De natuur ontwaakt
Reacties
-
Mark
10-02-2022 om 22:21Hoi Ben,
Je hebt in eerdere berichten aangegeven dat een deels gevulde honingkamer onder de bk geplaatst kan worden, dat heb ik in oktober gedaan en ik vroeg me nu af wat verstandig is. Wachten tot hij leeg is en dan weghalen of is het geen zekerheid dat de bijen alles naar boven brengen?
Bedankt voor je blogberichten en alvast voor je reactie.
Groet uit Brabant,
Mark
Ha Mark, eind februari moet je even de bk aan de achterkant 10 cm opkrikken en in de hk kijken, waarschijnlijk is die al leeg en kun je hem wegnemen.
Wanneer je folie of perspex op de bk hebt liggen, kun je de bijen bovenin zien zitten. Zo ja dan is de kans heel groot dat de hk leeg is. Groet, Ben
PS laat het nog maar even weten -
René
12-02-2022 om 15:25Hoi Ben,
Mijn -toch wat zwakke volkje- heeft mogelijk nog maar weinig wintervoer. Ik begrijp dat ik ook nu nog Apifonda kan geven ?
Bij voorbaat dank voor je antwoord.
Groet,
René
Ha Rene, je kunt er een 2,5 kg pak suikerdeeg opleggen, direct op de bijen. De bovenkant wel goed afdekken met isolatiemateriaal. Of het suikerdeeg op het voergat in de dekplank liggen. Maar wel direct op de bijen. Groet,Ben -
jelle beenen
13-02-2022 om 15:04Ben ,
Het folie wordt steeds troebeler . Hoe kun je dat schoon maken?
groet
jelle
Ha Jelle, ik krab de wasrestanten en de propolis eraf met mijn kastbeitel. De waas die overblijft, kun je misschien nog met alcohol verwijderen, maar dat doe ik nooit. Groet, Ben
-
Gerard
14-02-2022 om 09:03Hoi Ben
Hebben deze temperatuurwisselingen invloed op het gebruik van hun wintervoer? Het lijkt mij dat als de bijen telkens actief worden dat er dan een hoger verbruik optreedt waar wij natuurlijk met inwinteren wel rekening moeten houden.
Nog een vraag over de topkast: hoe kan ik de mijtval in de winter monitoren?
groet, Gerard
Ha Gerard, onze norm voor de hoeveelheid wintervoer houdt rekening met strenge en zachte winters. Het voergebruik is vooral afhankelijk van de groei van het broednest, die meer voer vergt voor het warmtehouden en het voeren. Het broednest begint zich echter vooral te ontwikkelen onder invloed van de daglengte. Dus in februari en maart neemt het voergebruik toe. Je kunt meestal door het folie of perspex het verzegelde voer in de ramen zien zitten. Mits je 14 kg wintervoer hebt aangelegd in september bij een eenbaksvolk is er in de regel niets aan de hand.
De mijtendruk dien je vooral eind juli en eind augustus te meten door middel van de schudmethode. Zo lang die in juli onder de 3% blijft en eind augustus onder de 5%, hoef je je geen zorgen te maken en kun je de behandeling achterwege te laten. In de winter is het niet zinvol de mijtenval bij de gewone volken te volgen. Er valt nauwelijks iets. De resterende mijten zitten "vast" onder de bijen. Groet, Ben -
Mark
08-03-2022 om 22:06Hoi Ben, de hk onder de bk bleek op nog een handvol verzegelde cellen na netjes leeg. Geen beschimmelde raat, blij met je tip en het resultaat. Met het mooie weer op komst mag de hk in april wellicht alweer terug?
Groet Mark
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.