12-11-2021

De twaalfde van de elfde, rust in de bijen

Op de wintertros kun je de sterkte van de volken goed beoordelen. Vanaf 5 straatjes sta je er redelijk goed voor met de bijenvolken. De eerste verdwenen volken zijn helaas ook al weer gemeld. Het overkomt je zo maar als je een paar weken niet meer door het folie in de bijen gekeken hebt. Altijd weer een triest verhaal die zogeheten verdwijnziekte. 

Wanneer je de bijen tijdens een koude dag bekijkt, kun je ook een goede inschatting maken van de benodigde hoeveelheid oxaalzuursuikerwateroplossing straks in december.

Ter voorbereiding: per straatje heb je 5 a 6 ml nodig, waarbij je de buitenste straatjes niet meetelt. Meestal volstaat 30 ml oplossing. Het maximum is echt 50 ml bij zeer grote volken. Bij een dubbele broedkamer moet je vaak de bovenste BK kiepen en dan vervolgens in de straatjes van de onderste bk druppelen. De bijen in de wintertros verdelen het wel. Bij zeer zwakke volken van 2 of 3 straatjes zou ik uberhaupt niet behandelen. Je loopt namelijk grote kans dat ze door de nattigheid van de oplossing te veel afkoelen en dood gaan. 

De basis is 300 gram suiker, 300 gram/ml handwarm water en nadat dit geheel goed is opgelost kun je er 17,5 gram oxaalzuurkristallen er aan toevoegen en in oplossen. Denk aan beschermende rubberhandschoenen en een beschermende bril. Deze oplossing is ruimschoots voldoende voor ongeveer 10 volken.

Uiteraard kun je ook 600/600/35 als verhouding gebruiken voor 20 volken enz. 

Het spul is niet lang houdbaar, vanwege de lage kosten is het ook niet nodig om restanten te bewaren. Vanwege de suiker kan de oplossing ook deels opgenomen worden door de bijen, derhalve altijd slechts eenmalig behandelen. Dit laatste geldt niet bij het vergassen/sublimeren van oxaalzuurkristallen. 

De suikerwateroplossing geef je wanneer ze echt op de wintertros zitten (tussen -5 en +5 graden in de ochtend) en sublimeren doe je bij een losse wintertros (> 8 graden in de middag). Omstreeks 10 december zullen alle volken wel uit het broed zijn. maar daarvoor moeten we nog even het weer in de komende week afwachten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Er is een nieuwe editie van het imkerboek beschikbaar met een beschrijving van het Darwiniaanse imkeren (van Tom Seeley) en de toepassing van dit natuurlijke imkeren op volken in eenbaks spaarkasten en in topkasten, daarnaast heb ik een nieuw boekje geschreven voor de jeugd en andere geinteresseerden, de titel luidt "Het Gouden Bijenboekje".  

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Claudio

  12-11-2021 om 15:29

  HI Ben,

  De nieuwe polystyreen kasten van beefun hebben zowat geen ruimte boven de toplatten.
  Mijn hardfoli platen liggen dus op de toplatten. Gaat dit voor problemen zorgen ?.

  En bedankt weer voor een kijkje in jou kasten.

  Ha Caudio, bijen bijten in dat geval een gat in de raten net onder de toplat zodat ze toch kunnen verhuizen. Ik heb dat vaak gezien in mijn tbh's waarbij het plafond ook dicht zit vanwege de aaneengesloten toplatten. Ook de hoogte van de simplexramen is veel minder hoog dan mijn dadantramen, de bijen kunnen bij simplexramen ook onderlangs verhuizen (mits het volk sterk genoeg is, anders reikt de tros niet tot onder de ramen). Groet, Ben


  Groetjes

  Claudio

 • Maurits Tax

  12-11-2021 om 16:36

  Dag Ben, weer dank voor je instructieve verslag van je onderzoek naar de sterkte (wat betreft het aantal bijen!) van je bijenstand.
  Het valt me op dat de Dadantkasten dunne zijwanden hebben. Wonderlijk als je bedenkt dat de bijen bij voorkeur in hun natuurstaat in boomholten huizen waar in de regel de ‘wanden’ veel dikker zijn. Heb jij nooit vastgesteld dat bijenvolken daar last van hadden c.q. het loodje legden ( en misschien al wat zwak waren)? Dank voor je antwoord. Met vriendelijke groet. Maurits

  Ha Maurits, mijn voorkeur gaat om de reden, die jij beschrijft, ook uit naar Styroporkasten. De houten dadantkasten zijn 22 mm dik, de spaarkastwanden nog dunner 18 mm. Maar de isolatiewaarde van hout is veel te laag. Vooral wanneer er weer een broednest in de kasten zit (februari/maart) kost de uitstraling van warmte veel energie. Volken ondergaan hiervan een thermische stress, wat slecht is voor hun immuunsysteem.
  Zwakke volken kunnen er inderdaad eerder aan ondergaan.
  Groet, Ben

 • Imkertoon

  12-11-2021 om 22:04

  Beste Ben, in je blog noem je een volk dat komt uit 2020. Bedoel je daarmee dat de koningin die in het volk leeft geboren is in 2020 of wordt daar iets anders mee bedoeld? En verder heb je 6 volken in een bosperceel staan. Wat is de reden dat de opstelling zo is en niet dat de kasten langs elkaar staan? Groeten Toon van de Rijt

  Ha Toon, het jaartal is het jaar waarin dit volk ontstaan is vanuit een broedaflegger of uit een miniplus-volkje. Het kan ook zijn dat dit volk al ouder is, maar dat het vanaf dat jaar nooit meer behandeld is tegen de varroamijten. Het zegt niets over de koningin.
  Je kunt het beste de bijenkasten willekeurig opstellen en niet op lange rijden om het vervliegen van bijen van kast naar kast te voorkomen. Vaak is dat echter niet mogelijk of zeer ondoelmatig. Maar als het kan, kun je de kasten beter allemaal scheiden van elkaar. Met het vervliegen worden namelijk ook mijten en virussen verspreid. Groet, Ben

 • Bettina

  13-11-2021 om 05:41

  Graag de hoeveelheden voor een Warre kast.

  Ha Bettina, hoe smaller je kast is, des te langwerpiger de wintertros is. Door de opslag van wintervoer boven kun je de tros niet zien zitten in een warrekast.
  De wintertros in smalle kasten als warre of miniplus is dus niet bolvormig maar langwerpig oftewel ovaal.

  De bezetting van het aantal straatjes zegt dus niet zo heel veel in een warrekast, maar minimaal 5 straatjes zou toch wel wenselijk zijn. Groet, Ben

 • Maren

  13-11-2021 om 10:01

  Ben, je legt steeds je hand op de tros. Wat zegt het precies als ze warmer of kouder zijn?

  Ha Maren,
  De warmte die je eventueel voelt, is een hele goede indicator voor de aanwezigheid van een broednest(je). Voor de oxaalzuurbehandeling in december is het wenselijk dat er geen broed meer is, want dan zitten alle mijten op de bijen en zijn de mijten het meest kwetsbaar. Groet, Ben

 • Mark

  13-11-2021 om 15:16

  Hoi Ben,
  Bij mij zitten er redelijk wat wespen bij de kasten en erin, wat kan ik hier tegen doen?

  Ha Mark,
  Je kunt twee dingen doen:
  1. de toegang verkleinen tot slechts 1 bijenbreedte;
  2. Wanneer dat niet helpt, het volk een paar kilometer verplaatsen;
  Groet, Ben

 • karin

  14-11-2021 om 09:16

  Hoi Ben, hoe lang werkt een behandeling met sublimatie door? Ik vermoed minder lang dan druppelen, vermits de bijen het niet opnemen en het enkel om contactbehandeling gaat...

  Ha Karin, druppelen en sublimeren werkt op dezelfde manier. Via de voetnapjes van de mijten komt het zuur in de mijt, die vervolgens daaraan sterft. Door met steeds meer kristallen in aanraking te komen blijft het dus nog enkele weken doorwerken. Na 4 weken zie je geen meetbare invloed meer in de mijtenval. Groet, Ben

 • Cathérine

  15-11-2021 om 18:23

  Hej Ben,
  Ik heb nu ook enkelt kasten voorzien van doorzichtige plexiplaat. Erg interressant om te zien dat de bijen zich na de eerste vorstnachten meer terugtrekken naar beneden voorin. De tros is dan bijna niet te zien maar goed te horen.
  Ook vocht/ condens wisselt nogal. Bijen lijken dit vocht te gebruiken. Heb jij ook die ervaring?
  Bij een kast heb Ik een drietal duizendpoten tegen de plaat zien lopen, ze trekken zich terug naar beneden door de lichtinval. Ook dagen later herhaalde dit zich. Duizendpoten zijn rovers. Zijn ze gevaarlijk voor de bijen of kan Ik uitgaan van gezamenlijk leefmilieu? Ik kan me voorstellen dat in holle boom bijen ook met duizendpoten te maken kunnen hebben. Wat denk jij ervan?

  Ha Cathérine, ik kom ook regelmatig duizendpoten tegen, meestal bovenop het folie of op de schuifla. Ze horen bij de gemeenschap van vochtminnende insecten. Net als pissebedden en oorwurmen. Ze zijn zeker niet gevaarlijk voor de bijen.
  Het vocht aan de onderkant van het folie/plexiglas is afkomstig van de stofwisseling van de bijen en ze gebruiken het ook weer zelf om het wintervoer te verdunnen en vervolgens te consumeren.
  Zo lang er geen druppels hangen boven de wintertros is er niets aan de hand. Mocht zich direct boven de wintertros wel condensdruppels vormen daar moet je de isolatie aan de binnenkant van je dak iets verbeteren. Groet, Ben

 • Amber

  18-11-2021 om 09:26

  Hoi Ben,

  Ik heb een vraag niet direct over dit bericht.
  Maar ik heb op een volk dat op één broedkamer zit nog een deel van een pak suikerdeeg liggen dat ik er niet meer vanaf krijg (de verpakking is los, maar een blok suiker zit vast op de ramen).
  Hierdoor staat er ook nog een lege hongingkamer op met daarop afdekplastic.
  Ik ben bang dat alle warmte van het volk nu te makkelijk naar boven gaat, maar krijg dit suiker nu ook niet meer los.
  Wat kan ik nu het beste doen? De lege honingkamer opvullen met iets ? Piepschuim erin duwen ofzo?
  Gr. Amber

  Ha Amber, vandaag of morgen wordt het nog dertien of veertien graden, dan kun je wellicht het suikerdeeg er toch nog vanaf steken. Een andere oplossing is inderdaad op de ruimte in de hk op te vullen. Het beste kun je dat doen met steenwol of met wollen doeken of een goed passend stuk 6 cm dik piepschuim. Leg onder het piepschuim wel een oude theedoek oid want mogelijk gaan ze het piepschuim aan vreten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.