09-07-2022

De mijtenbesmetting in het broed

Op 19 mei schreef ik een blogbericht over de mijtbesmetting in het werkster- en darrenbroed. Je kunt het HIER nog eens nalezen. Eergisteren heb ik dezelfde twee volken nogmaals onderzocht op de mijtenbesmetting van het broed. We zijn nu twee maanden verder. 

Wat blijkt? In het volk op kleine cellen (4,9 mm) en de 3-jarige moer met 75% VSH is de mijtenbesmetting van 200 cellen met poppen met rose en paarse ogen nog steeds 0%.  Er zat geen darrenbroed meer in dit volk. De vorige keer was de mijtbesmetting in het darrenbroed 8,1%. In het tweede volk op grote cellen (5,4 mm), echter met een lager VSH% (kleindochter van de 75% VSH-moer), is de mijtbesmetting opgelopen van 0,25% (begin mei) tot 2% (begin juli). Ook hier was helaas geen darrenbroed te vinden, de vorige keer was het darrenbroed bijna 20% besmet. Alle mijten zitten dus nu of op de bijen of in het werksterbroed. 

Met deze lage besmettingen is er helemaal niets aan de hand. Aangezien deze volken al in 2019 ontstaan zijn en nooit behandeld zijn, blijkt dat deze volken zelf de mijtenbesmetting onder kontrole houden. De bijen kunnen het echt zelf, ze hebben echter een zetje in de goede richting nodig. Naar mijn mening helpen de kleine cellen met de verkorte broedduur daar ook aan mee. 

Iedere imker kan het kaf van het koren scheiden. Daarmee bedoel ik dat je de volken, die overgevoelig zijn voor de varroamijt en daarmee torenhoge besmettingen hebben, kunt elimineren van je bijenstand. Met de schudproef eind juli en eind augustus weet je zo welke volken de mijtbesmetting van al je volken in negatieve zin beinvloeden. Daarnaast kun je met de pintest je meest hygienische volken detecteren. Deze volken zijn doorgaans vitaler en zullen in beginsel ook meer kans maken op VSH-eigenschappen (Varroa Sensitieve Hygiene). Meer over de pintest kun je in dit BLOGBERICHT lezen. 

De schudmethode om de besmetting op de bijen vast te stellen wordt HIER uitgelegd. 

Mijtbesmetting in Cubaanse bijenvolken

In Cuba is ruim 20 jaar geleden bij de invasie van de varroamijt besloten de varroamijten niet te behandelen. Dit vooral vanwege de financiele toestand van de meeste imkers, tamelijk arme bijenboeren, die het kopen van bestrijdingsmiddelen niet kunnen veroorloven. Op Cuba werken zo'n 1900 imkers, allemaal van overheidswege geregistreerd. Samen beheren ze meer dan 200.000 bijenvolken op een oppervlakte van 100.000 km2. 

Het besluit om niet te bestrijden en derhalve natuurlijke selectie toe te passen was achteraf gezien een succesverhaal. Na een teruggang van 200.000 naar 120.000 volken herstelde de aantallen vrij snel en bleven uitsluitend varroa resistente volken over. Ze imkeren daar met onze west europese bijen. DWV hebben ze daar ook. De situatie is compleet vergelijkbaar met de onze. Echter zij imkeren zonder bestrijdingsmiddelen. 

In Wales (VK) staan ook nog 500 onbehandelde volken en in de Achterhoek ook nog vele tientallen ;-). 

De honingopbrengst is op Cuba gemiddeld 75 kilo per volk. 

De bijenvolken op Cuba hebben in het werksterbroed gemiddeld besmettingen van 13 tot 20%. Geinteresseerd in deze recente publicatie? Klik dan HIER

Inmiddels hebben de varroamijten ook Australie bereikt. Daar gaan ze dit mooie voorbeeld van Cuba blijkbaar niet volgen. Er wordt hard ingezet door volken in grote gebieden te doden en vervoersverboden in te stellen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bart

    11-07-2022 om 13:22

    Tel je altijd nog nadien precies het aantal bijen dat gebruikt is tijdens de schudmethode?
    Groeten

    Ha Bart, bijen tellen, deed ik alleen in bij ingevroren monsters bijen. Tegenwoordig doe ik de bijen levend in een schudbeker en daar staat een streep op voor 200 en 300 bijen. De mijten liggen na het 3 minuten schudden op de bodem. Kun je ze makkelijk te tellen. Groet, Ben

  • Marleen

    11-07-2022 om 19:53

    Dag Ben, ik heb apiguard gekocht om op tijd met de mijtenbestrijding te starten. (helaas bij mijn volk wel nodig). In de gebruiksaanwijzing lees ik dat je het niet bij temperaturen boven 40 graden moet gebruiken. Ik heb altijd begrepen dat je voorzichtig moet zijn met thymolproducten bij hoge temperaturen en dat je boven de 30 graden beter kunt wachten. Wat is jouw advies gezien de verwachte temperatuur volgende week?
    Groeten, Marleen.

    Ha Marleen, beide tijmolie producten moet je inderdaad bij 20 tot 25 graden toepassen. Vooral in de eerste week mag het niet 30 graden worden. Dat versterkt namelijk de broedschade en de bijen vluchten dan naar de buitenkant van de kast. Dus even wachten nog.... groet, Ben

  • C.S. Adema

    11-07-2022 om 22:13

    Hallo Ben,
    maand juli is een mooie maand voor bestrijding ivm aanleg winter bijen.
    Gebruik van VarroMed Hiveclean kan toch alleen na de Honingdracht dat de Honing kamers eraf zijn en niet als het er nog opstaat. Hier wordt verschillend over gedacht of het wel of niet kan.
    Vraag wat zou jij doen en welk advies kan jij hiervoor geven
    vr gr kees

    Ha Kees, uit het voorzorgsbeginsel zou je geen honing meer moeten oogsten nadat je de bestrijding begonnen bent, ongeacht het middel. Je kunt natuurlijk wel honingkamers met honing achterlaten als wintervoer en dan gewoon bestrijden. Maar oogsten is er dan niet meer bij.
    Volgend voorjaar is dit voer al lang opgegeten door de bijen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Groet, Ben

  • Roofmijt Stratiolaelaps scimitus

    12-07-2022 om 12:49

    Hallo Ben,

    Ik kwam een artikel tegen over een roofmijt die zou predateren op Varroa. Heb je hier ervaring mee of kennis van?

    Groet,
    Henk

    Ha Henk, er is een wetenschappelijk publicatie waaruit blijkt dat de roofmijt niets uithaalt met de mijten in het broed. Aangezien 70% van de mijten daar zitten, kun je beter je bijen selecteren op opruimgedrag in het broed.
    Het helpt dus wel iets, maar het neemt slechts 5% van de besmetting weg. Veel te weinig dus. Koop maar VSH-bijen in plaats van steeds weer roofmijten kopen. Groet, Ben

  • Paul

    12-07-2022 om 15:51

    Ben, een vraag met een ander onderwerp. Kan je met een verfbrander ontzegelen?
    En is het waar dat de honing dan sneller kristalliseert?
    Alvast bedankt

    Ha Paul ja dat kan inderdaad. Snelheid van kristallisatie wordt bepaald door de verhouding van glucose en fructose. Deze verhouding verandert echt niet door het smelten van de was. Je moet uiteraard niet de honing laten koken, want dan krijg je verhoogde HMF. Groet, Ben

  • Karel

    16-07-2022 om 23:01

    Hallo Ben, even een vraag over het vaststellen van de mijtenbesmetting via de schudproef. Je geschatte besmettingspercentage staat of valt met het inschatten van de totale bijenbevolking. In je link ga je uit van 30000 bijen en je schudmonster van 300 bijen, zijnde 1 procent. Logisch maar hoe schat je dus het totale aantal bijen in? Op basis van bezette raten? Ervaring? Doe je de schudproef ook bij kleinere Volken vb.afleggers of minder sterke Volken? Benieuwd...
    Groeten karel

    Ha Karel, ik ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest. Ik neem een mengmonster van 300 bijen en stel daarmee het mijtbesmettings% vast. Meer hoef ik niet te weten. Dit % geeft het aantal mijten per 100 bijen. Formeel geldt dat bij 3% er niet behandeld hoeft te worden. Zelf hanteer ik hogere drempelwaarden, omdat ik daar ook goede ervaringen mee heb. De 1e meting doe je eind juli en de 2e eind augustus. Beiden ok, dan niet behandelen. In november is er weer een check moment. Doe ik inmiddels niet meer.
    Ik selecteer volken voor de schudproef waar ik bijzondere interesse in heb, bijvoorbeeld vanwege de lijn of vanwege de vele jaren onbehandeld zijn etc. Groet, Ben

  • Bart

    18-07-2022 om 10:05

    Hallo Ben,
    afgelopen weekend heb ik de besmetting met een varroatester (met CO2 methode ipv poedersuiker) bepaald.
    Bij drie productievolken (allen op 1 bak simplex (5,4mm raat) mee gewerkt, wel meerdere HK's. Tevens met darrenraat snijden) zeer weinig mijten per 200 bijen. Veelal 0 tot 4 mijten. Dus max 2% besmetting.
    Hoeft dus te behandelen zo lijkt het.
    Mijn vraag is....
    Maakt het uit van welk raam ik een monster bijen neem? Nu genomen van de opzittende bijen van een raam met gesloten broed.

    Ha Bart, op open broed vind je de meeste mijten op de bijen. Belangrijk is dat je meetmethode steeds hetzelfde is. Je moet de meting in de 2e helft van augustus nogmaals herhalen. Doel is max 3%, maar bij 5% heb ik nog niks gedaan. Geen verliezen bij mij. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.