De mijtbesmetting op de bijen meten
Reacties
-
Susanne
13-08-2021 om 23:02Wat zijn de aantallen mijten bij de percentages, Ben. Dat geeft voor mij een duidelijker beeld.
Ha Susanne, ik zal ze in het blogbericht opnemen en toelichten. Groet, Ben -
Yolt IJzerman
15-08-2021 om 19:44Dag Ben,
De methode die je nu demonstreert is voor de gemiddelde imker denk ik vrij geavanceerd. Een vraag over het "gewone" meten van de mijtenval op het witite bord onder een kast. Ik las in Bijenhouden over het toepassen van oliepapier om predeatie door oorwurmen en pissebedden te voorkomen. Lijkt me zinvol. Maar waar krijg je dat? Bakpapier met vaseline, dat ik zelf maakte, lijkt de oorwurmen in elk geval niet 100 % te keren. Omdat ik 0 mijten telde na toepassing van Varromed ga je aan het systeem twijfelen, 0 is wel extreem laag
Ha Yolt, ach extreem moeilijk is het niet. Een ei bakken is lastiger.
In dit kleine landje is de markt te klein voor sticky boards maar in Amerika zijn ze bij internetshops te koop. Toch moet vaseline op de randen of slaolie op de hele bodem de predatoren weg houden.
Een mijtenval van nul is weinig, maar als ik nu maar 1% vind in een volk dat al drie jaar niet is behandeld, dan zitten alle resterende mijten blijkbaar nog in het broed. Groet, Ben -
Gerard
16-08-2021 om 11:10Hoi Ben
Wij zijn voornemens om van 2 baks naar eenbaks imkeren over te stappen.
We hebben al suiker gevoerd, welk moment is het beste om over te stappen?
groet,
Gerard
Ha Gerard, volgend jaar kun je eind februari de onderste bk waarschijnlijk wegnemen. Vanaf half maart kun je indien er zo'n negen bk ramen bezet zijn het moerrooster en de 1e hk met uitgebouwde ramen plaatsen. Groet, Ben -
Jesse
17-08-2021 om 21:24Dag Ben,
Kan je uitleggen, waarom je variatie in het gebruik van varroabestrijding aanraadt? Bv het ene jaar mierenzuur, het andere ApiLifevar var, dus niet ieder jaar hetzelfde middel. Het klinkt heel logisch hoor, daar niet van.
Veelvuldig antibiotica gebruik kan leiden tot resistentie, dat begrijp ik. Maar varroamijten leven toch niet zolang? Hoe zit dat dan? Is het onderzocht cq vastgesteld dat je een hoger ‘rendement’ hebt bij jaarlijkse afwisseling van het gebruikte middel? Heb je hier verder uitleg bij?
Ha Jesse, een individuele mijt leeft ongeveer even lang als een individuele bij, dus korter in het voorjaar en zomer en erg lang in de winter. Want in het winterseizoen planten ze zich niet voort, omdat onze bijen dat ook niet doen.
Wanneer je de mijten bestrijdt, ontneem je feitelijk het bijenvolk de kans om zichzelf te bewijzen. Sommige bijenvolken zijn beter bestand tegen mijten en virussen dan andere volken.
Dit geldt ook voor mijtenpopulaties en bestrijdingsmiddelen. Wanneer je mijten bestrijdt, blijven er altijd mijten leven, die opgewassen zijn tegen het bestrijdingsmiddelen of toevallig in het broed verstopt zaten.
Door iedere keer met hetzelfde middel te bestrijden, kunnen er mijtenpopulaties ontstaan, die steeds beter zijn opgewassen tegen het middel.
Wanneer je internationale publicaties volgt, zie je dat er twijfels zijn over Apiguard in Italië, laatst stond er een oproep in Bee Journal om resistentie van mijten tegen Armitraz te onderzoeken. Van bepaalde chemische middelen van Bayer is bekend dat ze niet meer goed werken.
Het wisselen van middelen van verschillende aard, bijvoorbeeld op basis van tijmolie of zuren is dus een goede zaak. Nog beter is alleen bestrijden indien het echt nodig is, dit heet IPM. groet, Ben -
Jesse
18-08-2021 om 14:15Dag Ben,
Duidelijk verhaal. Ik sta achter IPM, alleen bestrijden indien nodig. Op mijn stand van twee eigen volken pas ik dit toe. Maar op een stand met ruim 25 volken van ca 10 verschillende imkers kiezen we voor een gezamenlijke aanpak en bestrijding om herbesmetting te voorkomen.
Ha Jesse, verstandig om daar gezamenlijk en gelijktijdig te behandelen. Toch zou het verstandig zijn om een week vóór de behandeling de mijtenval bij alle 25 volken te meten, dan kun je de slechtst presenterende volken er het volgende jaar uitwerken.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.