19-12-2017

de schuiflade lezen

 

In de loop van januari wordt het broednest voelbaar aan de hand van de naar boven uitstralende warmte. Je voelt dat het folie of perspex boven de kern van de wintertros warmer is dan de omgeving. Hoogste tijd dus om de schuifla weer te plaatsen. In verband met het monitoren van de vallende mijten laat ik het hele jaar door de schuifladen erin zitten.

De schuiflade is de spiegel van de wintertros. Je kunt de omvang van de wintertros duidelijk waarnemen en daarnaast de locatie van het wintervoer. Meestal wordt aan de achterzijde van de wintertros het voer open geknaagd, te herkennen aan de lichtbruine mul. In februari kom je vaak witte korrels tegen op de schuiflade, dit is gekristalliseerd wintervoer, dat geruimd wordt. Er wordt dan ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het broednestje.

Het vreemde is overigens dat de kristallen fondantachtig smaken, maar het mierzoete van suiker weer missen.  

Soms vind je eitjes op de schuiflade, een teken dat de koningin weer aan de leg gegaan is, maar het volk vindt de uitbreiding van het broednest nog blijkbaar te vroeg en de eitjes worden weer geruimd. Bij binnendringende spitsmuizen vind je bijenkopjes en vleugeltjes op de schuiflade. Bij temperaturen boven nul kom je ook allerlei andere insecten tegen, soms vreemde onherkenbare schepselen, soms meer bekende als pissebeden, mieren en oorkruipers. Die laatste drie komen weer als het warmer wordt. 

In de late herfst zie je super kleine beestjes rond wandelen, hoogstwaarschijnlijk heb je dan met stuifmeelmijten te doen. Op een You Tube video in een ander blogbericht kun je die zien lopen. 

In de categorie "de natuur in en om de kast" zal ik - als ik iets tegenkom in mijn kasten - hier melding van maken. Mochten er entomologen zijn onder de volgers, die de vreemde schepselen herkennen, dan hoor ik het graag! Na een nacht met matige vorst kunnen er grote aantallen insecten dood op de schuiflade liggen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Thea Burgert

    19-12-2017 om 17:35

    Ben, wat zorg je toch goed voor ons .Helemaal geweldig !

  • Koos Veul

    19-12-2017 om 17:48

    Ben, Je hebt het over witte korrels op de schuiflade in februari. Bij één van onze kasten zijn er nu reeds witte korrels te zien. Moeten we ons zorgen maken, of komt dit vaker voor?

  • Ben de blogger

    19-12-2017 om 17:53

    Koos, nee, geen zorgen. Het is iets warmer en dan gaan de bijen op stap om voedsel aan te boren in de rest van de kast. Soms komen ze dan gekristalliseerde honing tegen. Geen probleem, duidt op actieve bijen.

  • Leo van der Heijden

    19-12-2017 om 19:11

    Ben, volgens mij zijn die 'vreemde schepselen' de larve van het zilvervisje?

    Leo, volgens mij hebben die langere voelsprieten. Ben

  • Marc

    19-12-2017 om 20:09

    De schuiflade geeft inderdaad goede informatie. Maar in de "boeken" lees je ook dat die lade er niet onder hoort in de winter. Terwijl de ander aangeeft dat dit wel moet. Wat is waar?

  • Gert Valk

    19-12-2017 om 20:29

    Fantastisch Ben! Dank voor je blog bericht.
    Is donker mul vaak van uitlopend broed?

    Gert, nee op dit moment ruimen de bijen de oude raat op. nog geen uitlopend broed. Ben

  • Karin Hesen

    19-12-2017 om 20:36

    Dag Ben,
    Bedankt voor alle informatie.
    Bij mij zie ik wel eens kleine zwarte beestjes die springen als vlooien.
    Ik zou graag willen weten wat dat zijn.
    Fijne feestdagen en een gezond 2018

    Karin, jij hetzelfde gewenst! Ik heb een foto toegevoegd met 2 insecten erop. Links is zo'n springer. Ben

  • hubert

    20-12-2017 om 00:36

    In december en januari moeten de bijen zo koud mogelijk gehouden worden, dus de schuif weg. Indien ge toch de mul wilt controleren, leg dan de schuif lager

  • Ivo

    20-12-2017 om 08:23

    Ben 1e jaars imker en heb ongelooflijk veel dode bijen in mijn kast liggen. Is dat normaal in deze tijd of duidt dat op einde volk?

    Ivo, het is een paar weken koud geweest, dus enige tientallen tot een paar honderd kan wel voorkomen. Maar een dikke laag dode bijen op de bodem duidt op niet veel goeds. Je kunt via de spoelmethode de mijtenbesmetting van de dode bijen vaststellen (heb ik wel ergens in Bijenwerk beschreven). Nog belangrijker is hoeveel er nog leeft. Bij minder dan 4 straatjes wordt het zorgelijk. Ben

  • Tom.

    20-12-2017 om 09:17

    De schuiflade is toch ook tegen tocht.
    Mij is geleerd dat ze zo warm mogelijk moeten zitten.

  • Christel

    20-12-2017 om 09:20

    Hoi Ben,
    dank je wel voor alle informatieve en uitgebreide berichten. Bij deze wil ik je (en de lezers) fijne feestdagen en een goede start van het nieuwe (bijen)-jaar wensen. Hopelijk mogen we in 2018 weer veel leerzame blogs van je ontvangen.

  • Ben de blogger

    20-12-2017 om 11:14

    Marc, Tom en Hubert, bij kasten in het open veld zou ik i.v.m. tocht de schuifladen dicht laten. In een bijenstal zou je deze kunnen weghalen van oktober tot en met januari. Echter eind januari ontstaat er weer een broednest en dan liever sluiten. Ik laat ze meestal zitten voor het monitoren van de mijtenval. Bovendien als je luistert naar wat de bijen zelf zeggen: na verloop van jaren kitten ze de gaasbodem altijd dicht, dit geldt ook voor een te ruime vliegopening. Ik denk dat de bijen hiermee zeggen dat ze liever een gesloten bodem hebben. In hun natuurlijke habitat - een holte in een boom - hadden ze ook een tochtvrije dichte holte met een beperkte opening aan de onderkant.

  • Toon

    20-12-2017 om 20:03

    Hallo Ben.
    Ik heb veel van je geleerd, hoop dat je lang doorgaat.
    Fijne Feestdagen.
    En een mooi en Gezond 2018

  • Rietje

    22-12-2017 om 21:58

    Ha Ben, bedankt voor je blog. Altijd weer nieuwe feitjes over de bijtjes....

    Vandaag waren er aardig wat bijen van 3 van de 4 kasten aan het vliegen, terwijl het 9 graden was. Ook eerder heb ik ze al zien vliegen, maar nog niet met zoveel. Heb je daar een verklaring voor?

  • Ben de blogger

    22-12-2017 om 23:29

    Rietje, het was vandaag de hoogste temperatuur sinds weken. Zodra het negen graden is, worden de bijen actief en zoeken ze buiten een toilet op ;-). Bij zonnig weer zou het vliegen nog massaler zijn geweest. Bij kou trekken ze zich weer terug op de wintertros, de bijen kunnen flexibel met de weersomstandigheden omgaan.

  • Mathijs

    01-01-2018 om 22:26

    Dag Ben,

    Allereerst een gelukkig nieuwjaar en een goed 2018, dat het een mooi bijenjaar mag worden.

    Ook een mooi beestje in de kast, hij/zij is dan wel dood, is de doodshoofdvlinder, zelf nog niet gehad, jij wellicht wel in al die jaren bijen houden.

    Groeten Mathijs.

  • Piet van Dijk

    16-06-2019 om 21:14

    Wanneer plaats je de schuiflade? En is dat niet slecht voor de ventilatie?

    Piet, ik laat de schuifladen er altijd inzitten. In een holte van een boom zit toch ook geen gaas aan de onderkant? De gaasbodem is geïntroduceerd bij de komst van de varroamijt met als doel de mijten te monitoren. Daarom blijft de schuiflade er bij het hele jaar in. Ik vind het ook belangrijk i.v.m. de warmtehuishouding. Bijen houden van een hogere broednesttemperatuur van 35 graden, waarom zouden we dat afkoelen? Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.