12-07-2022

De TBH bevolken en de opbouw van een Topkast volk

De omzetting van Simplex naar TBH-toplatten

Mocht je toch nog overwegen met een TBH aan de slag te gaan, dan is het ombouwen van Simplex-bk ramen een optie om de kast te bevolken. Voordeel is dat de ramen dan netjes recht onder de toplatten komen te hangen. Als je een natuurzwerm in de kast kiepert, willen de bijen nog wel eens een creatieven opbouw van de raten kiezen waarbij er meerdere toplatten aan elkaar vast komen te zitten. Deze week heb ik voor iemand anders dit klusje geklaard. Via de foto's zie je hoe je te werk kunt gaan. De stappen zijn: toplatten voorboren en voorzien van schroeven, de ramen afslaan in de TBH, de moer eventueel even in een kooitje bewaren. Vervolgens zijkanten van de simplexramen halveren, de bedrading doorknippen en de simplexramen vastschroeven aan de toplatten. Op deze manier passen de simplexramen in de TBH. Moer loslaten en klaar is Kees.  

De opbouw van een volk in een Topkast

In iedere kast zit het broednest altijd in de omgeving van de vliegopening. Dit geldt ook voor de Topkast. Echter de eerste paar ramen vullen de bijen met stuifmeel en daarachter volgt het broednest. Achter het broednest wordt de honing opgeslagen. Eigenlijk volgens dezelfde regel als in andere kasten namelijk ver verwijderd van de vliegopening, zodat de bijen hun buit goed kunnen verdedigen. Aangezien ze geen bovenverdieping  hebben, wordt de honing achterin (achter het broednest) het broednest opgeslagen. Op deze video zie je dat de bijen de opbouw volgens het boekje gedaan hebben. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Ange

  13-07-2022 om 07:35

  Hi Ben. Ik heb twee Topkasten en heb een vraag over de varroa behandeling. Er is geen extra ruimte tussen de ramen en de plexiglas voor verdamping. Welke behandeling methode raad je aan voor de Topkast?

  Ha Ange, ik zou VarroMed gebruiken. Mocht je liever Thymovar of iets anders gebruiken, maak dan een vierkant houten frame van panlatten, die je op de Topkast randen legt, zodat de verdamping wel geborgd is. Groet, Ben

 • peter

  13-07-2022 om 07:58

  he ben
  een koninginrooster is niet nodig in een topkast ?
  gr
  peter

  Ha Peter, ik heb het rooster er twee weken in gehad. Net voor de lindedracht gelegd en toen de eerste ramen met honing waren gevuld, heb ik het rooster weer weggehaald. Zo'n raam honing vormt een barrière voor de moer. Maar ik heb het ook wel zonder gedaan. Gewoon de ontwikkeling van het broednest monitoren. Groet, Ben

 • BEATA MICHALOVSKA

  13-07-2022 om 09:01

  De Topkast zou op een andere plek staan dan de spaarkast, toch? De bijen vliegen altijd naar hun oude plek. Wordt het niet te verwarrend voor de bijen?

  Ha Beata, als ik de ramen uit een spaarkast wil overhangen naar een Topkast haal ik eerst de spaarkast weg, plaats de Topkast op de oude plaats en hang dan de ramen over. Dat gaat heel goed.
  Groet, Ben

 • harrold

  15-07-2022 om 09:53

  Hoi Ben,
  Ik vind de verhandlingen over Topkasten en ook over Dadant kasten interessant en denk dat Dadant uiteindelijk makkelijker werkt dan Spaarkasten, maar ik zit nou eenmaal met 15 spaarkasten (net als heel veel imkers)en heb niet de middelen om dat om te zetten dus ik hoop dat je geweldige blogs vooral ook veel zullen blijven gaan over spaarkasten

  Ha Harold, er is iets mis gegaan met je bericht. Maar ik heb de inhoud nog wel kunnen lezen.
  Zet de hk met bijenbrood en een beetje honing vooral onder de bk. Dat kan gerust zonder rooster, de moer breidt nu haar nest niet uit. Het krimpt. Eind februari kun je die hk meestal leeg weer wegnemen en die kun je weer bovenop het rooster plaatsen eind maart.
  Groet, Ben

 • harrold

  15-07-2022 om 22:54

  Hoi Ben,
  fijn dat je m’n hele bericht toch hebt kunnen lezen.
  Oké ik ga de HK naar onder verplaatsen..had eigenlijk gehoopt dat ik deze in sept wel weer weg zou kunnen nemen… maar zal het in de gaten houden.

  groet, harrold

  Ha Harrold, waarschijnlijk zit er dan geen honing meer in, maar in de nazomer komt er nog wel regelmatig stuifmeel binnen. Inderdaad een keertje checken liefst nog later in oktober. Groet, Ben

  PS overtollig stuifmeel of bijenbrood, dat niet tijdig opgebruikt wordt, verliest snel zijn waarde als voeding. Dus op zich kan het geen kwaad dat het stuifmeel geruimd wordt door de stuifmeelmijt. De natuur weet wat het doet.

 • Coen

  17-07-2022 om 11:41

  Dag Ben,

  In mijn topkast maak ik gebruik van kopspijkers van 10mm. Hierdoor is eigenlijk de raatafstand te klein. Dit realiseerde ik me pas later. Nu lijken de bijen het eigenlijk niet zo uit te maken. Mooi vlakke ramen met gesloten broed naast elkaar. Kan het kwaad om dit zo te laten?

  Ha Coen, broeder Adam zei altijd "laat de bijen het je vertellen". Bij jou vertellen ze dus dat het ze weinig uitmaakt blijkbaar. Gewoon laten zitten. Waarschijnlijk ontstaat er zo komend jaar wel minder darrenbroed of ze vreten de cellen weg op het tegenoverstaande raam. Een leuk verschijnsel, gewoon laten gaan. Groet, Ben

 • Joost

  18-07-2022 om 14:22

  Dag Ben,
  Dit jaar ook met 1 Topkast begonnen met een MP-volkje echt geweldig leuk om de volledige ontwikkeling te zien. Ik heb er alleen een met 17 ramen van het Bijenhuis waar overdwars een hk. op past. Wat lijkt jou de beste plek om deze hk. te plaatsen voor of achter, tijdens de Lindedracht had ik hem achteraan geplaats leek me de meest logische kant , maar de bijen wilde de achterste hk. ramen slecht vullen, terwijl er enorm veel dracht was.

  Ha Joost, de Topkast is er voor de eenvoud en voor het eenbaksprincipe. Maar als de verkoop van onderdelen van belang is, bedenk je weer een hk met extra ramen. Niet nuttig en onhandig.
  Je moet de bijen ook structuur bieden, dus broednest voor en honing achter. Met een hk krijg je een verstoorde warmtehuishouding. De warmte trekt uit de ramen beneden naar boven. Hiermee geef je de mijten meer kansen. Dus hk weglaten en dan maar met 17 ramen.... helaas. Groet, Ben

 • Arie

  18-07-2022 om 14:32

  Hoi Ben. Ik heb een Topkast gemaakt, en dat is goed gelukt. De vraag is nu hoe en wanneer ik het best een volk overzet van een spaarkast naar mijn nieuwe topkast? En hoe kan ik inwinteren?

  Ha Arie, je kunt het volk zo overhangen. eerst plastic afstandhouders kopen. Half augustus gaan inwinteren met een interne simplex voerbak. Die kun je kopen bij het Bijenhuis.
  groet, Ben

 • harrold

  24-07-2022 om 13:53

  Hoi Ben,
  ik heb in lijn met jouw advies na de honingoogst de deels gevulde honingkamers van mijn spaarkasten onderop gezet, in de veronderstelling dat in juli de dracht wel over is en deze HK’s leeggegeten worden.
  Ik heb de volken met weinig voer een paar liter bij gevoerd en zit nu te wachten op een langere periode ruim onder de 30 graden om de volken met thymovar te behandelen tegen varroa.
  overigens zie ik weinig tot geen mijten op de varroa plank maar ik wil geen risico nemen omdat ik vorig jaar bijna al mijn volken heb verloren in de winter. Daarbij denk ik dat de stripjes behandeling met Thymovar redelijk ‘zachtaardig’ is voor de volken?

  Intussen zijn m’n volken na de regen van deze week weer volop aan het vliegen en halen ook veel stuifmeel binnen…De kasten voelen ook weer zwaarder…

  Dus morgen begin met varroa behandeling en tegelijk eens kijken wat ze zelf weer aan honing binnen gebracht hebben.

  geen echte vraag maar ben wel benieuwd naar jouw kijk op deze zienswijze.
  groet,
  Harrold.

  Ha Harrold, geen enkel bestrijdingsmiddel is helaas zachtaardig. Bij onjuiste toepassing of plaatsing is het dodelijk voor het open broed. Leg de Thymovar dus NIET boven het broed maar net buiten de rand waar je nog broed aantreft. Maar je hebt gelijk, mierenzuur is nog heftiger.
  PS de mijten gaan pas vanaf half augustus wanneer het broednest gaat krimpen, pas vallen. Groet, Ben

 • harrold

  26-07-2022 om 07:15

  Hoi Ben,
  ik ben zojuist wezen kijken en ik wordt er heel erg verdrietig van….
  de thymovar behandelde volken slepen dode poppen naar buiten en de varroa plank ligt vol met dood broed en deeltjes van dode jonge bijen…
  een paar dode mijten ertussen maar heel weinig.
  Temperatuur is rond 25 graden geweest en dat is warm maar volgens de gebruiksaanwijzing oké. Overigens heb ik 2 kasten in de schaduw staan op een andere plek en daar zie ik deze extreme reactie niet…
  Ik zag je reactie op mijn vorige bericht te laat want ik denk dat ik de strookjes toch te dicht bij het broed heb gelegd…

  ik heb 1 volk met mierenzuur behandeld: zo op het oog weinig aan de hand behalve rond de 8 dode mijten op de plank.
  geen lijkenhuisje tot nu toe terwijl de verdamping wel ietsje meer is geweest dan de voorgeschreven dagelijkse verdamping.
  zoals ik er tegenaan kijk ga ik vandaag voor de liebig dispenser met 60% mierenzuur…

  eigenlijk vind ik die hele varroa bestrijding helemaal niks en ik wil er vanaf.

  vandaag op vakantie en 3 weken uit het zicht.
  benieuwd wat ik aantref als ik terug kom..

  groet,
  Harrold

  Ha Harrold, jouw ervaring deed mij in 2016 beslissen dat ik af moest van die bestrijding. Dus ben ik begonnen met kleine cellen, compacte broednesten en selectie op mijn teeltmoeren (Buckfast). Mijn manier van imkeren is anders, maar wel natuurzuiver zonder zuren of oliën. Het bevalt mij en de bijen blijkbaar ook goed. Groet, Ben

 • Minke

  28-07-2022 om 15:01

  Ha Ben, het is niet helemaal in lijn met het onderwerp van deze blog, maar wil het graag met je delen omdat ik niet begrijp wat er aan de hand is met 1 volkje. Ik heb in april een vlieger gemaakt omdat het volk al vroeg begon met moerdoppen. Sinds die tijd komt er echter geen nieuw broed in het volk. Ik heb een paar x een raam BRIAS uit een ander volk ingehangen maar nada nieuw broed. Ik merk de koninginnen niet en had de hoop dat er misschien een nieuwe moer in zou komen maar ook vandaag: wel moer, 0 broed. Het volkje zit nu nog op zo’n 2 ramen, best nog wel actief en ook geen eierleggende werksters. Wel weinig voer en een heel klein beetje bultbroed. Niet heel veel darren trouwens. Het is natuurlijk hopeloos inmiddels, maar wat kan er aan de hand zijn met de moer? Hoe kunnen de werksters haar blijven accepteren als ze niets produceert? Er moeten dan toch op een gegeven moment massaal dolle moeren ontstaan of maakt ze genoeg feromoon aan om net te doen alsof? Als het de oude is dan is ze hooguit 1 jaar oud. (Ps snap wel dat ik beter geen vlieger had kunnen maken.:-)

  Ha Minke, ik heb dit jaar drie jonge moeren gehad die niet aan de leg wilden gaan. De volken voelen zich niet moerloos, dus ze worden steeds kleiner.
  Bij 2 a 3 raampjes bijen kun je de "defecte" moer beter eruit halen en de 3 ramen bijen bij een ander volk hangen of afslaan voor andere volken. Groet, Ben

 • Maurits

  04-09-2022 om 13:46

  Hallo Ben, wel wat laat, maar nieuwsgierig hoe je in een Topkast3.0 in het voorjaar een afvlieger maakt in de achterste helft. Is daar al een vlog over jouwerzijds?

  Ha Maurits, dat werkt precies hetzelfde als in een gewone spaarkast en daarvan staat er wel een video en blogbericht van mij op internet. Groet, Ben

 • Paul

  23-02-2023 om 12:44

  Beste Ben, ik wil t.z.t. een volk overplaatsen van spaarkast, flink beschadigd door een specht ofzo, naar zelfgemaakte topkast. Wat zou hiervoor een goed moment zijn? En bij de nieuwe raampjes voor de topkast gebruik ik van die speciale meubelkopspijkers van 10mm. Maar de huidige spaarkastraampjes hebben die niet. Hang ik dan de raampjes over door ze eerst te voorzien van plastic afstandsblokjes? Want dat lijkt mij makkelijker te fixen in raampjes met broed en stuifmeel toch? Groeten, Paul

  Ha Paul, gewoon tijdens de voorjaarscontrole overhangen. Bij windstil weer met een zonnetje en > 15 graden.
  Je kunt er plastic afstandsblokjes op duwen, geeft een afstand van 3,5 cm. De kopspijkers van 10 mm geven 3,2 mm. Dit is alleen geschikt voor 5,1 of 4,9 mm cellen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.