11-05-2016

De tweede honingkamer

De tweede honingkamer

Het plaatsen van de tweede honingkamer is waarschijnlijk net zo'n discutabel onderwerp als het plaatsen van de tweede broedkamer. De laatste dagen wordt de vraag: "waar plaats ik de tweede honingkamer?" vrijwel dagelijks aan me gesteld. Gelukkig zijn er maar twee antwoorden mogelijk, erop of eronder. 

Mijn antwoord, gebaseerd op de werkwijze en uitleg van Duitse beroepsimkers is steevast: EROP. 

Wanneer en waarom plaats je de tweede en volgende bak bovenop?

Ik ben in het gelukkkige bezit van plexiglas-en foliedekplaten, zodat ik na het afnemen van het dak direct de bezetting van de bovenste honingkamer kan beoordelen. Zodra de bovenste honingkamer bijna volledig bezet is met bijen, kan er een volgende hk geplaatst worden. De HK dient namelijk niet uitsluitend voor de opslag van honing, maar ook als ruimte voor de bijen om overbezetting in de broedkamer(s) te voorkomen. De tweede reden van het plaatsen van de volgende HK is het gevuld raken van de reeds geplaatste honingkamer. Zodra deze voor 50% gevuld is, kan de tweede kamer er bovenop. Er hoeft nog niets verzegeld te zijn!

Het waarom van bovenop: de praktijk wijst uit dat de bijen, mits je tijdig de 2e of 3e hk plaatst, gewoon doorgaan met het naar boven brengen van de nectar. Maar nog belangrijker is het vochtgehalte van de honing. Zou je de volgende HK ONDER plaatsen, dan mis je de aansluiting tussen HK en BK. Zodra het 's nachts afkoelt buiten (bijv komend weekend) dan trekken de bijen uit de HK zich terug in de BK, zeker als er een lege HK staat tussen BK en de al half gevulde HK. Volg je het nog? Op dat moment zal de open door bijen verlaten honing vocht aantrekken en een hoger vochtgehalte krijgen.

Plaats dus de HK altijd bovenop de voorgaande. Tijdens de zomerdracht heb ik op sommige volken 3 HK's staan. Ze blijven echt doorgaan met het naar boven slepen van de honing. Er zijn twee uitzonderingen: tijdens de heidedracht wordt met name de honing rondom het zich terugtrekkende broednest opgeslagen, dus kun je beter de 2e hk (mits de 1e vol raakt) er onder zetten. De tweede uitzondering: als je veel te laat bent met de 2e HK omdat de raten al grotendeels verzegeld zijn, plaats dan de 2e HK ook maar onder. Want de verzegelde honing vormt een barriere voor de bijen om verder te 'stapelen'.  

Aan het eind van de voorjaarsdracht verwijder ik uitsluitend de verzegelde raten honing. De bovenste bak (soms de 3e), die nog onverzegelde raten bevat, blijft als reservevoer op het volk staan. Die mogen ze straks aanvullen met pseudoacacia- of honing van de framboos en braam.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Gert

  11-05-2016 om 09:26

  ik heb de tweede honingkamer erop gezet , maar tevens drie ramen waar al honing in zat mee verhuist naar boven, wasdit verstandig ?
  Groet Gert

 • Ben de Blogger

  11-05-2016 om 10:07

  was niet nodig...

 • Jochem

  11-05-2016 om 13:11

  Super deze uitleg!

 • maeghtje

  11-05-2016 om 13:42

  Misschien een domme vraag maar ik zit er nu al een paar dagen mee in mijn hoofd: Kan je niet gewoon de verzegelde ramen wegnemen en verzamelen om later te slingeren? De weggenomen ramen gewoon vervangen door nieuwe? Je zou eventueel de volle ramen in een zwakkere kast kunnen onderbrengen voor een paar dagen of weken?

 • Stef

  11-05-2016 om 15:46

  Als de HK vol is en een half volle staat erop hoe verwijder je dan de volle HK want met een bijen uitlaat gaat het niet.

 • Frans Maenhout

  11-05-2016 om 15:48

  In het koolzaad heb ik schrik om een tweede honingbak te plaatsen. Is er geen gevaar dat de honing kristalliseert in de raten en dan niet meer te slingeren is? Daarom slinger ik de volle ramen en vervang ze door lege.

 • Hein Zeevalking

  11-05-2016 om 16:55

  Is het een nadeel van het opzetten van de tweede honingkamer op de eerste, dat het verzegelen van de eerste honingkamer dan minder vlot verloopt? De honing wordt immers van boven naar beneden verzegeld. Het gevaar is dan dus dat je met twee onvolledig verzegelde honingkamers komt te zitten.

 • Ben de blogger

  11-05-2016 om 19:30

  Maeghtje, je kunt verzegelde ramen omruilen voor lege, maar waarom zou je? In de kast blijft de honing warm en zal het minder snel kristalliseren.
  Frans, honing kristalliseert eerder buiten de kast dan in de kast. Maar het is goed om volle raten te slingeren en ze te vervangen door lege.
  Stef, om de onderste volle bak bijenvrij te maken, neem ik beide HK's af, plaats de bovenste halflege hk weer terug, dan de bijenuitlaat en dan de volle hk erop. 24 Of 48 uur later slingeren.
  Hein, onverzegelde honing hoeft geen onrijpe honing te zijn. Na een paar dagen minder weer of afnemende dracht is de honing voldoende rijp. Je kunt eerst de stootproef doen en na het slingeren de refractometer gebruiken voor de zekerheid.

 • erik

  11-05-2016 om 22:08

  Ik ga van het weekend naar het koolzaad. 1e hk is bijna vol maar niet verzegeld. ze beginnen net te verzegelen.
  wat te doen om vermenging te voorkomen

 • Ben de Blogger

  12-05-2016 om 08:34

  Erik, wat bedoel je met vermeniging? Als de dracht ophoudt, wordt er ook niet meer verzegeld, want voor het produceren van was is er echt dracht nodig. Je kunt de 2e Hk geven om ruimtegebrek te voorkomen. Het gesloten broed loopt natuurlijk ook massaal uit.

 • Mathijs

  16-05-2016 om 17:28

  Ben, Ik wil van de week of volgende week honing gaan slingeren. Echter, de raten zijn nog niet verzegeld. Jij zegt dat ze dan wel goed kunnen zijn, ik zal de stootproef doen. Worden de raten nog verzegeld als er geen moer in het volk is. Een imker zei tegen mij dat nu met het koude weer er verzegeld gaat worden en de ander zegt juist van niet.

 • Ben de Blogger

  16-05-2016 om 17:46

  Door de beschikbaarheid van nectar vanuit de broedkamer werden de cellen in de honingkamer tijdens de afgelopen dagen nog verder afgevuld en inderdaad nog verder verzegeld. Ik heb dat door dagelijks door het folie in de HK te kijken zelf kunnen waarnemen (alleen het verzegelen uiteraard).

 • Mathijs

  17-05-2016 om 22:02

  Bedankt Ben! Bij een volk is het verzegelen ook doorgegaan, ik kan niet zien tot hoever, wel dat het meer is door net plexiglas. Maar van dat volk heb ik inmiddels een veger gemaakt. Er zit nu geen moer meer in en ik ga er maandag larfjes in hangen (na het doppen breken uiteraard).
  Het andere volk zal inmiddels een moer hebben, dus die zullen het wel weer bovenin opslaan. Of doen ze dat pas als de moer begint met leggen?

 • Ben de Blogger

  18-05-2016 om 08:05

  Mathijs, bijen zullen voor de jonge moer schone gepoetste cellen vrij houden in de broedkamer. Maar voor de opslag van honing in de honingkamer is er echte dracht nodig en een groeiend broednest

 • Bart

  19-06-2017 om 20:27

  Dag Ben, mijn HZ zit zo goed als vol, nog niets is verzegeld, maar ik moet zeggen dat de HZ niet echt overloopt van bijen. Is het dan wijs om nog een HZ te plaatsen? Het is wel zo dat er dagelijks nog nectar binnen gehaald wordt dus alles geraakt wel is vol en de zomerdracht is nog niet ten einde.

 • Ben de blogger

  19-06-2017 om 23:09

  Bart, de dracht is nog volop gaande, dus bij een half of heel gevulde hk gelijk een lege bovenop bijplaatsen. In de nacht werken de bijen het wel naar boven. Dit geeft weer ruimte in het broednest.

 • Bart

  23-06-2017 om 11:28

  Dat heb ik bij deze dan gedaan :). Bedankt voor de info!
  Indien ze de 2de bak nu ook zouden vol krijgen, gelijk een 3e opzetten?

 • Ben de blogger

  23-06-2017 om 12:10

  Bart, al eerder een 3e hk bijplaatsen. Zodra de 2e redelijk gewicht begint te krijgen, kun je de 3e plaatsen. Waarschijnlijk hebben ze die niet meer nodig. Twee is al mooi ;-).

 • Tom F

  03-05-2019 om 09:44

  Dag Ben, Op mijn volkje staan nu 2 honingkamers (dadant) waarvan er 1 volledig verzegeld is. Ik heb deze volle bak nu omgewisseld met de 2de honingkamer zodat de volle verzegelde bak bovenaan staat en ik tussen beide honingkamers een bijendrijver kan leggen. Nu is mij vraag: eens ik de volle bak geslingerd heb plaats ik hem dan terug bovenaan, of beter onder de resterende honingkamer? Alvast bedankt!

  Tom, altijd weer bovenop zetten, als de 1e HK half gevuld is. Anders ff wachten (nu drachtpauze). De enige uitzondering op het bovenop plaatsen, is tijdens de heidedracht. Dan plaats je de 2e HK tussen... Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.