16-04-2018

De tweede honingkamer

Het is altijd weer de vraag voor de beginnende imker: "waar moet de tweede honingkamer geplaatst worden en wanneer?". De keuze is op of onder de 1e? Indien je op tijd constateert dan de eerste HK al redelijk gevuld is (> 50%) dan mag je de 2e hk altijd bovenop plaatsen. Dan kan al een week na plaatsing van de eerste zijn!

Er zijn echter twee uitzonderingen:

1. Indien je te laat bent en de 1e hk is dus al grotendeels verzegeld, plaats dan de volgende HK onder de 1e, want de verzegelde honing fungeert als barriere voor de bijen. 

2. In de nazomer op de heide heeft het ook geen zin een 2e hk bovenop te plaatsen, de bijen krimpen in die tijd het broednest in en willen de honing zo dicht mogelijk bij het krimpende broednest opslaan. 

In het voorjaar gebeurt het tegengestelde, de bijen bouwen het broednest naar buiten uit en de honing wordt steeds hoger opgeslagen. Het is dus logisch de opslagruimte aan de buitenkant (bovenkant) uit te breiden. Een andere reden is de hygroscopie van honing. 

Indien je niet op tijd extra opslagruimte voor de honing geeft, dan zal het broednest verhoningen, want voorraden aanleggen krijgt blijkbaar altijd prioriteit. Een 'vollopend' broednest zal de zwermdrift bevorderen, dus tijdig ruimte geven een de honingopslag. 

De bijen zijn druk aan het werk in de 1e HK, die aaneengesloten zit op het broednest. Die aansluiting moet je niet verbreken met een nieuwe HK (soms met kunstraat), want in de koudere nachten zullen de bijen de open honing in de 1e Hk verlaten indien je er een hk onder plaatst.  De open honing zal op deze manier langer onverzegeld blijven en de honing zal dus vocht aantrekken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Frans Maenhout

    16-04-2018 om 11:35

    In het koolzaad zou ik nooit nog een 2de honingkamer plaatsen maar wel de volle ramen slingeren omdat ik reeds had dat de honing in de raten kristalliseerde en niet meer te slingeren was.

    Frans, misschien de 2e hk onder geplaatst? Want ook dan koelt de koolzaadhoning af en kristalliseert direct. Met de 2e erop heb ik er nooit last van gehad, tenzij het weer koud is.....

  • Frans

    16-04-2018 om 15:00

    Ik heb het zelfs al gehad met slechts 1 honingkamer.

  • Bianca

    16-04-2018 om 16:31

    Dag Ben, hier wordt nog niet gewerkt in de HK. Uitgebouwde ramen, volop bloesem, maar mss nog te druk in de BK’s?

    Bianca, misschien is de verhouding haalbijen en huisbijen niet zo gunstig in dit volk voor de haaldrift. Haaldrift is trouwens ook een eigenschap, dus die kan ook minder uitpakken.

  • Gert Valk

    16-04-2018 om 16:42

    Hoi ben, weer een leerzaam filmpje bedankt!
    Nog een vraag over de tweede broedkamer.
    Deze heb ik ook onder geplaatst maar aangezien ik alleen Kunststraat had heb ik de twee buitenste voor ramen positie 1 en 10 uit de bovenste broedkamer gehaald en in het midden gezet van de onderste bak is dit verstandig of had ik beter lege ramen daar moeten hangen?

    Gert, ik deed hetzelfde in de video van 10 dagen geleden.

  • Bart

    16-04-2018 om 17:49

    Ben, plaats jij altijd een HK met kunstraat of plaats je de eerste met opgebouwde ramen?

    Bart, de 1e altijd met uitgebouwde ramen. De 2e soms met kunstraat of gemengd.

  • robin

    16-04-2018 om 17:50

    bedankt voor het terug leerzaam filmke te delen

  • Davy

    16-04-2018 om 20:06

    Weer zeer leerzaam Ben. Ik heb wel aangeleerd om de tweedebroedkamer boven te plaatsen...Tja ik hoop dat niet volledig fout is :)

    Davy, het is zeker niet fout. Het is meer gericht op de doelstemming van de imker, namelijk snel en keurig uitbouwen van kunstraat. De bijen worden ertoe gestimuleerd door het boven plaatsen. Bij het onder plaatsen, beginnen ze pas te bouwen als er ruimtetekort ontstaat.

  • Tiny

    16-04-2018 om 21:22

    Fijn om als beginnend imker deze informatie te krijgen. Volgen je en lopen ongeveer gelijk op. Prima ondersteuning. Dank je hiervoor.
    Gr. Tiny

  • Jonas

    17-04-2018 om 08:35

    Dag Ben, Bedankt voor dit educatief material ! Ik hoop stiekem dat er op deze kast nog filmpjes volgen :) .

  • Aad Bregman

    17-04-2018 om 10:07

    Erg leerzaam dit blog.Bedankt voor de moeite die je ervoor doet.

  • sanne hoddenbagh

    17-04-2018 om 11:08

    Hoi ben, bestaat er ook een houder voor de varroa plakken die je op de broed kamer legt, b.v van rvs een plat doosje van fijnmazig rvs draad. Ik heb gehoord dat deze plakken schade aan richten aan de bekjes van de honingbijen. Dus als je het in een fijnmazig doosje doet dan kan het wel verdampen maar ze gaan er niet aan vreten. Groetjes sanne

    Sanne, wat bedoel je met varroa plakken? Doel je op die stukjes Api Life Var of Thymovar-plaatjes? Bij Api Life Var gebruik ik stukjes jute waarop ik de plaatjes leg. Groet, Ben

  • Twan

    17-04-2018 om 14:24

    En wat kun je het beste doen als je even geen lege h.k. meer voorhanden hebt? Tussentijds de verzegelde ramen slingeren en daarna weer terughangen?

    Twan, gewoon lekker laten hangen en nog even doorsparen ;-). Goede honingreserves is goed voor de bijen.
    Groet, Ben

  • Henri Nijkamp

    17-04-2018 om 15:12

    Hallo Ben,
    Op dit moment heb ik ca. de helft van de raampjes met verzegelde honing gevuld.
    Kan ik nu nog een tweede honingkamer plaatsen? Of toch beter beginnen met slingeren?
    Groetjes Henri

    Henri, zeker nog niet slingeren. Indien de bijen alle ramen van de HK bezetten, dan moet je uit oogpunt van ruimte geven een 2e HK plaatsen. Anders niets doen. Groet, Ben

  • sanne hoddenbagh

    17-04-2018 om 16:04

    Hoi Ben, het is thymovar. Ik ga het doen zoals jij het zeg, maar is thymovar schadelijk voor de bijen. Omdat de ik zie dat het rechtstreeks op de raten gelegd word. Dit is beter op jute, maar dan toch is mijn vraag is het schadelijk en eten ze niet door het jute heen? Groetjes sanne

    Sanne, geen enkel varroabestrijdingmiddel is gezond voor de bijen. Maar een ernstige mijtenbesmetting is nog schadelijker voor de bijen. Dus 2e helft juli: Thymovar of Api Life Var leggen. Groet, Ben

  • hero

    17-04-2018 om 21:00

    Hoi Ben, mijn honingkamers bestaan uit 7 ramen, als de 1ste vol is ,is de 2e dat vaak nog lang niet, ze staan naast elkaar op mijn 15 en 16 raams broedkamers,, de moer zit dus in 1 broedkamer gelijk een dadantkast, of is het mischien beter om de kleine honingkamers te stapelen? want zit er achter in de lange kast geen broed dan gaan ze de honing ook niet in deze honingkamer brengen.? groetjes hero.

    Hero, bijen slaan de honing op boven het broednest. Kun je niet de 2e en 1e bak omruilen, zodra de 1e vol zit? Groet, Ben

  • René

    17-04-2018 om 21:22

    Ik heb vandaag de eerste zwerm al moeten scheppen is dit normaal zo vroeg in het voorjaar?René, zwermdrift heeft vele oorzaken, maar de belangrijkste 2 zijn te weinig ruimte voor de vele bijen en erfelijkheid. Je kunt zelf bepalen wat bij jou de oorzaak is. Waarschijnlijk allebei want het is wel super vroeg. Groet, Ben


  • Henri Nijkamp

    18-04-2018 om 10:48

    Hoi Ben,
    Vandaag ga ik de tweede honingkamer plaatsen, zoals jij dat voorstelde.
    Bedankt voor de tip, ik had al willen slingeren...
    Prima geen probleem.
    Maar dan is de vraag, doe ik het omdat dit minder stress voor de bijen is? Of heeft dit een andere reden?
    Groetjes Henri Nijkamp

    Henri, het heeft diverse voordelen: 1. neem de honing pas af als de meidoorn volop in bloei staat, dan is de voorjaarsdracht ten einde. Je kan dan alles in 1x slingeren en hoeft de slinger maar 1x schoon te maken. 2. de bijen hebben bij een weersomslag ook reservevoer nodig. 3. inderdaad iedere verstoring geeft stress. Groet, Ben

  • Jurgen

    19-04-2018 om 10:51

    Hallo Ben,
    Je zou toch ook, als je het bij 1 HK wilt houden, de verzegelde ramen eruit kunnen halen, in de diepvries bewaren en vervangen door lege ramen? Dan kun je einde seizoen in 1 keer alles slingeren...
    Bedankt voor je antwoord!
    groeten Jurgen

    Jurgen, voorjaarshoning kan paardenbloemhoning en herikhoning (lijkt op koolzaad) bevatten. Deze kristalliseren heel snel, fruithoning kristalliseert ook redelijk snel. Dat wordt wel vertraagd in de vriezer, maar het kan toch kristalliseren. Een sterk volk kan tijdens de zomerdracht wel 3 HK's vullen. Daarnaast hebben de bijen woonruimte nodig om de zwermdrift af te remmen.
    Het is voor het bijenvolk niet leuk opgepropt in een te kleine woning te zitten. Groet, Ben

  • Gerard Boswinkel

    19-04-2018 om 19:28

    Én 4. elke week dat de verzegelde honing op het volk staat, neemt het vochtgehalte met 1 tot 2% af. Zeker nu de dracht zo explosief is, zou dit wel eens van groot belang kunnen zijn.

  • Hans

    20-04-2018 om 16:15

    Hoi ben ,
    Waarom gebruik je kleine honing ramen ?

  • Twan

    20-04-2018 om 17:01

    Ik heb je advies gevolg en mijn spaargeld aangesproken en voor elke kast een extra honingkamer met raampjes kunstraat besteld. Deze er vandaag op gezet.
    Ik constateerde dat de honingkamers, die ik zes dagen geleden geplaatst had, al voor zo'n 80% vol zat!!! (Met uitgebouwde raten van vorig jaar.) De honing was nog niet verzegeld, dus de 2e kamer bovenop gezet.

  • Ben de blogger

    20-04-2018 om 18:44

    Hans, omdat een volle bak met hoge ramen 25 kilo weegt.

    Twan, mooie timing. Indien de dracht aanhoudt, gaan ze vanzelf naar boven. Als de tweede niet helemaal gevuld wordt, kun je die aan het eind van de voorjaarsdracht ook laten zitten als reservevoer, terwijl je de volle 1e hk meeneemt om te slingeren. Groet, Ben

  • Jeroen de Heer

    21-04-2018 om 12:48

    Ben, het volk waar ik 2 weken geleden een BK onder heb gezet en een HK bovenop heb gezet, die hebben de HK nog niet in gebruik genomen afgelopen donderdag. Ik heb de HK nu vervangen voor een HK met uitgebouwde raampjes. Blijkbaar is een volk wat 2 weken geleden 5 ramen broed had toch nog te klein geweest voor een HK. Alle straten waren wel bezet met bijen in de BK. Ik had er ook al een rooster tussen gelegd. Vorig jaar ging direct een rooster met KR HK wel goed. Dat volk was ook veel groter.
    Vragen:
    - vanaf hoeveel ramen broed zet je er een HK op? En hoe krijg je het volk zover dat ze al voldoende bijen en broed hebben voor de lente? Waarschijnlijk geen lente honing voor mij dit jaar, met die aflegger van 2017.
    - waarom een moerrooster die direct op de toplatten valt en waarom niet een die op de kastkanten ligt? Ik heb roosters die op de kastkanten vallen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide type roosters?

    Jeroen, ik adviseer altijd de 1e HK te voorzien van uitgebouwde ramen. De 2e HK mag kunstraat bevatten. In het vroege voorjaar hebben de huisbijen hun handen vol aan het verzorgen van het broednest. Zeker als het volk beperkt in sterkte is, zullen ze de 3 taken (broed verzorgen, veel bouwen en nectar verwerken) nog niet aankunnen. Uitsluitend sterke volken kunnen dat wel, want die beschikken over heel veel huisbijen en vliegbijen.
    Je kunt inderdaad beter moerroosters gebruiken die op de randen liggen. Die andere 'binnen' roosters laten nog wel eens een K door naar de HK. Groet, Ben

  • Henk

    22-04-2018 om 20:32

    Ben, ik heb afgelopen week mijn zesramer overgezet naar een elframer. Ik vraag mij nu af: moet ik het volk eerst laten groeien tot twee broedbakken of is het verstandig om nu al een honingkamer op de eerste broedbak te zetten.

    Henk, zodra de bijen de 1e BK bijna geheel bezetten, kun je de 1e uitgebouwde HK erop plaatsen. Tevens kun je dan een 2e BK onder plaatsen. Soms benutten ze die pas later, maar dat maakt verder niets uit. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.