28-03-2022

De omzetting van MiniPlus-volken

Jaarlijks winter ik ongeveer 20 miniplus-volken in met Buckfast VSH P- en F1-moeren. In 2016 ben ik hiermee begonnen vooral bedoeld om mijtarme volken/teeltmoeren te kunnen selecteren. Door meer volkjes op te zetten, ontstaat er meer selectiedruk waardoor je een effectievere selectie krijgt.

Vanaf 2016 wordt er in de miniplussen geen mijt meer bestreden, zodat er een goed beeld ontstaat van het natuurlijke gedrag van de bijen en de mijten. Het lijkt wel een sprookje met het bekende einde "ze leefden nog lang en gelukkig", want in die zes jaar zijn er hooguit twee volkjes van de ruim 100 ingewinterde MP-volken ten onder gegaan. Uit de mijtenval blijkt dat de mijtendruk steeds lager wordt. 

De afgelopen dagen zag ik dat het VSH-gedrag ook zijn werk doet, want soms tref je vroeg in de ochtend een pop in delen aan voor de vliegopening. 

Zodra de MP-volkjes, die ik op 2 randjes inwinter, weer zichtbaar beginnen uit te dijen (te zien door het folie) kun je ze in de tweede helft van maart of begin april op een zesraams spaar- of dadantkast zetten. Tussen de MP en de zesramer ligt een plaatje multiplex met een vierkant gat van ongeveer 21 x 21 cm. 

Uiteraard zijn er imkers die de MP en zesramer omwisselen en het volk omhoog laten groeien. Ik ben voorstander om het natuurlijke groeimodel te kiezen zodat de MP boven staat en de warmte daar juist behouden blijft en het volk door zijn groei vanzelf in de onderste kast terecht komt. 

Het merendeel van deze volken zit nog voor de zomerdracht in een volwaardige dadantkast en kan daar nog een volle hk heerlijke lindehoning binnenslepen. Op deze manier bouw ik dus nieuwe volken op, die op kleine cellen zitten. In mei vorig jaar waren dit nog apidea-volkjes op kleine cellen. Hoe mooi kan de natuur zijn! 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Manu

    27-03-2022 om 20:05

    Dag Ben,

    Mag de dadant gevuld worden met kunstraat, of maakt dit de overstap naar onder moeilijker?

    Ha Manu, dan duurt het inderdaad langer, maar als ze maar goed groeien, komen ze vanzelf naar beneden. Dracht moet ook meewerken, anders 1:1 voeren. Groet, Ben

  • Tomer

    27-03-2022 om 23:50

    Ben, wat is jouw idee over imkeren met dadant honingkamers als broedkamer? Ik hoor soms imkers die dit gebruiken, vooral om de rensonmethode te kunnen gebruiken geloof ik.
    Dat zou het omzetten van miniplus naar dadant wel vereenvoudigen aangezien de ramen even hoog zijn. De miniplusraamjes kunnen in de HK per 2 in de lengte, ofwel dwars tussen 2 honingramen, als het raampjes zijn die niet in elkaar haken.).

    Ha Tomer, ik heb helemaal niets met Renson, buitengewoon dieronvriendelijk die twee moerroosters en de moer opsluiten. Past niet in mijn gevoel voor natuurinclusief imkeren.

    De Dadant US- en Blatt-ramen zijn een modificatie van de Langstroth ramen, een stukje hoger. De ramen werden vergroot om de einraumbeute te scheppen oftewel het eenbaksimkeren in 1 BK. Blijkt veel beter te zijn voor de ontwikkeling van het broednest.
    Dit beperkt het imkeren tot gemiddeld 8 BK-ramen, hetgeen efficiënter en eenvoudiger werken mogelijk maakt.
    Moeren zoeken, zwermcellen breken, redcellen breken op 2 BK's met 24 ramen in een dubbele dadant HK is natuurlijk een ramp en zeer tijdrovend. Denk eens aan de hoeveelheid randen waar zwermcellen verstopt kunnen zitten.

    De omzetting van MP naar Dadant is een klusje van niks. 5 of 6-raams dadantkast neerzetten op de plek van de MP. Bodempje losmaken en MP erop zetten en klaar is Kees. Over 4 weken zitten ze met broed in de dadantkast.

    Dan is het in elkaar schuiven van de 12 MP raampjes (kan alleen bij Blatt) een vervelend klusje. Groet, Ben

  • Jan R

    28-03-2022 om 16:31

    Dag Ben,
    twee vragen in één reactie:
    - als je zo intensief selecteert op VSH-gedrag (en co-existentie tussen de mijten en de bijen) kruis je dan niet onbedoeld andere eigenschappen je volkeren in? Ik denk aan zwermdrang, agressiever gedrag, ...
    -van iets praktischere aard: een volkje van mij is de winter niet doorgekomen. op de bodem van de kast liggen dode bijen maar in de kast zitten er nog wel ramen met honing. Mag ik die honing persen of aan een andere kast geven?
    dank voor je antwoorden en vriendelijke groeten

    Ha Jan, mijn vsh teeltmoeren worden door darrenvolken op het bevruchtingstation Ameland bevrucht. Daar staan tegenwoordig vsh darrenvolken. Deze buckfastvolken zijn ook geselecteerd op de andere eigenschappen (staat vermeld in de pedigrees). Daarboven op selecteer ik extra op varroa-arme teeltmoer-volken.

    Voerramen kun je rustig hergebruiken, de kans op de besmettelijke ziekte AVB is zeer gering in Nederland. Ze moeten natuurlijk geen dood broed bevatten, die kunnen de stoomwassmelter in. Groet, Ben

  • Jan Luesink

    29-03-2022 om 08:02

    Hoi Ben,
    Mooie timing! Gisteren ook een groot deel van de geselecteerde M+ kasten overgezet naar Dadant. Een kleine aanvulling die het overzetten nog prettiger maakt: Er zijn verschillende fabrikanten van 6 raams kastjes die voor deze zesramer een honingkamer leveren waarin over dwars de M+ raampjes passen. Daar kunnen dan 12 M+ raampjes in. Ideaal omdat je zo de boel aan de bovenkant ook goed warm en vochtdicht houdt. Wellicht weer een kleine verbetering voor onze dames.

    Ha Jan, goede tip. Met een 1-laags bakje met 12 m+ raampjes zullen ze iets sneller naar beneden gaan dan in 2 rands mp bakjes. Groet, Ben

  • Japs

    29-03-2022 om 11:34

    Hee Ben,
    Ik had een vraagje over het plaatsen van een HK op een spaarkast. Is het verstandig dit nu toch te doen gezien de warmteverliezen? Aankomende week wordt het erg koud namelijk. De BK (enkele) zit helemaal vol, 6 ramen broed en de rest voer en stuifmeel. Ze hebben de ruimte wel echt nodig.
    Gr Japs

    Ha Japs, als de bk vol zit, moet je zeker een moerrooster en een hk met uitgebouwde ramen plaatsen. Gewoon vanmiddag snel doen. Groet, Ben

  • Alexandra Aarts

    30-03-2022 om 08:55

    Hoi Ben,
    Weer bedankt voor je uitleg.
    Ik heb een vraag over het verhuizen van een volk.
    Ik heb nog 1 volk op een houten spaarkast staan en deze wil ik graag verhuizen naar een Segerberger. Wanneer zou ik dit het beste kunnen doen en kan ik gewoon de ramen in de nieuwe kast hangen? Of zou jij het anders aanpakken?

    Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie.
    Mvg,
    Alexandra Aarts

    Ha Alexandra, ik zou gewoon doen zodra het weer mooi vliegweer is. Hang de ramen vooral in dezelfde volgorde naast elkaar. Groet, Ben

  • Hans Bakels

    30-03-2022 om 09:40

    Hoi Ben,
    Ik heb met veel Interesse je blog over het plaatsen van 1e hk en bk gelezen, ben dit nu zelf aan het proberen bij 2 sterke volken. Ondertussen 1e hk geplaatst. Vraag: Je heb het over het plaatsen van 2e bk met kunstraat ONDER de aanwezige bk. Begrijp ik goed dat het volk dan in die bk naar onder gaat uitbouwen?.En wanneer plaats je die bk dan onder de 1e. Ik bedoel hoe veel broed of bezetting moet er op dat moment in de bovenste bk aanwezig zijn.
    groeten
    Hans Bakels

    Ha Hans, om verwarring met dit blogbericht te voorkomen, kun je beter bij het betreffende bericht reageren. Maar goed..... je kunt vrijwel op ieder moment in het voorjaar - mits je graag werkt met 2 bk's - die 2e bk met kunstraat onder plaatsen. De bijen heben er geen last van want de warmte blijft bovenin de kast. Zodra het volk sterker wordt, gaan ze vanzelf in de onderbak bouwen. Zijn ze niet sterk genoeg dan bouwen ze beneden ook niets uit. Groet, Ben

  • Dave B

    30-03-2022 om 14:24

    Hoi. Net vorige week mijn MP ook gedaan. Alleen op een 10 ramer met uitgebouwde ramen en sluitblokken. Kan het rooster er direct op als de q beneden zit?
    Frr dave

    Ha Dave, nee zeker niet. Grote kans dat dit de moer de kop kost. De bijen geven meer om het broed dan om de moer. Ze moeten echt naar beneden groeien, zodra de moer daar beneden de eerste eitjes gelegd heeft, mag je haar beneden opsluiten met een moerrooster. Eerder niet.

  • Ernest

    12-04-2022 om 01:56

    Dag Ben,
    Interessant! Bedoel je met overwinteren op twee randjes in twee miniplus bk's? Ik zie vaak dat mensen dat op drie bk's doen. Maar dat hoeft dus niet?
    En: moet je het volk in het voorjaar op een zesramer zetten? Of kan je ze ook in de miniplus laten zitten? Bedankt!

    Ha Ernest, op 2 randjes miniplus overwinteren ze uitstekend. MP kent maar 1 type randje. Je kunt de volken ook het hele jaar in mp houden, maar dan worden ze 6 of 7 randjes hoog. Erg kwetsbaar met harde wind. Groet, Ben

  • Paul

    17-06-2023 om 19:50

    Ha Ben! Ik ben erg gecharmeerd van Miniplus kastjes en ik heb er wat vragen over: kun je een volk ook gewoon in een Miniplus laten zitten (en dus ook daarin inwinteren)? En hoeveel rompen heb je nodig zodat je, zeg maar, een sterk volk in zo'n kast hebt? Groet, Paul

    ha Paul, overwinteren gaat goed in 2 rands mp's. In het voorjaar kunnen ze wel uitgroeien tot 5,6 of 7 randjes en dan moet je er echt broedafleggers van maken anders waaien ze om. Vaak halen ze 2 volle randen honing. Daar winter ik ze op in. groet van Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.