De mierenzuurbehandeling
Reacties
-
Lia
31-07-2016 om 15:20Bij ons in de stal is de honing nog lang niet verzegeld. Wij (7imkers)willen toch tegelijk mierenzuurbehandeling toe passen.
Is het belangrijk om het tegelijk te doen of kan een imker eerder of later beginnen met de behandeling? -
Hans Pennings
31-07-2016 om 17:30Hallo Ben,
Vorige week zaterdag heb ik, na het afnemen van de honing, de mierenzuur behandeling toegepast op onze volken, precies zoals beschreven en zoals jij laat zien in het filmpje.
De bijen kwamen daarna massaal naar buiten zoveel dat 's avonds de vliegspleet helemaal afgesloten was met bijen (ik heb zelf gemaakte bodems waarvan de vliegspleet erg laag is om muizen te weren).
's Ochtens zaten de bijen wel in de kast, maar naarmate de dag vorderde werd de vliegspleet weer afgesloten met vluchtende bijen.
Omdat er na twee dagen veel dode bijen voor de kast lagen, en op 1 lade zelfs dode larven, heb ik de behandeling afgebroken. De verdampte hoeveelheid zuur was ongeveer 50ml maar varieerde per kast.
Op de lades lagen, na twee dagen, maar enkele mijten.
Wat kan er mis zijn gegaan en is het verstandig om in sept. opnieuw deze behandeling toe te passen? -
Marlies
31-07-2016 om 18:27Ha Ben,
waarom werk je niet met mierenzuur 60%?
De resultaten van een behandeling met die sterkte zijn ook goed en voor de bijen is het minder belastend! -
Ben de blogger
31-07-2016 om 18:46Lia, bij het collectief gebruik van mierenzuur is het wel van belang om gezamenlijk gelijktijdig, eventueel met een paar dagen vertraging, te behandelen. Die niet behandelde volken vormen namelijk een besmettingsbron voor de wel behandelde volken vanwege vervliegen. Iets wat met name in de nazomer meer voorkomt. Denk ook aan roverij vanwege voeren straks.
Hans, de vliegopeningen moeten wel volledig open staan, 7 mm is echt te beperkt om de dampspanning goed te regelen voor de bijen. Verder weet ik niet hoeveel ml je hebt gegeven en met name wat je gedaan hebt met het filtreerpapier. Staan je volken op 1 of 2 bakken? Maar die vliegopening is echt te klein bij jou.
Marlies, ooit begonnen met 85% en toen werkte dat goed. Maar ik gebruik steeds vaker hive clean of thymovar en apiguard. De 4 middelen wissel ik jaarlijks. -
Ben de Blogger
31-07-2016 om 19:41Lia, als er geen dracht meer is, zal de honing niet meer verzegeld worden. Ze is echter wel oogstbaar!
-
Anneke
31-07-2016 om 19:51Ben, ik wil de honing die nog lang niet is verzegeld en veel te weinig is om te slingeren, voor de bijen in de HK laten zitten.
Kan ik gewoon (met de honing in de HK) de mierenzuurbehandeling inzetten ? Ik zou de lege honingraampjes kunnen verwijderen, de deels gevulde raampjes naar de zijkanten verzetten, zodat in het midden ruimte ontstaat om de verdamper erin te plaatsen ?
OF moet de honing worden afgenomen ? Maar in de BB zit geen voer meer, dus ben ik bang dat ze dan een week zonder voer zitten.....graag je advies. -
Blogger Ben
31-07-2016 om 21:06Anneke, ik zou de huidige HK onder de broedkamer plaatsen, zodat de bijen de beschikking hebben over voer en vervolgens een nieuwe lege HK op de broedkamer zetten met hierin de verdamper op blokjes. De bijen zullen de komende tijd de honing uit de onderste HK opslaan rondom het broednest.
-
Edith
31-07-2016 om 21:10Hier (Den Helder) ook nog geen verzegelde honing wel een bijna volle honingkamer. Ik zou eigenlijk nog 2 weken moeten wachten. Het is ook zo dat bijen meer ventileren als de honing nog niet verzegeld is. Dus verdampt de MZ te snel. Imkers aan de noord west kust lopen toch echt een paar weken achter met de rest van Nederland.en de komende tijd wordt het toch flink warmer, boven de 25 graden wordt het toch ook afgeraden om te behandelen.
-
Arnold Kok
31-07-2016 om 21:44Een duidelijke instructie. Heel goed.
Je hebt het over slechter verdampen bij hoge luchtvochtigheid. Is het niet zo dat je van de partiële dampspanning van mierenzuur moet uitgaan? Er zit niet zoveel mierenzuur in de lucht, dan zou je daar geen last van moeten hebben. Dan telt hooguit de 15% water in het 85% mierenzuur wat de verdamping vertraagt.
Verder vul ik de flesjes van tevoren, Het flesje ingeklemd tussen twee blokken hout tegen omvallen en vullen via een trechtertje. Veel minder kans op knoeien. En geen gedoe bij de kasten. Wel handschoenen aan en mondkapje gebruiken. Geknoeide mierenzuur meteen opnemen met een doek die in water gedrenkt is. Dit is een heel goede methode, maar je moet er voorzichtig mee omgaan. -
Susanne Ramselaar
04-09-2016 om 13:29Je moet in de nassenheider toch 60% mierenzuur gebruiken?
-
Blogger Ben
04-09-2016 om 22:40Susanne, dat mag. De bijen verdragen het beter.
-
Ben van Os
16-07-2017 om 13:35Goedendag Ben,
Allereerst complimenten voor je blogwerk.
Misschien heb je het al een keer besproken, maar hoe geef jij de mierenzuur behandeling in miniplus kastjes?
Ik leg een sponsdoekje met mierenzuur verpakt in een platic diepvrieszakje met een paar gaatjes op het gaasbodempje. Vind dit een nog al grove, ongecontroleerde methode.
Misschien past een Nassenheider verdamper in een miniplusraampje, maar dan blijft de vraag over de dosering.
Graag je reactie, groet,
Ben -
Ben de blogger
16-07-2017 om 16:20Ben, miniplussen gebruik ik uitsluitend voor de teelt van F1- en P-moeren en daar ben ik extra zuinig op. Daarom gebruik ik nooit mierenzuur op miniplussen. De sponsdoekmethode is bovendien inderdaad nog heftiger dan de Liebig dispenser. Ik gebruik in MP's uitsluitend softe middelen als Hive Clean of halve plaatjes Thymovar.
-
Peter
16-08-2017 om 14:41Ik wil vandaag mierenzuurbehandeling gaan doen
Ik heb 2 BK's en ook 2 HK's gedeeltelijk gevult.
Begrijp ik goed dat ik de 2 HK's onder de BK's moet zetten en de dispenser boven op de bovenste BK ? Alvast bedankt voor je reactie -
Ben de blogger
16-08-2017 om 16:18Peter,
Je moet eerste beide HK's weg nemen en leeg maken. Dus bijen afschudden en restanten honing slingeren. Daarna een lege hk bovenop zetten en daarin de liebig dispenser plaatsen, zo mogelijk op twee blokjes om directe schade aan broed te voorkomen. Indien je een hk onder laat staan, wordt de ruimte veel te groot voor het opbouwen van een goede verdamping. Denk eraan om de schuiflade te plaatsen. -
Jacques
06-09-2018 om 17:57Heb de mierenzuurbehandeling gedaan met 60% mierenzuur en een Nassenheiderverdamper.
Het ging best goed, maar na een week vind ik nog altijd heel veel mijten op de varroalade.
Tot hoe lang na het stoppen van de behandeling werkt de mierenzuur nog na?
-
Ben de blogger
06-09-2018 om 18:41Jacques, ongeveer 12 dagen, want het mierenzuur doodt ook een deel van de mijten in het gesloten broed en dat broed loopt in een periode van 12 dagen uit. Drie weken na de behandeling moet je onder de 5 tot 10 mijten per dag zitten. Anders nogmaals mierenzuur toepassen.
-
Ed Rietdijk
02-09-2019 om 09:45Wat interessant om dit allemaal te lezen.
Ik ben per ongeluk begonnen met bijen houden omdat er een zwerm in mijn tuin zat.
Nu heb ik sinds een paar weken 2 volken en ben bezig om die in te winteren.
Moet ik ondanks dat ik geen enkele mijt op de varroa lade zie ook bestrijden?
Ik heb één volk in een Segeberger kast en hoorde van de verkoper daarvan dat de isolerende werking van die kast zorgt dat varroa mijten daarin niet gedijen. Ik ben heel nieuwshietig naar 'tips and trics' voor een beginneling. Ik ga wel een cursus volgen maar wil heel graag mijn bijen goed door de winter helpen.
Ed, snel inschrijven op een basiscursus, anders zitten ze weer vol. Ik zou als beginnende imker altijd bestrijden. Dat moet eind juli/begin augustus, dus heel snel beginnen. Dus druppel ze met VarroMed op dag 1, 6 en 13. Op mijn You Tube kanaal vind je wel een video over Hive Clean, dat is hetzelfde product.
Dat mijten in Segebergerkasten niet gedijen is een broodje aap. Wel is het waar dat mijten bij een goede warmtehuishouding van het broednest iets minder snel groeien. Maar groeien in aantallen doen ze vrijwel altijd.
Groet, Ben -
Marjan Heming
08-10-2019 om 08:48Hoi Ben, ik hoop dat je me kunt adviseren, ik twijfel een beetje. Ik heb een toplattenkast met volk van dit jaar, nu op 10 ramen verzegeld voer. Ik wil nog behandelen met mierenzuur, maar het weer zit niet mee. Het wordt nu weer iets warmer, zal ik het toch nog doen? Ik het een manier gezien op YouTube, ze schoof een witte plaat onder de raten, met daarop een maandverbandje met 40 ml. 60%. Dit liet ze drie dagen zitten, afhankelijk van de hoeveelheid mijten op de plank herhaalde ze dit nogmaals. De plaat maakte een beetje plakkerig is door hem in te spuiten met bakspray, zo kun je goed zien hoeveel mijten er vallen.
Wat vind jij hiervan? En nu nog?
Heel fijn als je wilt meedenken, dankjewel!
Marjan, mierenzuur in een afgesloten TBH is erg riskant, nou is de temperatuur hooguit 17 graden komende zaterdag, maar toch..... ik zou zeker geen mierenzuur gebruiken. Liever VarroMed, maar dan moet je de latten weer losbreken en dat doe je ook niet meer in oktober. Dus ik zou niets doen. Indien het volk inderdaad nog 10 raten bezet, is het voldoende sterk om de winter door te komen. Volgend jaar vroeger de zomerbehandeling uitvoeren (eind juli door te druppelen tussen de latten met een blokbehandeling met oxaalzuursuikeroplossing of varromed). Groet, Ben
-
Marjan Heming
09-10-2019 om 09:02Dankjewel voor je antwoord, dan laat ik ze met rust nu.
groet, Marjan
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.