemering. De bijen zijn mogelijk onrustig door afname an de honing. Door de nog grote broednesten en de beëindiging van de dracht ontstaan snel tekorten.
Groet, Ben -
Jos S
11-07-2021 om 09:11Hallo Ben,
Dank voor je snelle en duidelijke uitleg. Maar dan dient het volgende probleem zich aan! Hoe zit het met de residuen van de Thymovar in de raten van de onderste HK? Die wil ik zien te voorkomen.
Groet,
Jos
Ha Jos, helaas zitten er in vrijwel alle voedingsmiddelen residuen. Door conform voorschriften te bestrijden, blijft de belasting onder de toegestane drempelwaarden. Zou je residuevrij willen werken, dan moet je net als ik het systeem voledig omgooien. Maar werken met kleine cellen en hoog hygiënische bijen is een grote en tijdintensieve overgang. Daarnaast werk ik met eigen kringloopwas, waaruit de kunstraat gemaakt wordt.
In Duitsland kun je wel residueloze kunstraat kopen.
Groet, Ben
-
Janske
11-07-2021 om 13:57Hallo Ben,
Hier in Noord Limburg weinig of geen voorjaarshoning, heb zelfs gevoerd, Nu bloeien hier heel veel Lindebomen, vroege en late, de sterkste volken 15 van de 40 hebben een broedkamer met uitgebouwde raampjes vol honing, boven de moerrooster, maar nog niet verzegeld, de andere 25 volken ook heel sterk maar net wat minder, hebben de broedkamer nog niet half vol, boven de moerrooster, in 17 jaar nog nooit zo weinig honing gehad. Hopelijk kan ik ondanks dat de ramen niet verzegeld zijn, toch slingeren, De honing in de broedkamers mogen de bijen houden voor de herfst winter. Ga meteen na het slingeren behandelen met mierenzuur.
Ha Janske, onverzegelde honing kan uitstekend van kwaliteit zijn en ook nog een goed water% bevatten. De dracht was gewoon iets te weinig om de cellen vol te krijgen. Groet, Ben -
Jos S
11-07-2021 om 16:10Hallo Ben,
Bedankt voor je uitvoerige uiteenzetting.
Groet,
Jos
Ha Jos, geen dank. Misschien kun je een schudbeker aanschaffen om de mijtbesmetting te meten, bij waarden onder de 5% kun je de behandeling achterwege laten. Dit heet selectief bestrijden of Integrated Pest Management. Groet, Ben -
J El
12-07-2021 om 23:02Dag, even een vraag van andere orde,
Tot wanneer moet je een broedaflegger suikerdeeg geven. Ze hebben bij mij op een paar na 2,5 kilo weg, ik heb z nu bijgegeven, maar tot wanneer moeten ze dat hebben?
Ha J,
Meestal stel je een broedafllegger samen van 1 raam voer, 2 ramen broed en bijen en een paar ramen kunstraat. Het doel is een goed leggende moer te krijgen, een mooi broednest en alle kunstraat uitgebouwd, zodat je eindigt met een volwaardige zesramer, die bovendien de buitenste ramen vol reservevoer heeft zitten. Nu jouw vraag: Zolang dit doel niet bereikt is, blijf je voeren met 2,5 kilopakken suikerdeeg. Groet, Ben -
Richard
27-07-2021 om 19:29Hier was de linde ook in de achterhoek een mega feest maarliefst 8 honingkamers op 1 enkele dadant us kast, prop vol zelf na 35 jaar bijen stond perplex
-
Gerrit Bijvank
07-06-2024 om 11:06Hoi Ben,
Is jou bekend dat sommige soorten linden minder honing geven ?
Op dit moment 7/06/2024 beginnen de eerste linden te bloeien.
Is er ook een moment van de dag dat de linde de meeste nectar afgeeft ?
Groet,
Gerrit
Ha Gerrit, er zitten zeker verschillen tussen, waarbij ook de grondsoort en de waterstand een rol speelt. Dus er zijn zeker 4 variabelen naast de sterkte van het bijenvolk, te weten ras van de linde, temperatuur, grondsoort en waterstand. Volgens geeft de linde de hele dag nectar af. Bij windstilte valt het echter meer op in de avonduren. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.