De mijtbesmetting op de bijen
Reacties
-
JP Slootmans
16-08-2020 om 18:30De koningin 14 dagen opsluiten (Scalvini) en het volk 8 dagen na het vrijlaten van de koningin (op dat ogenblik is er geen gesloten broed meer, behalve darrencellen die je moet koppen of verwijderen) behandelen door 2 gram oxaalzuur te sublimeren is volgens mij de meest bijenvriendelijke en efficiënte methode. Geen gepruts met mierenzuur en slechts 1 behandeling waar het volk maar enkele uren last van heeft. In het Scalvinikooitje blijft de koningin aan de leg, dus het volk trekt geen doppen en blijft stuifmeel halen. Na de korte broedstop worden de vrijgekomen cellen snel opnieuw belegd en door het grote aantal voedsterbijen dat ondertussen geboren is, ook goed verzorgd. Als je dat midden of eind juli doet, dan leg je de basis voor een gezonde hoeveelheid winterbijen, die je dan tot eind december niet meer moet behandelen.
JP, het is inderdaad een doeltreffende methode van ontmijting. Maar is het toegestaan om een kritische opmerking te plaatsen bij de bijenvriendelijkheid van de methode? De moer 14 dagen opsluiten en het volk volledig van het broednest te ontdoen, is toch niet vriendelijk?
Daarnaast slaat er duizenden oxaalkristallen op alle oppervlakten van de kast neer. Dus op de wanden, op de raat en in de cellen. Welke impact heeft dit? Daar is mij geen onderzoek van bekend.
Als laatste opmerking: ik heb zelf eenmalig het scalvinikooitje uitgeprobeerd en ik moest vaststellen dat het laatste open broed enorm belast werd met mijten en dientengevolge er veel DWV-bijen uit dat laatste broed geboren werd.
Maar het is zeker dat 98% van de mijten het loodje legt en dat deze methode met het scalvini kooitje in Italië veel gebruikt wordt. Groet, Ben -
imme
16-08-2020 om 18:42ivm de hitte ( meer koeling zonder schuiflade) heb ik geen schuif bodem geplaatst om de mijten die vallen op die manier te tellen.
Het bijvoeren begint deze week na de hitte golf en mijten bestrijding kan dan tegelijkertijd beginnen.
-
Ferry
16-08-2020 om 21:49"Vroeger" werd er veel geschreven over het aantal mijten op de schuifade. Is die methode achterhaald?
Ferry, nee die is ook goed, maar op dit moment in het seizoen niet betrouwbaar genoeg om te beslissen over wel of niet behandelen. Groet, Ben
-
Catharina
17-08-2020 om 09:10Goedendag Ben.
Hoeveel volume is 200-300 bijen? Vind het lastig in te schatten...
Fijne dag verder.
Catharina, op mijn beker staan streepjes voor 200 en 300 bijen. Eenvierde van een 450 grams honingpot is ongeveer 25- a 300 bijen. Groet, Ben -
Han Holdijk
17-08-2020 om 09:15Dag, Al de jaren dat ik imker behandelde ik mijn volken met mierenzuur. Dit jaar tref ik op de varoalade helemaal geen mijten meer aan, ik denk daarom geen behandeling toe te passen. Ook werd er in het voorjaar geen strookje was uitgebouwd met darenraat, wat voorheen altijd gebeurde, nabelegging en nadat de darrencellen dicht zaten gaf ik het aan mijn kippen. Ik ga dus inwinteren met suiker oplossing.
Han, mijten kunnen in het broed zitten, dus in september weer eens na 5 dagen de schuiflade tellen. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
17-08-2020 om 09:33Hoi Ben,
Ik ben afgelopen week begonnen met mijten tellen op de schuifla. Ik heb 3 maal 24 uur de lades bekeken en in twee van de drie kasten vond ik geen enkele mijt op de derde drie in totaal. Vreemd hieraan vind ik dat bij controle van het laatste bouwraampje (twee weken geleden) ik darren zag met zéker mijten vlak achter hun kop, ik heb daar ook mooie foto's van gemaakt en naar mijn docenten doorgestuurd. Hoe kan het dat ik nu haast geen mijten meer vind?
Vriendelijke groet, Ed
Ed, wellicht heb je toch een lage besmetting en veel mijten zitten nog in het broed. Groet, Ben -
Jakobus
17-08-2020 om 09:41Meeste mijten zitten nog in het broed dus die zie je nu nog niet
Vgr -
dirk
17-08-2020 om 09:48Ben, er wordt steeds gewezen op het feit dat we best alleen met 'sterke' volken imkeren. Deze 'sterke' volken, wijst dit op de grootte van de volkeren of zijn er nog andere factoren die bepalen wat een 'sterk' volk is.
Dirk, bij sterk moet je wel onderscheid maken tussen volken, die dit jaar bijvoorbeeld via een broedaflegger zijn opgezet en de overjarige volken.
Een nieuw volk met jonge moer zal in de regel als 6-ramer goed overwinteren. Maar overjarige volken mogen in augustus en september niet hard achteruit gaan in sterkte, want dan is er iets mis met de opbouw van het wintervolk. Dus 9 a 10 goed bezette ramen is op dit moment bij overjarige volken wel de gewenste sterkte. Bij de echte zwarte bij is het bekend dat ze kleiner goed overwinteren.
Groet, Ben -
Henk
17-08-2020 om 11:12Inmiddels gebruik ik de schudbeker enkele jaren en was de bijen met ruitenwisser vloeistof/wintermix vanwege het hogere alcohol percentage. Van een centraal honing raam schud/veeg ik de bijen in een bak en schep met een urine bekertje/tot de rand gevuld/ circa 300 bijen en deponeer deze in de schudbeker met vloeistof. Even de gebruiksaanwijzing/filmpje van de leverancier volgen en je weet de varroa belasting. Bij minder dan 10 mijten totaal/circa 3 % behandel ik niet.Een maand later weet controleren.
Een simpele en snelle methode, geen drie dagen wachten, geen mieren etc. Zeer nauwkeurig en snel.
Henk, helemaal eens. Een echte aanrader. Als neveneffect kun je ook voor de teelt van komend jaar de volken eruit halen, die blijkbaar beter weten om te gaan met de mijt. Groet, Ben -
Erik
17-08-2020 om 12:29Ik lees in het bericht van JP slootmans dat siblimeren goed werkt. Nu gebruik ik dit in de winter. In de zomer vindt ik dit erg lastig omdat, zeker in deze warme periode, veel bijen buiten de kast zitten en het bijna niet mogelijk is om het kookplaatje in te brengen en de kast af te sluiten. Graag hoor ik op welke wijze je dit doet. Bedankt, Erik
Erik, JP zegt het midden juli toe te passen. Waarschijnlijk wacht hij op een dag minder warm weer. Alhoewel deze methode wel een exacte planning vraagt. Namelijk 22 dagen na het inkooien van de moer. Groet, Ben
PS ik denk dat het opkooien impact heeft op de legcapaciteit van de moer. -
Tomer
17-08-2020 om 12:57Ik heb vorig jaar oxaalzuur gesublimeerd (eerst uiteraard de volken broedloos gemaakt). Het is gemakkelijk, maar in de zomer duidelijk minder effectief dan oxaalzuur besproeien. Plus dat het bij warme temperaturen en overvolle kasten stress veroorzaakt en een deel bijen na de behandeling naar buiten rent. En je moet in het donker behandelen, want overdag vliegen de bijen (dus je ziet de gevaarlijke dampen niet). In de winter werkt het wel goed.
Ook opletten dat je vóór dag 6 na het opnieuw leggen van eitjes behandelt, want de mijten stappen 3 dagen vóór het sluiten van het broed reeds in de cellen en verstoppen zich onder de larven waar ze niet vatbaar meer zijn voor de oxaalzuur! Wacht je bvb tot dag 8 dan zitten vele mijten al in het broed en is de behandeling voor niets geweest.
Bij het tellen op de schuif of meten met de schudproef ook rekening houden dat dit in sommige situaties een totaal verkeerd beeld kan geven. Bvb wanneer je volk om eender welke reden (zwerm, nieuwe koningin) vorige maand een tijd broedloos is geweest, zitten alle mijten nu in het nieuwe broed en zal je weinig mijten vinden terwijl er mogelijks vele in het broed zitten.
Tomer, bedankt voor je ervaringen! Groet, Ben -
Jan T.
17-08-2020 om 13:183% in augustus lijkt niet veel, maar op een kolonie van 50.000 bijen zijn dit er nog steeds 1.500! De mijtenpopulatie verdubbelt elke maand, dus in september zijn het er 3.000 en in oktober 6.000. Een volk met zoveel mijten zal dan misschien wel overleven (afhankelijk van de virusdruk in die omgeving), maar zoveel mijten (per kast) wil je niet op je bijenstand. En ook niet op de bijenstand van je buurimker.
Jan, hou er ook rekening mee dat een groot deel van de genoemde aantallen in september en oktober weer op de schuiflade belanden Dit blijkt uit eigen tellingen, die ik al vier jaar doe. De mijtenpopulatie lijkt eenzelfde groei- en krimpcurve te maken als de bijen. Dat kan elkaar in evenwicht houden. Ik kan je nu twee volken in een video laten zien, die vorig jaar herfst en winter resp 7000 en 8000 mijten lieten vallen. Blijkbaar was de voorjaarsbesmetting weer gering. Groet, Ben
-
Ed Rietdijk
17-08-2020 om 13:46Hoi Ben,
Ik was van plan om nu na afname van de honing 5 kilo suikerwater te voeren en daarna met de Liebig disspensers aan de slag te gaan.
Is dat wellicht voorbarig en kan of moet ik daarmee nog wachten?
Groet, Ed
Ed, gelijk doen. Je bent al aan de te late kant vanwege de hittegolf. Groet, Ben -
Lippe
17-08-2020 om 14:05Hey Ben, je schrijft dat je een kantraam pakt om de bijen af te schudden. Dit is ook hoe Kirchhain het voorschrijft, maar zouden we niet eigenlijk een raam met (open) broed moeten nemen, daar waar de mijten zitten?
Als reden om dit niet te doen wordt aangegeven dat de leeftijd van de bemonsterde bijen van een kantraam of HK raam gelijk zijn. Ik begrijp deze reden niet, het lijkt mij een variabele die niet ter zake doet.
Ha Lippe, mooie vraag. Op de ramen met open broed zitten veel voedsterbijen. De mijten zitten bij voorkeur op deze bijen om over te stappen in de cellen met grote larven. Dus deze bijen zijn niet representatief voor de hele bijenbevolking. Vandaar de bijen van het kantraam. Groet, Ben -
Jan Timmers.
17-08-2020 om 14:07Dag Ben,
Wederom honing geslingerd welke nagenoeg 100% verzegeld was. Vochtgehalte blijkt 19.2%.
Hoe komt dat percentage zo hoog? Deze honing is beperkt houdbaar?
Groeten, JanJ. T
Jan, indien je de afgelopen week geslingerd hebt bij 30 graden, moet je 1 punt van de gemeten waarde aftrekken. Per graad boven de 20 graden 0,1 % aftrekken. Dus kom je uit op 18,2%.
Groet, Ben
-
mark
17-08-2020 om 15:44Hoi Ben, ik zit ook met het dubio van behandelen. Echter het warme weer werkt niet mee. Het is voor mij te warm (te intensief) om nu honing te slingeren. Kan ik nog 2 weken wachten, en dan starten met de mierenzuur behandeling? Ik gebruik de sponsdoek methode. Dat is niet te intensief voor mij. Dank.
Mark, het beste kun je eind juli behandelen, 1 maand uitstel geeft een verdubbeling van de mijten. De kans op te lage temperaturen in september wordt ook groter. Maar beter laat dan nooit ;-). Groet, Ben
-
erik
17-08-2020 om 17:04Ik heb de varroa easy check gebruikt uit 1 volk 5 mijten en 2 volken met 2 mijten en 1 met 1 mijt.
Nog 9 volken heb ik gecheckt met de Beescanning app. Hierbij heb ik 24 foto's per volk gemaakt en in 1 volk 1 varroa gevonden. Deze methode moet wel samen met de alcohol wash gedaan worden om een goed betrouwbaar beeld te kunnen krijgen.
Erik, ik heb mijn twijfels over de beescanning app, want je kunt uitsluitend de mijten die bovenop de bijen zitten, fotograferen. In principe zitten alle mijten onderaan het achterlichaam van de bij, ook nog eens gedeeltelijk verstopt tussen het chitinepantser.
Bij toeval kun je een meeliftende mijt bovenop aantreffen. Dit betoog klopt wel met het feit dat je op 24 foto's maar 1 mijt vindt. Groet, Ben
-
Jan Timmers.
17-08-2020 om 19:50(Honing met 19.2% vocht)
Dag Ben,
Super dat je de tijd neemt om al die (leerzame) berichte te lezen en te beantwoorden. Ik ben opgelucht door je bericht. Bedankt en hartelijke groet. -
Jan A
17-08-2020 om 21:13dag Ben : Ik moet nog beginnen, het was me te warm en de honing wordt maar niet verzegeld omdat ze de cellen niet meer vol krijgen doe het hele jaar aan darrenraat uitsnijden en bij 3 volken de lade er al bijna 2 week onder met een A 3tje en geen enkele mijt volgens natuurlijke dood, misschien ook leuk om eens te kijken naar de methode van de Duitser Hermann Spiegel. groet Jan , Veendam
-
Toon van de Rijt
17-08-2020 om 21:19Hoi Ben,
Wat is de theorie achter de mijten die ik op de varroala tel?
Als ik er op een dag 76 tel is dat veel. Dus er zitten veel mijten in het volk.
Of zou dit een teken zijn van poetsdrift van de bijen?
En dus bij volken waar ik weinig tel, 6 mijten over één dag, er zitten er weinig of er wordt door de bijen niet gepoetst. Bij slecht poetsen zouden er meer mijten op en tussen de bijen blijven. Ik ga zeker de alcoholproef voor varroa nog doen!
Alvast bedankt voor je reactie.
Toon, indien veel vallende een toonbeeld van poetsgedrag zou betekenen, dan hebben ze blijkbaar al heel lang niet meer gepoetst. Maar ik kan je redenering volgen.
Maar uit onderzoek blijkt toch echt dat de gemiddelde natuurlijke mijtenval in 3 tot 5 dagen direct gerelateerd is met de mate van mijtenbesmetting. Dus meer mijten op de lade des te meer mijten in het volk.
De toegestane waarde zou nu ongeveer onder de tien per dag moeten liggen. Groet, Ben
-
Ed Rietdijk
18-08-2020 om 09:23Hallo Ben,
Als de telling gedurende 3 x 24 representatief is voor de werkelijke mijten besmetting dan valt het bij mijn bijen erg mee, ik telde over 3 kasten in totaal 5 mijten in 3 dagen. Moet ik de dosering in Liebig disspenser daarop aanpassen? Ik heb op een andere kast van mij nu een bijenuitlaat geplaatst maar ik ben eigenlijk klaar met slingeren, is het zinvol om deze volle honingkamer (ca 10 kilo) ná het verdampen onder de broedkamer te plaatsen als wintervoer?
Groeten, Ed
Ed, je mijtenval is inderdaad mooi aan de lage kant. Ik zou de dosering van de dispenser er niet op aanpassen, want dan werkt het niet meer voldoende en valt er niets meer.
Indien je klaar bent met verdampen, kun je de volle hk gewoon bovenop plaatsen. Bijen slaan hun voorraden altijd op boven het broednest. Wel zorgen dat de honingkraag in de BK goed aansluit op de volle hk. Groet, Ben -
Arie eeftink.
18-08-2020 om 10:00Hallo ben.
Ik vraag mij af waarom ik geen enkel berichtje lees,om de varroa te bestrijden met de roofmijt. Stratiolaelaps scimitus.
Ik doe dit al meer dan een jaar met 5 kasten en ben al die tijd zo goed als mijtenvrij zonder enig bestrijdingsmiddel.
Het voordeel is dat ik niet in de kasten hoef te zijn voor oktober om honing te oogsten.
Gr arie.
Hallo Arie, in deze blog staan mijn persoonlijke bijenbelevenissen. Zelf maak ik niet bewust gebruik van de roofmijt, omdat in alle onderzoeken en imkerboeken wordt gemeld dat de roofmijt geen varroamijten uit het broednest kan weghalen. De roofmijt heeft dus geen enkele invloed op de mijtenvoortplanting. Alleen lopende en vallende mijten worden verorbert. Volgens onderzoek is dat zo'n 5% van de mijtenpopulatie.
Aangezien in het voorjaar, zomer en nazomer meer dan 50% van de mijten in het broed zit zal de populatie redelijk op niveau blijven. Echter de bijen hebben soms wel het vermogen om varroamijten uit het broed te ruimen. Die eigenschap kan wel voor een balans tussen bijen en varroamijten zorgen.
Het zou interessant zijn om eens een bijenmonster te (laten) onderzoeken op de mijtbesmetting, zodat je zekerheid hebt omtrent de aanwezige mijten. Groet, Ben
-
Arie eeftink.
21-08-2020 om 00:20Bedankt voor de reactie.
Ik wil hier graag aan meewerken,ik weet alleen niet hoe ik dat moet regelen?
Graag een tip.
Mijn bijen zitten in massive red cederkasten als natuurvolk.
Gr arie.
Arie, het onderzoek om je volk op de mijtenbesmetting te testen, is eenvoudig zelf uit te voeren. Mocht je in de Achterhoek wonen dan wil ik het ook wel voor je doen.
Je kunt gebruik maken van een 450 grams honingpot, die je voor een kwart vult met bijen vanaf een kantraam. Afslaan op een veel plastic en de bijen in de honingpot doen (1/4 vullen). Deze direct sluiten en in de vriezer doen (diervriendelijke doding). Na 48 uur kun je de bijen onderzoeken of laten onderzoeken. Ik wacht je reactie even af. Groet, Ben -
Arie eeftink
22-08-2020 om 15:42Dag ben,bedankt voor de snelle reactie.
Het zal niet meevallen om bij de kantramen te komen,in v b m de natuurlijke aanmaak van raat in 2 kasten hangen onder ramen in en daar haal ik wel bijen uit de kantramen.
Ik woon in de buurt van eindhoven,maar dat is geen enkel probleem om de bijen te brengen.
Laat maar weten wat het beste schikt..
Bvd gr arie.
Ps mijn naam komt uit lichtenvoorde.
Dag Arie, mits je een dubbele honingzeef hebt, is het ook heel simpel zelf te doen. Ik heb het eens beschreven in een blogbericht, ik zal dit eerst eens opzoeken voor je. Je kunt een kwart honingpot (450 gr) vullen met bijen en deze vast in de vriezer doen.
Ondertussen heb ik het oude blogbericht gevonden:
https://www.bijenhouders.nl/blog/de-spoelmethode
Arie, lees dit eens door. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel. Groet, Ben -
Yorben
22-08-2020 om 18:45Hey Ben,
Even off topic: ik heb een moerloos volk waar ik 3 weken geleden doppen van heb gebroken. Vandaag bij de eerste controle heb ik geen moer en geen eitjes gevonden, wel larven, gesloten broed en zaten 7 moer doppen op de ramen. Ik denk dat de moer al even geleden gesneuveld is.
Nu komt mijn vraag, ik heb een leggende moer in een apidea zitten, deze wil ik gaan invoeren met een nicot kooitje. Moet ik dan eerst alle doppen wegbreken of kan ik haar zonder verdere ingrepen invoeren via het kooitje.
Alvast bedankt!
Yorben
Yorben, weet je heel zeker dat de oude moer verdwenen is? Geen kleine larven gevonden? Waren de 7 moerdoppen open of al gesloten?
Voor het invoeren van een nieuwe moer kun je het beste alle bestaande moerdoppen wegnemen. Na invoering 10 dagen wachten voor de eerstvolgende controle. Zorg wel dat ze voldoende vers voer hebben, zodat de nieuwe koningin aan de leg blijft de komende weken. Groet, Ben
-
Arie eeftink.
23-08-2020 om 07:53Oke' vast bedankt.
-
Yorben
23-08-2020 om 14:25Ik wacht voor de zekerheid wel tot al het broed gesloten is, dan een laatste controle op ei en/of larvjes en op een moer en daarna invoeren. Bedankt Ben
Yorben, pas op dat er ondertussen geen dop uitloopt. Groet, Ben -
Jan Adrichem
24-08-2020 om 17:45hallo Ben
Jammer dat je de ethische vraag om 300 bijen te offeren voor het volk niet even doorzet. Ik ben vooral benieuwd naar de mierenzuurbehandelingseffecten op het broednest. en dan die van de eendags methode en de twaalfdagsmethode met mierenzuur 85%.. Zijn daar gegevens over ? En waar zou ik die kunnen vinden? Zo ja dan helpt dat weer om bij ethische kwesties de minst slechte keuze te maken.
Ik behandel altijd in de zomer maar in de winter afhankelijk van de mijtenval.
Jan, er zijn wel studies waarin je de negatieve effecten op het open broed bij de toepassing van 85% mierenzuur kunt terugvinden. Bij 60% is dat veel minder het geval. Vandaar dat in Duitsland 60% wel is toegelaten en 85 niet. Misschien dat ik in de winter tijd heb om die studie boven water te tillen. 85% is bovendien link voor de imker..... Maar tegen de mijten is het wel zeer effectief en goedkoop. Groet, Ben
-
arie eeftink
28-08-2020 om 10:38dag ben.
ik heb de schudproef uitgevoerd en kwam op 3 % uit.
12 op 362 en 10 op 314.
alle 2 netjes de kantramen van het broed.
ik twijfel of er nog voldoende roofmijten aanwezig zijn ,en vul ze deze week nog even aan.
gr arie.
Ha Arie, 3% is een heel mooie uitslag van een lage mijtbesmetting. Met die uitslag hoef je dit keer niet te behandelen en ook geen extra maatregelen te nemen.
Leuk dat je het gedaan hebt! Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.