06-05-2017

De pintest

Komende week begint voor de vervolgcursusisten in Bussum en mij het koninginnenteeltprogramma. De keuze voor de afstamming van de betreffende prinsessenlarfjes ligt vooral op het vlak van gezondheid, vitaliteit, rustige raatzit en vriendelijkheid. Vriendelijkheid voor met name de imker en zijn omgeving ;-).

Bijengezondheid is in belangrijke mate afhankelijk van het hygienische gedrag van de bijen. Bijen, die ieder begin van een ziekte of schimmelaantasting (kalkbroed) in de kiem smoren, zullen veel minder last ondervinden van uitbraken van deze ziekten. Vooral op het vlak van EVB, AVB en kalkbroed is dit bewezen. Daarnaast zul je bij de volken met een hoog hygienisch gedrag vaker iets van Varroa Sensitieve Hygiene aantreffen. Het hygienisch gedrag van bijenvolken kun je meten door middel van 2 testen, te weten de pintest en de vriestest. 

Gisteren heb ik deze test in gang gezet. Er worden 100 poppen (gesloten broed waarin poppen met gekleurde ogen zitten) aangeprikt met een insectennaald of als blokje broed diep gevroren (iets diervriendelijker) en terug geplaatst en 24 uur later wordt er gecontroleerd of dit dode broed is opgeruimd. De mate van opruiming staat gelijk aan de mate van hygienisch gedrag.

Op de foto kun je zien dat al na 19 uur het broed nagenoeg helemaal opgeruimd is. Dit was zo bij twee zusterkoninginnen, maar bij een derde koningin gebeurde er helemaal niets.

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    06-05-2017 om 13:23

    Is het beweerde al langer, (jaren en of jaar getijden getest, is dat op dezelfde stand met vergelijkbare volken, met goed aan de leg zijnde koning. enz ? of is het NOG niet meer dan een (gehoopte) bewering, en zijn dit amateuristische testen ?

    Reactie Ben de Blogger:
    - de pintest is begin mei uitgevoerd (eerder kon niet vanwege het koude weer), dit is de eerste test in een reeks van drie per te testen moer/volk;
    - de test wordt uitgevoerd conform het Methoden handboek voor de teelt en selectie van varroatolerante bijen (AGT).

  • Marc

    06-05-2017 om 20:00

    "zijn dit amateuristische testen ? "

    Moest toch even lachen toen ik deze reactie zag verschijnen .. en moet wel kunnen, maar de manier waarop ??

    Ik ben een beginnend imker, en moet nog zeer veel leren, maar met het kleine beetje boerenverstand zie ik wel het nut in van dergelijke testjes
    @Ben, terug bedankt !!

  • Anoniem

    07-05-2017 om 09:55

    Dat wil onderstrepen Marc.Ik ben beginner/ster) en heb veel aan dit blog lees t met veel genoegen en vraag ondersteuning als ik iets niet weet bij mijn docent bijenteelt .
    Ontzettend bedankt Ben .

  • Anoniem

    07-05-2017 om 19:00

    De pintest lijkt me heel praktisch. Alleen hoe zie ik of er larve of poppen onder de dekseltjes zitten??

  • Ben de blogger

    07-05-2017 om 19:09

    Je moet eerst rondom het gebied (ik gebruik hier een houten mal voor) wat je wilt testen een paar proefopeningen met een pincet maken. Zie je een witte punt, dan is dit nog een streklarf. Zie je een pop met rose of iets meer rode of paarse ogen, dan heb je de poppen van de juiste leeftijd. Op de foto zie je midden boven en links boven twee open cellen. Dat waren o.a. de proefopeningen.

  • Tieme

    09-08-2017 om 09:34

    Hi Ben,

    24 uur is te lang voor de controle van de pintest. Je moet kijken wanneer ongeveer de helft van je volken de cellen heeft uitgeruimd. Bij mij is dat na 8 uur. Na 24 uur hebben alle volken de cellen uitgeruimd en kun je dus geen indruk van de hygiëne van je volken krijgen.

  • Ben de blogger

    09-08-2017 om 09:49

    Tieme, jij bent met de selectie van hoog hygiënische bijen al een paar jaar Bezig, daarom zul je jaarlijks de controletijd kunnen verkorten om de beste volken zichtbaar te maken. Maar voor de imkers, die de pintest voor de eerste maal toepassen, is 24 uur een goed uitgangspunt. Op grond hiervan kunnen ze de norm verkorten of verlengen.

  • Tieme

    10-08-2017 om 15:27

    Hi Ben, Bij jou volken zie je na 19 uur al een duidelijk verschil. Dan moet je dus niet tot 24 uur wachten. Je moet kijken op het moment dat je verschil kunt zien tussen verschillende volken. Anders kun je dit criterium niet voor selectie gebruiken. Dus beter eerder dan later kijken. Vriendelijke groet,
    Tieme

  • Ben de blogger

    10-08-2017 om 18:37

    Helemaal eens Tieme. Ik moet de tijd verkorten.

  • stefn

    01-09-2017 om 17:01

    Hallo Ben,

    Wanneer ik teveel darrenbroed in een volk heb krab ik dit open,is met de darren te vergelijken als bij werkbijen?

  • Ben de blogger

    01-09-2017 om 17:07

    Stefan,
    Darrenbroed krab je nooit open. In een grijs verleden deed men dit nog wel eens vanuit de gedachte dat darren alleen maar eten. Dat is een onjuist idee.
    De darrenraatmethode behoort thuis in het voorjaar (eind maart tot medio juni). De pintest behoor je uit te voeren op werksterbroed.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.