06-10-2017

De mijtenval en broed

In het voorjaar tref je lichte en meer bruin kleurige mul aan op de schuiflade. De wit cremekleurige mul is afkomstig van opengebeten cellen wintervoer. De meer lichtbruine mul is afkomstig van het uitlopende broed. Soms tref je in het actieve bijenseizoen donkere mul aan meestal in de hoek van de schuiflade. Dit duidt op afgeknaagde donkere verdroogde raat, die weer hersteld wordt met nieuwe cellen.

In deze tijd van het jaar vind je nog geen lichtkleurige mul, die vind je meer vanaf januari/februari op de schuiflade. Maar nu tref je vooral verschillende gekleurde mijten aan en soms delen van bijen, vooral antennes zijn goed zichtbaar. De dagelijkse mijtenval zou nu beperkt moeten blijven tot ongeveer 10 mijten per dag. Volgens Randy Oliver, bijendeskundige uit de USA, lijkt deze grens enigszins conservatief te zijn. Iets hogere aantallen in september/oktober behoeven niet desastreus uit te pakken voor het volk, mits het volk voldoende weerstand heeft tegen virussen. Uiteindelijk moet de val eind november gereduceerd te zijn tot maximaal 1 mijt per twee dagen. 

De mijtenval in september/oktober laat wel goed zien of er nog broed aanwezig is. Vooral de licht gekleurde of volledig doorschijnende mijten zijn de jonge mijten, die prematuur geboren zijn. Vaak betreft dit de derde, vierde of vijfde dochter. Deze zijn nog niet volledig uitgegroeid en op kleur, dus derhalve ook ten dode opgeschreven. 

Deze komen met het uitlopende broed ter wereld en komen vervolgens terecht op de schuiflade. Tevens vallen er volwassen mijten op de schuiflade, echter deze zijn roodbruin van kleur. Tussen de mijten zie je ook veel bijenonderdelen op de schuiflade, vooral de antennes zijn goed herkenbaar. De bijen ruimen blijkbaar het door mijten besmette broed op. Klik op de onderstaande foto's voor een vergroting. 

 

Zodra het broed volledig is uitgelopen, tref je uitsluitend nog volwassen roodbruine mijten aan op de schuiflade. Dit zijn dus foretische mijten, die van de bijen zijn afgevallen of bewust zijn geruimd door de bijen. Dus zonder lichtkleurige of heldere mijten is er geen broed meer. 

Ben Som de Cerff, hobby imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    06-10-2017 om 19:21

    Schuiflade eronder of juist niet ?
    De een zegt warm de ander pleit voor doorluchten
    Wat doe jij Ben?

  • Ben de blogger

    06-10-2017 om 20:41

    Ferry,
    Ik heb 1 vochtige stand waar de zon de kasten niet kan bereiken, daar verwijder ik de bodems in de winter. Bij de andere 9 standen blijven de schuifladen erin. Ik wil graag de mijtenval en later de mul monitoren. In Duitsland adviseert men om de schuifladen in de herfst te verwijderen, zodat de kou ervoor zorgt dat de volken eerder uit het broed gaan. Medio januari worden ze weer teruggeplaatst i.v.m. het nieuwe broednest, dat dan al ontstaat.
    Maar je wilt waarschijnlijk na het oxalen ook de mijtenval controleren..... dus nog eerder terug plaatsen? Dan denk ik: laat ze er maar in, in een nestholte in een boom is de bodem ook dicht ;-).

  • Jan Vernooy

    06-10-2017 om 21:22

    Dank je wel Ben, dit is heel leerzaam

  • Anoniem

    06-10-2017 om 23:43

    Ben, mijtenval tot 10/dag. Is dit natuurlijke mijtenval of na een oxaalzuur verdamping?

  • Ben de blogger

    08-10-2017 om 09:49

    Kun je je vraag toelichten? De mijtenval gedurende 4 tot 6 weken na de varroabehandeling is niet natuurlijk, maar grotendeels het gevolg van de behandeling. Na zes weken is er dus zeker sprake van natuurlijke val van mijten.

  • Wil Brans

    09-10-2017 om 20:08

    Hoi Ben,
    Wat zijn FORETISCHE mijten?

  • Ben de blogger

    09-10-2017 om 21:17

    Wil, dat zijn de mijten, die op de bijen meeliften. Dus in de fase dat ze zich niet in het broed bevinden.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.