25-04-2021

De omzetting bevruchtingskastjes en het verhuizen van eitjes

De omzetting van MiniPlus naar gewone kasten

Al eerder heb ik bericht over de omzetting van overwinterde miniplus-volkjes naar spaarkasten en dadantkasten. Hoe verloopt dit verhaal? Omstreeks 30 maart heb ik onder deze miniplus-volkjes een 6 raams spaarkast of dadantkast gezet met 4,9 mm kunstraat en in het midden twee wintervoerramen.

Hieronder een plaatje van de kastjes, die omgezet worden.

Bij de spaarkasten had ik uitsluitend kunstraat. Drie weken later (19 april) bleken de volkjes vanuit de miniplusjes zodanig gegroeid te zijn, dat ze inmiddels deels in de onderste dadantkast zaten. Rond 20 april heb ik de moeren opgezocht en in de onderste kast gestopt en hierop een moerrooster gelegd.

Gisteren heb ik een paar dadantkasten gecontroleerd en inmiddels hebben de moeren de middelste twee oude ramen bijna volledig belegd (samen 16.000 toekomstige jonge bijen). De kunstraat aan weerszijden wordt ook goed uitgebouwd en binnenkort belegd. Over twee weken kunnen de miniplus randjes verwijderd worden want dan is het broed in de miniplussen uitgelopen. Tot zover verloopt het goed. De spaarkastramen worden iets minder bezet vanwege de ontbrekende twee uitgebouwde ramen in het midden. Maar over een week zijn ze ook zo ver. 

Werksters slepen met eitjes

Na de controle van de ramen in de dadantkast heb ik de miniplusraampjes gecontroleerd boven het moerrooster. Tot mijn verrassing kwam ik daar één belegd dopje tegen. Volgens het boek van Winston "de biologie van de honingbij" kunnen werksters inderdaad eitjes verslepen. Is dat hier het geval of is er gewoon sprake van een eileggende werkster? Die zijn overigens altijd in ieder volk actief. Hun eitjes worden in de regel in gewone werkstercellen gedeponeerd en door de werksters weer opgeruimd. Wij zien ze dus niet. De oplettende imker vindt soms een gesloten darrencel in zijn honingkamers, die is ook afkomstig van een eileggende werkster. Maar waarom nou net in dat ene speeldopje een eitje? 

Pas na het verloren gaan van de moer neemt het aantal eileggende werksters extreem toe en wordt het een opvallend en merkbaar verschijnsel. 

Kortom de bijtjes blijven een wonderlijk iets met oeroude instincten. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Willem

  25-04-2021 om 20:53

  Dag Ben, de mini plus staat op een 6 ramer die dekt niet de hele dekplaat af. Als er regen komt krijg je dan geen regenwater in de onderste kast?

  Ha Willem, regen? Wanneer valt dat nog? Grapje natuurlijk. Maar de aansluiting tussen MP en dekplank is redelijk sluitend. Al jaren kweek ik zo varroa arme volkjes op en nog nooit iets gemerkt van hinderlijk water. De conversie verloopt altijd goed in april. Groet,
  Ben

 • Lippe

  26-04-2021 om 10:55

  Hey ben,

  Ik benieuwd of je wel eens een zwerm hebt met deze methode? Het broednest naar beneden drukken wakkert immers zwermerij aan of zijn de volken simpelweg te klein om hiertoe aan te zetten?

  Overigens heb ik ook een keer meegemaakt dat de bijen eitjes hebben lopen verslepen. Had een VBA samengesteld voor de teelt. Toen ik de moeren ging oogsten trof ik een gesloten dop aan op één van de ramen. Dit zou onmogelijk moeten zijn, aangezien ik op dag 9 de redcellen had gebroken en de teeltlatten er in gehangen had. Zou ik een redcel zijn vergeten dan was te teelt mislukt en qua leeftijd had ze ook al lang moeten zijn uitgelopen als het een vergeten redcel zou zijn geweest. De dop was ook een echte dop en geen redcel-formaat.
  Deed mij niets anders concluderen dat de bijen een aangeboden dopje hebben leeggehaald en ergens anders hebben heen gesleept om er vervolgens een koningin van te maken. Of is er een andere verklaring mogelijk?

  Groeten

  Ha Lippe, in april heb ik nooit last van zwermdrift of zwermen. Overbevolking is een aanleiding voor zwermdrift, niet het naar beneden doorgroeien van het broednest.

  Ik acht jouw versleep ervaring zeker mogelijk. Als het een achtergebleven redcel was geweest, dan was die al ang uitgelopen geweest. Groet, Ben

 • Lippe

  26-04-2021 om 12:24

  Bedankt voor je snelle reactie Ben.
  Ik vroeg het omdat Michael Palmer in zijn presentaties bijvoorbeeld aangeeft vóór de paardebloem flow de HK geplaatst moet hebben. Anders kan hij de bijen uit de boom gaan halen. Ook Liebig zegt dat een HK kan niet te vroeg, wel te laat kan worden geplaatst.

  De neerwaartse druk door de nectarflow wakkert zwermdrift aan.

  Eigenlijk doe je het zelfde wanneer je ze naar beneden forceert, het broednest verzuipen. Vandaar mijn vraag.

  Ha Lippe, ik ben het geenszins eens met L. want je kunt wel degelijk te vroeg plaatsen. Een volk dat klein uit de winter komt en 5 of 6 ramen bezet, verliest alleen maar warmte aan die extra ruimte. Ze doen er niks mee.

  Volken raken niet in zwermstemming omdat de honing naar beneden gedrukt wordt. Ze kunnen in zwermstemming komen indien er overbevolking ontstaat in het broednest. Maar ik zet een compleet lege woning onder de 2 miniplusrandjes, dus beneden hebben ze plenty aan ruimte voor een nieuw broednest. Op dit moment zijn er 2 BK-ramen belegd en 2 zijn ze aan het uitbouwen. Er zitten 6 ramen in de BK's. Dus de komende twee weken is er geen zwermdrift en daarna gaan ze naar een volwaardige dadantkast en gaan ze een mooie zomerdracht binnenhalen. Hoogstwaarschijnlijk zonder zwermplannen. Groet, Ben

 • Rens

  26-04-2021 om 12:49

  Hoi Ben, staat er nou een varroa op de bij links van de speeldop? Of is dat gewoon een donker vlekje? Ik kan de foto niet verder vergroten.

  Ha Rens, het is een donker vlekje of de beharing is daar minder. Groet, Ben

 • Dirk

  26-04-2021 om 19:38

  Ik heb een volkje dat de winter wat minder sterk is uitgekomen en nu blijft hangen. Ik heb er nog steeds geen honingzolder durven opzetten.
  Is het zinvol om dit volkje te versterken met een raam broed uit een sterk volk of wacht ik nog af tot ze zelf op sterkte zijn?
  Groeten, Dirk

  Dirk, dat ligt een beetje aan je doelstelling met dit volkje. Het is nu te laat om het volk nog op te peppen voor de voorjaarsdracht en je bent net te vroeg voor de zomerdracht. Wanneer het nu 6 tot 8 ramen bevat en bijvoorbeeld 3 ramen met broed, dan zal het uit zichzelf nog wel goed komen voor de zomerdracht. Je kunt ze vooral ondersteunen met een pak suikerdeeg op het voergat. Vaak knappen volken zienderogen op van de permanente ondersteuning van voer. Groet, Ben

 • Haico

  27-04-2021 om 11:58

  Hoi Ben, ik heb in Duitsland, enkele jaren geleden, een Dadant kast gekocht die je in het midden kunt splitsen en halve honingkamers heeft. Het idee van mij was om hierin halverwege het seizoen een aflegger te maken van hetzelfde volk en deze aan het eind van het seizoen weer samen te voegen en zo de hoeveelheid nieuwe volken te beperken. Dit heb ik twee jaar geprobeerd, maar dit lijkt niet haalbaar. Nu heb ik besloten deze kast als een gewone Dadant kast te gaan gebruiken en de aflegger in een separate kast te maken. Nu zit ik wel met halve honingkamers. Dit zou geen probleem moeten zijn (denk ik), maar ze weigeren er gebruik van te maken. In het eerste jaar zijn de eerste 10 ramen voor het grootste deel uitgebouwd, dus daaraan zou het niet moeten liggen. Inmiddels heb ik ook het koninginnenrooster weggehaald, maar ook dat lijkt weinig te helpen. Heb jij nog ideeën waar het aan kan liggen? Ik ben bang dat het volk spoedig krapte gaat ervaren in het broednest en de vleugels neemt.

  PS. Tips om de jaarlijkse hoeveelheid nieuwe volken te beperken zou ook fijn zijn; anders ga ik straks van 12 naar 24 naar 48 etc. Misschien een onderwerp voor een nieuwe blog (verzamelafleggers en andere methodes).

  Haico, ik heb 2 halve hk's met 5 ramen. Dat werkt precies hetzelfde als een gewone hk met 10 ramen. Je volk is mogelijk niet sterk genoeg of je hebt in de bk te veel ramen zitten. Dan slaan ze de honing beneden op ipv boven.

  De belangrijkste tip om vermeerdering van volken tegen te gaan, is doppen breken en buckfast bijen nemen. 50% van de volken krijgt helemaal geen zwermstemming en van de overige 50% kun ik je de helft ondervangen met 1 of 2 doppen breken.

  Dan blijft er nog 25% over waarvan je broedafleggers moet maken. Die kun je samen voegen, net voldoende als reservevevolken voor 3ventuele uitval.
  Groet, Ben

 • SIMON Ceusters

  27-04-2021 om 13:19

  Kan er mij iemand mij helpen?
  Je hebt hoge en lage Franke beute steropor bodems., welke is de beste en waarom?
  Groetjes

  Simon, ze zijn allebei goed. Bij de hoge bodems kunnen de bijen in augustus wat beter doorhangen onder de ramen. Je hebt echter bij de hoge bodem een extra lattenbodem nodig en een vliegplank. Die 2 zaken heb je niet nodig bij de lage. Daar kunnen de bijen iets beter landen. Groet, Ben

 • karin

  29-04-2021 om 08:50

  Hallo Ben, een vraag ivm uitbouwen kleinere cellen..; Ik heb als 2de honingkamer een bak met kleinere cellen ( 5.1) gegeven om laten uit te bouwen. Volgend jaar kan die dan als broedruimte ingezet worden.
  maar ze bouwen die niet mooi uit, kriskras zitten er grote en onregelmatig gevormde cellen tussen, meestal op het midden van het raam. In de broedruimte hebben ze voldoende ruimte om darrenraat te bouwen. Enig idee hoe ik die wildbouw kan voorkomen/verhelpen? groetjes

  Ha Karin, dit broddelwerk komt door een te goede dracht. Het uitbouwen van kleinere cellen gaat beter in drachtarme perioden, zodat ze de tijd hebben om het rustig uit te bouwen. Dit lijkt op haastwerk. Dit is natuurlijk menselijk denken, maar de dracht is wel de oorzaak. Ik weet niet hoeveel procent nu verpest is van iedere raam. Tot 8% mag nog wel, maar meer kun je beter niet accepteren.
  Groet, Ben

 • Maril Hageman

  29-04-2021 om 21:07

  Als je een volk dat uit de winter komt in een 9raamskast bij de voorjaarsinspectie alleen een honingkamer geeft in het voorjaar krijg je dan niet al heel vroeg in het seizoen zwermdrift?

  Maril, ik werk niet met 9 raams kasten, maar met 10 of 11 ramen. Ik geef tevens meer dan 1 hk, altijd 2 of 3 soms in de zomer 4. Je moet dus ruimte geven om zwermdrift af te remmen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.