30-05-2016

De pintest en hygiene

De pintest en hygiene

Hartelijk dank voor alle hartverwarmende reacties op het bericht van Frank rondom de 1000e Blogvolger!

Deze week zijn vele imkers bezig met koninginnenteelt. Persoonlijk vind ik dit een zeer boeiend aspect van onze hobby. Door je volken per standplaats met elkaar te vergelijken kun je onder gelijke drachtomstandigheden de eigenschappen goed vergelijken. Zachtaardigheid, vitaliteit en zwermtraagheid zijn voor mij de belangrijkste eigenschappen. Als die drie eigenschappen aanwezig zijn, dan zit het met de haaldrift over het algemeen ook wel snor. 

Bij de meest geschikte teeltmoeders voer ik ook nog de pintest uit, die je overigens ook nog op 2 andere manieren kan uitvoeren, daarover meer in Bijenwerk. De pintest is niet echt diervriendelijk, maar op de 2500 eitjes, die er per dag gelegd kunnen worden, is deze eenmalige test in het belang van de vitaliteit te verantwoorden. De test bestaat uit het met een insectennaald dood prikken van 50 tot 100 poppen, die in een bepaald stadium verkeren. In dit geval waren het 200 poppen, na 12 tot 24 uur beoordeel je de opruimzin van de bijen. In dit geval zie je het resultaat na 19 uur. De bijen hebben vrijwel alle cellen opgeruimd, de niet opgeruimde cellen zijn mogelijk niet aangeprikt.

Bijen die 'sensitief hygienisch' zijn, zullen ook minder snel broedziekten hebben, want ze ruimen zeer snel eventuele beginnende ziektehaarden op. Hoogstwaarschijnlijk speelt dit gedrag ook een positieve rol bij het ruimen van reproducerende mijten, die al nakomelingen hebben in het broed. Een andere eigenschap naast het opruimen speelt ook nog een rol, namelijk het reukvermogen via de antennes om de mijten in het broed op te speuren. Deze bijen prikken het gesloten broed met mijten aan en de andere groep ruimt het open gebeten broed met de nog niet volgroeide jonge mijten op. 

De wetenschap is er nog niet achter of de bijen de mijten met kids kunnen ruiken of dat ze de aangetaste pop ruiken. Bij de pintest beperkt het zich tot de aangetaste poppen. 

De pintest zegt dus iets over 1 van de 2 gewenste eigenschappen, het ruimen van aangetast broed.

Mocht je de reactie willen bekijken van de bijen direct na het aanprikken van de poppen, kijk dan naar dit korte filmpje. Ik stond er van te kijken hoe snel ze op het aangeprikte broed doken en de beschadigde poppen begonnen weg te halen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Cor van den Berg

    30-05-2016 om 23:36

    Dag Ben,
    Alsnog gefeliciteerd. De kracht van jouw 'verhalen' vind ik de directe praktische toepasbaarheid en dan vooral op juiste moment tijdens het jaartraject .

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.