26-12-2017

De tijd dringt

Komende donderdag of vrijdag lijken - voor dit jaar tenminste - nog gunstig te zijn om met oxaalzuur te druppelen. De nacht- en dagtemperatuur blijven waarschijnlijk onder de vijf graden, daarna stijgt de temperatuur als de voorspelling klopt en blijft het sublimeren nog over als mogelijkheid. Vanaf de 2e week van januari wordt het te laat i.v.m. de vorming van het broednestje. Vul je ajb de winterbehandelingsenquete nog in via de NBV-homepage? 318 Imkers met ongeveer drieduizend volken gingen je al voor. 

Een paar dagen geleden werd hier bij 9 graden nog druk geruimd, er lagen soms tientallen dode bijen voor de kast. Deze video ontving ik van een particulier, die sinds de zomer van 2016 een bijenvolk in een holle pseudoacacia heeft zitten. Dit bijenvolk overleeft blijkbaar zijn tweede winter zonder enige vorm van varroabehandeling. Interessant om dit 'wilde volk' te blijven volgen. Honderd meter verder zat een hoornaarnest in een holle boom, maar die is het slachtoffer geworden van een hongerige das. De bijen waren gelukkig zo slim om een gezonde boom te kiezen met een kleine vliegopening. 

Bedankt voor al jullie mooie reakties en wensen. Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling toe en een heel zonnig en gezond bijenjaar!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Ferry

  26-12-2017 om 16:50

  Leuk filmpje

  Ik heb de lade ivm beginnende schimmelvorming verwijderd - is dat slim?

 • Wim Lansdaal

  26-12-2017 om 16:57

  Deze bijen hebben het ouderwets slim bekeken: "geen zuren of andere toestanden in ons huis, we zoeken het zelf wel uit . Imkers denken dat ze het beter weten dan wij".
  Toch wens ik Ben en alle andere imkers een boeiend en succesvol 2018.

 • Ben de blogger

  26-12-2017 om 20:26

  Ferry, de kantramen beschimmelen meestal wel iets. In het voorjaar vervangen door kunstraat, want dan zijn ze ook meestal leeg gegeten. Vanaf half januari zou ik de schuiflade weer plaatsen i.v.m. het aanwezige broednestje.

 • Kees

  27-12-2017 om 00:24

  Jammer dat de nbv enquête al zo vroeg is afgesloten, al vóór de kerst. Wel geoxaald, meer dan 500 dode mijten in 2 weken in 1 volk. Weinig dode bijen, blij dat ik tóch heb behandeld. Bedankt voor de informatieve blog in 2017, Ben! Ik kijk al uit naar de 2018 serie....

 • Louis

  27-12-2017 om 08:30

  Ik begin al oxaal te sublimeren om de 6/7d net na het slingeren in juli en en zolang er ook maar 1 mijt valt in een volk word hier mee door tot begin januari ... sinds eind november de helft van de volken geen mijten dus ook geen oxaal .. de laatste jaren geen uitval gehad

 • Ben de blogger

  27-12-2017 om 09:10

  Kees, de NBV enquete staat nog gewoon open.

 • Broervv

  27-12-2017 om 12:01

  Het wordt een moeilijke overwintering in het algemeen; heb je alles of nagenoeg alle honing afgenomen en, niet met de kruidige supplementen in de herfst bijgevoedt, dan is het vooruitzicht voor Bijenbehoud zeker niet verzekerd.
  Waar een rustige winterzit der Bijen met het gebruik van kruiden, als door Dr. Rudolf Steiner beschreven, ervaringsgewijze heel normaal is, is dit het juist tegenovergestelde van het gebruik van de sterk vernietigende ingrepen met oneigenlijke middelen in de winterrust.
  Met mijn 72 jaren extensief imkeren, heb ik nog geen Bijenvolk verloren; doe het houden van Bijen op een Natuurlijke wijze en geniet door het uitblijven van tegenval.
  Het Goede is jullie toegewenst.
  Broer

  broervv@ziggo.nl

 • Jesse

  27-12-2017 om 19:11

  Ik ga morgen (do 28 of vr 29 dec) mijn oxzaalzuur behandeling doen!
  Ben heel er benieuwd hoeveel varroa mijten ik krijg. En dan maar afwachten hoe ze de winter uit komen.
  tot nu toe is het een zachte winter misschien gunstig misschien niet! ben benieuwd.

 • AnsV

  28-12-2017 om 23:02

  Ik lees met plezier alle blogs en heb ook de lezing gevolgd van U, Ben, in Boskoop in november op de studiedag NBV. Als beginnend imker is alle informatie welkom wat ik ook meer dan de moeite waard vind is wat ik hier lees van Broer vv : Beste Broer . Ik heb u een mail gestuurd, ik vind het erg interessant daar wat meer van te weten om te werken volgens de natuurlijke manier. Ik hoop dat u mij wat tips wilt geven. Alvast dank, Ans

 • Ben de blogger

  29-12-2017 om 10:46

  Ans, natuurlijk imkeren en Biologisch Dynamisch imkeren zijn niet hetzelfde, alhoewel er wel overeenkomsten zijn. Er bestaat in Nederland ook een vereniging van BD-imkers.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.