30-07-2017

De mijtbesmetting stijgt

Gisteren heb ik 4 bijenmonsters afgenomen van 4 MiniPlus volken om de mijtbesmetting op de bijen vast te kunnen stellen. Het zijn volwaardige volken van vorig jaar, die inmiddels op 6 randjes staan. Drie volken hebben een raszuivere moer en de vierde heeft een F1 moer, die op 4,9 mm raat zit.

In de volgende tabel heb ik de mijtbesmetting op 15 mei en 29 juli weer gegeven:

  P.16SDC-ZE03 P.16SDC-ZE04 P.16SDC-ZE05 F1-16SDC-ZE20
15 mei 2017 0% 0% 0% 0,37%
29 juli 2017 6,3% 5,2% 0,9% 1,1%

Bij de vorige controle kon ik geen mijten op de bijen vinden, behalve in het volk op de 4,9 mm cellen. Daar vond ik 1 mijt in het bijenmonster. Nu zes weken later is de mijtbesmetting in twee van de vier volken fors gestegen. Twee volken hadden gemiddeld een mijtbesmetting van 5,7%. Twee andere volken bleven gelukkig steken op gemiddeld 1%. Daar onder ook het volk op de 4,9 mm kleine cellen. Dat geeft de burger weer moed.

Gezien de besmetting van bijna 6% wil ik graag van harte aanbevelen om de mijtbestrijding in de productievolken te beginnen. De eerste klap is een daalder waard. De gedode mijten kunnen het nieuwe broed, waaruit langzamerhand de winterbijen zullen ontstaan, niet meer verzieken.

De mijtbesmetting zou volgens officiele Duitse bronnen altijd onder de 3 tot 5 % moeten blijven. Zelf denk ik dat volken met een mijtbesmetting tot 10% de winter zouden moeten kunnen overleven, mits ze ook goed bestand zijn tegen virale infecties. Aangezien we dat meestal niet weten, is het beter een grens aan te houden van 3 tot 5%.

Inmiddels heb ik de meeste volken hun eerste mijtenbehandeling gegeven, met uitzondering van het volk op de 4,9 mm cellen. Daar wil ik de ontwikkeling nog een maand aanzien. Eind augustus zal ik deze vier volken weer testen op de mijtbesmetting. Eigenlijk zou ik alle volken op deze manier willen monitoren, het is echter veel werk.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Gerard

  30-07-2017 om 19:46

  Moet je volkjes op een 6 raams kastje met een jonge moer van dit jaar[veger] ook behandelen
  Er heeft geen darrenbroed ingezeten.

 • Ben de blogger

  30-07-2017 om 19:54

  Gerard, ik zou om volgend jaar problemen voor te blijven, wel dit jaar behandelen. Je kunt eind augustus een eenmalige Thymovar behandeling geven door 2 kwart plaatjes te geven op de toplatten van de zesramer.
  Zou je niet behandelen dan krijg je volgend jaar een extreme mijtbesmetting.

 • Anoniem

  30-07-2017 om 21:12

  Op welke wijze resp. met welke formule bepaal je het percentage [%] van de besmetting.

 • Ben de blogger

  30-07-2017 om 21:47

  Fons, het aantal mijten/het aantal bijen in het monster * 100

 • Philippe

  30-07-2017 om 21:59

  Ben, denk je dat het zinvol is om de mate van besmetting vast te stellen bij mijn cursusvolkje, dat we deze zomer met een veger maakten? Ik ben erg nieuwsgierig naar de mate van besmetting en het zou ook leerzaam kunnen zijn.

 • Ben de blogger

  30-07-2017 om 22:12

  Philippe, ik zal je uitleggen op welke wijze je de schuiflade moet prepareren. Hiermee kun je ook op een redelijk eenvoudige manier de mijtbesmetting inschatten.
  De poedersuiker- en wasmethode om de besmetting op de levende bijen vast te stellen, horen thuis in de vervolgopleiding 'praktisch imkeren'.
  Overigens heb ik de spoelmethode wel beschreven in Bijenwerk en dus ook in het door mij uitgegeven imkerboek.

 • Lineke

  31-07-2017 om 08:03

  Hoi Ben, ik wil de mijten graag bestrijden met Api life var (van het voorjaar heb ik bestreden met hive clean). Maar het blijft maar slecht weer (veel regen), waardoor ik denk dat het slecht zal verdampen en ik het dus steeds weer uitstel. Tot wanneer kan ik het nog uitstellen of moet ik het maar gewoon doen?

  Daarnaast vroeg ik me af hoe veel ik moet gebruiken. Na de honingafname staat mijn volk nog altijd op 3 broedkamers. Werkt het dan wel voldoende? En hoe veel plaatjes moet ik gebruiken? Alleen bovenop, of op elke broedkamer?

  Ik hoor het graag!

 • Ben de blogger

  31-07-2017 om 08:38

  Lineke, de komende week blijft de temperatuur boven de twintig graden overdag en onder de vijfentwintig, dus gunstig voor de verdamping. De producent waarschuwt zelf voor de beperkte werking van api life var bij meerdere bakken bijen. Kun je de onderste bak niet wegnemen en dan een plaatje in vier stukjes breken en dan twee stukjes tussen en twee stukjes bovenop leggen?

 • Ben de blogger

  31-07-2017 om 09:29

  Lineke, voor de volledigheid: in 1 verpakking zitten dus twee plaatjes, bedoeld voor 2 behandelingen van 1 week. Dus 2 weken achter elkaar toepassen.

  Volgens de producent zou je vier weken moeten behandelen (4x). Volgens mij volstaat 2x, omdat je daarmee de popperiode van 12 dagen overbrugt en dus alle mijten treft.

 • Tanja

  31-07-2017 om 09:48

  Ben ,schuif je de toplatten "aan" na de behandeling met Hive clean in de TBH of laat je ruimte tussen de laten?

 • Ben de blogger

  31-07-2017 om 10:06

  Tanja, tijdens de behandeling een halve cm open laten tussen de toplatten en na de behandeling direct weer dicht schuiven (zo strak mogelijk).

 • Lineke

  31-07-2017 om 10:51

  Hoi Ben, dank voor je uitgebreide reactie. De temperatuur is inderdaad wel goed, maar ik dacht dat omdat het regent de luchtvochtigheid te hoog zou zijn waardoor de verdamping niet goed zou verlopen. Maar dan ga ik het gewoon proberen.

  Ik las inderdaad dat de producent daarvoor waarschuwt, vandaar ook mijn vraag. Denk niet dat mijn bijenvolk terug kan naar 2 broedkamers (ik heb ze al 3 honingkamers aan ruimte afgenomen). Maar ik zal kijken wat ik kan doen.

  Wel maar maximal 1 plaatje blijven gebruiken dus, maar meer verspreiden door de kast en na 1 week vervangen door nieuw plaatje.

 • Anoniem

  31-07-2017 om 17:47

  Ben, is het ook mogelijk om de mijten te bestrijden met enkel hive clean?

 • Ben de blogger

  31-07-2017 om 20:30

  Marcel, daar is Hive Clean inderdaad geschikt voor. Wel drie keer druppelen op de straatjes bijen met een interval van 7 dagen.

 • Harrie

  01-08-2017 om 00:39

  Ik heb de eerste bestrijding met 50 ml mierenzuur met de liebig dispenser gedaan.
  Na hoeveel dagen moet de volgende behandeling met 100 ml per bak?

 • Ben de blogger

  01-08-2017 om 07:44

  Harry, hierin is de varroabrochure van bijen@wur niet duidelijk. Ik zou echter een pauze van drie weken aanhouden, zodat het broednest zich weer kan herstellen. Je beperkt de schade aan het broed door de liebig dispenser op blokjes te zetten.
  Persoonlijk paste ik een eenmalige behandeling toe met een strikte controle van de natuurlijke mijtenval eind augustus/beging september.

 • Jacqueline

  01-08-2017 om 12:02

  Hoi Ben, Ik heb Apiguard op de ramen gelegd, er zitten nu wel veel bijen buiten de kast rond de ingang verzameld, vooral bij het 'nieuwe' volk (zwerm van mei). Vluchten ze voor het scherpe spul, moet ik er iets mee doen of is dit normaal? Hartelijk dank.

 • Ben de blogger

  01-08-2017 om 12:30

  Jacqueline, bij sterke volken zie je dit effect. De bijen worden letterlijk verdreven door de damp van het middel. Vooral bij iets warmer weer want dan is de verdamping sterker. Het gaat na een paar dagen wel weer over.

 • Karin

  02-08-2017 om 20:34

  Hallo Ben,
  Ik behandel met mierenzuur, voor de varoa.
  Maar wat kan ik doen tegen de vele hoornaars die om me heen zoemen, op de bijenstand, ik zie de hele tijd dat ze bijen vangen, ik heb donker Bier met azijn in grote flessen gezet, wespenvangers, en sinas, met weinig resultaat, ik kan er weinig over vinden, afgelopen jaar heb ik de NVWA gebeld die hadden verder geen meldingen.
  Ook Herr Liebig heb ik een mail gestuurd, hij dacht dat de hoornaar geen probleem zou zijn.
  Ik heb bij 1 Volk de Hoornaar in de broedkamer gezien, en heb nu ook muizenroosters geplaatst.
  Ik moet Kiezen, stuifmeel of hoornaars.
  Hopelijk weet jij raad.

 • Ben de blogger

  02-08-2017 om 21:22

  Karin, hier zitten ook veel hoornaars. Maar ik vang er veel met glazen wespenvallen van de Welkoop gevuld met een gewoon Grolsch biertje. Je kunt de vliegopening verlagen tot bij hoogte van een bij door een stuk Gaffa tape horuzontaal over de opening te plakken. Maar Grolsch bier lusten ze blijkbaar erg graag. Ik zet ook afgesneden pet flessen met bier tussen de kasten. Werkt ook!

 • stefan

  03-08-2017 om 11:54

  Hallo Ben

  ik wil ook behandelen met apiguard. Zondag haal ik de honing af. Er is 1 volk die erg groot is waardoor ik een lege broedbak er op wil laten staan zodat ze ruimte houden. Is dit slecht voor de verdamping omdat het een groter oppervlak betreft. is het overigens bij alle middelen slecht voor de verdamping?

 • Ben de blogger

  03-08-2017 om 12:39

  Stefan, om ruimte te geven, kun je beter een halve bak met 4 klimraten erin onder plaatsen. De apiguard direct op de ramen met broed bevordert de verdamping. Een te hoge lege ruimte beinvloedt in negatieve zin de concentratie van de bestrijdingsdamp.

 • Erik

  04-08-2017 om 11:22

  Dag Ben,
  Ik ben dit jaar gestart met een einraumbeute (ERB). Deze ontwikkeld zich erg goed. Nu ga ik starten met de varoa behandeling. Bij mijn andere kasten gebruik ik Thymovar plaatjes. Ik heb gelezen dat je dit ook kunt gebruiken bij de EBR door de plaatjes aan een ijzerdraadje tussen de ramen (naast het broed) te hangen. Iets dergelijks moet wel omdat op de ramen geen plaats is. Het lijkt mij echter niet erg prettig als de thymovar tussen de bijen hangt. Weet jij of er bij deze kasten een betere oplossing is. Eventueel weet jij ook hoeveel thymovar je bij deze kasten moet gebruiken. Bij mij zijn nu 8 uitgebouwde (hoog)ramen.
  Dezelfde vraag heb ik ook voor mijn Warrekast. Bedankt, Erik

 • Ben de blogger

  04-08-2017 om 17:41

  Erik, heb je de ned. Natuurbouwkast of een TBH of een Dadantkast? Dit zijn allemaal einraumbeuten. Omdat je het hebt over hoge ramen ga ik uit van de NNK. Bij 8 hoge ramen denk ik dat je anderhalf plaatje thymovar kunt gebruiken. Dit spul is in een geen enkele kast prettig voor de bijen, maar wel een noodzaak. Je kunt eventueel als alternatief Hive clean toepassen. Voor de Warrekast zou ik drie randjes gelijk stellen aan een spaarkast.

 • Erik

  08-08-2017 om 16:22

  Dag Ben,
  Bedankt voor je reactie. Ik weet niet zeker of dit een NNK is. Zeker geen TBH of Dadant. De ramen zijn 32x46 cm. Erik kunnen er 21 in de kast. De bijen hebben nog een grote bouwlust, ik het daarom vorige week nog een raam (9e)bijgeplaatst dat alweer bijna bezet is.
  Ik zal de thymovar plaatsen. Dit kun je niet op de latten leggen omdat daar direct het wasdoek op ligt. Ik denk dat ik ze aan een ijzerdraadje tussen de ramen net naast het broednest hang, Met drie randjes bedoel je toch de drie bakken/etages?!
  Bedankt, Erik

 • Corine

  14-08-2017 om 14:41

  Dag Ben. Dank voor alle informatieve filmpjes. Daar leer ik als beginner veel van.
  Mijn vraag: als je met een schuiflade de mijtenval controleert, waar laat je wat op de la ligt ná de controle? Mag dat gewoon in het gras in de buurt. Of moet het verder weg van de kasten. Soms lopen er nog levende mijten tussen.

 • Ben de blogger

  14-08-2017 om 17:33

  Corine, mijten vinden de kast niet terug. Dus gooi gewoon maar in het gras achter je kast. De mieren zijn er weer blij mee.

 • peter

  19-08-2017 om 15:35

  Dag Ben

  weet niet waar ik deze vraag kon plaatsen.

  Ik heb een thymovar behandeling gedaan en bij controle in de kost merkte ik op dat de koningin niet meer broed. Komt dit door de behandeling, ik weet dat dit bij mierenzuur wel zo. Of vanwege minder dracht. er is overigens wel ruimte

  lijkt mij wel erg vroeg dat er niet meer gelegd wordt

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.