07-09-2018

De verbrede vliegplank

De verbrede vliegplank biedt de bijen veel gemak. Met name in het prille en koude voorjaar wanneer de bijen zwaar beladen met wilgen- en paardebloemstuifmeel voor de kast belanden. Soms verkleumen ze daar in de schaduw van het gras. Een verbrede vliegplank kan dit voorkomen.

Uiteraard wennen bijen aan zo'n landingsstrip, want zonder vliegplank vliegen ze rechtstreeks naar de vliegopening, dus je kunt het ook zien als onnatuurlijk vertroetelen. Op de bovenstaande foto kun je zien dat de bijen veel op de gewone teunisbloem gevlogen hebben. Deze plant met gele bloemen begint te bloeien in de schemering of heeft los plakkerig stuifmeel. De bijen vliegen 's avonds laat en 's morgens heel vroeg op de nectar en nemen dan het plakkerige stuifmeel mee. Veel daarvan laat al los bij de landing getuige de gele spots op de verbrede vliegplank. 

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van een Dadantvolk, zoals het er voor staat op 5 september, kijk dan naar de volgende video:

In een dadantkast pas je de broedruimte af op de legkwaliteit van de moer. Meestal heeft ze genoeg aan 8 of 9 BK-ramen. Aangezien er ruimte is voor 12 ramen in een houten kast (11 in kunststof) blijft er een lege ruimte over. Deze is ontzettend handig o.a. voor de interne voerbak of voor het leeg laten eten van oude ramen, waar nog honing in zit. Over twee maanden kun je deze ramen leeg weg halen door het folie aan een kant een beetje op te tillen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • JanJANSEN

    07-09-2018 om 21:42

    Dag Ben,

    Waar, maar in Frankrijk is de Aziatische en Europesche Frelon een plaag. Ook zijn deze killers, die met gemak één kast leegeten steeds meer te zien. Voor hen is de grotere vliegplank een waar restaurant, en ik zou het voor juli augustus en september zeker afraden.

  • GERMAIN

    08-09-2018 om 18:36

    Kan een koninginnenrooster over de hele breedte voor de kast een oplossing bieden ?

  • Ben de blogger

    08-09-2018 om 19:35

    Germain, in die richting moeten we wel iets zoeken. Maar bij een moerrooster duurt het te lang voor ze zich er door heen worstelen en ze verliezen veel stuifmeel. Jan kan misschien iets proberen met gaas. Hetzelfde gaas dat we gebruiken tegen bosspitsmuizen. Misschien over de volle breedte zo'n 15 cm buiten de kast, met aan de onderkant iets open. Zodat de bijen er snel onderdoor kunnen maar de hoornaars niet. Vanmiddag was ik op een bijenstand met 10 volken. Bij 2 vd 10 zaten er zo'n 50 wachtbijen buiten, die gezamenlijk hoornaars verjoegen. Blijkbaar zijn sommige volken slimmer.

  • Anneke van Pelt

    08-09-2018 om 21:40

    Ik zie hier de hoornaars de bijen die aan komen vliegen al vliegend zo uit de lucht plukken!


    Anneke, ik zit nog te denken aan zo'n grofmazig groot zwart net dat we ook voor het fruit gebruiken. Maar aan de andere kant vangen de hoornaars met name de oudere vliegbijen en deze doen straks toch niet mee met de winterpopulatie. Vorig jaar heb ik uitgerekend dat er bij mij zo'n 450 bijen per week gegeten worden. Dat gedurende twee maanden? Dat is 4000 bijen op 10 volken van 15.000 bijen. Dus dat is 2,5%. Dat verlies moeten ze makkelijk kunnen dragen. De klimaatsverandering brengt dus ook dieren deze kant op. Vroeger zaten die hoornaars alleen in Frankrijk en Italië. Imkers moeten dus nog meer zorgen voor sterke volken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.