25-05-2017

De Pseudoacacia bloeit

Zowel in 't Gooi als in de Achterhoek beginnen de Pseudoacacia's te bloeien en vanmiddag geurden ze al heerlijk. Bij zeer warm zwoel weer kan de Pseudeacacia enorm honingen. De weersverwachting ziet er wat dat betreft voor de komende dagen goed uit.

(klik op de foto's om te vergroten)

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  25-05-2017 om 21:37

  Ben, als ik morgen een zuigeling maak, deze op een andere plaats neerzet, kan ik dan ook nog diezelfde avond een nieuwe onbevruchte koningin invoeren? Ik heb koninginnen aangeboden gekregen en dat is de snelste manier om een nieuw volk te starten. ( Gebruik van invoerkooitje?)
  Maar het lijkt me ook wel gewaagd....moet het volk eerst een paar dagen moerloos zijn ?

 • Ben de blogger

  25-05-2017 om 21:48

  De eerste uren/dagen is de feromoon afgifte van de jonge moer gering. Dat wordt langzaam meer richting de bruidsvlucht. Dus zeer grote kans dat de bijen toch redcellen aantrekken, want daar beginnen ze na 30 minuten moerloosheid al aan.
  Kun je niet een bak met net geslingerde HK-ramen jonge bijen naar boven 'zuigen' en deze bak 's avonds naar een andere locatie verplaatsen en de moer invoeren via een kluisje met suikerdeeg?

 • achiel

  26-05-2017 om 00:08

  Deze ochtend bevlogen ze de acacia van 6 tot 8 uur, daarna was het gedaan.

 • Ferry Bantjes senior

  26-05-2017 om 00:46

  Nou hier (Lelystad) bloeit de Acacia nog helemaal niet.

 • Erik

  26-05-2017 om 06:37

  Midden Limburg, bomen staan al een paar dagen in bloei hier en de eerste bloemen vallen al af. Droogte, vrees dat de acacia weinig gaat brengen.

 • Jan v Tongeren

  26-05-2017 om 07:49

  Helaas rond Eindhoven zijn de bomen bevroren dit jaar geen bloemen

 • Anton

  26-05-2017 om 10:58

  Dag Ben,

  Is het zinvol om nu de voorjaarshoning te slingeren of wacht jij de acacia nog af?

 • Anoniem

  26-05-2017 om 10:59

  Ben kun je een buckfast volk ombouwen tot een carnica volk door ze na moerloos te hebben gemaakt een raat met eitjes en larfjes in te hangen.

 • Ben de blogger

  26-05-2017 om 18:24

  Anton, indien je snel kristalliserende honing in je ramen hebt zitten, is het zaak om snel te slingeren anders krijg je het er nooit meer uit. Zo niet, dan kun je rustig de acacia opbrengst afwachten.

  Anoniem, ik zou nooit van Buckfast overstappen op Carnica ;-). Maar dat terzijde, Carnica moeren opkweken in een Carnicavolk en andersom wordt geen succes. Te veel verschillen, de bijen zullen de nieuwe moer proberen te wisselen door zich agressief te gedragen tov de nieuwe vreemde moer

 • Mathijs

  27-05-2017 om 14:08

  Dag Ben,
  Hier in Noord-Limburg staan de acacia's in bloei, ook zijn er enkele bevroren heb ik gehoord van andere imkers. Het weer is perfect, maar is het niet te droog?
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  27-05-2017 om 16:32

  Mathijs, hier in de buurt staat een boorput van Vitens waarop je kunt aflezen hoe hoog het grondwater staat onder het maaiveld. Op dit moment 1,60 meter onder het maaiveld. Die tientallen jaren oude acacia's staan wel dieper in de grond. De vorst heeft alleen de onderste 5 meter aangetast.
  Zojuist de kast thuis gecontroleerd, de broednesten verhogingen helemaal. Allemaal verse nectar, ik vermoed toch echt van de acacia.

 • tomer

  28-05-2017 om 03:17

  Hier volop acaciadracht: 2 HK's vol op een week tijd.
  Maar ook de ramen broed worden vol nectar gestoken..Moet er nu dringend een 3de HK op, of kan ik wachten tot de 2 volle HK's verzegeld zijn en die ramen slingeren en teruggeven? Ik weet niet hoe lang het verzegelen ongeveer duurt en of het nodig is dat ze verzegeld zijn....

 • Ben de blogger

  28-05-2017 om 07:32

  Tomer, hier ook volop dracht. Zet zsm je derde hk bovenop. Dan maken ze het broednest weer vrij en kunnen ze de derde bak vullen. Die kun je dan als reserve laten staan als je over een week gaat slingeren. Na het slingeren 1 hk er weer boven op zetten.

 • tomer

  28-05-2017 om 23:50

  Dag Ben, ik heb een 3de hk gegeven aan de volken met 2 'volle' hk's. Deze 3de hk heb ik tussen de 2 andere hk's gezet (met in het midden 2 uitgebouwde en deels gevulde ramen), omdat ik twijfelde tussen bovenop of onderaan...Is dat ok, of toch beter de nieuwe bovenop? De bovenste is het zwaarst en die kunnen ze nu verzegelen was mijn redenering.

 • Ben de blogger

  29-05-2017 om 08:24

  Tomer, ik zet de tweede en derde etc HK er altijd bovenop, tenzij ik te laat ben en de bovenste al verzegeld is. Dat is bij jou niet het geval dus gewoon er boven zetten. Zoals ook in mijn eerdere reactie stond. Dan blijven de bijen de nectar en honing verwerken, zonder onderbreking van een nieuwe bak.

 • Mathijs

  29-05-2017 om 13:30

  Dag Ben,
  In het dorp op mijn tweede stand staan veel acacia's ik ben er niet gaan kijken of ze bloeien, maar onderweg naar mijn bijen wel een die in bloei staat. Misschien vanmiddag eens op en neer fietsen.
  Zaterdag 20 mei bij 1 volk op mijn tweede stand doppen gebroken en de hk erop. Afgelopen donderdag moest ik iets bij de andere volken doen, geen honing erin, gisteren bij de andere volken doppen gebroken en de honingkamer zat voor zeker 3/4 vol! Ik vraag mij nu af, is dit de acaciadracht? Of is het mogelijk dat er al nectar in de broedkamers zat (ik herinner het mij niet meer) en dat de moer tegen de bruidsvlucht aan (6e dag) meer koninginnenferomonen is af gaan geven en het daarom naar boven is gebracht? Ik hoop natuurlijk acaciahoning. Vanochtend vroeg maar meteen een tweede honingkamer met kunstraat onder de andere geplaatst.
  Ook de andere twee volken waar ik doppen brak zaten vol nectar. Ik was daar donderdag omdat ze met kunstzwermen maken nog niks hadden en suikerdeeg had gegeven, donderdag haalde ik het suikerdeeg weg.
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  29-05-2017 om 17:16

  Mathijs, nooit een honingkamer onder plaatsen als die niet volledig verzegeld is. Gewoon er bovenop, anders verstoor je het rijpingsproces van de bijen.

 • tomer

  30-05-2017 om 02:11

  en pas de dag voordat je gaat slingeren zet je alle volle hk's die onder de nieuwste hk staan allemaal boven de lege, met een bijenuitlaat ertussen?

 • Ben de blogger

  30-05-2017 om 08:04

  Tomer, liever twee dagen van tevoren voer ik een controle uit op volk en verzegelde HK's. Op dat moment moet je de HK's toch afnemen. Dan plaats ik de half lege bak(ken) terug op het moerrooster, daarop de uitlaat en daarop de volle verzegelde HK's. Twee dagen is beter om ze zo goed als bijenvrij te krijgen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.