11-11-2015

De schuiflade in de winter

De schuiflade in de winter

Ik hoop niet jullie dit beeld nu al aantreffen op de schuiflade, want dit voorspelt weinig goeds. Dit volkje zit in een MiniPlus kastje. Een MiniPlus kastje wordt gebruikt om met name raszuivere moeren of reserve dochtermoeren de winter door te helpen.

Ieder randje bevat 6 kleine raampjes en 2 randjes bieden voldoende ruimte aan een klein volkje om elkaar warm te houden in de winter.

Dit volkje zit in warmbouw. De ramen hangen dus evenwijdig aan de voorkant. Dit volkje had 2 weken geleden nog steeds uitlopend broed. Aan de bovenkant van de foto zit de vliegopening. Zo kun je hier aflezen, dat het broednest weer aan de voorkant bij de vliegopening zit. Het wintervoer zit aan de achterzijde van de kast.

Blijkbaar liepen in dit volkje (op 2 bakjes) nog 3 ramen gesloten broed uit. Dit is te herkennen aan de donkere mul (waskruimeltjes). Licht gekleurde mul is afkomstig van het open bijten van gesloten honingcellen. De zwarte (donkerbruine) stipjes zijn gevallen varroamijten. Voor een deel waren deze nog in leven.

Dit beeld is overigens normaal voor februari/maart, zodra het eerste broed weer uitloopt. Het aanspreken van het wintervoer is tegen die tijd ook weer duidelijker zichtbaar aan de lichtgekleurde wassnippertjes (mul). De komende weken zal het laatste broed uitlopen. Soms blijft er echter de hele winter een klein broednestje bestaan, dit is meestal genetisch bepaald, waarbij uiteraard het weer ook een zekere invloed heeft.

Ben Som de Cerff, hobyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • sari.

  15-11-2015 om 11:13

  Dag Ben,
  Op de schuiflade van mijn 11 raam kasten tref ik ook al veel donker en lichtgekleurde mul aan onder de 8 middelste ramen! en 2 tot 3 varroamijten .

 • Jan van Cadsand

  16-11-2015 om 22:41

  Als er nu dode mijten vallen uit uitlopend broed, na de 2e mieren zuur behandeling O.K. maar in zo'n volkje, veel levende varoa's, dan krab ik toch achter mijn oor.

 • Jan van Cadsand

  16-11-2015 om 22:44

  er was niet vermeld hoelang het geleden was dat de mul lade schoon gemaakt was, maar varoa's leven niet lang buiten de warmte van het volk.
  Ben. je hebt het over 2 á 3 varoa's per raam, maar in hoeveel dagen, dat is wal belangrijk.

 • tijmen

  17-11-2015 om 10:10

  Je blogberichten volg ik met veel belangstelling, ze zijn zeer leerzaam!
  Wanneer worden moeren vervangen voor jongeren?
  Weet je nog lindehoning in bulk te koop? en ev. heidehoning?

 • Ben SdC

  17-11-2015 om 10:39

  Tijmen,
  Voor vraag en aanbod van honing e.d. is een rubriek beschikbaar op het Imkerforum.

 • Hans

  17-11-2015 om 11:00

  De vraag 'wanneer worden moeren vervangen voor jongere?' vind ik ook een interessante....

 • Ben SdC

  17-11-2015 om 12:45

  Tenzij er tussentijds een noodzaak aanwezig is, stel ik het vervangen van de overjarige of minder goede moeren uit tot eind augustus/begin september. Op dat moment kun je de oude moer eruit halen en de nieuwe leggende moer invoeren via een Nicot kluisje afgesloten met een beetje suikerdeeg.
  Indien je nieuwe volken wil opbouwen met een F1 Buckfast of Carnica-moer, maak je een broedaflegger, deze laat je afvliegen, na 9 dagen alle redcellen breken en dan op dezelfde wijze een F1 moer invoeren. Bij raswisseling wel de komende weken letten op stille moerwisselingdoppen en deze weg breken. Zodra de nieuwe bijen van de F1 moer de overhand krijgen, gaat dit verschijnsel weer over.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.