05-01-2016

De mijtenval in 48 uur

De mijtenval in 48 uur

Op deze 3 foto's is de mijtenval afgebeeld 48 uur na de winterbehandeling via het druppelen met een 3,5% oxaalzuursuikerwateroplossing. De bovenste foto (volk Z-20) laat ongeveer 10 mijten zien, de middelste (volk Z-7) circa 200 en de onderste foto (Z-17) omvat welgeteld 500 mijten. Waarschijnlijk verdubbelen de aantallen zich nog de komende dagen.

Volk 7 (2e foto) en 20 zitten in normale bijenkasten en volkje Z-17 (onderste foto) zit in een miniplusje (een klein koninginnenkweekkastje). De laatste heeft geen zomerbehandeling gehad, want die was toen nog veel te klein. De gevolgen zijn zichtbaar, maar ook buitensporig ernstig.

D.m.v. foto's heb ik de mijten na in te zoomen op de mijten op de computer eenvoudigweg kunnen tellen. Maar op basis van deze beelden kan ik bij de overige volken een redelijke schatting maken van de mijtenval. De volken kwalificeer ik dan vervolgens als Z-17 zeer ernstig besmet, Z-7 matig en Z-20 heeft een geringe besmetting. Z-20 is dus een lijn, die in positieve zin opvalt.

Als je door het folie en plexiglas naar de bijen kijkt, is duidelijk te zien dat de bijen zich 48 uur na het druppelen van het oxaalzuur anders gedragen dan voor het druppelen. Ze zitten niet meer rustig op de tros en zijn zeer beweeglijk, alsof ze gestresst zijn. Waarschijnlijk stimuleert de aanwezigheid van de oxaalzuurkristallen in het harenkleed van de bij het poetsgedrag, waardoor er meer beweging in de bijen zit.

In het komende weekend, zeven dagen na de behandeling, zal ik nog eens het gedrag van de bijen en de mijtenval observeren.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Tjip Buwalda

    05-01-2016 om 15:01

    Ben, ben nog een leek op het gebied van Varroabestrinding, maar heb er wel het een en ander over gelezen.
    Is oxaalzuur het enige middel dat je in de winter kunt gebruiken?.
    En vanwaar het verschil in aantallen mijten?.

    Groet,
    Tjip Buwalda

  • Ben SdC

    05-01-2016 om 15:12

    Tjip, je kunt ook Hive Clean gebruiken (een kant-en-klaar product), maar daar zit ook o.a. oxaalzuur in. Ook mierenzuur, eucalyptusolie en propolis. Dit stimuleert het poetsgedrag en dus het verwijderen van mijten. Vergelijkbaar dus met oxaalzuur, maar minder kwetsend voor de bijen.
    Verschillen in mijtenval komt door:
    1. wel of geen zomerbehandeling;
    2. zomerbehandeling meer of minder effectief;
    3. herbesmetting door vervliegende en rovende bijen in het najaar;
    4. poetsgedrag van de bijen;
    5. in sommige volken reproduceren de mijten minder;
    6. sommige bijen ruimen mijten op uit het broed;
    Veel factoren dus, die een rol kunnen spelen.
    Lees ook de komende uitgave van Bijenwerk.

  • Eugenie

    05-01-2016 om 15:24

    Ben, waarom gebruik je geen Hive Clean als dat minder kwetsend voor de bijen is?

  • Ben SdC

    05-01-2016 om 15:41

    Ja, die vraag roep ik zelf op ;-)
    Ik doseer aan de voorzichtige kant, minder dan het BIJEN@WUR advies, daarnaast is het financiële verschil erg groot bij heel veel volken, maar dat zou geen rol mogen spelen. Volgend jaar zal ik mijn leveren verbeteren.

  • Frans Maenhout

    05-01-2016 om 15:55

    wetenschappers van de univ. van Sussex hebben onderzoek gedaan naar de 3 behandelingsmethodes met oxaalzuur(bedruppelen, besproeien en verdampen)Besluiten van het onderzoek: oxaalzuur verdampen is de gemakkelijkste, de meest effectieve en de goedkoopste methode zonder nadelige effecten voor de bijen. Is gepubliceerd in de Journal of Apicultural Researtch van 17/12/2015.Prof Ratnieks zegt zelfs dat de imkers zouden moeten stoppen met bedruppelen en besproeien omdat het erg schadelijk is voor de bijen.

  • Johan Boyen

    05-01-2016 om 18:00

    Frans, je hebt gelijk ivm meest effectieve methode oxaalzuur verdampen maar dit vind ik tevens ook de gevaarlijkste voor de mens... Voor een beginnend imker is het bedruppelen misschien toch wat gemakkelijker, heb je geen extra gerief nodig en het doet bij mijn volken heel goed zijn werk. Als je niet teveel druppelt zou dit niet schadelijk zijn, ik bedoel dan 5 ml per straat en max 50 ml per kast.

  • Willem

    05-01-2016 om 19:10

    Foto's maken van de bodemlade bevalt me heel goed. Ik maak zeker 1x per maand een foto van elke kast bodemplaat. Tip:teken een raster op de bodemplaat dat telt nog eenvoudiger. De bijen stoor je niet een je krijgt toch veel informatie zoals plek van de tros voer verbruik Varroa etc.

  • Edith

    05-01-2016 om 21:49

    In hyve clean zit dus en oxaalzuur en mierenzuur, maar hoeveel %? En dit spul moet veel vaker toedienen, ( elke 6 weken meen ik) en hoeveel per keer geef je een volk? Je geeft dan dus elke keer oxaal/mierenzuur. Terwijl ik geleerd heb dat je maar 1 x per bijen leven oxaal mag gebruiken? Ik vind het toch vreemd dat er nergens vermeld staat hoeveel er van elk ingrediënt in zit.

  • Ben SdC

    06-01-2016 om 09:09

    Op het etiket van Hive Clean staat inderdaad niet vermeld hoeveel mg of % er van de verschillende bestanddelen in zit. Maar onderzoek wijst uit dat het middel goed werkt (85% effectief) en geen schade veroorzaakt. Zonder broed (in de winter) hoeft het maar eenmalig toegediend te worden. Met broed (zomer) 2 of beter 3 keer, maar dat geldt ook voor Apiguard en Thymovar.

  • Johan Boyen

    06-01-2016 om 18:26

    Dag Edith, Hive Clean is veel minder sterk dan een oxaalzuurkuur. Het is ook niet bedoeld als volledige behandeling tegen de varroa maar is meer een behandeling die het poetsgedrag van de bijen stimuleert. Doordat er een weinig oxaalzuur en mierenzuur in het product zit, zullen er zeker varroa gedood worden maar verwacht niet dat dit middel een oxaalkuur kan vervangen. Gebruik van Hive Clean is 10 tot 20 ml per kast, naargelang de sterkte van je volk. Door vooral het poetsgedrag zullen de bijen een aantal varroa kwijt geraken.

    De druppelmethode met oxaalzuur mag inderdaad maar 1x per generatie bijen gebruikt worden omdat er anders grote bijensterfte zal zijn. Wel best nu nog (januari) een oxaalkuur doen, al is dit aan de late kant maar beter laat dan niet. Wacht tot de temperatuur tussen 0 en 5 graden is en behandel dan de bijen, ze zitten dan compact (in tros) op ongeveer 4-6 straatjes. Op gesloten broed heeft dit product wel geen effect, maar daar er geen vriesweer in aantocht is en de koningin waarschijnlijk nog aan de leg is, zou ik zeggen: behandel nu nog, zo snel als kan. Niet alle varroa zal vernietigd zijn, maar toch al een groot gedeelte.

  • Ben SdC

    07-01-2016 om 10:03

    Alhoewel deze BLOG niet de plaats is om van gedachten te wisselen over meningen, wil ik toch een kanttekening plaatsen bij Johan's opmerking dat Hive Clean niet bedoeld is als volledige behandeling. Dat beoogt de producent wel degelijk en buitenlands praktijkonderzoek ondersteunt dit, zoals al door mij gemeld. Het onderzoeksrapport is op internet na te lezen. Dit middel kan dus wel degelijk gebruikt worden bij de zomer- (blokbehandeling) als winterbehandeling (eenmalig). Het zou naar mijn persoonlijke mening wenselijk zijn dat BIJEN@WUR het middel eens zou testen in een praktijkopstelling, want het lijkt voor de bijen veel vriendelijker dat de gebruikte doseringen van de zuren en de oliën, die we inzetten.

  • Mathijs

    25-01-2016 om 21:55

    Ik dacht dat 1 mijt die valt in de zomer (juli ?) staat voor 100 tot 150 mijten in het volk. In de winter (november ?) zou per gevallen mijt dit 200 tot 250 mijten in het volk betekenen. Hoe zit dit met behandelingen, dat hoort toch na een zomerbehandeling minder te zijn dan ervoor? En wat moet ik nu (25 januari) zeggen voor 1 mijt die valt? En wat als je geen oxaalzuur hebt gedaan, wat betekent 1 mijt dan?

  • Blogger Ben

    26-01-2016 om 09:14

    Mathijs, de mijtenval na de winterbehandeling houdt maximaal 4 weken aan, daarna is er weer sprake van de natuurlijke mijtenval. Is de natuurlijke mijtenval in de winter 1 per dag, dan heb je nog circa 500 mijten in je volk zitten. Goede reden om de bouwraammethode in te zetten in het vroege voorjaar.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.