De mijtbesmetting stijgt
Reacties
-
Gerard
30-07-2017 om 19:46Moet je volkjes op een 6 raams kastje met een jonge moer van dit jaar[veger] ook behandelen
Er heeft geen darrenbroed ingezeten. -
Ben de blogger
30-07-2017 om 19:54Gerard, ik zou om volgend jaar problemen voor te blijven, wel dit jaar behandelen. Je kunt eind augustus een eenmalige Thymovar behandeling geven door 2 kwart plaatjes te geven op de toplatten van de zesramer.
Zou je niet behandelen dan krijg je volgend jaar een extreme mijtbesmetting. -
Anoniem
30-07-2017 om 21:12Op welke wijze resp. met welke formule bepaal je het percentage [%] van de besmetting.
-
Ben de blogger
30-07-2017 om 21:47Fons, het aantal mijten/het aantal bijen in het monster * 100
-
Philippe
30-07-2017 om 21:59Ben, denk je dat het zinvol is om de mate van besmetting vast te stellen bij mijn cursusvolkje, dat we deze zomer met een veger maakten? Ik ben erg nieuwsgierig naar de mate van besmetting en het zou ook leerzaam kunnen zijn.
-
Ben de blogger
30-07-2017 om 22:12Philippe, ik zal je uitleggen op welke wijze je de schuiflade moet prepareren. Hiermee kun je ook op een redelijk eenvoudige manier de mijtbesmetting inschatten.
De poedersuiker- en wasmethode om de besmetting op de levende bijen vast te stellen, horen thuis in de vervolgopleiding 'praktisch imkeren'.
Overigens heb ik de spoelmethode wel beschreven in Bijenwerk en dus ook in het door mij uitgegeven imkerboek. -
Lineke
31-07-2017 om 08:03Hoi Ben, ik wil de mijten graag bestrijden met Api life var (van het voorjaar heb ik bestreden met hive clean). Maar het blijft maar slecht weer (veel regen), waardoor ik denk dat het slecht zal verdampen en ik het dus steeds weer uitstel. Tot wanneer kan ik het nog uitstellen of moet ik het maar gewoon doen?
Daarnaast vroeg ik me af hoe veel ik moet gebruiken. Na de honingafname staat mijn volk nog altijd op 3 broedkamers. Werkt het dan wel voldoende? En hoe veel plaatjes moet ik gebruiken? Alleen bovenop, of op elke broedkamer?
Ik hoor het graag! -
Ben de blogger
31-07-2017 om 08:38Lineke, de komende week blijft de temperatuur boven de twintig graden overdag en onder de vijfentwintig, dus gunstig voor de verdamping. De producent waarschuwt zelf voor de beperkte werking van api life var bij meerdere bakken bijen. Kun je de onderste bak niet wegnemen en dan een plaatje in vier stukjes breken en dan twee stukjes tussen en twee stukjes bovenop leggen?
-
Ben de blogger
31-07-2017 om 09:29Lineke, voor de volledigheid: in 1 verpakking zitten dus twee plaatjes, bedoeld voor 2 behandelingen van 1 week. Dus 2 weken achter elkaar toepassen.
Volgens de producent zou je vier weken moeten behandelen (4x). Volgens mij volstaat 2x, omdat je daarmee de popperiode van 12 dagen overbrugt en dus alle mijten treft. -
Tanja
31-07-2017 om 09:48Ben ,schuif je de toplatten "aan" na de behandeling met Hive clean in de TBH of laat je ruimte tussen de laten?
-
Ben de blogger
31-07-2017 om 10:06Tanja, tijdens de behandeling een halve cm open laten tussen de toplatten en na de behandeling direct weer dicht schuiven (zo strak mogelijk).
-
Lineke
31-07-2017 om 10:51Hoi Ben, dank voor je uitgebreide reactie. De temperatuur is inderdaad wel goed, maar ik dacht dat omdat het regent de luchtvochtigheid te hoog zou zijn waardoor de verdamping niet goed zou verlopen. Maar dan ga ik het gewoon proberen.
Ik las inderdaad dat de producent daarvoor waarschuwt, vandaar ook mijn vraag. Denk niet dat mijn bijenvolk terug kan naar 2 broedkamers (ik heb ze al 3 honingkamers aan ruimte afgenomen). Maar ik zal kijken wat ik kan doen.
Wel maar maximal 1 plaatje blijven gebruiken dus, maar meer verspreiden door de kast en na 1 week vervangen door nieuw plaatje. -
Anoniem
31-07-2017 om 17:47Ben, is het ook mogelijk om de mijten te bestrijden met enkel hive clean?
-
Ben de blogger
31-07-2017 om 20:30Marcel, daar is Hive Clean inderdaad geschikt voor. Wel drie keer druppelen op de straatjes bijen met een interval van 7 dagen.
-
Harrie
01-08-2017 om 00:39Ik heb de eerste bestrijding met 50 ml mierenzuur met de liebig dispenser gedaan.
Na hoeveel dagen moet de volgende behandeling met 100 ml per bak? -
Ben de blogger
01-08-2017 om 07:44Harry, hierin is de varroabrochure van bijen@wur niet duidelijk. Ik zou echter een pauze van drie weken aanhouden, zodat het broednest zich weer kan herstellen. Je beperkt de schade aan het broed door de liebig dispenser op blokjes te zetten.
Persoonlijk paste ik een eenmalige behandeling toe met een strikte controle van de natuurlijke mijtenval eind augustus/beging september. -
Jacqueline
01-08-2017 om 12:02Hoi Ben, Ik heb Apiguard op de ramen gelegd, er zitten nu wel veel bijen buiten de kast rond de ingang verzameld, vooral bij het 'nieuwe' volk (zwerm van mei). Vluchten ze voor het scherpe spul, moet ik er iets mee doen of is dit normaal? Hartelijk dank.
-
Ben de blogger
01-08-2017 om 12:30Jacqueline, bij sterke volken zie je dit effect. De bijen worden letterlijk verdreven door de damp van het middel. Vooral bij iets warmer weer want dan is de verdamping sterker. Het gaat na een paar dagen wel weer over.
-
Karin
02-08-2017 om 20:34Hallo Ben,
Ik behandel met mierenzuur, voor de varoa.
Maar wat kan ik doen tegen de vele hoornaars die om me heen zoemen, op de bijenstand, ik zie de hele tijd dat ze bijen vangen, ik heb donker Bier met azijn in grote flessen gezet, wespenvangers, en sinas, met weinig resultaat, ik kan er weinig over vinden, afgelopen jaar heb ik de NVWA gebeld die hadden verder geen meldingen.
Ook Herr Liebig heb ik een mail gestuurd, hij dacht dat de hoornaar geen probleem zou zijn.
Ik heb bij 1 Volk de Hoornaar in de broedkamer gezien, en heb nu ook muizenroosters geplaatst.
Ik moet Kiezen, stuifmeel of hoornaars.
Hopelijk weet jij raad. -
Ben de blogger
02-08-2017 om 21:22Karin, hier zitten ook veel hoornaars. Maar ik vang er veel met glazen wespenvallen van de Welkoop gevuld met een gewoon Grolsch biertje. Je kunt de vliegopening verlagen tot bij hoogte van een bij door een stuk Gaffa tape horuzontaal over de opening te plakken. Maar Grolsch bier lusten ze blijkbaar erg graag. Ik zet ook afgesneden pet flessen met bier tussen de kasten. Werkt ook!
-
stefan
03-08-2017 om 11:54Hallo Ben
ik wil ook behandelen met apiguard. Zondag haal ik de honing af. Er is 1 volk die erg groot is waardoor ik een lege broedbak er op wil laten staan zodat ze ruimte houden. Is dit slecht voor de verdamping omdat het een groter oppervlak betreft. is het overigens bij alle middelen slecht voor de verdamping?
-
Ben de blogger
03-08-2017 om 12:39Stefan, om ruimte te geven, kun je beter een halve bak met 4 klimraten erin onder plaatsen. De apiguard direct op de ramen met broed bevordert de verdamping. Een te hoge lege ruimte beinvloedt in negatieve zin de concentratie van de bestrijdingsdamp.
-
Erik
04-08-2017 om 11:22Dag Ben,
Ik ben dit jaar gestart met een einraumbeute (ERB). Deze ontwikkeld zich erg goed. Nu ga ik starten met de varoa behandeling. Bij mijn andere kasten gebruik ik Thymovar plaatjes. Ik heb gelezen dat je dit ook kunt gebruiken bij de EBR door de plaatjes aan een ijzerdraadje tussen de ramen (naast het broed) te hangen. Iets dergelijks moet wel omdat op de ramen geen plaats is. Het lijkt mij echter niet erg prettig als de thymovar tussen de bijen hangt. Weet jij of er bij deze kasten een betere oplossing is. Eventueel weet jij ook hoeveel thymovar je bij deze kasten moet gebruiken. Bij mij zijn nu 8 uitgebouwde (hoog)ramen.
Dezelfde vraag heb ik ook voor mijn Warrekast. Bedankt, Erik -
Ben de blogger
04-08-2017 om 17:41Erik, heb je de ned. Natuurbouwkast of een TBH of een Dadantkast? Dit zijn allemaal einraumbeuten. Omdat je het hebt over hoge ramen ga ik uit van de NNK. Bij 8 hoge ramen denk ik dat je anderhalf plaatje thymovar kunt gebruiken. Dit spul is in een geen enkele kast prettig voor de bijen, maar wel een noodzaak. Je kunt eventueel als alternatief Hive clean toepassen. Voor de Warrekast zou ik drie randjes gelijk stellen aan een spaarkast.
-
Erik
08-08-2017 om 16:22Dag Ben,
Bedankt voor je reactie. Ik weet niet zeker of dit een NNK is. Zeker geen TBH of Dadant. De ramen zijn 32x46 cm. Erik kunnen er 21 in de kast. De bijen hebben nog een grote bouwlust, ik het daarom vorige week nog een raam (9e)bijgeplaatst dat alweer bijna bezet is.
Ik zal de thymovar plaatsen. Dit kun je niet op de latten leggen omdat daar direct het wasdoek op ligt. Ik denk dat ik ze aan een ijzerdraadje tussen de ramen net naast het broednest hang, Met drie randjes bedoel je toch de drie bakken/etages?!
Bedankt, Erik
-
Corine
14-08-2017 om 14:41Dag Ben. Dank voor alle informatieve filmpjes. Daar leer ik als beginner veel van.
Mijn vraag: als je met een schuiflade de mijtenval controleert, waar laat je wat op de la ligt ná de controle? Mag dat gewoon in het gras in de buurt. Of moet het verder weg van de kasten. Soms lopen er nog levende mijten tussen.
-
Ben de blogger
14-08-2017 om 17:33Corine, mijten vinden de kast niet terug. Dus gooi gewoon maar in het gras achter je kast. De mieren zijn er weer blij mee.
-
peter
19-08-2017 om 15:35Dag Ben
weet niet waar ik deze vraag kon plaatsen.
Ik heb een thymovar behandeling gedaan en bij controle in de kost merkte ik op dat de koningin niet meer broed. Komt dit door de behandeling, ik weet dat dit bij mierenzuur wel zo. Of vanwege minder dracht. er is overigens wel ruimte
lijkt mij wel erg vroeg dat er niet meer gelegd wordt
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.