06-09-2017

De stootproef, moeren verwisselen, einde van de heidedracht

Zes september 2017, het weer slaat om en de heidedracht nadert zijn einde. Vanavond halen we de kasten op. Eergisteren was het nog prachtig weer en heb ik de kasten nagekeken. De heideoogst is redelijk voor het feit dat dit willekeurige volken waren en niet geselekteerd voor de hei. In de eerste video laat ik de stootproef zien, omdat veel beginnende en soms ook ervaren imkers denken dat onverzegelde honing nooit goed kan zijn v.w.b. het vochtgehalte. De stootproef, waarbij er geen nectar druppels mogen spetteren uit de ramen, toont aan dat de honing voldoende 'droog' is. Maar pas op met lang bewaren, want heidehoning is altijd vochtiger dan zomer- of voorjaarshoning. 

Vanaf minuut 14 vertel ik nog iets over het vervangen van moeren via een kluisje, hierbij is het wel zaak dat je binnen hetzelfde ras blijft. Een moer van een bastaardvolk kun je nog wel proberen te vervangen door een Buckfast- of Carnicamoer, maar hou dan de weken erna goed in de gaten of ze niet een stille moerwisseling willen uitvoeren. Eventuele doppen moet je weg breken en de nieuwe moer blijven monitoren. Zodra er veel eigen dochters (werksters) geboren zijn, houdt de totstandkoming van wisseldoppen wel op.

Let niet op het geknoei met het zinken dak van de Dadantkast! Deze koop ik dus nooit meer. Ze hebben wel een positieve kant, ze waaien namelijk niet weg!

Op onderstaande foto is het openen van gesloten broed te zien. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt, hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Jolanda

    06-09-2017 om 19:50

    Hoi ben,

    Je vroeg laatst nog onderwerpen die je wilt behandelen voor je blog.

    Het afzwavelen. Hier rust nog steeds een taboe op en je kunt er maar weinig over vinden hoe je dit het beste doet. Als imker heeft iedereen wel eens een lastig volk waar je echt niets meer mee kunt en daar moet je dan wat mee. Kun je uitleg geven wat de beste methode is bij een volk.?

    Groet Jolanda

  • Ben de blogger

    06-09-2017 om 22:36

    Jolanda, afzwavelen werd vroeger wel toegepast. Maar ik zou het tegenwoordig alleen toepassen bij Amerikaans Vuilbroed. Dan doet de bijengezondheidscoordinator het wel.
    Lastige volken hoef je niet af te zwavelen, je kunt beter de moer vervangen of de moer opruimen en verenigen met een ander volk.
    Indien ik toch een vervelend volk heb, dan laat ik ze zoveel mogelijk met rust en winter het volk gewoon in. In het voorjaar is namelijk ieder volk poeslief, rustig en klein. Omdat het klein is, vind je de moer erg gemakkelijk en kun je het volk verenigen met een ander volk.

  • Philippe

    07-09-2017 om 00:33

    Ben, je hebt het in je tweede filmpje over gesloten broed dat opengeknaagd is (mogelijk vanwege varoabesmetting). Waaraan herken je dat? Heb je foto's waarop te zien is hoe dat eruit ziet?
    Griet, Philippe

  • Anoniem

    07-09-2017 om 10:35

    Waar kunnen de eventuele volle ramen met voer die eruit gehaald worden nog voor gebuikt worden?

  • Ben de blogger

    07-09-2017 om 10:44

    Philippe,
    ja, ik heb nog wel een foto. Zal die foto eronder zetten, als ik hem kan vinden.
    Anoniem,
    Indien je de BK-ramen ontzegelt en slingert, dan is alles wat je er direct niet uit kan slingeren stuifmeel of heidehoning. Met een ericaborstel kun je vervolgens de echte heidehoning eruit halen of evt persen met een fruitpersje.

  • Ben de blogger

    07-09-2017 om 10:51

    Jolanda,
    Om je vraag toch te beantwoorden, maar het is echt niet nodig anders dan bij AVB, om het toe te passen:
    Plaats tegen schemering - alle bijen zijn dan binnen - een lege BK tussen bodem en je bevolkte bakken. Doe in een aardewerken bloempotje het zwavelkaartje of -lapje en steek het aan. Daarna plaats je snel de bevolkte bakken bovenop de lege bak waarin de zwaveldamp vrij komt. Kwartiertje laten staan en het volk is helaas dood. Nergens voor nodig dus, niet doen! Ik heb het 1 x gedaan, toen ik nog niet beter wist..... spijt....

  • Anoniem

    07-09-2017 om 16:10

    "Indien je de BK-ramen ontzegelt en slingert, dan is alles wat je er direct niet uit kan slingeren stuifmeel of heidehoning."

    Kunnen we hiermee niet gemakkelijk suiker in de heidehoning krijgen? Bijvoorbeeld cellen met suikervoer die voor de heidedracht deels gevuld/leeg gegeten zijn en daarna afgevuld zijn met heidehoning?

  • Ben de blogger

    07-09-2017 om 16:27

    Anoniem, als de cellen leeg gegeten zijn en daarna afgevuld met heidehoning, dan is dat geen probleem. Indien er half vloeibare glucose in zit en vervolgens een beetje heidehoning, dan slinger je dat er wel uit. Alleen de echte heidehoning blijft achter. Indien je deze overigens later in potten doet, moet de heidehoning na een week stijf in de potten zitten. Zet ze maar op de kop. Als het blijft zitten, heb je echte heidehoning.

  • Barbara

    07-09-2017 om 22:26

    Is het speciaal plastic dat je gebruikt ter afdekking van de ramen? Waar is dit te koop. Ik heb nu op maat ge maakt plexiglas maar dit is niet praktisch gebleken.

  • Ben de blogger

    08-09-2017 om 09:12

    Barbara, ik gebruik folie dat je kunt kopen bij het Bijenhuis en waarschijnlijk bij Imkerij de Linde. Voor spaarkasten moet je iets verkleinen (knippen). Bij mij werkt plexiglas prima. Ieder jaar wel even braamraat afsteken met de kastbeitel. Het heldere doorzicht wordt wel minder, maar de straatjes bijen en de verzegelde honing is wel zichtbaar en dat is het belangrijkste in herfst en winter.

  • Anoniem

    08-09-2017 om 12:22

    "Eventuele doppen moet je weg breken en de nieuwe moer blijven monitoren."

    Om de hoeveel dagen zou je de doppen weg moeten breken en wat bedoel je precies met de moer monitoren?

  • Eva Reinds

    08-09-2017 om 15:35


    De was-zegels v d honing waar gaat dat naartoe.

    Ik heb interesse, voor het maken van cosmetica, mede omdat ik denk dat dit zeer zuivere was is

  • Ben de blogger

    08-09-2017 om 16:23

    Anoniem, drie keer wekelijks checken nadat de moer aan de leg is. Tevens kijken of de moer goed eitjes blijft leggen (monitoren).
    Eva, de waszegels worden omgesmolten tot was en daarvan maak ik weer nieuwe wastafels (kunstraat). Cosmetica maken is niet mijn ding, mijn dochter maakt lipbalsem en zeepjes. Misschien iets voor een workshop als je 10 belangstellenden hebt?

  • Sineke

    10-09-2017 om 10:49

    Ik ben een beginnend imker en heb dit jaar voor het eerst een paar volkeren. Pas geleden attendeerde mij een andere imker erop de bijen goed te controleren op hoeveelheid voer omdat ze anders zouden verhongeren. Maar hoe kan dit; ze vliegen nog volop en ik zie ook nog stuifmeelkorrels aan de pootjes.
    Is dit normaal om begin september al te moeten bijvoeren?
    Vorig jaar werd in augustus nog geslingerd!

  • Ben de blogger

    10-09-2017 om 19:28

    Sineke, planten kunnen tot ver in de herfst stuifmeel geven, denk aan de klimop. Dus zie je eind oktober nog steeds gele klompjes stuifmeel binnen komen. Maar vanaf half juli komt er maar mondjes maat nectar binnen, terwijl de broednesten nog groot kunnen zijn en heel veel voer kosten. De bijen moeten vanaf half september gemiddeld 14 tot 20 kilo wintervoer beschikbaar, omdat er domweg daarna vrijwel niets meer gehaald kan worden. Het inwinteren door imkers begint dus half augustus en duurt tot half september. Daarna wordt het te koud en te vochtig voor de bijen om het verstrekte suikerwater nog goed in te kunnen dampen (droger maken).
    Til je kasten aan de zijkanten eens 10 cm op, ze moeten zeer zwaar aanvoelen, zo niet dan moet je heel snel veel gaan voeren anders zullen je volken echt verhongeren. Schrijf je svp in op een basiscursus, die overal gegeven wordt, anders zul je met veel schade en schande wijs worden.

  • Lineke

    12-09-2017 om 12:49

    Ik heb een andere vraag. Ik ga verhuizen en mijn bijen staan in mijn eigen achtertuin, dus die moeten mee. Maar kan ik een bijenvolk wel in de winter verhuizen of loop ik dan het risico dat ze van de wintertros raken en verkleumen? Of tot welke temperatuur zou het nog wel kunnen?

  • Ben de blogger

    12-09-2017 om 15:57

    Lineke, tijdens winterkou blijven ze wel op de wintertros zitten. Wel verhuizen met gaasbodem open en liever in een koude cabine dan een warme personenauto. Een enkele bij zal verloren gaan, maar dat gebeurt anders ook.

  • Lineke

    12-09-2017 om 17:05

    Ok goed te horen, hoef ik me dus geen zorgen te maken. Dank voor uw advies weer!

  • Anoniem

    18-09-2017 om 17:40

    er bestaan verschillende afmetingen van die zinken deksels, waarschijnlijk heb je een verkeerde maat gebruikt

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.