17-08-2016

De mijtenval

De mijtenval

De mijtenval kan per volk sterk verschillen. Op deze uitvergroting zijn ongeveer 250 tot 300 mijten te zien. Op de hele schuiflade moeten er enige duizenden gelegen hebben. Toch waren er geen afwijkende bijen te vinden in de kast, zoals DWV (verkort achterlijf of verkreukelde vleugels). De volksomvang was nog sterk en het broednest nog redelijk omvangrijk. Gelukkig was deze ernstige mate van mijtenval slechts zichtbaar in 1 a 2 volken. De andere volken hadden een geringe (tientallen) tot matige (enige honderden) mijtenval.

Over twee weken zal de mijtenval weer op het normale niveau komen en is het zaak om begin september een witte onderlegger op de schuifla te leggen en na 5 dagen de mijten te tellen. Onder de tien mijten per dag doe ik niets, daarboven behandel ik ze nogmaals. De veilige grens is overigens minder dan 5 a 6 mijten per dag. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Lineke

  17-08-2016 om 21:43

  Hoi Ben,

  Ik behandel mijn volken met Bee Hive Clean en ze hebben amper last van mijten (1-5 mijten val per dag).

  Toch zie ik wel aardig wat bijen rondlopen die niet kunnen vliegen.. Hun vleugels zijn echter wel heel, daar is niets aan te zien. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Of horen een paar 'gehandicapten' op een groot volk er gewoon bij?

  Groet, Lineke

 • Blogger Ben

  17-08-2016 om 23:08

  Lineke, het is een verlammingsvirus. Meestal is die gerelateerd aan de varroabesmetting. Het verschijnsel moet je wel in de gaten houden. Komt het in ernstige mate voor dan duidt dat vaak op op een ernstige mijtenbesmetting. Vaak zijn de virussen nog gevaarlijker dan de mijten. Deze secundaire infecties kunnen het volk ten gronde richten. Hou dus vooral de sterkte van het volk in de gaten de komende maanden. Dat is een goede graadmeter voor de overlevingskansen van het volk.

 • Werry Jonker

  18-08-2016 om 09:48

  Oeps Ben, dat zijn veel mijten!
  Is dat na een behandeling, of na een bepaalde tijd?
  Ik ga nu ook maar gauw controleren.
  Heb bij een sterk volk een maand lang een schuiflade eronder gehad en er waren maar enkele mijten. Misschien wel opgevreten door mieren of knijptorren?
  Groet Werry

 • Ben de blogger

  18-08-2016 om 13:00

  Werry, dit was na twee weken Apiguard. Het was wel mijn toppertje mijtenval. De rest doet het heel wat minder. Gelukkig maar ;-)

 • Bianca

  31-08-2016 om 10:50

  Hoi Ben!

  Ik heb een kast vier keer met Bee Hive Clean behandelt drie weeken geleden was de laatste keer. Toch vallen nog elke dag tot met 50 mijten.Er zijn alleen enkele met helderer kleur.

  Wat nu?!

  Gr.
  Bianca

 • Anoniem

  31-08-2016 om 12:05

  Hallo Ben

  In sommige van mijn kasten ben ik teveel donkere broedramen tegengekomen.
  Kan ik in een kast alle ramen vervangen door nieuwe leeggeslingerde ramen.

 • Ben de blogger

  31-08-2016 om 14:09

  Bianca, het broed van 21 dagen geleden bevat nog mijten (jonge mijten zijn lichter van kleur). Dus is het normaal dat er gedurende 21 tot 28 dagen nog volop mijten blijven vallen. Vier weken na de eerste behandeling moet het minder worden. Dan zie je de natuurlijke val weer.
  Anoniem: medio juli kun je een geslingerde kamer met hoge (BK-formaat) ramen heel goed boven op plaatsen, zodat die weer belegd kan worden. Begin maart haal je dan de oude ramen in de onderste BK weg. Nu ben je hier eigenlijk te laat voor.
  Ik zou dus dit plan uitstellen tot begin april.

 • Rabeer@live.nl

  23-09-2019 om 20:31

  Ik maak zelf tijm olie

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.