De Topkast in Afrika
Reacties
-
Anneke van Pelt
23-01-2022 om 10:03In de jaren 90 heb ik een aantal jaren in Zuidwest Oeganda gewoond. Ik had 5 TBH's en samen met een plaatselijke imker haalden we af en toe honing af. Veel verder ging het werken in de kasten niet. Inderdaad kon dat alleen in de nacht met volle maan en heel af en toe een flits van een zaklantaren. Imkerkleding had ik zelf gemaakt. We hadden een heerlijke donkere caramelachtige honing. In de buurt stonden vooral bananenbomen, eucalyptus, mais, cassave, pinda en bonen. Al kan ik me niet herinneren of cassave en pinda ook bloeien..De honing kwam denk ik vooral van die eerste twee..Door het jaar heen wisselden natte en droge periodes elkaar af, het was er altijd groen, er was aktijd iets te oogsten. Ik heb er goede herinneringen aan. Maar ik hoor ook dat het klimaat aan het veranderen is...
-
Annemieke Timmerman
23-01-2022 om 12:34Beste Anneke, heel leuk om jouw ervaringen te vernemen. De dracht is inderdaad ook anders, pinda en cassave heb ik ook gezien en die geven niet veel bloemen. Wel koffie, allerlei soorten bonen, mango, sinaasappel. Het gebied waar ik was is bekend om de citrusteelt, dus dat is mooie dracht. De honing heeft allerlei kleuren en geuren, ik vermoed dat er ook honing is die van bladeren of andere dieren komen. Toen ik er was vertelden de imkers dat sommige honing naar mieren smaakte. De termieten- of mierenheuvels zijn menshoog en bevatten gaten, waar mogelijk ook bijenzwermen zich in nestelen. Volgende keer ga ik daar natuurlijk meer op letten. Ik was er maar 2 weken en dat is veel te kort om alles te onderzoeken. Dank voor je reactie!
-
Bendicks Kuipers
24-01-2022 om 11:05Beste Ben, ik heb wel wat spullen die ik dubbel heb of kan missen. Namelijk: een ontzegelvork, dubbele honingzeef van plastic en 2 Kieler teeltkastjes (nieuw). Ook is er een zonnewas smelter die niet meer gebruikt wordt maar misschien wat zwaar om mee te nemen naar Oeganda.
Hoor graag of ze hier iets mee kunnen. Groet, Bendicks -
Arnold
24-01-2022 om 16:13Ben wij hebben sinds 2009 een stichting die actief is in Tanzania. We hebben veel ervaring en tevens een PUM medewerker in onze stichting die al meerdere keren in Afrika is geweest voor ons en pum . Als Annemieke info van ons wil kan ze gerust contact met ons opnemen.
Stichting Afrika bee one ! -
Annemieke Timmerman
24-01-2022 om 18:18Dag Ben, allemaal,
Met Bendicks heb ik inmiddels een afspraak, dit werkt echt!
Beste Arnold, dank voor je aanbod voor info, misschien komen we elkaar nog eens tegen, via PUM of anders. En succes met jullie werk in Tanzania!
Realiseer je dat Afrika bestaat uit 54 landen, allemaal anders. BeeSupport bestaat vanaf 2004 als stichting en is onder andere werkzaam in Zimbabwe, Uganda, Ethiopië. Ik hou je aanbod in mijn achterhoofd als we aanvragen uit Tanzania krijgen en/of als we weer voor PUM mogen reizen. Nogmaals dank voor je reactie! -
Janus Fleerakkers
25-01-2022 om 18:59Annemieke,
Piet de Meester ( PUM expert) heeft een prachtig programma in Oeganda. Stichting ter bevordering van de bijenteelt in Oeganda.
Hij heeft al enkele jaren basis cursussen georganiseerd en komt daar met regelmaat. Neem gerust contact met hem op, weet ik uit ervaring. -
Annemieke
25-01-2022 om 19:35Beste Janus, natuurlijk ken ik Piet, hij heeft me ingewerkt toen ik naar Oeganda ging. Ook een mooie stichting, we hebben persoonlijk kennis gemaakt. In Afrikaanse landen bestaat een hoog landbouwpotentieel, met bestuiving en ook met bijenproducten kunnen arme mensen hun inkomen verhogen. Als ‘t klimaat meezit tenminste…. . Dank voor je reactie en hopelijk mogen we elkaar binnenkort weer ontmoeten
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.