14-05-2022

De TBH en de Topkast medio mei

De onbeperkte ruimte van het broednest biedt een goed antwoord op de zwermdrift van bijenvolken. Deze ontstaat veel minder in TBH en Topkast, omdat er geen overbevolking ontstaat, mits je tijdig nieuwe toplatten in de TBH of nieuwe kunstraat in de Topkast aanbiedt. Slecht bij 1 van mijn TBH's heb ik in de afgelopen tien jaar een zwerm zien vertrekken. Gelukkig ging die onder onze tuinbank hangen. 

Zorg er dus voor dat er geen overbevolking ontstaat, dat kan ook door honingkamers te geven boven het moerrooster. 

Nu de voorjaarsdracht ten einde is, moet je wel na de eventuele honingafname goed letten op de aanwezige voorraden honing. Er moet altijd tenminste 4 kilo honing achterblijven. Zo nodig bijvoeren met 2,5 kilo suikerdeeg. Er is nu sprake van een drachtpauze. Het wachten is nu op de pseudoacacia en daarna op braam, linde en tamme kastanje. De voorjaarsdracht was dankzij het mooie weer geweldig. 

In de volgende video zie je de verschillen en de ontwikkeling van een TBH- en een Topkastvolk. De voordelen van de standaard Simplexraampjes zijn toch groot. Weinig kans op raatbreuk, terwijl je ook met natuurraat kan werken, als je dat wil. 

Komende week gaat de koninginnenteelt van start voor de reis naar de Nederlandse bevruchtingstations. Een vreselijk leuke kant van onze mooie hobby. Mijn eerste online coaching voor beginnende koninginnentelers zit er bijna op. De meeste cursisten hebben nu gesloten doppen. Een fase waarin de risico's minder worden en men uit kan zien naar mooie koninginnen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Kitty langenfeld

  15-05-2022 om 08:43

  Beste Ben
  Even geen vraag over koninginneteelt maar over mijn bijen gedrag. Ik ben

 • Arend

  15-05-2022 om 08:57

  Hoi Ben,
  Dankjewel voor je filmpje en je duidelijke uitleg.
  Begrijp ik goed dat jij dat hoekje met verzegeld darrenbroed niet verwijdert maar dat je de darren gewoon laat uitlopen? Waarom snij je het niet uit?
  Ik werk zelf dit jaar met darrenramen en iedere week snijd ik er een van de drie plakken raat uit. Een methode waar ik zelf niet helemaal happy mee ben omdat ik bang ben dat ik hierdoor een keer een moer verspeel.
  Groet Arend

  Ha Arend, door het beperkte aanbod van darrenbroed stappen er vaak meerdere mijten in één darrencel en dat verstoort juist de reproductie. Tevens wordt het werksterbroed ontzien. Binnenkort meer hierover in een blogbericht over bloedonderzoek. Groet, Ben

 • kitty langenfeld

  15-05-2022 om 09:03

  Beste Ben
  Even geen vraag over koninginneteelt maar over het gedrag van mijn bijen. ik ben bioloog en (sinds twaalf ) ook hobbyimker met een educatieve bijenstal voor schoolkinderen. Heel leuk. ik zorg er uiteraard voor dat mijn bijen vriendelijk blijven en val ze niet meer lastig dan nodig.( ik neem wat honing af om te laten proeven) maar laat ze ook veel houden. So far so good.. Maar nu heeft de buurman boer op het aangrenzende grote perceel , twee weken geleden Roundup gespoten en mijn bijen ( uit alle drie de volken ) waren super-agressief, meteen toen ik aankwam vielen ze me aan en gingen direct steken , onder de kleren kruipen etc. Heftige ervaring !. Maar het ergst vond ik de confrontatie met de uitwerking van dat spul op mijn bijengedrag. We gaan met de boer praten met voorstel voor bloemenstrook zaaien . onderteken petitities etc. Maar wat zou ik kunnen doen voor de bijen zelf ? Even de klep dicht lijkt me geen optie.. Heb jij daar ervaringen mee? BVD
  ps. na een dag of 5/6 was de rust wel wedergekeerd bij alle drie de volken, en nog een week later, is er van een volk een zwerm afgekomen

  Ha Kitty, blijkbaar een erg stressvolle ervaring voor de bijen en jou. Vreselijk die troep, die direct of via ochtenddauw door de bijen is opgenomen.
  Er is niets opgewassen tegen die troep, afsluiten helpt niet en is nog riskant ook (warm lopen). Ik zou ook geen akkerranden laten inzaaien, want dan breng je juist de gecontamineerde nectar en de stuifmeel naar binnen. De grond moet op een andere manier bewerkt worden. Biologische boeren weten heel goed hoe dat moet. Twee keer bewerken en je hoeft niet te spuiten. Groet, Ben

 • Esmee

  15-05-2022 om 12:18

  Dag Ben,

  Weer bedankt voor je filmpje, leuk om het verschil tussen de tbh en de topkast te zien. Dan nog een vraagje, een aantal van mijn volken heeft stuifmeel opgeslagen in de HK, niet veel, maar op de middelste ramen toch wel bijna de helft van het raam, naar de zijkanten minder. Kan ik deze wel gewoon slingeren? En wat moet ik daarna met de ramen doen? Zonde om het stuifmeel weg te doen, maar ik wil het eigenlijk ook niet in de HK hebben. En hoe kan ik voorkomen dat ze stuifmeel opslaan in de HK?

  Groet,
  Esmee

  Ha Esmee, ik zie hetzelfde vooral in de 1e hk. Je kunt ze gewoon slingeren en daarna weer teruggeven aan de bijen. In tijden van stuifmeelschaarste wordt het gewoon weer opgegeten. Groet, Ben

 • Toon B.

  15-05-2022 om 12:52

  Hi Ben
  Ik heb een gekke vraag, als “beginnende” imker had ik vrijdag een zwerm. Uiteindelijk de volgende dag deze opgevangen en wat rust gegeven. In de spaar kast nogmaals doppen gecontroleerd en er zat nog 1 gesloten dop in. Deze heb ik eruit gehaald voor een andere volk te gebruiken. In de loop van de middag zwem gecontroleerd maar de bak was leeg. In de oude kast was het opnieuw druk. Kan het zo zijn dat de moer teruggevlogen in de oude kast?
  Gr. Toon

  Ha Toon, het zou ook zomaar kunnen dat de moer nog in de oude kast zat en dat alleen de bijen terug gekeerd zijn naar de oude kast.

  Weet je zeker dat het de oude moer was (gemerkt?)? Misschien was het zelfs een bruidszwerm met jonge moer, omdat je maar één andere dop tegen gekomen bent. Nog steeds eitjes in de oude kast? Groet, Ben

 • Jab.

  15-05-2022 om 15:49

  Hé Ben, even een praktische vraag: is het mogelijk de verzegelde honing nog even in de kast te laten hangen als je geen tijd heb om te gaan slingeren?
  Groet:

  Ha Jab, bij normale voorjaarshoning kan dit wel, maar als er koolzaadhoning in zit, dreigt snel kristallisering. Groet, Ben

 • Janneke

  15-05-2022 om 21:53

  Hallo Ben,
  Allereerst bedankt voor je antwoorden op alle vragen; als beginnend imker leer ik er veel van. Fijn!

  Twee uiteenlopende vragen:
  1. Bij gebrek aan een uitgebouwde honingkamer heb ik onlangs een honingkamer met kunstraat op een volk geplaatst. Om de bouw te stimuleren in het begin nog zonder koninginnerooster. Helaas had de koningin het theorieboek niet gelezen, en was binnen 5 dagen al eitjes aan het leggen in de honingkamer (ik weet zeker dat het de koningin was; zag haar op de ramen lopen). Madame in de broedkamer gezet en een rooster geplaatst. Kan ik dit broed probleemloos uit laten lopen en later dit jaar deze honingkamer gewoon slingeren?

  2. In welke volgorde zet jij honingkamer terug na het slingeren? De zojuist geslingerde kamer direct bovenop de broedkamer, of juist als bovenste kamer bovenop een nog niet slingerklare honingkamer?

  Nogmaals heel erg bedankt!

  Ha Janneke, geen enkel probleem dat er al eitjes in de hk zitten. Dit broed loopt over 3 weken uit en wordt vervangen door honing.
  Geslingerde hk's zet ik altijd bovenop terug zodat de aansluiting tussen het broednest en de aanwezige honing niet verstoord worden. De bijen stapelen de honing in juni wel op naar boven. Groet, Ben

 • Thijs

  16-05-2022 om 07:54

  Dag Ben,

  Zaterdag doppen gebroken (13e dag) bij 5 volken. Bij 2 van de 5 volken waren alle doppen afgebeten aan de zijkant. Er waren verder geen gesloten doppen meer aanwezig. Wat is hier aan de hand??

  Ha Thijs, is dit fenomeen niet uitgelegd tijdens de basiscursus? Het is vrij normaal dat in de helft van alle gevallen de tuter de andere zusterkoninginnen die nog als kwaker in de zwermcel zitten, dood steekt. Vervolgens knagen de bijen de doppen aan de zijkant open en ruimen de rest op. Hiermee wordt in die gevallen het doppen breken een makkie want je kunt de kast weer sluiten. Het is al opgelost. Groet, Ben

 • Johannes

  16-05-2022 om 19:17

  He Ben
  Komt het vaker voor dat een jonge Q de kast verlaat om vervolgens weer terug te komen met een horde darren schter haar aan dit gebeurde gisteren rond de middag en vandaag eveneens alleen dan rond 15:30 zat bijde keren heelijk in de tuin toen mij het opviel

  MVG johannes

  Ha Johannes, je bent blijkbaar toeschouwer geweest van een paringsvlucht. De darrenverzamelplaats moet dan wel heel dichtbij zijn. Groet, Ben

 • Lambert

  16-05-2022 om 21:04

  Hallo Ben,
  De paardebloemen zijn hier in de polder uitgebloeid en de meidoorn ook bijna; de pseudoacacia en tamme kastanje moeten nog beginnen, maar mijn volken blijven maar halen (geen drachtpauze). Heb jij enig idee wat voor honing dit kan zijn?

  Ha Lambert, het zou de paardenkastanje en de esdoorn kunnen zijn en als je in Limburg of België zit de pseudoacacia. Mogelijk dat de vuilboom ook in bloei komt. Het warme weer draagt ook bij aan een grote nectargift. Groet, Ben

 • peter

  17-05-2022 om 07:38

  Hallo ben
  ik wil zelf een topkast maken heb 2 vragen hier over.
  1-moet de bodem moet volledig gesloten zijn ?
  2- hoeveel cm moet ik laten tussen bodem en de onderkant van de ramen ?
  alvast bedankt
  groeten

  Ha Peter, de bodem MAG gesloten blijven. Maar als jij graag een afsluitbare gaasbodem wil maken, ga dan vooral je gang. Het hoeft dus niet want er zijn andere methoden om de mijtbesmetting te meten.
  De afstand onder de ramen moet tussen de 4 en 7 cm zijn. Succes met timmeren. Groet, Ben

 • Inge

  22-05-2022 om 12:27

  Wat een geweldige blog weer! Dank je.
  Vraag: ik heb op 2 volken nu 3 volle honingkamers en ze zijn beiden bezig aan de volgende (1 volk dus bezig met bak 3) Is het verstandig de verzegelde ramen eraf te halen en te slingeren ivm de komende dracht van Linde ed? Of zo laten nog even?
  Groeten Inge

  Ha Inge, je kunt het beste de volle bakken voorjaarshoning slingeren en er eentje bovenop terug geven. Zodra die bezet is ook de volgende hk teruggeven. Voorjaarshoning kristalliseert sneller en heeft zijn eigen smaak en textuur. De lindehoning heeft weer eigen kenmerken. Dus beter gescheiden houden, bovendien hebben ze nieuwe ruimte nodig voor de opslag. Groet, Ben

 • Inge

  27-05-2022 om 13:32

  Hi Ben,
  Wilde de bakken eraf halen, maar nu hebben ze de eerste honingkamer voor de helft gevuld met stuifmeel. Die ga ik dus niet slingeren. Ben aan het eenbaksimkeren, maar betekent dit dan dat ze toch te weinig ruimte hebben in die ene bak? En kan ik dan bijvoorbeeld beter het moerrooster op de eerste honingbak leggen zodat ze anderhalve broedkamer hebben?
  Het is flink ontdekken wat de bijen doen en wat ze nodig hebben :)
  Groeten Inge

  Ha Inge, je kunt het beste die 1e hk slingeren en na het slingeren de hk direct weer terugplaatsen op het moerrooster. Het bijenbrood blijft er echt inzitten en de bijen kunnen het zo weer aanspreken als je het teruggeeft. Niets aan de hand dus. Over 6 weken is het bijenbrood waarschijnlijk al opgegeten en zo niet dan plaats je voor het inwinteren deze hk onder. Groet, Ben

 • Maurits Campert

  08-06-2022 om 13:16

  Hi Ben,
  Ik lees dat de celgrootte kan variëren tussen zeg 4.7 en 5.5 mm. Kennelijk is 5.1 'normaal' maar b.v. 4.9 zou minder varroa besmetting geven?
  Raamafstand zou mee moeten variëren van 3.2 tot 3.85 h.o.h.; kleinere raten, kleinere raamafstand, meer broedcellen. Als ik het goed begrijp: 10 ramen in spaarkast op 3.85 raamafstand met 5.1 raat tegen 11 ramen op 3.5 van elkaar met 4.9 cellen? Licht mij aub bij!

  Ha Maurits, bij standaard kunstraat kun je 3,5 cm of 3,8 cm gebruiken. Bij meer natuurlijk imkeren gebruik je de afstand 3,5 cm met 11 ramen in een BK simplex.
  Bij kleine cellen kunstraat gebruik je een hoh-afstand van 3,2 cm. Maar dat laatste vraagt ook kleinere bijen en die omzetting is specialistenwerk voor gevorderden.
  Groet, Ben

 • Maurits Campert

  08-06-2022 om 20:20

  Dank Ben. In onze nieuwe TOPkast 3.0 die morgen arriveert gaan we dus uit van 5.1 cel en 35 mm hoh .

 • Simon

  24-11-2022 om 13:30

  Hallo Ben
  Ik wil zelf een topkast maken heb 2 vragen hier over.

  1-Welke soort hout is de best dat ik hiervoor gebruiken?
  2- Is het goede idee dat de raam afmetingen van een simplex kast gebruiken?

  Alvast bedankt!
  Groeten

  Ha Simon,
  De beste en daarmee tevens de duurste houtsoort is 22 mm dik red ceder hout. Gebruik nooit multiplex vanwege de lijmlagen, die geen condens opnemen. De voorkeur raammaat is inderdaad simplex. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.