20-04-2015

Speeldoppen?

Speeldoppen?

De speeldop veroorzaakt bij beginnende imkers soms veel paniek. Nergens voor nodig! Als op de automatische piloot worden de speeldoppen door de bijen aangelegd. Soms in een gat van de raat, maar meestal langs de randen. Toch is deze koninklijke babykamers een eerste stap naar de voortplantingsfase (zwermfase). Maak bij iedere controle 5 a 6 van die speeldopjes open met je beitel of kijk er van onderaf goed in. Zolang er geen eitjes gevonden worden op de eerste 5 a 6 speeldoppen, die je bekijkt, mag je verwachten dat de rest ook leeg is. Indien je een belegde dop tegenkomt, dan moet je alle ramen voorzichtig afschudden en alle doppen kontroleren en indien belegd weg nemen. Vervolgens 7 dagen later weer controleren en zo nodig andere maatregelen nemen (kunstzwerm of broedaflegger maken). Bij mij was tot 20 april nog geen sprake van belegde dopjes. Maar gisteren was het toch zover. Ik kwam het eerste belegde dopje tegen. 

Blijkbaar had de koningin bij het lopen van haar "legcirkels" in het steeds groter wordende broednest ook de randen van het broednest bezocht en kwam daar het speeldopje tegen. Vervolgens wordt de zwemcel belegd. Het is vervolgens aan de bijen of dit eitje na uitkomst verzorgd gaat worden als prinsessenlarf. Vaak wordt het ook weer geruimd. De reden blijft voor mij nog een vraag. Is het ei misschien afgekoeld vanwege de randen van het broednest en de nog te lage bezetting met bijen?  

Op die manier kunnen de prinsessenlarven uitsluitend in goed bezette volken tot wasdom komen. In kleinere volken zullen ze te veel afkoelen? 

In ieder geval ben ik gewaarschuwd door de belegde zwermcel en zal ik de controle van dit volk intensiveren, dat wel zeggen: een wekelijkse controle invoeren.

 

Ben Som de Cerff, bijenteeltleraar en hobby-imker                                        

Deel dit bericht

Reacties

  • Ronald

    22-04-2015 om 08:35

    Duidelijk verhaal en rustgevende tips ;-)
    Dank!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.