26-04-2018

De natuur bekent kleur

Na alle commotie, steunbetuigingen en protesten vandaag een BLOG-bericht over de natuur om ons heen. De voorjaarsdracht is volop gaande. Vorige week zeer warme dagen met een redelijke tot goede dracht, deze week kunnen er weer weinig vlieguren gemaakt worden. Misschien goed voor de levensduur van onze bijen, want na 800 uur vliegen zijn ze oud en versleten. Dus hoe dichter op de dracht, des te beter voor de bijen en de imker. 

Niet alles wat groen en geel is, is goed. Helaas kom ik hier in de Achterhoek ook regelmatig dood gespoten gele graslanden tegen, de naam weiland verdienen ze niet. Ze zijn behandeld met Roundup, om het ploegen voor de maisteelt te vergemakkelijken. Gelukkig schreef een bioboer uit Raalte vorige week in een ingezonden brief in de Volkskrant dat dit spuiten nergens voor nodig is, een extra bewerking met de ploeg of frees heeft hetzelfde effect. Ondertussen gebeurt het uit gemakzucht toch op grote schaal en raakt ons drinkwater verontreinigd en gaan het bodemleven kapot. 70% minder insecten in Europa? Tja, hoe kan dat? Gelukkig kan het ook beter. In Gorssel wordt dit jaar 4,5 km zonnebloemen langs de maisvelden ingezaaid. 

Ondertussen gaat het snel met de voorjaarsdracht. Het koolzaad staat net in bloei, maar de laatste in de serie van de fruitbomen te weten de appel staat al weer volop in bloei. De meidoorn begint hier ook te bloeien. Deze boom vormt de hekkensluiter van de voorjaarsdracht. Over 2 weken kan er dus hier voorjaarshoning geoogst worden. In het noorden wellicht twee weken later, maar het voorjaar is voorBIJ gevlogen!

Ik hoop snel een video te maken over het maken van een broedaflegger als zwermdrift remmende maatregel. Tot gauw!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt en auteur van het imkerboek 'het jaarrond imkeren'. 

Deel dit bericht

Reacties

  • Margriet

    26-04-2018 om 14:51

    Dag Ben, Wat doen de haalbijen eigenlijk in de kast als het buiten te koud en regenachtig is om nectar te halen? Doen ze dan klusjes om de werkbijen te helpen of doen ze zich alleen maar te goed aan de voorraad voer/honing?

    Margriet, de haalbijen zorgen juist voor de overbevolking in de kast bij slecht weer. Dit stimuleert de zwermdrift. Veel doen ze niet, ze wachten op de zon, zoals vandaag en dan gaan ze massaal op de vleugels. Ze laten zich dus niet verleiden tot raatbouw of voedertaken, hun klieren zijn inactief in de haalfase. Groet, Ben

  • Henri Nijkamp

    26-04-2018 om 15:35

    Kan het zijn dat na de `eerste` leg van de K, zij nu het rustiger aandoet?
    Dit ondanks dat er in de broedkamer volgens mij toch plek is nadat de eerste leg is uitgelopen.
    Er bloeit nog veel, maar de wind en droogte gooien volgens mij roet in de honing..

    Henri, veel hangt af van de kwaliteit en het ras van de moer. Slecht weer kan inderdaad een rem zetten op de broedaanleg. De Zwarte Bij reageert direct met verminderde eileg, de Buckfast gaat gewoon door. Voor beide is iets te zeggen. Groet, Ben

  • Jantje

    26-04-2018 om 16:17

    Geldt voor de derde HK hetzelfde als voor de tweede? Namelijk: als de tweede HK half vol is de derde er bovenop plaatsen, of is het beter om het bij 2 HK's te houden en deze volledig te laten vullen en verzegelen? Ik veronderstel dat de voorjaarsdracht niet lang meer zal duren en de derde niet meer vol raakt, maar om de bijen extra ruimte te geven zou het misschien wel goed zijn?

    Jantje, ik ben het helemaal met je eens. Ik zou op dit moment geen derde HK plaatsen, tenzij je tussen een appelboomgaard en een koolzaadveld in woont. ;-)
    In de zomer plaats ik de 3e HK ook weer bovenop. Meestal laat ik bij het afnemen van de voorjaarshoning de 2e half gevulde HK op het volk staan als reservevoer. Met een beetje geluk komt die HK dan vol bij de Pseudoacaciabloei. Dan moet er overigens weer snel een 2e HK op. Groet, Ben

  • robin

    26-04-2018 om 21:49

    hier een paar foto's uit onze tuin
    tijdens de warme dagen van vorige week

    https://photos.google.com/share/AF1QipMVLTY0QqexPli_R3FrKpdkf7C1K-efNsM050SxlkPeqmw4SqxcI_d2HgO9FX7N_g?key=ZzUxZlRvRHV5NV9LckJhWi1PTlVlM2cwR3A4aUVB

  • Andre

    27-04-2018 om 12:19

    Wij wonen in de polder en hebben bloeiende fruitbomen direct naast de kast staan. Toch zitten er geen bijen van onszelf in, die zoeken het helaas liever verder op.

  • nathalie

    27-04-2018 om 17:07

    Ben, echt super ik leer zoveel van jouw blog. FF een vraagje, wat als er zo zwerfdrift is en je kunt de koningin niet vinden, wat moet je dan doen. Ik heb nl altijd problemen met zwermen...en raak daardoor veel bijen kwijt. Dit jaar wil ik dat voorkomen. Ik heb ook moeite met vinden van de Koningin.

    Nathalie, je kunt de koningin het beste vinden en merken als het volk op zijn kleinst is, namelijk tijdens de 1e of 2e voorjaarscontrole. Maar als dit helemaal niet lukt en je vindt in mei toch belegde zwermcellen, doe dan het volgende om zwermen te voorkomen: neem een nieuwe kast met hetzelfde uiterlijk als de bevolkte kast en plaats in de BK 10 ramen kunstraat. Zet deze kast even naast je volk. Haal 2 ramen met kunstraat uit het midden. Plaats uit je bevolkte kast een raam met eitjes en larven en opzittende bijen in de openstaande ruimte van de nieuwe kast. Plaats ook nog een raam met voer en bijen ernaast.
    Hang de 2 ramen met kunstraat aan weerskanten van het broed in de oude kast. Pak nu de oude kast op en verplaats deze twee meter en verschuif de nieuwe kast naar de plaats van de oude kast. Alle haalbijen vliegen nu af op de nieuwe kast met het raam open broed in het midden. De oude kast raakt zijn vliegbijen kwijt en is daarmee verlost van zijn zwermdrift. De overbevolking is dus over. In de nieuwe kast trekken de bijen redcellen op en na 12/13 dagen wordt er een nieuwe moer geboren. Je kunt doppen breken op de 13e dag, maar waarschijnlijk bijten de bijten zelf de doppen weg. Na nog eens 2 weken controle op de nieuwe moer. Groet, Ben

  • Edwin

    27-04-2018 om 19:46

    Hallo ben,

    Ik volg u ook op youtube, erg interresante filmpjes maakt u, maar ik heb een vraag. Ik heb een blog gelezen van u over het laten inlopen van een nieuwe moer als er redcellen zijn aangezet door een foutje en de moer was gesneuveld. Ik heb vandaag ook gezien tijdens een controle dat mijn moer is gesneuveld. De doppen zijn gesloten en ik denk dat het 16maart is gebeurd toen ik het volk heb overgeplaatst of 2 dagen ervoor tijdens het vervoeren van het volk. Wat kan ik het beste doen omdat ik geen nieuwe moer heb. Moet ik de doppen breken en 2 laten staan? Hoor graag van u. Mvg, Edwin

    Edwin, uitgaande van 14 maart liep de 1e moer uit op 26/27 maart en bij 16 maart is het 28/29 maart of bedoel je soms april? Als je april bedoelt, kun je vandaag de 28e kijken of er al een redcel is uitgelopen. Zoniet dan kun je morgen nog eens kijken of luisteren naar tuters en kwakers.
    Morgen de 29e kun je ook doppen breken, er zouden dan rijpe moeren in de doppen moeten zitten.
    PS tref ik gesloten moerdoppen aan en is de moer weg dan zet ik het volk op 1 mooie dop om het verlies van een zwerm bij 2 doppen (laten staan) te voorkomen. Groet, Ben

  • Edwin

    28-04-2018 om 18:04

    Hallo ben,

    Ik bedoelde inderdaad april. Bedankt voor uw reactie. Zal morgen bij goed weer even kijken en hem op 1 mooie dop laten staan.

    Mvg Edwin

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.