13-03-2023

De uitwinteringssterkte

Volken nemen in de loop van november, wanneer de temperatuur gaat dalen hun winterpositie in. Die zal over het algemeen op de plaats zijn van het voormalige broednest en aan de kant van de vliegopening. Tijdens zachtere dagen komen ze los van de wintertros en na intrede van de vorst trekken ze zich weer terug op dezelfde uitgangspositie. 

Indien de volken blaken van gezondheid verandert er in de positie en de bezetting van de straatjes vrijwel niets. De bijendichtheid op de ramen neemt wel iets af. Met folie of plexiglas op de volken kun je de winterzit gedurende de herfst en winter mooi monitoren, tenzij je volken 'down under' verdeeld over twee broedkamers zitten. Dan heb je beperkt of geen zicht op de bijen. Op zich geen probleem. 

Op onderstaande foto's zie je mijn vier Topkastvolken, zoals ik ze afgelopen zondag 12 maart fotografeerde. Het was nog koud op dat moment. 

 Bij het eenbaksimkeren in Dadant-, Golz-, Top- of Spaarkast kun je mooi zien, hoe de volken in de kast zitten en de winter doorkomen, het liefst in een bezetting zoals ze ook ingewinterd zijn. Althans dat mag je verwachten van gezonde bijenvolken. Soms komen ze in afgeslankte vorm de winter uit en halen het voorjaar amper. Deze volken kun je beter tijdens de voorjaarscontrole verenigen. Dit kan zonder extra voorzorgsmaatregelen. 

In dit blogbericht uit de blogcategorie "de online imkerpraktijk" lees je meer over de komende voorjaarscontrole. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Arnold

    13-03-2023 om 16:27

    Vereniging zonder voorzorgsmaatregelen? Via de krant of zo bij het sterke volk .met moer?

    Ha Arnold, nee zonder krant in het voorjaar. Groet, Ben

  • Henk

    13-03-2023 om 17:11

    Ik heb toevallig vanmiddag met het warme weer vandaag even door het plexiglas gekeken van mijn 3 volken (Segerberger). Een is overwinterd op 2 BK en daarbij is bovenin weinig te zien. Maar bij de andere twee volken die op 1 BK staan, zie je een beeld van foto 2. Al lekker vol dus. Aan het eind van de week zou het weer wat warmer worden en dan wil ik er een lege BK bovenop zetten om ze de ruimte te geven. Ik meen dat het beter is om de BK er onderop onder te schuiven (warmtehuishouding), maar ik wil aan het eind van het seizoen weer terug gaan naar 1 BK. Ik heb de laatste paar jaar dat ik dit doe de ervaring dat het broednest rond september/oktober in de bovenste BK zit en dan kan ik makkerlijker de onderste BK weghalen (raatvernieuwing). Kan het niet veel kwaad als ik inderdaad de nieuwe BK erboven zet?

    Ha Henk, zoals je al zegt, het is voor behoud van warmte beter om er een bk onder te zetten. Bij boven plaatsing blijft zeker twee tot drie weken de warmte uit het broednest opstijgen naar die bovenste bk.
    Beter onder plaatsen en midden in de zomer verwisselen. Dan bereik je jouw doel ook. Groet, Ben

  • Gerhard

    13-03-2023 om 19:52

    Ha Ben ,
    Vraag ik heb de volken op 1 BK staan en wil dit jaar over gaan op het 1 Baks imkeren
    Nou zitten bij 2 volken de BK helemaal vol ,op 10 ramen. kan ik achter in de week bij 16 graden al een HK plaatsen om meer ruimte te geven aan deze volken of is dit nog te vroeg. ik wil ze ook overzetten op 11ramen en cel maat 5.1. in de BK's. De HK's hou ik de cel maat 5.4 aan. ik hoor graag wat uw mening is .
    Gr. Gerhard

    Ha Gerhard, ik zou gewoon wachten tot de wilgen volop in bloei staan en het beter vliegweer is. Dus nog 1 tot 2 weken wachten. Dan moerrooster erop met een uitgebouwde hk. Dit omdat de bk al volledig bezet is. Groet, Ben

  • Paul

    13-03-2023 om 21:37

    Ha Ben, op zesramers heb ik geen honing kamer.die zijn er niet. Kan ik om bij tevoeren een pak suikerdeeg in een voerbak leggen?

    Ha Paul, dat vinden ze niet. Te ver van de bijen(tros). Gewoon een dekplank met voergat erin gebruiken en daar bovenop 2,5 kilo suikerdeeg. De ergste kou is nu voorbij. Groet, Ben

  • Dennis

    14-03-2023 om 08:57

    Hey Ben,
    al mijn (7) spaarkasten met BF bijtjes hebben, midden zomer, minimaal anderhalve broedkamer.
    Ik wil graag van spaarkast naar Dadant maar dan gooi ik een kapitaal aan kasten en toebehoren weg.
    Ik speel met de gedachte voor combi-ramen omdat het checken van de volken nu erg verstorend is voor de bijtjes, helemaal als je bijvoorbeeld de moer wil vinden.
    Heb je hier een mening over en eventueel een plan van aanpak?
    Ik verheug me op een nieuw jaar van je info blogs en alvast bedankt voor je input.
    Groet,
    Dennis

    Ha Dennis, de omzetting naar combiramen van 7 kasten is een enorm en langdurig karwei. Bovendien erg duur want het kost enorm veel honing die omzetting.
    Waarom stap je niet over op eenbaks spaarkasten? Doe ik ook met 6 bf volken en dat gaat fantastisch. Gewoon tijdig veel hk's geven boven het moerrooster.
    Met één bk krijg je meer honing en het controleren wordt een makkie. Zwermdrift is al minimaal met goede bf moeren. Groet, Ben

  • Martin

    14-03-2023 om 10:13

    Goedemorgen Ben
    Kan ik volken verenigen door ze cold turkey om en om in een bk te plaatsen?en de koninginnen het maar uit te laten vechten?
    Dit lijkt me op deze manier een mooie manier om over te stappen op eenbaks imkeren want ik wil daar ook naar toe.

    Ha Martin, je kunt beter de bebroedde ramen bloksgewijs tegen elkaar aan plaatsen. Dus eerst de broedramen van de ene kast en daar tegenaan de broedramen van de andere kast. Omsloten door ramen voer. En dat alles in 1 BK als het past. De moeren zoeken het onderling wel uit, tenzij jij een voorkeur hebt. Groet, Ben

  • Dennis

    14-03-2023 om 14:22

    Hoi Ben,
    Dank voor je advies betreffende de combiramen en ik wil dat zeker proberen ik ben echter inderdaad bang voor zwermen ivm met de (nu nog) gedooghouding van mijn directe buur die bij kwaadwilligheid wellicht een punt heeft gezien de apv in mijn woonplaats.
    Nog 1 vraag: een wat grotere imkerij in Drente beweert dat het beter is om volle honingkamers direct af te nemen en te vervangen voor lege om daarmee het zwermgedrag nog meer te onderdrukken. zijn verklaring voor het uitblijven van zwermen in zijn imkerij is dat de bijen pas willen zwermen als de achterblijvende kolonie een comfortabele voorraad honing heeft.
    Deel je deze mening?

    Ha Dennis, zwermdrift ontstaat in belangrijke mate door twee factoren, te weten overbevolking en de genetische eigenschappen. De genen van BF kun je nakijken in de pedigrees. Overbevolking kun je tegengaan door tijdig extra ruimte te geven in de vorm van honingkamers.
    Dat volken vaak zwermen in mei omdat ze wachten op een volle hk is een broodje aap. Het kan wel zo zijn dat er ruimte gebrek ontstaat, vanwege het gebrek aan een tweede lege hk, zodat de honing in de bk opgeslagen wordt en het broednest in de verdrukking komt door de honing in de bk. Dus zodra jouw 1e hk redelijk bezet is met bijen moet je een 2e geven etc. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    14-03-2023 om 14:50

    imker op 4 Simplex kasten. 1 volk is gesneuveld. ging ook niet sterk de winder in.
    alles staat nu op 1 broedkamer.. 1 volk voldoende voer en op 5 ramen de anders twee, ook op 5-6 ramen, halen volop stuifmeel maar het voer was op. Ook bijna geen broed aangestroffen. Ben komt dit vaker voor?
    Ik heb direct suikerdeeg gegegeven.

    Ha Gerrit, met hoeveel kilo suiker heb je ze ingewinterd? Bijna geen broed komt door de kou en het gebrek aan vers stuifmeel. Dat herstelt zich de komende twee maanden. Groet, Ben

  • Patrick

    14-03-2023 om 20:34

    Goede avond Ben,
    Ik wil graag mijn Bf.p- moer onder brengen in een mini plus kast.
    Het schijnt dat de Q dan langer mee zal gaan.
    De Q zit sinds afgelopen zomer in een spaarkast formaat.
    Vraag.wanneer kan ik in t volk miniplus raampjes hangen zodat ze deze uitbouwen en wordt belegd.
    Ik wil ook wel graag dat de redcellen die door deze ingreep (in spaarkast)worden opgetrokken mij n paar f1 tjes opleverd.
    Die wil ik dan graag gebruiken om oude Q te vervangen.
    Waneer kan dit op zn vroegst.
    Kortom zijn er begin april darren die geslachtsrijp zijn,op is dit te vroeg.
    Mvg,Patrick

    Ha Patrick, waarom zet je niet tijdens de fruitbloei in april 1 en daarna een 2e miniplusje met kunstraat bovenop de spaarkast met een dekplank met een vierkant gat ter grootte van de miniplus ertussen? Dan kun je eind april/begin mei de miniplusjes met bijen en moer wegnemen. Vervolgens ontstaan er wel redcellen in de spaarkast om afleggers van te maken of wellicht zitten er al belegde zwermcellen in. Groet, Ben

  • Olivier Visser

    14-03-2023 om 20:44

    Dag Ben,
    Mijn volken hebben overwinterd op 1 broedkamer met 11 ramen. Ik ga oude ramen vervangen door raampjes met 5,1 mm cellen. Mijn vraag: kan ik in de honingkamers cellen van 5,4 mm handhaven of moet ik ook daar over op 5,1?
    Zie je antwoord met belangstelling tegemoet, waarvoor dank.

    Ha Olivier, in de hk kun je gerust de ramen met grote cellen blijven gebruiken. Mocht je 5,4 HK-ramen moeten vervangen, dan mag je ook 5,1 mm kunstraat gebruiken. Bij natuurbouw is de celmaat variabel, het kleinst in de kern van het broednest en iets groter in de honingruimte er boven. Groet, Ben

  • Edward

    15-03-2023 om 11:24

    Bij de eerste paar voorjaarsinspecties, probeer ik ook zoveel mogelijk oude raat te vernieuwen. Vaak zijn dat dan de meest belegde. Na al mijn jaren als imker heb ik nog steeds geen bevredigende methode gevonden om dit te doen. Graag je advies hierover.

    Ha Edward, het is natuurlijk geen wet van meden en perzen dat er direct oude raat vervangen moet worden. Bij gelegenheid neem je uitsluitend oude lege of beschimmelde raten weg. Niet aanwezig? Dan krijg je nog een kans bij het maken van een broedaflegger. Dan neem je 3 of 4 ramen uit die je vervangt met kunstraat. Ook in augustus voor het inwinteren tref je vaak 1 of 2 lege ramen aan. Dus met 3 kansen per jaar moet je toch 33% kunnen vervangen? Groet, Ben

  • kees vd Veer

    16-03-2023 om 14:03

    Ha Ben,
    als een volk dood in de kast ligt met nog voldoende voer in de ramen.
    wat kan er dan aan de hand zijn? twee/drie weken geleden nog actief volk. gisteren alles dood.
    1 moet dit onderzocht worden middels het aanleveren van de dode bijen?
    2 kun je volle voer ramen beter niet gebruiken in andere kasten?

    Ha Kees, blijkbaar waren ze aangetast met virussen of hadden ze onvoldoende eiwitreserves opgebouwd om de winter te overbruggen. Enige duizenden volken treffen het zelfde lot in NL. Dus bemonsteren en opsturen heeft niet zo veel zin. Je kunt zelf nog de mijtenbesmetting vaststellen op de dode mijten door middel van de schudmethode.
    Er is vrij weinig risico om de goede voerramen her te gebruiken. Pas wel op voor gegiste honing.
    Ramen met dood broed altijd omsmelten of weggooien. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    16-03-2023 om 21:05

    14 kg per kast
    Nu er Suikerdeeg op zit vliegen de volken volop
    Stuifmeel en water halen ze

    Ha Gerrit, mooi dat de volken zich nu snel herstellen. Toch een raadsel dat ze geen voervoorraad meer hadden. Over de hoeveelheid wintervoer ontstaan vaak misverstanden. Met 14 kilo geraffineerde suiker krijg je namelijk bijna 17 kilo wintervoer. Dat zijn 8 volle bk-ramen. Dat is heel veel voer. Ik kan niet verklaren waarom ze dat allemaal verbruikt hebben.
    Groet, Ben

  • Dennis

    17-03-2023 om 13:17

    Hoi Ben,
    Je hebt me overtuigd en ik ga lekker 1 baks imkerren (meestal is de eenvoudigste oplossing ook gewoon de beste)
    Lekker bezig met de voorjaarsklusjes en vraag mij af of ik de uitgebouwde broedkamerramen van een volk dat de winter niet gehaald heb in mei/juni wel kan gebruiken voor nieuwe volken. Er zit nog wat dood broed in 30a40 cellen en stuifmeel.
    Nectar en verzegeld voer laat ik ze opruimen door een raam in de tuin te leggen,, nectar nemen ze in dank aan maar het stuifmeel zal wel te oud zijn want daar beginnen ze niet aan.
    Ik zou het zonde vinden de ramen om te smelten.
    Groet,
    Dennis

  • harrold.

    18-03-2023 om 07:19

    Hoi Ben, ik ga dit jaar beginnen met kleine cellen in enkele bk spaarkasten( 11 raams) en heb 5.1 raat gekocht als begin.
    mn gegachte is om dit 2 jaar te doen, dan is de meeste raat wel vervangen door 5.1 en vanaf jaar 3 naar 4.9 mm
    ik stop met darrenraat snijden en gebruik in juli thymovar , alleen in het uiterste geval.
    was het.nou 10% van de raat die ik wegsnijd van de nieuwe 5.1 raat als een hoekje voor het maken van darrenraat?
    dit hoekje aan de achterkant van de kast plaatsen ?
    nog meer dingen waar ik op moet letten in mijn proces naar kleine cellen?
    groet. harrold.

    Ha Harold, zo lang je niet compleet over bent op 4,9 mm zou ik het driegangenmenu blijven volgen. Indien je wel compleet over bent moet je de mijtenbesmetting gaan meten om verantwoord bestrijdingen over te kunnen slaan.
    De uit te snijden hoeken zijn 8% van de ramen, links of rechts onderaan. Groet, Ben

  • ivo (Leuven)

    18-03-2023 om 15:39

    Goedemiddag,

    Zaterdag 14.00, 17°C en een drukte van jewelste op de vliegplank.

    Mijn vraag: Is er naast het logen in NaOH een alternatief voor het behandelen van gebruikte ramen? danku.

    Beste groeten.

    Beste Ivo, het alternatief is om de raampjes gewoon af te krabben met een mes. Indien je in een AVB gebied imkert, zou je de ramen nog kunnen schoon branden met een loodgieters brander.
    Zonder avb gevaar zou ik uitsluitend afkrabben. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.