11-02-2022

De natuur ontwaakt

Met de oplopende temperatuur ontwaakt de natuur. Blijkbaar is 10 graden een natuurlijk kantelpunt waarop weer van alles tot leven komt. In huis kom je ineens lieveheersbeestjes tegen en op het folie van de bijenkasten kwam ik vanmorgen de eerste clusters met mieren tegen. Overigens kan de natuur met intredende vorst ook zo weer een paar dagen in de winterse ruststand terugvallen. Maar de warmte van het broednest zorgt nu voor een permanente verwarming van het folie, waardoor het voor de mieren goed vertoeven is onder de daken van de bijenkasten.  

Zoals wellicht bekend volg ik al 5 jaar de dagelijkse mijtenval van tientallen volkjes en volken op de thuisstand. Meestal begin ik rond 1 september en stop ik rond 1 maart. Wonderbaarlijk wat je aantreft op de schuifladen. Klik HIER voor meer foto's van insecten, die de schuifla bezoeken.

Omdat ik nieuwsgierig was naar de manier waarop de bijen de wintertros vormen en vooral ook naar het verplaatsen van de wintertros gedurende de wintermaanden, heb ik regelmatig foto's gemaakt van de wintertros door het perspex van een Topkast. Eergisteren heb ik de laatste foto gemaakt voor deze winter, want de bijen zitten inmiddels weer los in de kast. De eerste foto is van half oktober en de laatste van half februari. In deze vier "winterse" maanden, is er helemaal niets veranderd. De bijen zitten nu op dezelfde plaats als in oktober. Dit beeld zie ik in al mijn kasten. Soms zitten ze de hele winter links, andere volken rechts of weer anderen midden in de kast. Maar hun positie verandert in die vier maanden niet zichtbaar. Wel maken ze van tijd tot tijd uitstapjes naar de buitenste ramen om wintervoer op te halen. Het blijven heel bijzondere beestjes, die mij volop blijven inspireren. 

Het zou kunnen dat volken in kasten met dubbele broedkamers anders positie kiezen. Maar ik verwacht dat volken die in oktober in het midden tussen twee bk's zitten, daar in februari hun nieuwe broednest hebben aangelegd. Helaas is dit niet te fotograferen. Met het verminderen van de voervoorraad zal het broednest de vrijgevallen cellen invullen met broed en zo groeit het broednest en het volk naar boven en naar achtteren. In eenbakskasten zoals dadant, TBH en Topkast zal het broednest zich vooral naar achteren over de bebroede ramen uitbreiden. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

  

Deel dit bericht

Reacties

 • Mark

  10-02-2022 om 22:21

  Hoi Ben,
  Je hebt in eerdere berichten aangegeven dat een deels gevulde honingkamer onder de bk geplaatst kan worden, dat heb ik in oktober gedaan en ik vroeg me nu af wat verstandig is. Wachten tot hij leeg is en dan weghalen of is het geen zekerheid dat de bijen alles naar boven brengen?
  Bedankt voor je blogberichten en alvast voor je reactie.
  Groet uit Brabant,
  Mark

  Ha Mark, eind februari moet je even de bk aan de achterkant 10 cm opkrikken en in de hk kijken, waarschijnlijk is die al leeg en kun je hem wegnemen.
  Wanneer je folie of perspex op de bk hebt liggen, kun je de bijen bovenin zien zitten. Zo ja dan is de kans heel groot dat de hk leeg is. Groet, Ben
  PS laat het nog maar even weten

 • René

  12-02-2022 om 15:25

  Hoi Ben,
  Mijn -toch wat zwakke volkje- heeft mogelijk nog maar weinig wintervoer. Ik begrijp dat ik ook nu nog Apifonda kan geven ?
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.
  Groet,
  René

  Ha Rene, je kunt er een 2,5 kg pak suikerdeeg opleggen, direct op de bijen. De bovenkant wel goed afdekken met isolatiemateriaal. Of het suikerdeeg op het voergat in de dekplank liggen. Maar wel direct op de bijen. Groet,Ben

 • jelle beenen

  13-02-2022 om 15:04

  Ben ,
  Het folie wordt steeds troebeler . Hoe kun je dat schoon maken?
  groet
  jelle

  Ha Jelle, ik krab de wasrestanten en de propolis eraf met mijn kastbeitel. De waas die overblijft, kun je misschien nog met alcohol verwijderen, maar dat doe ik nooit. Groet, Ben

 • Gerard

  14-02-2022 om 09:03

  Hoi Ben
  Hebben deze temperatuurwisselingen invloed op het gebruik van hun wintervoer? Het lijkt mij dat als de bijen telkens actief worden dat er dan een hoger verbruik optreedt waar wij natuurlijk met inwinteren wel rekening moeten houden.
  Nog een vraag over de topkast: hoe kan ik de mijtval in de winter monitoren?
  groet, Gerard

  Ha Gerard, onze norm voor de hoeveelheid wintervoer houdt rekening met strenge en zachte winters. Het voergebruik is vooral afhankelijk van de groei van het broednest, die meer voer vergt voor het warmtehouden en het voeren. Het broednest begint zich echter vooral te ontwikkelen onder invloed van de daglengte. Dus in februari en maart neemt het voergebruik toe. Je kunt meestal door het folie of perspex het verzegelde voer in de ramen zien zitten. Mits je 14 kg wintervoer hebt aangelegd in september bij een eenbaksvolk is er in de regel niets aan de hand.
  De mijtendruk dien je vooral eind juli en eind augustus te meten door middel van de schudmethode. Zo lang die in juli onder de 3% blijft en eind augustus onder de 5%, hoef je je geen zorgen te maken en kun je de behandeling achterwege te laten. In de winter is het niet zinvol de mijtenval bij de gewone volken te volgen. Er valt nauwelijks iets. De resterende mijten zitten "vast" onder de bijen. Groet, Ben

 • Mark

  08-03-2022 om 22:06

  Hoi Ben, de hk onder de bk bleek op nog een handvol verzegelde cellen na netjes leeg. Geen beschimmelde raat, blij met je tip en het resultaat. Met het mooie weer op komst mag de hk in april wellicht alweer terug?
  Groet Mark

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.