De omzetting van bevruchtingskastjes naar bijenkasten
Reacties
-
Gerard
09-04-2021 om 14:36Dag Ben, Staat de mini plus op de dekplank (met een gat erin) of volledig op de raat van de onderste bak?
Groet, Gerard
Op de dekplank -
Agnita Jaasma
09-04-2021 om 16:32Hallo Ben, ik heb me inmiddels aangemeld voor het blog, hopelijk kun je me nu vinden. Ik heb veel belangstelling voor je topkastenboek.
vrgr
Agnita -
Gerard
09-04-2021 om 20:22Ben, Dus het voergat is voldoende om bijen naar beneden te laten bouwen?
Gerard, nee, te klein. Wil je aub het blogbericht lezen en alle 5 foto's bestuderen? Gr. Ben -
JanA
09-04-2021 om 22:55hallo ik doe het net andersom miniplus ramen in een duitse honingkamer met schied daar bovenop een combi bak met kunstraat 1 voerraam plus halve darrenraam kunstraat tot de schied binnen no time zit ze bovenin omdat ze volgens mij liever naar boven gaan dan naar onderen, een paar weken later de 1.5 bak naar onderen dan rooster ,en de duitse honing kamer er op , Segeberger kasten werkt goed
JanA, de bijen raken op deze manier veel broedwarmte kwijt aan de bovenliggende lege ruimte. Verlies van broedwarmte is ideaal voor grote mijtengezinnen. Het warmteverlies dwingt ze in feite om versneld gebruik te maken van die ruimte. Dan doen ze naar mijn mening dus niet omdat ze liever naar boven groeien, maar meer om de warmteverliezen tegen te gaan.
Maar als het jou goed bevalt, en je bijen blijven gezond, dan moet je jouw manier blijven volgen. Groet, Ben -
JanA
10-04-2021 om 18:53Dag Ben, ben ik ook wel met je eens maar de miniplus zat op 4 bakken veel broed en heel veel bijen , in de onderste bak zitten 11 ramen met miniplus in koudbouw en een isolatie schied , de combi bak zit gevuld tot aan de miniplus ook met schied er achter maar in warmbouw vlieg opening op 2 cm en de bodemschuif er in .
vorig jaar de varroa goed bestreden ,ik had vorig jaar beide methodes gedaan maar na 3 weken heb ik de koningin zelf maar naar onderen gebracht ,maar daar was toen nog niks gebeurd terwijl er 2 goed gevulde bakjes miniplus boven op stonden Groet Jan
Jan, de timing is heel belangrijk, zonder groeiexplosie komen ze niet in de andere kast. Het gaat vooral vlot in april. Uiteraard alleen wanneer er veel gesloten broed uitloopt. Veel jonge bouwbijen zijn gewoon cruciaal. Groet, Ben -
Jan Luesink
11-04-2021 om 20:43Hoi Ben,
Duidelijk verhaal. Dank je hiervoor. Heb je bij het opzetten met behulp van een tussenplaat geen probleem met regenwater dat via de plaat naar binnen loopt? En wildbouw tussen de twee kasten?
Ha Jan, geen zichtbare hinder ondervonden van regenwater, mogelijk ook omdat ze maar 4 a 5 weken op elkaar staan. Het is hier altijd mooi weer in de Achterhoek ;-).
Natuurraat tussen de 2 kasten is juist goed, want als ik dat na 3 weken zie bij het liften van de MP dan weet ik dat de bijen ook al beneden zitten. Dan wordt het tijd voor het plaatsen van het moerrooster. 2 weken later ben ik dan klaar. Groet, Ben
-
Henk
12-04-2021 om 13:31Hoi Ben,
Wat is de makkelijkste methode om een volk van simplex naar afdant over te zetten ?
Evt de ramen met broed in de dadant hangen, en na een tijdje de ramen vervangen ?
Gr Henk
Henk, zie https://www.bijenhouders.nl/blog/van-spaarkast-naar-dadantkast
Groet, Ben -
Mitch
20-06-2021 om 09:14Hoi Ben
De bevruchtingskastjes komen deze week terug van het bevruchtingen eiland. Op eigen stand nog even wachten tot ik zeker weet dat de Q aan de leg is, maar daarna zou ik het volk uit de kieler willen verenigen met een bestaand Bastaard volk. Ik weet dat je in een van je blogs hier uitleg over hebt gegeven en kan dit gelijktijdig niet terugvinden. Ik heb broedaflegger gemaakt in drieramers. Nu wilde ik de jonge moeren nijpen uit de drieramers, de kieler op de drieramer plaatsen met een krant er tussen zodat beiden in rust en zonder warmteverlies kunnen verenigen. Is dit een juiste methode of zou jij wat anders adviseren of aandacht aan kunnen geven om toe te passen. Deze methode dacht ik toe te passen om uiteindelijk op zesramers de winter in te gaan.
Ha Mitch, het principe dat je wil toepassen, is wel goed, maar misschien ben je iets te vroeg begonnen met de voorbereidingen. Je moet namelijk zo weinig mogelijk oudere vliegbijen in je broedafleggers hebben.
Ik maak 2 raams broedafleggers plus een raam voer in miniplussen in de ochtend. In de namiddag zijn de haalbijen afgevlogen op de oude kast en heb ik alleen die 2 ramen gesloten broed en uitgelopen jong bijen over in de MP. Deze accepteren de andere bijen en moer uit de apidea bevruchtingskastjes zondermeer.
Ik bind de raampjes uit de apidea aan een toplatje mp en hang deze zo tegen de ramen in de MP. De moer gaat dus over met eigen bijen en broed.
Door het folie hou ik de ontwikkeling in de gaten. De gering bezette eenheden krijgen soms nog na 2 weken een extra raampjeuitlopend broed. Op deze wijze groeien ze door tot 2 rands miniplussen. Deze zijn goede overwinteraars.
Jouw idee met 3 ramers naar 6 ramers werktop dezelfde manier en gaat ook heel goed.
Maar zorg dus dat je die haalbijen kwijt ben, dat zijn de defensieve bijen, die de moer af kunnen steken.
Goed om een krantje te gebruiken omdat jij uitgaat van bastaard bijen. Ik hang ze er zelf zo bij, maar ik heb veel bijen met dezelfde genetische achtergrond.
Zie ook: https://www.bijenhouders.nl/blog/van-apidea-naar-dadantkast-in-12-maanden
Groet en succes,
Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.