26-02-2016

De schoonmaak

De schoonmaak

 Begin maart is de onderste kamer meestal nog leeg. Bij uitstek het moment om de bodem en de eventuele lege onderbak weg te nemen, bij een TBH met vaste bodem moet je wachten op de voorjaarsinspectie. Kom je drie weken later, dan bloeit de wilg al en hebben de bijen de eerste verse nectar en stuifmeel al weer achter gelaten in de onderste bak. Wees er daarom tijdig bij. De komende week is een goed moment om dit klusje te doen. Vooral bij lage temperaturen, zoals nu, blijven de bijen lekker op de wintertros zitten.  

Vanmiddag heb ik bij dit MiniPlus kastje de verhoogde bodem en onderste kamer weg gehaald. Dit MiniPlusje heeft een te grote opening (zie boven aan bij de middelste foto) zodat een spitsmuis zich te goed gegaan heeft aan de dode bijen. Maar het zag er ontzettend vies uit, ongeveer 200 kopjes van overleden bijen lagen er deels vastgeplakt op de bodem. De bodem heb ik dus onder een hete kraan schoon geborsteld en alle oude bebroede en vaak ook beschimmmelde ramen zijn goed voor de zonnewassmelter. Deze kamer blijft dus weg. Pas bij het begin van de wilgenbloei krijgen ze een schone rand met kunstraat op dezelfde plaats onder terug. 

Schrik niet van een paar honderd dode bijen, da's de gewoonste zaak. Ook winterbijen kunnen van ouderdom dood gaan. Grote sterke volken hebben de dode bijen vanwege de zachte winter meestal al voldoende op kunnen ruimen. Toch zijn de hoeken van de gaasbodem vaak vies, dus een vroege inspektie is toch gewenst. Die hoeken zijn namelijk bronnen van bacterien en gisten. 

Laat vooral de bovenkant van de kast dicht, je kunt de kamers in zijn geheel liften. Kijk eerst even voorzichtig tussen de onderste kamer en de daarboven staande kamer door je beitel er tussen te zetten. Zie je volop bijen in de onderste kamer laat hem dan maar weer zakken en beperk je tot het schoonmaken van de bodem. Hou je kap of sluier paraat. Je weet nooit hoe de bijen reageren. 

PS Miniplusjes zijn kleine kastjes, die gebruikt worden om reserve F1 moeren (dochters van raszuivere moeren) te overwinteren. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Xander

    26-02-2016 om 16:23

    Vorige week zaten de dames bij mij nog in 2 broedbakken. Wat dan te doen? Ik wil die onderste bak er wel graag af hebben i.v.m. raatvernieuwing.

  • Blogger Ben

    26-02-2016 om 16:45

    Dan zitten ze nu ook nog in 2 bakken. Dan moet je wachten tot de echte voorjaarsinspectie (> 15 graden), misschien kun je dan de onbezette buitenramen weg nemen en vervangen door kunstraat en een bouwraam. Mooie grote volken kunnen inderdaad 2 bakken bezetten.

  • Rob W. le Mair

    26-02-2016 om 17:39

    Als de onderste bak geen broed bevat, kun je toch de bakken verwisselen.
    Je doet het volgend
    1 Neem de deksel af en leg het omgekeerd neer.
    2 zet de bovenbak er met de dekplank bovenop
    3 controleer de bezette raten van de onderbak op broed
    4 als daar geen noemenswaardige hoeveelheid broed inzit, even opzij zetten
    5 bodemplank schoonmaken of omwisselen
    6 bovenbak met geopend voergat er op zetten.
    7 onderbak en deksel er bovenop; volgende ochtend zit alles in de onderbak (trosvorming).
    8 lege onderbak eraf, voergat dicht, deksel erop
    Probleem opgelost.

  • Maria Peters-Faassen

    26-02-2016 om 19:05

    Dat lijkt me een goede oplossing, Rob. Ik had ook al aan zoiets zitten denken, maar was er nog niet uit hoe. Ik dacht er misschien een koninginnerooster tussen te leggen, maar dan kunnen ze ook rond het rooster op de tros gaan misschien?

  • Ferry

    26-02-2016 om 22:31

    Ik heb hetzelfde bij een volk.

    Gaat dit ook goed als de moer in de onderste BK zat - die nu dus bovenop staat?

    Dacht zelf aan moer zoeken en bovenin houden met een rooster ( bij >15 gr)

  • Blogger Ben

    27-02-2016 om 08:37

    Indien er zich redelijk wat bijen in de onderbak bevinden, zou ik de onderbak gewoon laten staan, waar die stond. De kans op broed en evt moer in de onderbak is aanwezig. Op dit tijdstip ga je geen ramen inspecteren. Dan alleen bodem schoonmaken.
    De truc van Rob werkt uiteraard wel, mits je geen broed en/of moer in de onderbak hebt. Bijen zullen broed nooit verlaten.

  • Sari

    27-02-2016 om 09:33

    Hi Ben ;-)
    Wat te doen de komende weken in de TBH ?

  • Irma Johnson

    12-03-2016 om 08:55

    Hoi Ben,
    Mooi boek en kalender! Vooral voor een beginnend imker als ik!

    Vanmorgen even de onderste bak gauw ingekeken door de bovenste bak te kiepen. De bijen kwamen me al tegemoet!! Goed vol!
    Dus maar weer laten zakken.
    Hoe kan ik die bodem nu dan schoon maken? Dan toch door beiden bakken eraf te halen? Maar als ik dat doe vatten ze in de onderste bak kou want ze vliegen eruit / gaan ze dood van de kou?

  • Blogger Ben

    12-03-2016 om 09:30

    Juist door 's morgens vroeg in de vrieskou beide bakken tegelijkertijd van de bodem te tillen en voorzichtig op het omgekeerde dak te plaatsen, blijven de bijen meestal binnen op de 'nachttros' zitten. Je kunt voor de zekerheid even je kap opzetten. Daarna bodem schoon schrapen en terug zetten. Het boenen of branden van de bodem doe ik uitsluitend uit voorzorg bij dode of verdwenen volken!

  • Irma Johnson

    14-03-2016 om 13:44

    @Rob W. Waarom moet de dekplank (met t voergat geopend )erop? Lopen ze niet naar beneden zonder deze plank met gat?

  • Blogger Ben

    14-03-2016 om 14:55

    Irma, indien je bijen ziet zitten in de onderbak laat ze dan met rust en beperk je tot het schoonmaken van de bodem. Het is nog veel te koud om te kontroleren of er broed in de onderbak zit. Gewoon met rust laten, stress is slecht voor de bijen. Voor ons ook.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.